0% found this document useful (0 votes)
7 views10 pages

Math Exam: Exponents and Roots

This document is a mathematics exam for 9th grade students, focusing on the topic of exponents. It consists of multiple-choice questions, each with four options and a total score of 50 marks. The questions cover various aspects of exponents, including simplifications, roots, and properties of powers.

Uploaded by

vinodjoge1784
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
7 views10 pages

Math Exam: Exponents and Roots

This document is a mathematics exam for 9th grade students, focusing on the topic of exponents. It consists of multiple-choice questions, each with four options and a total score of 50 marks. The questions cover various aspects of exponents, including simplifications, roots, and properties of powers.

Uploaded by

vinodjoge1784
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

STD 9 Maths Total Marks : 50

Exponents.

section A

* Choose the right answer from the given options. [1 Marks Each] [30]

1. The value of {2 − 3(2 − 3) }


3
3
, is
(A) 5 (B) 125 (C) 1/5 (D) -125

Ans. : (B) 125


2. The seventh root of x divided by the eighth root of x, is
(A) x (B) √−

x (C) √−

x
56
(D) 56
1

√x

Ans. : (C) 56 −
√x

3. 2

The value of is
2/3
2 1/2
{ (23 + 2 ) + (140 − 19) }

(A) 400 (B) 324 (C) 289 (D) 196


Ans.: (A) 400
4. If 8
x+1
=64, what is the value of 3
2x+1
?
(A) 1 (B) 3 (C) 9 (D) 27
Ans. : (D) 27
5. Which one of the following is not equal to −3/2
(
100

9
) ?
−−−−−−−−−−−−
(A) ( 9
)
3/2
(B) 1
3/2
(C) 3

10
×
3

10
×
3

10 (D) √ 100
×
100
×
100

100 100
( ) 9 9 9
9

−−−−−−−−−−−−
Ans. : (D) √
100

9
×
100

9
×
100

6. If g = t
2/3
+ 4t
−1/2
, what is the value of 8 when t =64?
(A) 31
(B) 33
(C) 16 (D) 257

2 2 16

Ans. : (B) 33

7.
When simplified , is
−3/2
−( 4 )
(256)

(A) 8 (B) 1
(C) 2 (D) 1

8 2

Ans. : (D) 1

8.
The value of 64
−1/3
( 64
1/3
− 64
2/3
) , is

(A) 1 (B) 1

3
(C) 3 (D) -2

Ans. : (C) 3

Page 1
9. 1
5
6

The value of is
2
2
4

(A) (256) 30
(B) 4 120
(C) 4 8
(D) 2 8

Ans. : (d)
We know that
6
5
1 = 1

56
6 56 1
5 1 2 4
1 1 2 2 2 4 2 8
∴ 2 = 2 = 2 ⇒ 2 = 2 = 4 ⇒ 4 = 4 = (2 ) = 2

10. If {(27)
2/3
− (81)
1/2
}
x
= 0 , then which of the following cannot be the value of x?
(A) -1 (B) 1 (C) 1

2
(D) 2

Ans. : (a)

We find that
2 1
2/3 1/2 3×
2/3 1/2 3 2 2× 2 1
(27) − (81) = (3 ) − (9 ) = 3 3 −9 2 = 3 −9 = 9−9 = 0

Therefore, {(27) , if
x
2/3
− (81)
1/2

∣ = 0 x > 0 .

