0% found this document useful (0 votes)
11 views22 pages

Understanding Multimedia Communication

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers related to communication and multimedia. It covers topics such as types of communication mediums, elements of multimedia, text formatting, and image file formats. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive overview of the subject matter.

Uploaded by

mohmmadiliyash62
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views22 pages

Understanding Multimedia Communication

The document consists of a series of multiple-choice questions and answers related to communication and multimedia. It covers topics such as types of communication mediums, elements of multimedia, text formatting, and image file formats. Each question is followed by the correct answer, providing a comprehensive overview of the subject matter.

Uploaded by

mohmmadiliyash62
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

What is data transfer known as ?

(A) Commerce
(B) Communication
(C) Conversion
(D) Common
Answer:
(B) Communication

Question 2.
Communication is …………….. part of our life.
(A) integral
(B) common
(C) variation
(D) simple
Answer:
(A) integral

Question 3.
…………… medium can be used for communication.
(A) Radio, television
(B) Newspapers, internet
(C) Theatre, Movies
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 4.
Communication medium can be helpful for ……………….. .
(A) to get knowledge
(B) to get education
(C) both (A) and (B)
(D) none of these
Answer:
(C) both (A) and (B)

Question 5.
How many mediums are not enough to convey meaningful
messages to variety of audiences ?
(A) One
(B) Many
(C) Different
(D) Variety of
Answer:
(A) One
Question 6.
Using …………….. medium effect of communication can be
increased.
(A) one
(B) two
(C) three
(D) many
Answer:
(D) many

Question 7.
…………….. can be used to make multimedia more effective.
(A) Graphics
(B) Multimedia
(C) Text
(D) Transiction
Answer:
(B) Multimedia

Question 8.
Multimedia is a combination of how many words ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer:
(A) 2

Question 9.
Multimedia is a combination of ……………… and ………….. words.
(A) multi, media
(B) multiple, media
(C) multilevel, media
(D) multiple, medium
Answer:
(B) multiple, media

Question 10.
Use of more than one medium is known as …………….. .
(A) multilevel
(B) multiwidth
(C) multimedia
(D) multiwork
Answer:
(C) multimedia

Question 11.
Multimedia includes ……………… .
(A) text, images
(B) audio, video
(C) animation
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 12.
Combination of all media elements makes the communication more
……………. .
(A) structured
(B) understandable
(C) both (A) and (B)
(D) none of these
Answer:
(C) both (A) and (B)

Question 13.
Recently, in ……………… field, multimedia is used.
(A) education, advertisement
(B) theatre, fashion
(C) games, entertainment
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 14.
Howmany elements are there in multimedia ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer:
(C) 5
Question 15.
…………….. are the parts of multimedia.
(A) Text, Graphics
(B) Audio, Video
(C) Animation
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 16.
…………….. played an important role in the development of various
elements of multimedia.
(A) Computer
(B) Internet
(C) Animation
(D) Transition
Answer:
(A) Computer

Question 17.
Computer running text, images, sound, video is known as
………………. computer.
(A) desktop
(B) super
(C) multimedia
(D) main frame
Answer:
(C) multimedia

Question 18.
Multimedia can be defined as collection of ……………… elements.
(A) text, images
(B) sound , audio
(C) animation
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 19.
Inserting ……………… is a basic step to represent any subject in
multimedia.
(A) text
(B) images
(C) sound
(D) animation
Answer:
(A) text

Question 20.
…………. is used to provide information to user.
(A) Video
(B) Images
(C) Text
(D) Animation
Answer:
(C) Text

Question 21.
Proper use of ………………. in multimedia presentation will help to
communicate the idea and message to the user.
(A) animation
(B) text
(C) images
(D) video
Answer:
(B) text

Question 22.
Text can be in ……………… form.
(A) word
(B) lines
(C) paragraphs
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 23.
The textual data for multimedia can be developed using any
……………….. .
(A) text editor
(B) spread sheet
(C) graphical software
(D) database
Answer:
(A) text editor
Question 24.
To give special effects to fonts, …………………. software is used.
(A) text editor
(B) spread sheet
(C) graphical
(D) database
Answer:
(C) graphical

