Chapter 4: Simple Equations
Exercise 4.1 (Page 81)
Q1. Complete the last colwnn of the table.
[Link] Equation Value Say, weather the equation is satisfied.
(Yes/No)
(i) x+3= 0 X =3
(ii) x+3= 0 x= 0
(iii) x+3= 0 x=-3
(iv) x-7=1 x-7
(v) x-7=1 x= 8
(vi) 5x=25 x= 0
(vii) 5x-25 X- 5
(viii) 5x=25 x=-5
(ix) m m--6
-=2
3
(x) m m=O
-=2
3
(xi) m m=6
-=2
3
Difficulty Level: Low
What is given /known
Equation and the value of the variable.
What is the tmknown
Whether the given value is a solution of the equation or not.
Reasoning
Put the value of the variable in the given equation. IfLHS is equal to the RHS then the
equation is satisfied and if it is not that means this given value is not a solution of the
equation.
Solution:
(i) x+3=0,x=3
L.H.S = x+ 3, RH.S = 0
By putting, x= 3
L.H.S = 3 + 3 = 6:/;RH.S
Therefore, "No", the equation is not satisfied.
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
cuem h
THE MATH ElH'EAT
(ii) x+ 3 = 0, x = 0
L.H.S = x+ 3, R.H.S = 0
By putting, x = 0,
L.H.S = 0+3 = 3 =F R.H.S
Therefore, "No", the equation is not satisfied.
(iii) x+ 3 = 0, x= -3
L.H.S = x+ 3, R.H.S = 0
By putting, x= -3
L.H.S = -3 + 3 = 0 = R.H.S
Therefore," Yes", the equation is
satisfied.
(iv) x-7 = 1, x = 7
L.H.S = x - 7,R H.S = 1
By putting, x = 7;
L.H.S = 7 -7 = 0 ;fRH.S
Therefore, "No", the equation is not satisfied.
(v) x-7= 1, x=8
L.H.S= x-7,RH.S=1
By putting, x= 8;
L.H.S = 8 -7 = 1 = R.H.S
Therefore," Y es", the equation is
satisfied.
(vi) 5x = 25, x = 0,
L.H.S = 5 X' RH.S = 25
By putting, x= 0;
L.H.S = 5x 0=0 =F R.H.S
Therefore, "No", the equation is not satisf
ied. (v ii) 5 x = 25, x= 5,
L.H.S = 5 x, RH.S =25
By putting, x= 5;
L.H.S = 5x 5 = 25 = RH.S
Therefore,"Yes", the equation is satisfied.
(viii) 5 x = 25, x=- 5,
L.H.S = 5x, R H.S = 25
By putting, x =- 5;
L.H.S = 5x (-5) = -25 =F R.H S
'.-/W\v CU[M ATII
C0'1
Therefore, " No", the equation is not satisfied.
'.-/W\v CU[M ATII
C0'1
m
L.H.S =
3,RHS = 2
Byputting, m=-6;
-6
LHS= =-2:FRHS
3
Therefore, "No", the equation is not satisfied.
(x) m= m=O,
2
3 m
L.H.S = , RHS =2
3
By putting, m = 0;
0
LHS= =0:FRHS
3
Therefore, "No", the equation is not satisfied.
(xi) m= m=6,
2
3 m
L.H.S = , RHS =2
3
By putting, m=6;
6
L.H.S = -= 2 = RH.S
3
Therefore, "Yes", the equation is satisfied
[Link] Equation Value Say, weather the equation
is satisfied. (Yes/No)
(i) x+3=0 X =3 No
(ii) x+3=0 x= 0 No
(iii) x+3=0 x= -3 Yes
(iv) x-7=1 x=7 No
(v) x-7=1 x= 8 Yes
(vi) 5x-25 X- 0 No
(vii) 5x=25 x= 5 Yes
(viii) 5x=25 x= -5 No
(ix) m m=-6 No
-=2
3
(x) m m-0 No
-=2
3
(xi) m m=6 Yes
-=2
3
'<'/\V\[Link][ 1'1AT [Link]
'1
r., .z!.'