11. If 7
5x−8
×5
x+2
= 30625 , then x =

(A) 4 (B) 3 (C) 2 (D) 1

Ans. : (c)
5x−8 x+2
7 ×5 = 30625

5x−8 x+2 2 4

We have, and 5 are relatively prime]


⇒ 7 ×5 = 7 ×5
[ ∵ 7
⇒ 5x − 8 = 2 and x + 2 = 4

⇒ 5x = 10 and x = 2 ⇒ x = 2

12. Which of the following is the ascending order (343) , (2401)


3 2
and (49) ?
5

(A) 5 879
,2
1465
,3
1172
(B) 2 1465
,3
1172
,5
879
(C) 3 1172
,2
1465
,5
879
(D) 3 1172 879
,5
1465
,2

Ans. : (b)
Expressing all numbers with the same exponent, we obtain
293 293
1465 5×293 5 293 1172 4×293 4 293 899
2 = 2 = (2 ) = 32 ;3 = 3 = (3 ) = 81 and 5

293
3×293 3 293
= 5 = (5 ) = 125

Now, 32 < 81 < 125 ⇒ 32


293
< 81
293
< 125
293
⇒ 2
1465
< 3
1172
< 5
879

13. If a = 2
−2
−2
−3
,b = 2
−3
−2
−4
and c = 2
−4
−2
−2
, then a
3
+b
3
+c
3
=

(A) − 9

1024
(B) − 9

2048
(C) 0 (D) 1

Ans. : (b)
We find that a + b + c = 0

3 3 3
∴ a +b +c = 3abc
−2 −3 −3 −4 −4 −2
= 3 (2 −2 ) (2 −2 ) (2 −2 )

9
−3 −4 −4 2 −11
= 3×2 (2 − 1)2 (2 − 1)2 (1 − 2 ) = 3 × 2 × −3 = − =
11
2

9

2048
Page 2
14. −1/6

Which of the following is not equal to


1/5
5
{( ) } ?
6

1 1 1 1
− 1/6 −
(A) ( 5

6
)
5 6
(B) 1 ÷ {( 5
)
1/5
} (C) ( 6

5
)
30
(D) ( 5

6
)
30

Ans. : (a)
−1/6 1 1 1 1 1 1

We find that
1/5 ×− − −
5 5 5 6 5 30 5 5 6 5 30
{( ) } = ( ) = ( ) ,( ) = ( )
6 6 6 6 6

1 6 1 1 1 1

, and, (
× − 1/30 −1/30
5 5 5 5 6 5 30 5 30 6 5
1 ÷ {( ) } = 1÷( ) = 1÷( ) = ( ) ) = ( )
6 6 6 6 5 6

Hence, option (a) is correct.


15. −− −



equals
4 3
√√22

(A) 2 −1/6
(B) 2 −6
(C) 2 1/6
(D) 2 6

Ans. : (c)
−− −− −−−−−−
4 3
−− 1/3
1/4 2 1
4 ⋅
√√22 = √(22 ) = (2
2/3
) = 2 3 4 = 2
1/6

16. The product 3 – 4 – 12 −


√2 × √2 × √32

equals
– – −−
(A) √2 (B) 2 (C) √2 12
(D) √32
12

Ans. : (b)
1 5
3 – 4 – 12 −− 1 1 1 1 5 1 1
5 12 + + 1
√2 × √2 × √32 = 2 3 ×2 4 × (2 ) = 2 3 ×2 4 ×2 12 = 2 3 4 12 = 2

= 2

17. Which of the following is equal to x?


12 5 −−−−−− −− 2/3 12 7

(A) x 7 −x

7
(B) √(x
12
4
)
1/3
(C) (√x 3
) (D) x 7 ×x 12

Ans. : (c)
12 5 12 5 17
+

We find that
12 5 12

;
− x 7 ×x 7 −1 x 7 7 −1 x 7 −1
1
x 7 −x 7 = x 7 − = = = ≠ x
5/7 5/7 5/7 5/7
x x x x

2
−−−−−− 1
1
12 1/3 4×
1
12 4×
1
×
1
1/9
−− 2/3 3
3
√(x4 ) = (x 3 ) = x 3 12 = x ≠ x; (√x3 ) = { (x ) 2
}

3 2
×
= x 2 3 = x

and, x
12 7 12 7 193
+
7 ×x 12 = x 7 12 = x 12 ≠ x

Hence, option (c) is correct.