Question 25.
The text can have ……………… to suit professional requirement.
(A) type and size
(B) colour
(C) style
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 26.
In ‘Divyakant sir’, ‘Divyakant sir’ and ‘Divyakant sir’ ……. is
different.
(A) typeface
(B) size
(C) font
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 27.
…………….. is a family of characters or letters having similar look.
(A) Typeface
(B) Font
(C) Size
(D) Style
Answer:
(A) Typeface

Question 28.
Typefaces having different style and size is known as …………… .
(A) typeface
(B) font
(C) size
(D) style
Answer:
(B) font

Question 29.
……………. is included in styles.
(A) Bold
(B) Italics
(C) Underline
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 30.
…………….. is the distance between the top of the letter to the
bottom point.
(A) Typeface
(B) Font
(C) Size
(D) Style
Answer:
(C) Size

Question 31.
…………….. is the style in “Times New Roman 12 point” phrase.
(A) Times
(B) Times New Roman
(C) 12
(D) Point
Answer:
(B) Times New Roman

Question 32.
…………… is the size in “Times New Roman 12 point” phrase.
(A) Times
(B) Times New Roman
(C) 12
(D) Point
Answer:
(C) 12
Question 33.
Typeface is divided into how many types ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer:
(A) 2

Question 34.
…………….. shows the category of the typeface.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Question 35.
……………. is a little decoration at the end of the charactors.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Serif

Question 36.
Which is the example of Serif font ?
(A) Times
(B) Century
(C) Bookman
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 37.
……………. fonts are easy to read on a printed page.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Serif

Question 38.
…………… type face is more useful for printed pages.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Serif

Question 39.
If the large amount of written data is to read then ………………
typeface is used.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Serif

Question 40.
In Sans Serif the word Sans is of …………………. language.
(A) Greek
(B) Chinese
(C) French
(D) Sanskrit
Answer:
(C) French

Question 41.
Sans means …………….. .
(A) full
(B) without
(C) strong
(D) Sanskrit
Answer:
(B) without

Question 42.
…………….. is the fonts without decoration.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(B) Sans Serif

Question 43.
……………. is the example of Sans Serif fonts.
(A) Arial
(B) Verdana
(C) Helvetica
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 44.
……………. type face is used for headings or titles.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(B) Sans Serif

Question 45.
…………….. type face is difficult to read due to less resolution of
computer screen.
(A) Serif
(B) Sans Serif
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Serif

Question 46.
Text in multimedia is ……………….. from the text used in traditional
pen and paper method.
(A) same
(B) equal
(C) different
(D) none of these
Answer:
(C) different
Question 47.
In …………….. method we convey the information using only text.
(A) traditional
(B) multimedia
(C) different
(D) expression
Answer:
(A) traditional

Question 48.
How should be the text in multimedia ?
(A) Short
(B) To the point
(C) Attractive
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 49.
…………….. software of Open Office is used to create presentations.
(A) Writer
(B) Impress
(C) Draw
(D) Method
Answer:
(B) Impress

Question 50.
……………. is used to display fonts in attractive manner in Open
Office impress.
(A) Word art
(B) Text art
(C) Fontwork
(D) Objectwork
Answer:
(C) Fontwork

Question 51.
………….. is used to display drawing toolbar in impress.
(A) View → Drawing
(B) View → Toolbar → Drawing
(C) View → Toolbar → Draw
(D) View → Toolbar → Drawing Toolbar
Answer:
(B) View → Toolbar → Drawing

Question 52.
Fontwork gallery is on ……………… toolbar of impress.
(A) standard
(B) formatting
(C) drawing
(D) database
Answer:
(C) drawing

Question 53.
To modify text in Fontwork Gallery, ……………… is used.
(A) single click
(B) double click
(C) triple click
(D) drag and drop
Answer:
(B) double click

