0% found this document useful (0 votes)
34 views10 pages

India Agriculture, Soils & Human Resources Quiz

The document covers various topics related to social sciences, including agriculture, human resources, government types, the Indian Constitution, public facilities, and labor laws. It includes quizzes, discussion questions, and answers that provide insights into agricultural practices, soil types, population distribution, government structures, and the importance of public facilities and labor laws in India. The content emphasizes the significance of these subjects for societal development and the role of government in ensuring rights and resources.

Uploaded by

pakhitwinkle
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
34 views10 pages

India Agriculture, Soils & Human Resources Quiz

The document covers various topics related to social sciences, including agriculture, human resources, government types, the Indian Constitution, public facilities, and labor laws. It includes quizzes, discussion questions, and answers that provide insights into agricultural practices, soil types, population distribution, government structures, and the importance of public facilities and labor laws in India. The content emphasizes the significance of these subjects for societal development and the role of government in ensuring rights and resources.

Uploaded by

pakhitwinkle
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

SOCIAL SCIENCE SOLUTIONS

THEME – A
Topic:
India: Agriculture and Soils
Section A: Quiz
1.) Which of the following crops is a Rabi crop?
(a) Bajra
(b) Wheat
(c) Maize
(d) Cotton

2.) The soil type most suitable for growing cotton is ______________.
(a) Black
(b) Red
(c) Sandy
(d) Laterite

3.) The Green Revolution in India mainly focused on which type of


crop?
(a) Pulses
(b) Fruits
(c) Food grains
(d) Spices

1.) b 2.) a 3.) c


Section B:
Questions for Discussion

1.) Define agriculture and mention two types of farming practiced in


India.
Answer: Agriculture is a Latin word. The term ‘Agri’ means soil &
‘Cultura’ means cultivation. It is a broad term which consists with
livestock farming, fisheries, crop production, forestry and many
more.
Out of various farming practices plantation farming & Mixed farming
are prevalent in our country.

2.) Why is crop rotation important for maintaining soil fertility?


Answer: Different crops leave different type of organic matter in the
soil which helps the soil to improve its fertility or health. Moreover
the variety of crops uses different nutrients from the soil. That’s why
crop rotation is important to cure the nutritional imbalance which
finally leads to fertile the soil.
3.) Discuss any two challenges faced by the Indian farmers.

Answer: The lack of irrigation practice increases the dependence of


seasonal rainfall which affects the crop yields since the weather
cannot be predicted. Apart from this low productivity of the land due
to soil degradation & excessive use of fertilizers are the two
problems which the Indian farmers faced.

4.) Describe a few major types of soil found in India and their
characteristics, advantages, and disadvantages.
Answer: The major soils which found in India are –
a.) Alluvial soil
Advantages – It have a good water retention capacity. Apart from
this it is easy to work & have self renewing characteristics.
Disadvantages – Water logging issues, soil erosion & having poor
nitrogen & phosphorus content.

b.) Black soil


Advantages – It is highly fertile, self ploughing in nature& can be
grown multiple crops.
Disadvantages – having low nitrogen content & difficult to plough.

c.) Red soil


Advantages – It is easy to work with & if added with organic matter
it becomes more productive.
Disadvantages – Poor water retention capacity, low fertility & acidic
in nature.

d.) Laterite soil


Advantages – It is useful for plantation crops & can be used for
construction work.
Disadvantages – It is less fertile & hard to plough.

e.) Arid soil


Advantages – It is rich in minerals & suitable for drought resistant
crops.
Disadvantages – It have poor water retention capacity, less fertile,
hard to plough, less variety of crops etc.

Topic:
Human Resources
Section A: Quiz
1.) Which of the following is the most important resource for a
country’s development?
(a) Land
(b) Water
(c) Human resources
(d) Minerals

2.) Which factor does NOT affect population distribution?


(a) Climate
(b) Landforms
(c) Internet speed
(d) Availability of resources

3.) What is the main reason for high population growth in developing
countries?
(a) High death rat
(b) Low birth rate
(c) Improved healthcare and sanitation
(d) Lack of education

1.) c 2.) c 3.) c

Section B: Questions for discussions


1.) Define human resources. Why are they important for a country?
Answer: It is basically a group which have different skills,
knowledge & abilities which contributes to the economic & social
growth of the country.
Human resource is essential for our country. It is basically a much
broader & diverse term which contributes in the different sectors of
the country.

2.) Discuss two factors that influence the distribution of population.


Answer: A moderate climate condition & having a quality health
education service is always in the top reason for the distribution of
population.

3.) How does education improve the quality of human resources?


Answer: Education contributes in sector of – a.) Skill development,
b.) Decision making, c.) Social awareness, d.) Creating employment
opportunities, e.) Health, f.) Science & technology etc. The
improvement of the above sectors improves the human resources
simultaneously.

4.) Explain the factors that affect the population distribution of a


country. Give examples.
Answer: The factors that affect the population distribution is – I)
Climate condition, II) Political stability, III) Water supply, IV) Soil
fertility, V) Transportation, VI) Health facilities, VII) Quality education
facilities etc.
As example we can say that people prefers the mainland India
including the northern plains, Deccan plateau region, coastal region
instead of Himalayan & the desert region.