18. 8
1/3
× 16
1/3

is equal to
−1/3
32

(A) 2 (B) 4 (C) 16 (D) 8


Ans. : (c)
1/3 1/3 1 1 4
3 4 3× +4× 1+ 5
1/3 1/3 (2 ) × (2 ) 4
8 × 16 2 3 3 2 3 1+ + 4
−1/3
= −1/3
= 1
= 5
= 2 3 3 = 2 = 16
5
32 (2 )
5×− −
2 3 2 3

Page 3
19. 3
1/4

The value of {9( 64


1/3
+ 125
1/3
) } is

(A) 3 (B) 9 (C) 3√3 (D) 81
Ans. : (b)
1/4 1/4
3 3
1/3 1/3
1/3 1/3 3 3
{9( 64 + 125 ) } = [9{ (4 ) + (5 ) } ]

1/4 1/4 1/4


3 3 4 4×1/4 1
= (9(4 + 5) ] = (9 × 9 ) = (9 ) = 9 = 9 = 9

20. If 2
5x
÷2
x
5

= √2
−−

20
, then x =

(A) 2 (B) 4 (C) 1 (D) none of these


Ans. : (c)
We have,
5
−−
− 5x 1/5 1
5x x 20 2 20 5x−x 20x 4x 4
2 ÷2 = √2 ⇒ x = (2 ) ⇒ 2 = 2 5 ⇒ 2 = 2 ⇒ 4x = 4
2

⇒ x = 1

21. 0.2 0.25

The value of is
(32 ) +(81 )

0.5 0.5
(256 ) −(121 )

(A) 2 (B) 5 (C) 1 (D) 11


Ans. : (c)
1/5 1/4 1 1
0.2 0.25 5 4 5× 4×
(32 ) +(81 ) (2 ) + (3 ) 5 4
2 +3 2+3 5 5
0.5 0.5
= 1/2 1/2
= 1 1
= 4
= = = 1
8 2 2 −11 16−11 5
(256 ) −(121 ) (2 ) − (11 )
8× 2×
2 2 − 11 2

22. If a = 3 and b = 2 , then (3a − 4b)


b−a
÷ (4a − 3b)
2b−a
is equal to
(A) 1 (B) 6 (C) 1/6 (D) 2/3
Ans. : (c)
For a = 3 and b = 2 we find that
b−a 2b−a −1 1 −1 1
(3a − 4b) ÷ (4a − 3b) = (9 − 8) ÷ (12 − 6) = (1) ÷ (6) = 1

1
÷6 =
6

23. If −
√2

n
= 1024 , then 3
2(n/4−4)
is equal to
(A) 3 (B) 9 (C) 27 (D) 81

Ans. : (b)
−−
we have, √2 n
= 1024 ⇒ (2 )
n 1/2
= 2
10
⇒ 2
n×1/2
= 2
10

n

2
= 10 ⇒ n = 20

n 20
2( −4) 2( −4)
4 4 2(5−4) 2×1 2
∴ 3 = 3 = 3 = 3 = 3 = 9

24. If 10
x
= 64 ,then 10
x

2
+1
is equal to
(A) 18 (B) 42 (C) 80 (D) 81

Ans. : (c)
We have,10 x
= 64 Page 4
x x
1/2 1/2
+1 1 x 1/2 2
∴ 10 2 = 10 2 × 10 = (10 ) × 10 = 64 × 10 = (8 ) × 10 = 8

× 10 = 80

25.
If , then is equal to
−1
−m 1 1 1 1/2 1
2 × m = {(4m) ÷( m ) }
2 4 14 5

(A) 1

2
(B) 2 (C) 4 (D) − 1

Ans. : (a)
We have,
−m 1 1 −m −m 1 −m−m −2 −2m −2
2 × m = ⇒ 2 ×2 = 2
⇒ 2 = 2 ⇒ 2 = 2 ⇒ −2m
2 4 2

