0% found this document useful (0 votes)
12 views4 pages

Venus Flytraps: Heterotrophic Plants

The document covers the topic of nutrition in plants, detailing the processes of autotrophic and heterotrophic nutrition, as well as the roles of chlorophyll, stomata, and various types of plants such as parasites and saprophytes. It includes definitions, examples, and multiple-choice questions to assess understanding of the material. Key concepts such as photosynthesis, symbiotic relationships, and the importance of nutrients are also highlighted.

Uploaded by

ssinghking55
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views4 pages

Venus Flytraps: Heterotrophic Plants

The document covers the topic of nutrition in plants, detailing the processes of autotrophic and heterotrophic nutrition, as well as the roles of chlorophyll, stomata, and various types of plants such as parasites and saprophytes. It includes definitions, examples, and multiple-choice questions to assess understanding of the material. Key concepts such as photosynthesis, symbiotic relationships, and the importance of nutrients are also highlighted.

Uploaded by

ssinghking55
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Class 7 Science , Lesson 1 , Nutrition in Plants

Keywords:
Autotrophic nutrition : Nutrition in organisms (mostly green plants) ,which can prepare
their own food , from simple inorganic molecules.
Chlorophyll : Green pigment , present in the leaves.
Heterotrophic nutrition : Nutrition derived from other organisms (dead or living),
as in animals, fungi and some bacteria.
Nutrition : Process of obtaining , and utilising food.
Parasite : Organism that derives its food , from the living body of another organism .
Saprophyte : Organism deriving its food , from dead and decaying plants and animals.
Stomata : Tiny pores present on the , surface of leaves.
Symbiosis : Association of two different organisms , in which both are benefitted.

Question1: Name some components of food.


Answer: Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals.
Question2: Define nutrients.
Answer: Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals are essential components of
food, these components are called nutrients.
Question3: Give an example of autotrophs.
Answer: All green plants.
Question4: Give an example of heterotrophs.
Answer: Animals and human beings.
Question5: Plants prepare their food by using raw materials present in ______
Answer: Surrounding
Question6: What do you mean by nutrition?
Answer: Nutrition is the mode of taking food by an organism and its utilisation by body.
Question7: Name the food factories of plants.
Answer: Leaves
Question8: Name the tiny pores present on the surface of leaves.
Answer : Stomata
Question9: Name the green pigment present in leaves.
Answers: Chlorophyll
Question10: ______ helps leaves to capture the energy of sunlight
Answer : Chlorophyll
Question11: Why photosynthesis is named so?
Answer : Because the synthesis of food occurs in presence of sunlight.
Question12: Name the pores present in leaves through which exchange of gas takes place.
Answer : Stomata
Question13: Where does the nucleus of cell lies?
Answer : In the centre of cell.
Question14: State the equation for the process of photosynthesis.
Answer : Carbon dioxide + water -----> carbohydrate+ Oxygen
Question15: The nucleus In a cell is surrounded by a Jelly like substance called ____ _
Answer : cytoplasm
Question16: Why algae present in stagnant water bodies are green in colour?
Answer : because they contain green colour pigment chlorophyll
Question17: Name a component of food other than carbohydrate synthesise by plants.
Answer : proteins and fats
Question18: Name some insectivorous plants.
Answer : Pitcher plants and Venus flytraps are insectivorous plants
Question19: During photosynthesis plants take in _______ and releases
Answer : Carbon dioxide and oxygen
Question20: Some organisms live together and share shelter and nutrients, this type of
relationship is called____
Answer : Symbiotic relationship.
Question21: Lichen is a symbiotic association between _____ and fungi.
Answer : algae and fungi.
Question22: Name the edible fungi.
Answer : Mushroom
Question23: Name the organism responsible for converting atmospheric nitrogen into
soluble forms.
Answer : Rhizobium bacteria
Question24: Give an example of parasites.
Answer : Cuscuta plants
Question25: Give an example of saprotrophs.
Answer : Fungi
Question26: Name a plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.
Answer: Insectivorous plants
Question27: Name a parasitic plant with yellow, slender and tubular type of stem.
Answer: Amarbel (Cuscuta )
Question28: Where we can see Rhizobium bacteria?
Answer: In root nodules of leguminous plants.
Question29: Name any one plant which has nitrogen-fixing Rhizobium bacteria in its roots.
Answer: Gram, peas, beans, pulses.
Question30: Why are algae green?
Answer: The algae are green because they have chlorophyll.
Question31: Rhizobium bacteria and leguminous plant help each other in survival. What is
this relationship known as?
Answer: Symbiotic relationship.
Question32: What name is given to the relationship between an alga and fungus in lichens?
Answer: Symbiotic relationship.
Question33: Where does the synthesis of food in a plant usually take place ?
Answer: Leaves.
Question33: Name three plant nutrients commonly present in fertilisers and manures.
Answer: Nitrogen, Phosphorus and Potassium.

Question34: carbon dioxide is released during photosynthesis. True/ False.


Answer: False

Question35: Sun Is the ultimate source of energy for all living organisms. True/ False
Answer : True

Multiple Choice Questions :

Question1: The product of photosynthesis is


(a) carbohydrate , (b) Protein ,(c) Fats ,(d) All of these
The correct option is ‘ D ’ that is : All of these

Question2: Amarbel is an example of


(a) Parasite , (b) Host , (c) Autotrophs , (d) Saprotrophs
The correct option is ‘ A ’ that is : Parasite

Question3: Which one is an insectivorous plant?


(a) Lichens ,(b) Venus fly-trap ,(c) Mushroom , (d) Yeast
The correct option is ‘ B ’ that is : Venus fly-trap

Question4: Two different organisms living together and both benefiting from each other, are
known as :
(a) Saprophytic , (b) Symbiotic ,(c) Parasitic ,(d) Heterotrophic
The correct option is ‘ B ’ that is : Symbiotic

Question5: The process, by which green plants prepare their own food is known as :
(a) Photosynthesis ,(b) Respiration ,(c) Symbiosis ,(d) None of these
The correct option is ‘ A ’ that is : Photosynthesis

Question6: The green pigment in the leaves is :


(a) Chlorophyll ,(b) Anthocyanin ,(c) Protoplasm ,(d) Cytoplasm
The correct option is ‘ A ’ that is : Chlorophyll

Question7: Life processes, the living organisms perform are :


(a) Nutrition and excretion , (b) Respiration and reproduction
(c) Growth and response to stimuli ,(d) All of these
The correct option is ‘D ’ that is : All of these
Question8: The substance from which an organism derives energy and materials for growth
and maintenance is called:
(a) Nutrition ,(b) Consumption ,(c) Food ,(d) All of these
The correct option is ‘ C ’ that is : Food

Question9: The process of taking or consuming and utilising food is called:


(a) Nutrition ,(b) Life-process ,(c) Both (a) and (b) ,(d) None of these
The correct option is ‘ A ’ that is : Nutrition

Question10: Algal component of a lichen is autotrophic. It provides food material to the


fungal component but in return :
(a) The fungus provides shelter, water and minerals.
(b) The lichen provides shelter, water and minerals to the algae.
(c) Both (a) and (b) (d) None of these
The correct option is ‘ A ’ that is : The fungus provides shelter, water and minerals.

Question11: The other organism, from which food is derived by the parasite, is called:
(a) Host ,(b) Symbiotic ,(c) Both (a) and (b) ,(d) None of these
The correct option is ‘ A ’ that is : Host

Question12:The plant which traps and feeds on insects is:


(a) Cuscuta ,(b) china rose ,(c) pitcher plant ,(d) rose
The correct option is ‘ C ’ that is : pitcher plant

You might also like