0% found this document useful (0 votes)
57 views16 pages

Grade 3 English Olympiad Questions

This document contains a series of sample English Olympiad questions for Grade 3 students, covering various topics such as vocabulary, grammar, sentence structure, and comprehension. Each question is followed by the correct answer, providing a resource for practice and assessment. The questions are designed to enhance language skills and critical thinking in young learners.

Uploaded by

Sagar Parmar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
57 views16 pages

Grade 3 English Olympiad Questions

This document contains a series of sample English Olympiad questions for Grade 3 students, covering various topics such as vocabulary, grammar, sentence structure, and comprehension. Each question is followed by the correct answer, providing a resource for practice and assessment. The questions are designed to enhance language skills and critical thinking in young learners.

Uploaded by

Sagar Parmar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Sample Questions

English Olympiad Questions for Grade 3

1. Choose the odd pair.

a) Cat : Kitten

b) Cow : Calf

c) Pig : Pigeon

Answer: Pig : Pigeon

2. Fill in the blanks with correct options.

You must _________well in the exam.

a) did

b) done

c) does

d) do

Answer: do

3. My mom is making my favorite __________. I usually have_________ biscuits for breakfast.

a) cereal, lunch

b) lunch, cereal

c) lunch, cereal

Answer: lunch, cereal


4. Complete the sentence with the correct spelling of the word.

The bear went over the _________.

a) mountan

b) mountain

c) mountane

d) mantain

Answer: mountain

5. Select the options which are similar in meaning to the given words.

Famous

a) noted

b) everywhere

c) actual

d) intelligent

Answer: noted

6. Choose the sentences to match the picture:

a) The girl is posting a letter.

A crow is looking at her.

b) The girl is looking at the crow.

The crow is posting a letter.

c) The girl is buying vegetables.

There is a post box.


Answer: The girl is posting a letter.

A crow is looking at her.

7. We’re having halwa for _____. Camels are used for transport in the _____

a) desert, dessert

b) dessert, dessert

c) dessert, desert

Answers: dessert, desert

8. Choose the correct word.

The teacher is sitting _____ his desk.

a) in

b) at

c) on

d) my

Answer: at

9. Read the sentence and answer the question:

Which option has only verbs in it?

Oscar had a green colour football, which he used to carry to the park. Now he is not able to find it

out since last evening.

a) able, carry

b) had, park

c) find, since

d) carry, find

Answer: carry, find


10. Identify the conjunction in the given sentence:

Our family will go for a movie or a dinner tonight.

a) will

b) for

c) or

d) a

Answer: or

11. Select the options opposite in meaning to the given word.

Usual

a) inusual

b) ordinary

c) special

d) unusual

Answer: unusual

12. Choose the word that best complete the relationship.

SHIRT is to WEAR as NOTEBOOK is to _________.

a) PAPER

b) WRITE

c) PAGE

d) LINE

Answer: WRITE

13. Choose the best reply.

“Let’s go out for dinner, ______?”


a) shall we

b) can we

c) must we

d) need to

Answer: shall we

14. Find the synonym of the word written in capital letters:

UPRIGHT

a) Honest

b) Dishonest

c) Proud

d) All of these

Answer: Honest

15. Complete the sentence with the correct word:

After my father found out that I had broken the bat, he was __________.

a) angry

b) jealous

c) frightened

d) happy

Answer: angry

16. Choose one sentence to complete the dialogue/paragraph.

Geetha : Hello! I am puja. What is your name?

Rina : _____.

a) Hello! I am rina

b) Hello! I am going home


c) Let us go home

d) Hello! yes rina

Answer: Hello! I am rina

17. Choose the correct plural noun of the singular noun - flower

a) flour

b) flower

c) flowers

d) floweries

Answer: flowers

18. Choose the odd one out.

a) Aunt

b) Friend

c) Cousin

d) Uncle

Answer: Friend

19. The teacher is sitting _____ his desk.

a) in

b) at

c) on

d) the

Answer: at

20. Identify the type of adverb in the given sentence:

Mancy's dog barks loudly.


a) adverb of manner

b) adverb of place

c) adverb of frequency

d) none of the above

Answer: adverb of manner

21. Identify the antonym of the quoted word in the given sentence:

My brother wants to 'sell' his house.

a) Give

b) Purchase

c) Dispose

d) Auction

Answer: Purchase

22. Choose the correct option to complete the sentence.

My book is _______ the table.

a) on

b) over

c) in

d) me

Answer: on

23. Fill in the blank with a suitable option:

Can you give me ________ water?

a) a few

b) some
c) many

d) little

Answer: some

24. Arrange the jumbled letters to form a meaningful word:

AHWODS

a) Adshow

b) Dwasoh

c) Sadowh

d) Shadow

Answer: Shadow

25. Identify the correct proverb from the following options:

a) A tree is known by its color.

b) A tree is known by its leaves.

c) A tree is known by its fruit.

d) A tree is known by its roots.