= −2 ⇒ m = 1

−1 −1
1 1/2 1 1 1/2 1 1 1
{(4m) +( m ) } = {4 +( ) } = (2 + 5) =
14 5 14 5 14 2

26. 5
n+2
−6× 5
n+1

is equal to
n n+1
13× 5 −2× 5

(A) 5

3
(B) − 5

3
(C) 3

5
(D) − 3

Ans. : (b)
n 2
n+2 n+1 n 2 n 5 (5 −6×5)
5 −6× 5 5 × 5 −6× 5 ×5 25−30 5
n n−1
= n n = n
= = −
13× 5 −2× 5 ×5 5 (13−2×5) 13−10 3
13× 5 −2× 5

27. −−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−− −−−−−−−−
is equal to
−− −−−
√11√11√11 … . 4 terms

−−− −− −
− −− −
− −−
(A) √11
16
5
(B) √11 16

(C) √11
16
14
(D) √11
16
15

Ans. : (d)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−− −−−−−−−−
Let . Then,
−− −−−
x = √11√11√11 … . 4 terms

−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−


−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−− −−−−−−−−
−−−−−
−−
− −−−−−−−− −−−−
x = √11√ 11√ 11√ 11 = √11√ 11√ 11 × 11
1/2
= √11√ 11√ 11
3/2

−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−
1/2
3/2
= √11√11 × ( 11 )

−−−−−−−−−−−− −−−−−−−− −−−−−


−−−−−−−− −−−− −−−−−−−− 7

√ √ 3/4
√ √ 7/4
√ 7/8 √ 1+
⇒ x = 11 11 × 11 = 11 11 = 11 × 11 = 11 8

−−−−− 1/2
15/8 15/8
= √11 = ( 11 )

15 1
16

− −−
× 15/16 15
= (11) 8 2 = 11 = √11

28. If 3
5x 2
× 81 ×6561
= 3
7
,then the value of x is
2x
3

(A) 3 (B) -3 (C) 1/3 (D) −1/3

Ans. : (b)
We have,
5x 2
3 × 81 ×6561 7
2x
= 3
3

5x 4 2 8

Page 5
3 × (3 ) × 3
7 5x 8 8 2x 7 5x+16 2x+7
⇒ 2x
= 3 ⇒ 3 ×3 ×3 = 3 ×3 ⇒ 3 = 3 ⇒ 5x
3

+ 16 = 2x + 7 ⇒ 3x − 9 ⇒ x − 3
29. −−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−
−−− −−−− −

− −−
The value of √32 √92 √812 √1616 is equal to

(A) 6 × 2 4
(B) 3 3
×2 (C) 6 3
×2
3
(D) 6 3
×2

−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−
−−− −−−− −

− −−
Ans. : √32 √92 √812 √1616

−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−
−−− −−−−− −−−− 1/2
2 2 2 8 16 16 16×1/2 8
= √3 √9 √81 × 16 [∵ √16 = (16 ) = 16 = 16 ]

−−−−−−−−−−−−−−
−− −−−−−−−−−
2 2 4
= √3 √9 × 81 × 16

−−− −−−−− 1/2 1 1


2 8 2 8 2× 8× 4
[∵ √81 × 16 = (81 × 16 ) = 81 2 × 16 2 = 81 × 16 ]

−−−−−−−−−−−−−
2 2
= √3 × 9 × 9 × 16

−− −−−−−−−−− 1/2 1
1
1
2 4 2 4 2× 2 4×
[∵ √9 × 81 × 16
2
= (9 × 81 × 16 ) = 9 2 × (9 ) × 16 2 = 9

2
× 9 × 16 ]

−−−−−−−−−−−−−−−−−
√32 × 32 × 32 × 162

1/2 1 1
6 2 6× 2× 3 3 3 3 3
(3 × 16 ) = 3 2 , 16 2 = 3 × 16 = 3 ×2 × 2 = (3 × 2) ×2 = 6