THEME – B
Topic:
Survey of Local Historical Places
Section A: Quiz
1.) “Golden Temple” is located in which city of India?
(a) Amritsar
(b) Ujjain
(c) Varanasi
(d) Mathura

2.) The Gwalior fort is located in which Indian state?


(a) Odisha
(b) West Bengal
(c) Madhya Pradesh
(d) Gujarat

3.) Which River is the Kashi Vishwanath Temple located nearby?


(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Sarasvati
(d) Godavari
1.) a 2.) c 3.) a

THEME – C
Topic:
Types of Government—Monarchy, Dictatorship, Oligarchy,
Theocracy, and Democracy.
Section A:
Match the following
S. No Description Types of Governmen
Citizens vote for their leaders and have equal
1.) rights (a) Oligarchy
Religious leaders govern based on religious
2.) laws (b) Dictatorship
A small group of wealthy or influential people
3.) rule (c) Monarchy
4.) One person holds all power and often gains it (d) Democracy
through force
Power is inherited and held by a king or
5.) queen (e) Theocracy
Answer: 1.) (d)
2.) (e)
3.) (a)
4.) (b)
5.) (c)
Section B:
Fill in the Blanks
1.) In a democracy, citizens have the right to ________ and select
their representatives.
Answer: Vote.
2.) A ________ is a type of government where a king or queen rules a
country.
Answer: Monarchy.
Section C:
Questions for Discussion
1.) What is the main difference between a monarchy and a
democracy?
Answer: In monarchy the power is inherited and held by a king or
queen on the other hand the power inherited & held by the citizen of
that country in a democracy.

2.) Why is democracy considered a government “for the people”?


Discuss the key features of democracy and how it ensures fairness,
equality, and citizen participation.
Answer: Because in a democracy people elect their leader. Leaders
are accountable to the people of the country for any kind of
performance done by them. That’s why democracy considered a
government ‘for the people’.
The main features of democracy is as follows –
I) Rule of law,
II) Accountability & transparency,
III) Citizens participation
IV) Freedom of speech &
V) Free & fair elections etc.
In the process of election people participate to elect their leaders.
Consequently the leaders are accountable to the people of the
country. On the other hand the term ‘rule of law’ describes that not
only the people of the country but also the leaders or everyone must
follow the law. This represents the equality.

Topic:
Introduction to Constitution of India (Brief overview of
Constitution making, Preamble, Fundamental Rights and
Duties).
Section A:
Match the following real-life scenarios to Fundamental
Rights
1.) Example: A child goes to school (a) Right to Freedom of Speech and
regardless of their background Expression
2.) A person speaks freely about an
issue without fear. (b) Right to Freedom of Religion
3.) A child is prohibited to work in
factories (c) Right to Equality
4.) A person follows their religion
without anyone stopping them (d) Right Against Exploitation

Answer: 1.) (c)


2.) (a)
3.) (d)
4.) (b)
Section B:
Fill in the Blanks
1.) The Constitution of India is the __________ law of the country,
serving as the foundation for governing the nation.
Answer: Supreme.
2.) The Constitution of India was adopted by the __________ Assembly
on 26th November 1949 and came into force on 26 January
__________.
Answer: Constituent, 1950.
Section C:
Questions for Discussion

1.) Who was Drafting Committee Chairman of the Indian


Constitution? Write his contribution in the making of Constitution.
Answer: The chairman of the Drafting committee was Dr. B.R.
Ambedkar.
First of all he led the draft committee of the constituent assembly.
He worked for the protection of the minority rights. Apart from that
he introduced the terms like liberty, equality & fraternity in our
constitution. The inclusion of fundamental rights such as the
abolition of untouchability, prohibition of discrimination & equality
before law were also introduced by him

2.) Name two Fundamental Rights and Fundamental Duties and


discuss why they are important?
Answer: Right To equality & Right to freedom.
If there was no fundamental right like ‘Right To equality’ then
discrimination in the society could have prevailed. If there was no
‘Right to freedom’ then we could not make our personal choices, we
could not have liberty thought, expression & belief which was
mentioned in the preamble of our constitution, we could not express
our views or speeches freely, we could not travel freely.
Without the above two fundamental rights we could not create a
proper democratic society.

Topic:
Central and Federal Structure of Government
Section A:
Fill in the Blanks
1.) A government with a central authority that controls all decisions
is called a ________ government.
Answer: Unitary or Central
2.) A ________ government divides power between central
government and smaller regional governments, like states or
provinces.
Answer: Federal
Section B:
Questions for Discussion
1.) What is the main difference between a unitary government and a
federal government?
Answer: In unitary government the power is vested only with the
centre. There is only one single government in the unitary system.
On the other hand in federal system of government power is vested
with not only with the central government but also the state or local
governments.
THEME – D
TOPIC:
Role of Government in Providing Public Facility
i.) Public facilities:
Section A: Quiz
1.) Which of the following is NOT considered a public facility?
(a) Water supply
(b) Electricity
(c) Private cars
(d) Public transport

2.) Which article of the Indian Constitution includes the right to


water?
(a) Article 14
(b) Article 21
(c) Article 32
(d) Article 44
3.) What is the primary source of government funding for public
facilities?
(a) Donations
(b) Loans
(c) Taxes
(d) Foreign aid
1.) c 2.) b 3.) c

Section B: Questions for Discussion


1.) What are public facilities? Why are they important for society?
Answer: It is the services like water supply, electricity supply,
providing quality educations etc.
All of these above facilities make a society healthy. Without water
we cannot live long. Without education we cannot build the
backbone of a literate or educated society. So we can understand
the importance of these facilities.

