Diversity in the Living World Class 6 Questions and Answers
Question 1.
Here are two types of seeds. What differences do you find among the roots and leaf venation of
their plants? a) Wheat b) Kidney beans
Answer1: Difference in Roots and Leaf Venation
a. Wheat
Roots: Wheat has fibrous roots, which are thin, branched roots that spread out from the base of
the stem.
Leaf Venation: Wheat leaves have parallel venation, meaning the veins run side by side along the
length of the leaf.
b. Kidney Beans
Roots: Kidney beans have a taproot system. This consists of one main root that grows vertically
downward with smaller side roots branching off from it.
Leaf Venation: Kidney bean leaves exhibit reticulate venation. This pattern forms a network of
veins that branch out from a central midrib and spread across the leaf.
Question 2.
Names of some animals are given below. Group them based on their habitats. Write the names
of aquatic animals in the area marked ‘A’ and terrestrial animals in the area marked ‘B’. Enter the
names of animals living in both habitats in part ‘C’.
Horse, Dolphin, Frog, Sheep, Crocodile, Squirrel, Whale, Earthworm, Pigeon, Tortoise
Answer:
(A) Aquatic animals:
(i) Dolphin
(ii) Whale
(B) Terrestrial animals:
(i) Horse
(ii) Sheep
(iii) Squirrel
(iv) Earthworm
(v) Pigeon
(C) Animals living in both Habitats
(i) Frog
(ii) Crocodile
(iii) Tortoise
Question 3.
Manu’s mother maintains a kitchen garden. One day, she was digging out radish from the soil.
She told Manu that radish is a kind of root. Examine a radish and write what type of root it is.
What type of venation would you observe in the leaves of radish plant?
Answer:
A Radish is an example of taproot system, which is characterised by a main root that grows
vertically downward and is larger than the other roots. This type of roots stores food and
nutrients for the plant.
The leaves of radish plant exhibit’ reticulate venation. In this type of venation, the veins form a
network-like pattern on the leaf, with smaller veins branching off from the main vein.
Question 4.
Point out the similarities and differences between Mountain goats and Plain goats.
Answer:
Similarities:
Species: Both are goats and belong to the same family.
Diet: Both are herbivores and eat plants.
Body structure: Both have hooves and horns.
Differences:
Mountain goats Plain goats
1. Has thick, long fur to protect against 1. They have thinner and shorter fur
cold mountain temperatures. suited for warmer climates.
2. They have specialized hooves for 2. Their hooves are more suited for plain,
climbing steep, rocky and rugged softer grounds.
terrains.
3. They have muscular bodies with 4. They have less muscular bodies and
stronger limbs to provide stability on their body size varies depending on the
steep mountains. breed.
Question 5.
Group the following animals into two groups based on any feature other than those discussed in
the chapter— cow, cockroach, pigeon, bat, tortoise, whale, fish; grasshopper, lizard.
Answer:
Group 1: Vertebrates (animals with backbone)
Cow, Pigeon, Bat, Tortoise, Fish, Whale, Lizard
Group 2: Invertebrates (animals with backbone)
Cockroach, Grasshopper
Question 6.
As the population grows and people want more comfortable lives, forests are being cut down to
meet various needs. How can this affect our surroundings? How do you think we can address
this challenge?
Answer:
The large-scale cutting down of trees in forests is known as deforestation.
Effects of deforestation on our surrounding:
a. It destroys natural habitat of various plants and animals, leading to their extinction or
displacement.
b. It makes the soil looser, less fertile and therefore less suitable for agriculture.
c. It can lead to irregular rainfalls and increase the chances of floods and droughts.
d. Trees act as natural filters; with fewer trees, air quality can decline.
Ways to address the challenge of deforestation:
a. Planting trees in areas where forests have been cut down as well as in areas that were
previously non-forested.
b. Promoting agricultural activities like agroforestry, organic farming and crop rotation that
minimise the need for clearing forests.
c. Using bamboo or recycled materials as alternatives to wood.
d. Enforcing strict laws and regulations by the government to protect forests from illegal
logging.
e. By creating and expanding protected areas, such as national’s parks and wildlife reserves
to preserve forest ecosystems.
Question 7.
Analyse the flowchart. What can be examples of *A’ and ‘B’?
Plant
Does it have leaves?
Yes
No
Does it have reticulate venation? B
Yes
A
Answer:
Examples of ‘A’(with reticulate venation):Mango, Hibiscus, Rose, Chickpea (Chana), Mustard.
Examples of ‘B’(without reticulate venation): Banana, Bamboo, Rice, Wheat, Maize, Grass,
Sugarcane.
Question 8.
Raj argues with his friend Sanjay that “Gudhal (hibiscus) plant is a shrub”. What questions can
Sanjay ask for clarification?
Answer:
1. What makes you think that hibiscus is a shrub?
2. How tall does the hibiscus plant grow?
3. How does its stem look?
4. How do its branches appear?
5. Is the hibiscus plant woody?
Question 9.
Based on the information in the table, find out examples of these plants for each group.
Group Type of seed Type of root Examples
A Dicot Taproot Rose, Mango, Cotton, Carrot,
Sunflower, Hibiscus
B Monocot Fibrous roots Grass, Wheat, Onions, Maize,
Rice, Sugarcane, Bamboo,
Banana
(a) What other similarity do plants of group A have?
(b) What other similarity do plants of group B have?
Answer:
(a) Similarity of Plants in Group A
A: Plants in Group A (dicots) typically have leaves with reticulate venation.
(b) Similarity of Plants in Group B
B: Plants in Group B (monocots) generally have leaves with parallel venation.
Question 10.
Write the difference between Monocot and Dicot Seeds.
Monocot seeds Dicot seeds
Monocot has one cotyledon. Dicot has two cotyledons.
Monocot has fibrous root. Dicot has taproot.
Monocot plants have parallel veins. Dicot plants have reticulate venation.
Internodes on the stem can be seen clearly. Internodes on the stem cannot be seen
clearly.
Vascular bundles in a monocot stem are Vascular bundles are arranged in a form of
scattered. ring.