×2

30. 
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−
 −−−−−−−
4 −−−
The value of is
√x x2
x√ x
3 x3 6 x 10

2 3 √6x √9x

(A) 18 (B) 24 (C) 36 (D) 54


1
4 −−− 1

Ans. : We find that


10 10
x 10
x4 x ×
√9x = (9
x
) = 9 x4 = 9x
6

−−−−−−− −−−−−−− 1
3 4 −−− 3 −−−−−−− 6 1
x ×
=
x 6 x 10 x 6 6 3 6 6 3 3

∴ √6x √9x √6x × 9x x


= √(6 × 9)x = {(6 × 9)
x
}
x
= (54) x
3
= (54)
x

−−−−−−−−−−−
−−−−−−− −−−−−−− −−−−−−−− 1
2
3 x3 6 x4
−−−
= =
x 10 2 3 2 3 2

⇒ √3x √6x √9x = √3


x x
(54)
3
x x
= √(3 × 54)
3
x
{(162)
x
}
x
= (162)
x

−−−−−−−−−−−−−−−−−
 −−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−
 −−−−−−−
4 −−− 1
√ x2
3
−− −−−−−
= =
x 3 x 6 x 10
x√ x √ x
2 3 6 √9x x x
√2 (162)x {(2 × 162) }
x
x
= 324

Hence, required value


−−−
= √324 = 18 .

* A statement of Assertion (A) is followed by a statement of Reason (R). [1]


Choose the correct option.
Page 6
31. Statement-1 (A): If (16)
2x+3
= (64)
x+3
, then 4
2x−2
= 256 . Statement-2 (R): If
, then and .
m n m n mn
a ≠ 0, ±1 a = a ⇒ m = n (a ) = a
(A) Statement-1 and Statement-2 are True; Statement-2 is a correct explanation for
Statement-3
(B) Statement-1 and Statement-2 are True; Statement-2 is not a correct explanation for
Statement-3
(C) Statement-1 is True, Statement-2 is False
(D) Statement-1 is False, Statement-2 is True
Ans. : (a)
Clearly, statement- 2 is true as it is one of the laws of exponents.
2x+3 x+3
2x+3 x+3 4 6 4(2x+3) 6(x+3)
Now, (16) = (64) ⇒ (2 ) = (2 ) ⇒ 2 = 2 ⇒ 4(2x + 3)

= 6(x + 3)

⇒ 8x + 12 = 6x + 18 ⇒ 2x = 6 ⇒ x = 3

2x−2 6−2 4
∴ 4 = 4 = 4 = 256

So, statement-1 is also true. Also, statement-2 is a correct explanation for


statement-1. Hence option (a) is correct.

section B

* Answer the following short questions. [2 Marks Each] [6]

32. Show that:


m n
1 1
(a+ ) ×(a− )
b b m+n
a
m n = ( )
b
1 1
(b+ ) ×(b− )
a a

m n
1 1
(a+ ) ×(a− )

Ans. :
b b

LHS = m n
1 1
(b+ ) ×(b− )
a a

m n
​ab+1​ ab−1
( ) ( )
b b

= m n
ab+1 ab−1
( ) ( )
a a

m n
(ab+1) (ab−1)
×
m n
b b
= (ab+1)m (ab−1)n
×
am an

m n
(ab+1) (ab−1) m n
a a
= m × n × m × n
b b (ab+1) (ab−1)

m+n
a
= m+n
b

m+n
a
= ( )
b

= RHS

33. Show that:


1 1
a+b
+ b−c
= 1
1+x 1+x

Ans. : LHS = −
1
a+b
+
1
b−c
= 1
1+x 1+x
Multiplying the numerators and denominators of two terms on L.H.S.
by xb and xa respectively, we obtain
b a
x x
LHS = b a−b+b
+ a b−a+a
x +x x +x

b a
x x
= b a
+ a b
x +x x +x

b a
x +x
= b a
x +x

= 1

= RHS

34. If x = 2
1

3 +2
2

3 , show that ​​x 3


​​
−6 x = 6

Ans. :
1 2

x = 2 3 +2 3 ,

1 2
3
3
⇒ x = (2 3 +2 3 )