Q2. Check whether the value given in the brackets is a solution to the given
equation or not:
(a) n+5=19 (n=1) (b) 7n+5=19 (n=-2) (c) 7n+5=19 (n=2)
(d) 4p-3=13 (p=1) (e) 4p-3=13 (p=-4) (f)4p-3=13 (p=O)
Difficulty Level: Easy
What is given /known
Equation and the value of the variable.
What is the Wlknown
Whether the given value is a solution of the equation or not.
Reasoning
Put the value of the given variable in the equation. IfLHS is equal to the RHS then the
equation is satisfied and if it is not that means this given value is not a solution of the
equation
Solution:
a) Here, n + 5 is LH S, 19 is RH.S and n = 1
(given) LH.S= n+5,
Byputting, n=1,
LHS=1 +5=6:FRHS
LHS :F RH.S, son= 1 is not a solution of the equation.
b) Here, 7n+ 5 is LH S, 19 is RH.S and n =- 2
(given) LH.S = 7n+ 5,
Byputting, n=-2,
LH.S =7x(-2)+ 5 =-9:FRH.S
As, LH.S :F RH.S, so n=- 2 is not a solution of the equation.
c) Here, 7n+ 5 is LH S, 19 is RH.S and n = 2 (given)
LH.S = 7n+ 5,
Byputting, n=2,
LH.S =7 x(2) + 5 = 19 =RH.S
As, LH.S =RH.S, son= 2 is a solution of the equation.
d) Here, isLH.S, 13 isRH.S and ='f (given)
LH.S = 4p-3,
By putting, p= 1,
LH.S =4x(1)-3 = 1 :F RHS
As, LH.S :F RH.S, sop= 1 is not a solution of the equation.
e) Here, -3 is L H.S, 13 is RH S and = -4 (given)
4p p
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
r., .z!.'·,
[Link]= -3,
p
By putting, = 1,
p
[Link] =4x(-4)-3 = -19 :f; RH.S
As, L.H SRH S, so = 1 is not a solution.
f) Here, -4s L. H S, 13 is RH S and = b (given data)
L.H.S = -1,
Byputting, =b,
L.H.S =4x(0)-3 =-3 =1f,RHS
As, L.H.S :f; RH.S, so = 0 is not a solution of the equation.
Q3. Solve the equation given below by trial and error method:
(i) 5p+2=17 (ii) 3m-14=4
Difficulty Level: Easy
What is given /known
Equations
What is the tmknown
Solution of the equation or the value of the variable.
Reasoning
Put the different values of the variable in the given equation. IfLHS is equal to the RHS
then the equation is satisfied and if it is not that means this variable is not a solution of the
equation.
Solution:
(i) 5p+2=17
5p+2=L.H.S
By putting, p = 0,
5x0+2=2:f;17
By putting, p =1,
5x(1)+2=7:f;17
By putting, p = 2,
5x(2) + 2 = 12 :f; RH.S
By putting, p = 3,
5x(3)+ 2= 17 =RHS
Therefore, p = 3 is a solution of the equation.
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
..4 cuena h
.., THE MATH E:>CPERT
(ii) 3m -14 = 4
3m-14 =L.H.S
By putting, m=5,
3 x(5)- 14 = 1# 6
By putting, m = 6,
3x(6) - 14 = 4 = [Link].
Therefore, m = 6 is a solution of the equation.
Q4. Write equations for the following statements:
i) The sum of numbers x and 4 is 9.
ii) 2 subtracted from y is 8.
iii) Ten times a is 70.
iv) The number b divided by 5 gives 6.
v) Three fourth of t is 15.
vi) Seven times m plus7 getsyou 77.
vii) One fourth of a number x minus 4 gives 4.
viii) If you take away 6 from 6 times y, you get 60.
ix) If you add 3 to one third of z, you get 30.
Difficulty Level: Easy
What is given /known
Statements of the equations.
What is the unknown
Equations for the given statement.
Reasoning
This question is very simple. Read the statement carefully and frame the equation
in steps.
Solution:
i) x +4 =9
ii) y-2=8
iii) l Oa=
70
b
iv) - =6
s
3
v) -t = 15
4
vi) 7m+7 = 77
I
vii) -x -4 = 4
4
viii) 6y -6= 60
I
ix) -z
3 +3=30
'v'/'VJ\V
CUCMATII.C0'1
r., .z!.'