Question 54.
To complete changes in fontwork ………………. key is used.
(A) Enter
(B) Alt + Shift
(C) Esc
(D) Tab
Answer:
(C) Esc

Question 55.
Multimedia presentation is based on ………………….. .
(A) text
(B) image
(C) sound
(D) video
Answer:
(B) image

Question 56.
Using ……………. if the data is displayed, it is easy to understand.
(A) text
(B) image
(C) sound
(D) none of these
Answer:
(B) image

Question 57.
Images are of ……………… types.
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Answer:
(A) 2

Question 58.
……………. suggests the type of the picture.
(A) Bitmap/Raster
(B) Vector
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)

Question 59.
Using …………….. images can be converted into the digital form.
(A) Plotter
(B) Scanner
(C) Web cameras
(D) PDAs
Answer:
(B) Scanner

Question 60.
To store pictures computer uses form of pixels maps also known as
…………… .
(A) bitmap/raster
(B) vector
(C) both (A) and (B)
(D) none of these
Answer:
(A) bitmap/raster
Question 61.
Pixel stands for …………….. .
(A) Picture Electron
(B) Picture Element
(C) Picture Electric
(D) Picture Election
Answer:
(B) Picture Element

Question 62.
Each single dot on a screen is known as …………… .
(A) vector
(B) map
(C) point
(D) pixel
Answer:
(D) pixel

Question 63.
………….. is a simple matrix of tiny dots.
(A) Vector
(B) Map
(C) Point
(D) Pixel
Answer:
(B) Map

Question 64.
Pixel contains values representing ………………. .
(A) colour
(B) size
(C) mass
(D) weight
Answer:
(A) colour

Question 65.
When image is displayed on the screen, the picture data is
converted to ………………. .
(A) vector
(B) map
(C) point
(D) pixel
Answer:
(D) pixel

Question 66.
…………….. store the images in the form of mathematical equations.
(A) Vector graphics
(B) Non-Vector Graphics
(C) Bitmap Graphics
(D) Raster Picture
Answer:
(A) Vector graphics

Question 67.
On the screen both bitmap and graphics looks the …………………. .
(A) different
(B) unique
(C) same
(D) none of these
Answer:
(C) same

Question 68.
In ……………. if we enlarge the image, it becomes blur.
(A) bitmap picture
(B) raster picture
(C) vector picture
(D) all of these
Answer:
(A) bitmap picture

Question 69.
The …………….. images remain same even if they are enlarged.
(A) bitmap picture
(B) raster picture
(C) vector picture
(D) both (B) and (C)
Answer:
(C) vector picture

Question 70.
The image files are compressed to save …………….. space.
(A) memory
(B) picture
(C) computer
(D) disk
Answer:
(A) memory

Question 71.
…………… format use compression within itself.
(A) gif
(B) jpeg
(C) png
(D) all of these
Answer:
(D) all of these

Question 72.
Bitmap file has …………….. extension.
(A) .bit
(B) .bmp
(C) .btm
(D) .bmt
Answer:
(B) .bmp

Question 73.
bmp stands for ………….. .
(A) Bitmap
(B) Bitmapping
(C) Basemap
(D) Basicmap
Answer:
(A) Bitmap

Question 74.
…………… is the format to save images without compression.
(A) jpeg
(B) gif
(C) bmp
(D) tif
Answer:
(C) bmp
Question 75.
gif stands for …………… .
(A) Graphical Interchange Format
(B) Graphical International Format
(C) Graphical Information Format
(D) Graphical Intelligent Format
Answer:
(A) Graphical Interchange Format

Question 76.
…………….. format is used for web graphics with small images and
images with text.
(A) jpeg
(B) gif
(C) bmp
(D) tif
Answer:
(B) gif

Question 77.
png stands for …………… .
(A) Portable New Graphic
(B) Portable Netware Graphic
(C) Portable Network Graphic
(D) Portable Netwise Graphic
Answer:
(C) Portable Network Graphic