1 3 2 3 1 2 1 2
3
⇒ x = (2 3 ) + (2 3 ) +3×2 3 ×2 3 (2 3 +2 3 )

1 2
3 2
⇒ x = 2+2 + 3 × 2( 2 3 +2 3 )

1 2
3
⇒ x = 6 + 6( 2 3 +2 3 )

3
⇒ x = 6 + 6x

x
3
−6 x = 6 ​​

section C

* Answer the following questions. [3 Marks Each] [9]

35. Prove that:


1 1
a−b
+ b−a
= 1
1+x 1+x

Ans. : 1+x
1
a−b
+
1+x
1
b−a
= 1

Left hand side (LHS) = Right hand side (RHS) Considering LHS,
1 1
= a + b
x x
1+ 1+
b a
x x

b a
x x
= b a
+ 2 b
x +x x +x

b a
x +x
= a
x +xb

= 1

Therefore, LHS = RHS Hence proved


36. Prove that:

− 1 2
1 − 3
√ + (0.01) 2 − (27) 3 =
4 2

Ans. : We have,

− 1 2
1 − 3
√ + (0.01) 2 − (27) 3 =
4 2

2
1 1 3
= + 1
− (3 ) 3
2
(0.001) 2
2
1 1 3×
= + 1
−3 3
2 2×
(0.1) 2

1 1 2
= + −3
2 0.1

1
= + 10 − 9
2

1 3
= +1 =
2 2


− 1 2
1 − 3
⇒ √ (0.001) 2 − (27) 3 =
4 2

37. Prove that:


2
− 0
64 3 √25 61
1
( ) + 1
+( 3
) =
125 16
√64
256 4
( )
625

2
− 0

Ans. : 64 3 1 √25 61
LHS = ( ) + 1
+( 3
) =
125 16
√64
256 4
( )
625

−2

3 3
4 1
= ( 3
) + 1
+1
5
44 4
( )
54

⎛ −2 ⎞

⎝ 3 ⎠
4 1
= + 1
+1
⎛ −2 ⎞ 4×
3× 4 4
⎝ 3 ⎠
5 1

5 4

−2
4 1
= −2
+ 4
+1
5
5

2
5 5
= 2
+ +1
4 4

25+20+16
=
16

61
=
16

= RHS

* Questions with calculation. [4 Marks Each] [4]

38. Prove that:


1
−2 2 −
9 2 16
1 0
( ) −3×8 3 ×4 +( ) =
4 16 3

1
−2 −

Ans. : We have to prove that


2
1 0 9 2 16
( ) −3×8 3 ×4 +( ) =
4 16 3

Now,
1
−2 2 −
9 2
1 0
( ) −3×8 3 ×4 +( )
4 16

−2 1
1 3×
2
3
2×−
2
0
= −3×2 3 ×4 + 1
−2 2×−
4 4 2
1
−2 2 −
1 0 9 2

⇒ ( ) −3×8 3 ×4 +( )
4 16

−1
1 2 0 3
= −4
−3×2 ×4 + −2
2 2

1
−2 2 −
2
1 0 9
⇒ ( ) −3×8 3 ×4 +( )
4 16

1 2 0 3
= 1
−3×2 ×4 + 1

24 22

1
−2 2 −
2
1 0 9
⇒ ( ) −3×8 3 ×4 +( )
4 16

4 2
2 2 1 2
= 1× −3×2 ×1+ ×
1 3 1

1
−2 2 −
2
1 0 9
⇒ ( ) −3×8 3 ×4 +( )
4 16

16 12 4 16
= − + =
1 1 3 3

1
−2 −

Hence, (
2
1 0 9 2 16
) −3×8 3 ×4 +( ) =
4 16 3

----- -----

You might also like