QS. Write the following equations in statement forms:
(i) p+4=15 (ii) m-7=3 (iii) 2m= 7 (iv) m =3
5
3m
(v) -=6 (vi) 3p+4= 25 (vii) 4p-2=18 (viii) P +2=8
5 2
Difficulty Level: Medium
What is given /known
Equations
What is the Wlknown
Statements of the given equations.
Reasoning
To solve this question, look at the equation carefully and decide the variable and
numbers. Then write the suitable statement using the variables and numbers.
Solution:
i) Thesumofpand4is15.
ii) 7 subtracted from m is 3.
iii) Two times m is 7.
iv) One-fifth of m is 3.
v) Three-fifth of m is 6
vi) When 4 is added to three times of a number p, it gives 25.
vii) When 2 is subtracted from four times of a number p, gives 18.
viii) When 2 is added to half of p gives 8.
Q6. Set up an equation in the following cases:
(i) IIfan says that he has 7 marbles more than :five times the marbles Parmit
has. IIfan has 37 marbles. (Take 'm 'to be the number ofParmit's
marbles.)
(ii) Laxmi's father is 49 years old. He is 4 years older than three times
Laxmi's age. (rake Laxmi's age to bey years.)
(iii) The teacher tells the class that the highest marks obtained by a student in
her class is twice the lowest marks plus 7. The highest score is 87. (rake
the lowest score to bel.)
(iv) In an isosceles triangle, the vertex angle is twice either base angle. (Let
the base angle be b in degrees. Remember that the sum of angles of a
triangle is 180 degrees).
Difficulty Level: Medium
What is given /known
Statements of the equations.
'<'/\".1\[Link][1'1AT II.C0'1
-4 cuem h
., THE MATH ElH'EAT
Wh at is the unknown
Equations for the different statements.
Reasoning
Read the statement carefully and frame the equation.
Solution:
(i) Letpermithasm number of marb les
Number of marbles Irfan has= 5m+7
Total number of marbles Irfan has 37
So, 5m +7=37
(ii) Let the age of Laxmi bey years
LaKmi's father is four years older than three times La>Cmi's age= 3y+4
Age ofLaKmi's father is 49 years
According to question,
3y+ 4= 49
(iii) Let the lowest marks obtained by the student bel
Highest marks obtained by the student be 21 +7
And the highest score is 87
Therefore, According to question
21+7 =87
(iv) Let the base angle of a triangle be b
V erteK angle of the triangle = 2b
According to question,
b + b + 2b = 180°
4b = 180°
'.-/W\vCU[MATII C0'1
Chapter 4: Simple Equations
Exercise 4.2 (Page 86)
Ql. Give first the step you will use to separate the variable and then solve the
equation:
(a)x-1=0 (b)x+1=0 (c)x-1=5 (d)x+6
(e) y-4=-7 (f) y-4=4 (g) y+4=4 (h) y+4=
Difficulty Level: Easy
What is given /known
Equations.
What is the tmknown
The first step which should be used to separate the variable in order to solve the equation.
Reasoning
First try to reduce the equation by adding or subtracting by the same number and get the
value of variable.
Solution:
(a) x-1=0
Adding one to both sides of the equation we get,
x-1+1=0+1
x=1
(b) x+1=0
Subtracting one from both sides of the equation we get,
x+1-1=0-1
x=-1
(c) x-1=5
Adding one to both sides of the equation we get,
x-1+1=5+1
x=6
(d) x+6=2
Subtracting 6 from both sides of the equation we get,
x+6-6=2-6
x=-4
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
r., .z!.'
(e)y-4=-7
Adding 4 to both sides of the equation we get,
y-4+4=-7+4
y= -3
(f) y-4=4
Adding 4 to both sides of the equation we get,
y-4+4=4+4
y=8
(g) y+4=4
Subtracting 4 from both sides of the equation we get,
y+4 -4=4 -4
y=O
(h) y + 4 = -4
Subtracting 4 from both sides of the equation we get,
y+4 -4= -4-4
y= -8
Q2. Give first the step you will use to separate the variable and then solve the
equation:
(a) 3l = 42 (b) =6 (c) P =4 (d) 4x =25
2 7
a 7
(e)Sy=36 (f)=-= (g )-=- (h) 20t=-10
3 4 5 15
Difficulty Level: Medium
What is given /known
Equation.