Answer: A tree is known by its fruit.

26. Select the correct option that combines the two sentences without changing their meaning:

Sanjana wants money. Sneha wants fame.

a) Sneha wants money or fame.

b) Sneha wants both money as well as fame.

c) Sneha wants money nor fame.

d) Sneha wants both money and fame.

Answer: Sneha wants both money and fame.


27. Choose the correct option to complete the sentence.

I eat ______apple daily.

a) The

b) An

c) A

d) they

Answer: An

28. Identify the Past Tense form of 'Drink'.

a) Drank

b) Drinks

c) Drunk

d) Drinking

Answer: Drank

29. Choose the kind of sentence:

How can you defeat them?

a) Imperative

b) Assertive

c) Exclamatory

d) Interrogative

Answer: Interrogative

30. Fill in the blank. Where will you______ tomorrow?

a) Went

b) Gone
c) Go

d) Goes

Answer: Go

31. They were enjoying_____.

a) Themselves

b) Theirself

c) Their

d) Them

Answer: Themselves

32. Choose the best rensponse to complete conversation.

Tiya : It’s been lovely talking to you.

Zoya: _________ .

a) Sorry, I’m in a hurry

b) Yes, we should meet again soon

c) Yes, can I help you?

Answer: Yes, we should meet again soon

33. Which one of the following is an example of Abstract Noun?

a) Copper

b) Village

c) Educatinon

d) Maruti

Answer: Education

34. ___ox was fighting with __ bull near___ river Ganga.


a) The, a, the

b) An, a, the

c) A, a, the

d) An, the, a

Answer: An, a, the

35. Fill in the blank with suitable article:

I saw __ European praying in __ church with __ Bible in his hand.

a) An, the, a

b) An, a, the

c) The, a, the

d) A, the, the

Answer: A, the, the

36. The train _____ at 6 pm daily.

a) arrive

b) arrives

c) arriving

d) arrival

Answer: arrives

37. choose the best option to complete the phrase.

“The exam was so easy! It was a piece of __ !”

a) cake

b) chocolate

c) pastry

d) mikk
Answer: cake

38. Choose one sentence to complete the dialogue.

Situation: You and your old grandfather want to cross a road safely.

Response : __________ !

a) Let’s run, Grandpa

b) Be careful, Grandpa

c) Don’t stop, Grandpa

d) Let’s return, Grandpa

Answer: Be careful, Grandpa

39. Choose the linking word that best complte the sentence.

I like to eat bread _______butter for my breakfast.

a) but

b) and

c) or

d) my

Answer: and

40. Choose the correct word for the picture:

a) Writer

b) Dancer
c) Singer

d) Teacher

Answer: Dancer

41. Identify the type of sentence:

Sit down quietly.

a) Exclamatory

b) Imperative

c) Interrogative

d) Assertive

Answer: Imperative

42. Choose the correct noun form for the quoted word:

In my school, they have 'computers' for us to use in our computer lab.

a) proper

b) common

c) uncountable noun

d) both a and b

Answer: common

43. Fill in the blank with correct verb:

He __ not written his speech yet.

a) did

b) does

c) has

d) have
Answer: has

44. Choose the correct answer:

Hurray! We are going on a picnic. I am as happy as a _____ .

a) Lark

b) Dog

c) Rabbit

d) Cat

Answer: Lark

45. Choose the option that describes the picture correctly:

a) This is a cinema hall. People come to pray here.

b) This is a cinema hall. People come to play here.

c) This is a cinema hall. People come to watch movies here.

d) All of these

Answer: This is a cinema hall. People come to watch movies here.

46. Choose the correct option to complete the sentence:

Sakshi __________ five books this week.


a) has bought

b) bought

c) was bought

Answer: has bought

47. Fill in the blank using the most suitable option:

Monu : ______________________________________

Sonu : Yes, my team has good batsmen and also good bowlers.

a) Can you help the other team?

b) Are you selected for today's match?

c) Can you beat the other team?

d) Can you play in the other team?

Answer: Can you beat the other team?

48. Find the word for the definition given in the questions:

One who eats too much

a) Glutton

b) Avaricious

c) Foolish

d) All of these

Answer: Glutton

49. Choose the best response in the given situation.

Situation: You have to introduce a friend to another.

Response: _______________
a) Don’t you know him?

b) Meet my friend…

c) I’m honoured to introduce…

Answer: Meet my friend…

50. Find the synonym of the word given in capital letters:

FRIENDLY

a) Enemy

b) Affable

c) Awake

d) All of these

Answer: Affable

You might also like