Question 78.
……………. is used to store graphics for web images and supports
upto 32-bit colors.
(A) png
(B) gif
(C) bmp
(D) tif
Answer:
(A) png

Question 79.
………….. is the improved form over gif.
(A) tif
(B) gif
(C) bmp
(D) png
Answer:
(D) png

Question 80.
Full form of jpg/jpeg is ……………… .
(A) Joint Photographic Export Group
(B) Joint Photographic Extra Group
(C) Joint Photographic Expert Group
(D) Joint Photographic Excellent Group
Answer:
(C) Joint Photographic Expert Group

Question 81.
……………. is the format used by digital cameras.
(A) jpeg
(B) gif
(C) bmp
(D) tif
Answer:
(A) jpeg

Question 82.
Jpeg supports upto ……………. colors.
(A) 8 bit
(B) 16 bit
(C) 24 bit
(D) 32 bit
Answer:
(C) 24 bit

Question 83.
………….. is the extension of the file in Adobe Photoshop.
(A) .pds
(B) .psd
(C) .pda
(D) .pad
Answer:
(B) .psd

Question 84.
psd stands for …………….. .
(A) Photoshop document
(B) Portable document
(C) Pagewise document
(D) Printed document
Answer:
(A) Photoshop document

Question 85.
Full form of tif is …………… .
(A) Terminal Image File
(B) Tagline International File
(C) Timeline Image File
(D) Tagged Image File
Answer:
(D) Tagged Image File

Question 86.
……………… is highly flexible and platform independent form.
(A) bmp
(B) gif
(C) tif
(D) jpeg
Answer:
(C) tif

Question 87.
………….. option is suitable for tif file.
(A) Highly flexible
(B) Platform independent
(C) Widely used
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 88.
………….. is the most important part of multimedia.
(A) Text
(B) Image
(C) Audio
(D) Animation
Answer:
(C) Audio
Question 89.
Meaningful speech in any language is known as …………… .
(A) audio
(B) word
(C) language
(D) dictionary
Answer:
(A) audio

Question 90.
……….. term is used for Analog format.
(A) Audio
(B) Sound
(C) (A) or (B)
(D) None of these
Answer:
(B) Sound

Question 91.
…………. term is used for digital format.
(A) Audio
(B) Sound
(C) (A) or (B)
(D) None of these
Answer:
(A) Audio

Question 92.
……………. plays important role in the presence of presenter.
(A) Text
(B) Image
(C) Sound
(D) Animation
Answer:
(C) Sound

Question 93.
………….. is the best example of sound.
(A) Music CD
(B) Educational CD
(C) Video Games
(D) All of these
Answer:
(B) Educational CD

Question 94.
Animation is attached with …………….. to understand the
presentation more easily.
(A) text
(B) graphics
(C) sound
(D) none of these
Answer:
(C) sound

Question 95.
…………….. facility is available now-a-days with Computer for
multimedia.
(A) Application
(B) Hardware
(C) Software
(D) All of these
Answer:
(D) All of these

Question 96.
…………….. is predefined for multimedia computers.
(A) Sound card
(B) Speaker and Microphone
(C) Webcamera
(D) None of these
Answer:
(D) None of these

Question 97.
……………… can be inserted directly to the computer using the given
application of the operating system.
(A) Audio
(B) Video
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer:
(C) Both (A) and (B)
Question 98.
We have to be sure that …………… is connected to the computer
before recording anything.
(A) speaker and microphone
(B) microphone and webcamera
(C) speaker and printer
(D) speaker and micropen
Answer:
(A) speaker and microphone

Question 99.
……………… program is available before recording the sound.
(A) Voice Recorder
(B) Sound Recorder
(C) Audio Recorder
(D) Wav Recorder
Answer:
(B) Sound Recorder

Question 100.
…………… is used to start Sound Recorder.
(A) Application → Sound Recorder
(B) Application → Audio → Sound Recorder
(C) Application → Sound → Sound Recorder
(D) Application → Sound and Video → Sound Recorder
Answer:
(D) Application → Sound and Video → Sound Recorder

You might also like