What is the tmknown
The first step we use to separate the variable in order to solve the equations.
How can you use the known information to arrive at the solution?
First try to reduce the equation by multiplying or dividing both sides of the equation by
the same number to obtain the value of variable.
Solution:
(a) 3l =42
Divide both the sides by 3 we get,
3/ 42
-=-
3 3
l= 14
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
cuem h
THE MATH ElH'EAT
(b) b = 6
2
Multiplying both sides by 2,
b x 2=6x2
2
b = 12
(c) P = 4
7
Multip lying both sides by 7,
P x 7=4x7
7
p= 28
(d) 4x= 25
Dividing both the sides by 4 we get,
4 25
-x=-
4 4
25
x=-
4
(e) Sy = 36
Dividing both the sides by 8 we get,
8 3 6
s y= s
9
x=-
2
(f) -=-
z 5
3 4
Multiplying both sides by 3 w e get,
z 5
-X3=-X 3
3 4
15
z =-
4
a 7
(g) -s= i5
Multiplying both sides by 5 we get,
a 7
- X 5:- X5
5 15
7
z=-
3
'.-/W\vCU[MATII C0'1
r., .z!.'
(h) 20t= -10
Multiplying both sides by 20 we get,
20 -10
-Xt=-
20 20
-1
t=-
2
Q3. Give the steps you will use to separate the variable and then solve the
equation:
20
(a) 3n-2=46 (b) 5m+7=17 (c) P =40
3
Difficulty Level: Moderate
What is given /known
Equations
What is the tmknown
The first step we use to separate the variable in order to solve the equations.
How can you use the known information to arrive at the solution?
First try to reduce the equation by adding, subtracting, multiplying or dividing both sides
of the equation by the same number to get the value of variable.
Solution:
(a) 3n-2=46
Adding 2 to both sides of the equation, we get
3n-2+2= 46+2
3n=48
Dividing both the sides by 3 we get,
3n 48
-=-
3 3
n =16
(b) 5m+7=17
Subtracting 7 from both sides of the equation, we get
5m+7-7=17-7
5m=10
Dividing both the sides by 5 we get,
5m 10
-=-
5 5
m=2
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
..4 cuena h
.., THE MATH
E:>CPERT
(c) ZOp = 40
3
Multiplying both the sides by 3 we get,
ZO p x3 = 40x3
3
20p = 120
Dividing both the sides by 20 we get,
20p 120
-= -
20 20
p=6
3
(d) P=6
10
Multiplying both the sides by 10 we get,
3P x10 = 6x10
10
3p= 60
Dividing both the sides by 20 w e get,
3p 60
-=-
3 3
p=20
Q4. Solve the following equations:
(b) 10p +10=100 -p
(a) 10 p = 100 (c) P=5 (d) 3 =5
4
3p
(e) - (f) 3s= -9 (g) 3&+12= 0 (h) 3s = 0
=6
4
(i) 2q = 6 G) 2q-6= o (k) 2q+6= 0 (I) 2q+6 = 12
Difficulty Level Mediwn
What is given /known
Equations
What is the IUlknown
Value ofthe variable.
Reasoning
First try to reduce the equation by adding, subtracting, multiplying or dividing by the
same number and get the v a lue of variable.
