32.
Building blocks used for construction of
[Ans: a]
a) Walls b) Pillar c) Columns d) Beams
33. Building blocks divided in to how many types
[Ans: a]
a) Three b) Five c) Two d) Six
34. Which metals of following are used for building constructions?
[Ans: d]
a) Iron b) Steel c) Aluminium d) All
35 How many types of glasses used in building
[Ans: b]
a) Six b) Five c) Eight d) Two
36 How many types of building boards
[Ans: c]
a) Eight b) Five c) Six d) Four
37 Which type of ceilings will protect the steel work of the floor above
[Ans: b]
a) Integral and secured ceilings b) Suspended ceilings
c) False ceilings d) Decorated ceilings
1. What percentage, the Nitrogen occupied in atmosphere?
[Ans: c]
a) 75% b) 77% c) 79% d) 81%
2. Gases have the following character?
[Ans: b]
a) Specific Volume and shape b) No specific Volume and Shape
c) Only Specific Volume d) None of these
3. If the temperature increases Gases will get?
[Ans: b]
a) Decreasing its Density b) Increasing its Density
c) Normal of its Density d) None of these
4. Majority portion of Natural Gas consists?
[Ans: a]
a) Methane CH4) b)Ethane C2H4) c) Profane C3H8) d) Nitrogen N)
5. L.P.G. Full form?
[Ans: c]
a) Liquid Petroleum Gas b) Liquid Petrol Gas
c) Liquefied Petroleum Gas d) Liquefied Petrol Gas
6. L.P.G. mainly consisting of?
[Ans: a]
a) Profane and Butane b) Ethane
c) Methane d) Oxygen
20) If leaking fuel from air craft is present in an emergency situation,
. care should be taken to
[Ans: a]
a) avoid sparks and reduce heat b)Pouring more foam
b)c) pouring more powder d)none
21) on aircraft, tire/wheel assembly fires should be Extinguished with
[Ans: d]
a)water b) foam c) co2 d) dry chemicals
22) Aviation fuels burn at extremely high temperatures, between
[Ans: a]
a)3,000°F-4,000°F b)1,000°F-2,000°F
c) 500°F-1,000°F d)5,000°F-7,000°F
23) Which fuel is used in piston engines of Aircraft
[Ans: a]
a)Gasoline av gas) b)kerosene c) diesel d) Co2
24) Kerosene fuels are used in
[Ans: b]
a) Piston engines of Air craft b) Turbine engines of Air craft
c) Fuel engine d) None
25) Escape chutes or slides are provided for the
[Ans: a]
a) Rapid evacuation of passengers in an emergency
b) Comfortable landing
c) Easy take off
d) Comfortable joujrney
7) The hose reel can easily be operated due to
[Ans : d]
(a) back pressure (b) high pressure
(c) Friction (d) Lack of back pressure
8) The advantage of use of the Hose reel is
[Ans : a]
(a) Less water damage
(b) excessive water damage
c) The hose must be run out fully before water can be turned on
d) Training is required
4) The end of the hose reel is fitted with
[Ans : b]
(a) Blank cap (b) light branch with shut off nozzle
(c) adaptor (d) hook.
17) Dry riser is a substitute for
[Ans : d]
(a) A pump (b) Hose reel
(c) Fire service appliance (d) A line of hose
18. The minimum internal diametre of the dry riser is _____
[Ans : a]
(a) 100 mm (b)120 mm (c) 150 mm (d) 200 mm
20. The dry riser is provided with ______ fitted beneath the inlets to enable the system to
be drained after use
[Ans : b]
(a) Air valve (b) Drain cock (c) Snifter valve (d) Stop valve
27) ______ is installed around the building for yard hydrant system
[Ans : b]
(a) sprinkler pipe (b) ring main (c) hose reel (d) reservoirs
28) At regular intervals along the water piping which of the following?
[Ans : c]
(a) gauges (b) valves (c) sprinkler heads (d) bulbs
29) The following one is not the function of automatic sprinkler
[Ans : d]
(a) to detect the fire (b) to attack the fire
(c) to prevent the spread of fire (d) to detect the smoke.
37) In Quartzoid bulb type sprinkler head, the bulb is filled with_______
[Ans : b]
(a) Air (b) Liquid & a small bubble
(c) Water (d) Nitrogen gas
38) Fusible solder type and quartzoid bulb types are the types of ______
[Ans : c]
(a) Electrical bulb (b) Heat detector (c) Sprinkler head (d) Smoke
detector
39) For normal occupancy situation in temperate countries, the recommended rating of
sprinkler head is _______
[Ans : d]
(a) 1500c (b) 1600c (c) 1820c (d) 680c
58) Manual call point is operated
[Ans : a]
(a) when the glass front is broken/button is pressed
(b) when smoke is present
(c) when flame is visible
(d) when sprinkler is operated.
59) The height of the fixing of manual call point from floor level is
[Ans : c]
(a) 2.0 mtrs (b) 1.8 mtrs (c) 1.4 mtrs (d) 1.0 mtrs
60) The manual call lpoint is to be positioned so that no person shall have to travel more
than _____ to operate the alarm from any part of the premises
[Ans : a]
(a) 30 mtrs (b) 40 mtrs (c) 50 mtrs (d) 60 mtrs
12) The normal storage pressure in CO2 portable fire extinguisher ?
[Ans : a]
(a) 744 lbs / Sq. Inch. (b) 1200 lbs/ Sq. Inch (c) 1500 lbs / Sq. Inch (d) None
13) The main advantage for using halogenated hydro carbon extinguisher (halons) is
[Ans : a]
(a) Rapid knock down effect (b) Slow effect
(c) Eco – Friendly (d) None
14) The halogenated hydro carbon portable fire extinguishers are not recommended for
use now a days as these are
[Ans : b]
(a) Eco – Friendly (b) Depleting ozone layer
(c) Highly expensive (d) None
15) Which portable fire extinguisher shall be used on metal fires like Magnesium,
Aluminum,
Uranium,
[Ans : c]
(a) CO2 (b) Foam (c) T.E.C (DCP) (d) None