2.) How does the government ensure access to basic public facilities
like water, electricity, and healthcare?
Answer: Government basically ensure the basic facilities by
introducing some schemes. As example to ensure the access of
water the present central government introduced Jal Jivan Mission.
In which every household will be connected through water pipeline.
In the healthcare sector central government introduced the
Aayushman Bharat Yojana. In which the beneficiaries get free
healthcare services up to 5,00,000 rupees. In same way government
introduced the Saubhagya scheme for providing electricity to the
every corner of the country.

3.) Explain the role of private companies in providing public


facilities. Should the government regulate them?
Answer: They also provide the same public facilities just like the
government. But in most of the cases the private companies provide
much better services than the government.
No, government should not regulate them. Instead of this the
Government-Private partnership can give us a better result for our
society.

4.) What are some challenges faced by people in accessing clean


water, especially in urban areas like Chennai, Mumbai, Kolkata, and
New Delhi?
Answer: It will depend on various factors. First of all we can look
into the topography of the region where we need to supply clean
water. As example New Delhi is a landlocked state whereas areas
like Chennai, Mumbai & Kolkata are open to sea. So the later one’s
have the better drainage system & less water pollution than the New
Delhi. So more or less the water pollution faced by the people of
these cities. On the other hand climate change, less rainfall &
sometimes excessive rainfall also restrains in accessing the clean
water.
5.) How does the government generate funds for public facilities,
and why is taxation important in this process?
Answer: Government can generate funds by the way of taxation,
borrowing from various institutions like IMF, World Bank, UN etc. or
grants. Taxation is important for providing services. It also
generates employment for the implementation of schemes for
providing the public facilities.

6.) Discuss the importance of public facilities in a country like India.


How does the government ensure their availability, and what
challenges exist in their distribution
Answer: To make a better society all the public facilities are
essential for us.
Government ensures the availabilities of the public facilities through
implementing different schemes or yojanas.
Technological advancement, geographical location of some places,
improper data, lack of grants or money are the causes due to which
govt. faces various challenges.
ii.) Law and Social Justice:
Section A: Quiz
1.) Why are worker laws necessary?
(a) To ensure fair wages and safe working conditions
(b) To allow companies to decide their own worker policies
(c) To increase competition among workers
(d) To encourage child worker in industries

2.) What was the main cause of the Bhopal Gas Tragedy?
(a) A natural disaster
(b) A chemical leak due to poor safety measures
(c) A workers’ protest
(d) A government shutdown

3.) Which Fundamental Right is linked to workplace safety and fair


wages?
(a) Right to Freedom
(b) Right to Equality
(c) Right to Life (Article 21)
(d) Right to Education
1.) a 2.) b 3.) c

Section B: Questions for Discussion


1.) Why is the enforcement of labour laws important for workers’
rights?
Answer: It is important because it makes a bridge between the
worker and govt. or unions of labours which ensures the safety of
the workers or the assured wages or proper rewards for their work.

2.) How did the Bhopal Gas Tragedy highlight the need for stronger
environmental laws?
Answer: It was a manmade disaster which happened in 1984.
Methyl Isocyanate or MIC was the main toxicant of this tragedy.
After this accident govt. implemented various laws including some
strong environmental laws. Environment protection act 1985 was
one of those. This put control or restriction over the use of toxicants
or the hazardous elements in the industries.

3.) Why are minimum wages necessary, and who is responsible for
fixing minimum wages in India?
Answer: To ensure the security of the workers. It also provides
them to live with their fundamental rights given by the constitution.
So if there was no minimum wages the labours can be exploited. So
it is necessary. Central govt. as well as state govt. is responsible for
fixing minimum wages accordingly.

4.) What are some key worker laws in India that protect workers
from exploitation?
Answer: The minimum wages act, Factories act, Trade union acts,
Equal remuneration acts, Maternity benefits acts are some of them.

5.) What role does the government play in protecting workers from
exploitation by employers?
Answer: By implementing various acts for the labours safety &
security govt. plays a pivotal role for the development of the labour
or one step ahead in the poverty eradication.

6.) Why is law enforcement important in preventing exploitation in


workplaces? Discuss the role of the government in regulating
industries, ensuring fair wages, workplace safety, and environmental
protection. Give examples to support your answer.
Answer: To maintain the discipline in bridge between the workers &
the govt. or the trade unions etc.
Government regulates industries, ensuring fair wages, workplace
safety, and environmental protection by implementing various laws.
Such as The minimum wages act, Factories act, Trade union acts,
Equal remuneration acts, Maternity benefits acts etc.

You might also like