'v'/W\V CUCMATII.C0'1
-4 cuem h
., THE MATH ElH'EAT
Solution:
(a) lOp= 100
Dividing both the sides by 10 we get,
lOp 100
-=-
10 10
p = 10
(b) 10p+l0= 100
Su btracting 10 from both sides w e get,
l Op+ 10 -10 = 100-
10 l Op = 90
Dividing both the sides by 10 we get,
lOp 90
-=-
10 10
p=9
(c) P = S
4
Multiplying both the sides by 4 w e get,
.E.x4=5x 4
4
p =20
-p
(d) 3=5
Multiplying both the sides by 3 ,
-p
- x 3=5 x 3
3
-p= 15
p= -15
3
(e) P=6
4
Multip lying both the sides by 4,
3P x 4= 6x 4
4
3p= 24
Dividing both the sides by 3 we get,
3p 24
-=-
3 3
p=8
'.-/W\vCU[MATII C0'1
..4 cuena h
.., THE MATH E:>CPERT
(f) 3s = -9
Dividing both the sides by 3,
3s -9
-= -
3 3
p=-3
(g) 3s+12=0
Subtracting 12 from both the sides of the equation we get,
3s+12-12= 0-12
3s = -12
Dividing both the sides by 3 we get,
3s -12
- =-
3 3
p=-4
(h) 3s= 0
Dividing both the sides by 3 we get,
3s 0
-= -
3 3
p =O
(i) 2q = 6
Dividing both the sides by 2 we get,
2q 6
-=-
2 2
q= 3
(j) 2q-6= 0
Adding 6 to both sides of the equation we get,
2q-6+6=0+6
2q =6
Dividing both the sides by 2 we get,
2q 6
- =-
2 2
p=3
(k) 2q + 6= 0
Subtracting 6 from both the sides of the equation we get,
2q+ 6-6=0-6
2q =-6
Div iding both the sides by 2 we get,
2q -6
-=-
2 2
p =-3 'v'/'VJ\V CUCMATII.C0'1
(I) 2q+6=12
Subtracting 6 from both the sides of the equation we get,
2q+6-6=12-6
2q=6
Dividing both the sides by 2 we get,
2q 6
-=-
2 2
p=3
H
Chapter 4: Simple Equations
Exercise 4.3 (Page 89)
Ql. Solve the following equations.
37
(a) 2y+ = (b) 5t+28=10 (c) a +3=2 (d) q+7=5
2 2 5 4
5 5 25 19
(e) -x=-5 (f) -x=- (g) 7m+ = 13 (h) 6z+10=-2
2 2 4 2
(i) 3J = G) 2b -5=3
2 3 3
Difficulty Level: Low
What is given /known
Equations.
What is the Wlknown
Solution of the equations (The value of the variable)
Reasoning
To solve these equations, first transpose the variables on the one side and constants on the
other side, then simplify them and get the value of variable.
Solution:
5 37
(a) 2y+-=-
2 2
. 5
Transposmg - to RH S we get,
2
37 5
2y=---
2 2
32
2y=-=16
2
16
y=2=8
(b) 5t+28=10
Transposing 28 to RH.S we get,
5t=10-28
5t =-18
-18
t=-
5
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
-4 cuem h
., THE MATH ElH'EAT
(c) ;+3=2
Transposing 3 to RH.S we get,
=2-3
5
=-1
5
a= -5
(d) q +7=5
4
Transposing 7 to RH.S we get,
q =5-7
4
q =-2
4
q =-8
5
(e) -x=-5
2
5x=-5x 2
-10
x=-
5
x=-2
5 25
(f) -x=-
2 4
25
5x= x2
4
25
x=-
2x5
5
x=-
2
'.-/W\vCU[MATII C0'1
-4 cuem h
., THE MATH ElH'EAT
19
(g) 7ns+-=13
2
. 19
Transpos mg - to the RH.S.
2
7m = l3-
2
7m=26-19
2
7
7m=-
2
7
m=--
2x 7
I
m=-
2
(h) 6z+ l0= -2
Transposing I 0 to the RH.S.
6z=-2- IO
-12
z=-
6
z=-2
31 2
(i) -=-
2 3
2 2
1 =-X-
3 3
4
1 =-
9
(j) 2b- 5= 3
3
2b =3+5
3
2b =8
3
3
b=Sx-
2
b = 12
'.-/W\vCU[MATII C0'1
..4 cuena h
.., THE MATH E:>CPERT
Q2. Solve the following equations.
(a) 2(x+ 4) = 12 (b) 3(n -5) =21 (c) 3(n- S)=-21
(d) -4(2+x) =8 (e) 4(2 -x) = 8
Difficulty Level: Medium
Wh at is given /known
Equations.
What is the unkn own
The value of the variable.
Reasoning
To solve these equations, transpose the variables on the one side and constants on the
other side, and simplifY them and get the value of variable.
Solution:
(a) 2(x +4)= 12
2x+ 8 = 12
2x=l 2-8
2x = 4
4
x=- or x=2
2
(b) 3(n- S) = 21
3n- IS= 21
3n = 21 + I S
3n = 36
36
n =- or n= 12
3
(c) 3(n - 5) = -
21
3n - IS = -21
3n =-21 + 15
3n =-6
-6
n=-2
n=- or
3
(d) -4(2 + x)=8
-8 -4x=8
-4x = 8 + 8
-4x = 16
-16
x=- =-4
4
'v'/W\V CUCMATII.C0'1
(e) 4(2-x)=8
8-4x= 8
-4x=8 -8
=0 or x= 0
Q3. Solve the following equations.
(a)4=5(p-2) (b)-4=5(p-2) (c) 16 = 4 +3(t +2)
(d)4+5(p-1)=34 (e)0=16+4(m-6)
Difficulty Level: Low
What is the tmknown
The value of the variable
What is given /known
Equations.
Reasoning
Transpose the variables on the one side and constants on the other side, then simplify
them and get the value of variable.
Solution:
(a) 4 = 5(p- 2)
4=5p-10
5p=4 + 10
14
Therefore, p =-
5
(b) -4=5(p-2)
-4=5p-10
-4+10=5p
6=5p
6
Therefore, p =-
5
(c) 16=4+ 3(t+2)
16=4+3t+6
16-10 = 3t
6=3t
t= =Z
3
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
(d) 4 + 5(/1-1)=34
4 + 5p-5 =34
5p-1 =34
5p= 35
35
p=-
5
p=7
(e) 0=16+4(m-6)
0=16+4m-24
8=4m
8
m=-
4
m=2
Q4. (a) Construct 3 equations starting with x = 2
(b) Construct 3 equations starting with x= -2
Difficulty Level: Low
What is the tmknown
3 equations starting with x= 2 and 3 equations starting with x= -2
What is given /known
Value of the variables; x= 2 and x= -2
Reasoning
You can get the equation by adding, multiplying or subtracting the same value on both
sides of the equation.
Solution:
(a) 3 equations starting with x= 2
(i)
.xM12)tiplying both sides by 10,
lOx= 20
Adding 2 to both sides,
10x+2= 20+2
10x+2=22
(ii)
f!lll!tiplying both sides by 5,
5x=10
subtracting 3 to both sides,
5x-3=10-3
5x-3=7
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
cuem h
THE MATH ElH'EAT
(iii) x= 2
multiplying both sides by 2,
2x=4
subtracting 3 to both sides,
2x-3= 4-3
2x-3= 1
(b) 3 equations starting with x= -2
(i) x=-2
Multip lying both sides by 3,
3x=-6
(ii) x= -2
Multiplying both sides by 3,
3x=-6
Adding 7 to both sides we get
3x+7=-6+7
3x+7 =1
(iii) x= -2
Multiplying both sides by 3,
3x=-6
Adding 10 to both sides, we get
3x+10=-6+10
3x+10= 4
'.-/W\vCU[MATII C0'1
Chapter 4: Simple Equations
Exercise 4.4 (Page 91)
Ql. Set up equations and solve them to find the unknown numbers in the
following cases:
a) Add 4 to eight times a number; you get 60.
b) One fifth of a number minus 4 gives 3.
c) If!take three fourths of a number and add 3 to it, I get 21.
d) When I subtracted 11 from twice a number, the result was 15.
e) Munna subtracts thrice the number of notebooks he has from 50, he finds
the result to be 8.
f) Ibenhal thinks of a [Link] she adds 19 to it and divides the sum by 5,
she will get 8.
g) Anwar thinks of a [Link] he takes away 7 from ofthe number, the
2
result is 23.
Difficulty Level: Low
What is given /known
Statement of the Equation.
What is the unknown
Equation and the value of the variable which satisfy the equation.
Reasoning
First read the statement of the question carefully suppose the number as any variable or
alphabet then follow the steps given in the question and form the equation then solve the
equation.
Solution:
(a) Let the number be x. According to the question,
8x+4=60
8x=60-4 =56
56 x=-
=7
8
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
-4 cuem h
., THE MATH ElH'EAT
(b) Let the number bey. According to question,
y -4 = 3
5
y = 3+ 4
5
y =7
5
y = 35
(c) Let the number be x. According to question,
3x
- 3= 21
4
3x
-=21-3
4
3x = 18
4
18x 4
x=--
3
x= 24
(d) Let the number be x. According to question,
ZX-11= 15
2x=15+11
2x=26
26
x=- = 13
5
(e) Let the number be x. According to question,
50-3x=8
-3x=8- 50= -42
-42
x=- = 14
-3
(f) Let the number be z. According to question,
z+19
8
5
z+ 19= 40
z= 40 - 19 =21
'.-/W\vCU[MATII C0'1
r., .z!.'
(g) Let the number be x. According to question,
5x
--7=23
2
5x
-=23+7
2
5x =30
2
2
x=30x-=12
5
Q2. Solve the following:
(a) The teacher tells the class that the highest marks obtained by a student in
her class is twice the lowest marks plus 7. The highest score is 87. What is
the lowest score?
(b) In an isosceles triangle, the base angles are equaL The vertex angle is 40°
What are the base angles of the triangle? (Remember, the sum of three angles
of a triangle is 180°)
(c) Smitha's mother is 34 years old. Two years from now mother's age will be
4 times Smitha's present age. What is Smitha's present age?
(d) Sachin scored twice as many runs as RahuL Together, their runs fell two
short of a double century. How many runs did each one score?
Difficulty Level: Medium
What is given /known
Statement of questions.
What is the Wlknown
Equation and the value of the variable.
Reasoning
Make suitable equation using the given information and then solve the equation.
Solution:
(a) Highest score is 87. Let the lowest marks be x
According to question, highest marks obtained= 2x + 7
87=2x+7
87-7=2x
80=2x
x=40
'<'/\".1\[Link][1'1AT
II.C0'1
r., .z!.'
(b) Let the base angle be b. Since the triangle is isosceles, the other base angle will also
,
be b. Vertex angle is given 40°
Since, the sum of three angles of a triangle= 180°
b + b + 40° = 180°
2b + 40° = 180°
2b = 180°-40° = 140°
b= 140 = 700
2
(c) Let the present age of Smitha bex. Age of her mother= 34 years
Two years from now Smitha age will be = x+ 2
According to question,
4(x+ 2) = 34
4x+ 8= 34
4x=34-8= 16
x=4
(d) Let the score ofRahul bex, and score of Sachin be 2x
According to question,
x+ 2x= 198
3x= 198
198
x=- =66
3
So, Rahul's score= 66 runs
And. Sachin's score= 2x = 132 runs
Q3. Solve the following:
a) Ilfan says that he has 7 marbles more than :five times the marbles Parmit
has. Irfan has 37 marbles. How many marbles does Parmit have?
b) Laxmi's father is 49 years old. He is 4 years older than three times Laxmi's
age. What is Laxmi's age?
c) People ofSWldargram planted trees in the village garden. Some of the
trees were fruit trees. The number of non-fruit trees were two more than
three times the number of fruit trees. What was the number offi:uit trees
planted if the number of non-fruit trees planted was 77?
Difficulty Level: Mediwn
What is given/known
Statement of the question.
What is the unknown
Equation and the value of the variable.
'<'/\"o!\V. CU[1'1AT
II.C0'1
r., .z!.'
Reasoning
Make suitable equation using the given infonnation and then solve the equation.
Solution:
(a) Number of marbles Parmithas 37. Let the number of marbles Parmithas bex.
According to question,
5x + 7 =37
5x=30
30
x=-=6
5
Therefore, Parmit has 7 marbles
(b) Let the age ofLaxmi be x Age ofLaxmi's father be 49 years
According to question,
3x+4=49
3x=49-4 =45
45
x=- =15
3
Therefore, Laxmi's age is 15 years
(c) Let the number of fruit tress be x Then the number of non-fruit trees are 3x+2
According to question,
3x+ 2=77
3x =77-2 =75
75
x=- =25
3
The number of fruit trees planted are 25.
Q4. Solve the following riddle:
I am a number,
Tell my identity!
Take me seven times over
And add a fifty!
To reach a triple century
You still need forty!
Difficulty Level: Low
What is given /known
A riddle.
'<'/\V\[Link][ 1'1AT [Link]
'1
r., .z!.'
What is the tmknown
The number in the riddle.
Reasoning
Use the given information to make an equation with unknown number as a variable.
Solve the equation to get value of the number.
Solution:
Let the number be x.
According to question,
7x +50+40=300
7x=300-90
7x=210
210
x=--
7
x=30
Therefore, the number is 30
'<'/\V\[Link][ 1'1AT [Link]
'1