0% found this document useful (0 votes)
64 views7 pages

Class 5 Fractions Mock Test Paper

Uploaded by

vivanmaheta1989
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
64 views7 pages

Class 5 Fractions Mock Test Paper

Uploaded by

vivanmaheta1989
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Question Paper

ANMC Mock Test Class 5 - Fractions (Paper 1)


Exam ID : TEST/2025/04/15184159 Report Generation Date : 5/22/2025 8:14:03 PM

Q1: 6 1/5 + 5 1/3 + 4 1/2 = ?


A: 487/30
B: 481/30
C: 483/30
D: 485/30
Answer: B

Q2: A fraction is divided by reciprocal of itself. It is then multiplied by the original fraction. What is
the fraction if the answer obtained is 2 93/125?
A: 6/5
B: 7/5
C: 8/5
D: 9/5
Answer: B

Q3: A class eats 2/5 of chocolates on 1st day. On the 2nd day they eat 3/4 of the remainder. How
many chocolates were there initially if still 63 chocolates are left?
A: 385
B: 408
C: 420
D: 436
Answer: C

Q4: The product of two numbers is 1/3 and their quotient is 6/18, find the pair of numbers?
A: 1/2, 2/3
B: 1/3, 1
C: 1/4, 4/3
D: 1/2, 3/2
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 5 - Fractions (Paper 1)
Exam ID : TEST/2025/04/15184159 Report Generation Date : 5/22/2025 8:14:03 PM

Q5: If one is added to the numerator of the fraction it becomes one. If one is added to the
denominator of the fraction it becomes 1/3. The fraction is?
A: 4/5
B: 2/3
C: 1/2
D: 2/7
Answer: C

Q6: Evaluate the following: 5 1/4 ÷ (27)(1/3) - 7 3/4


A: 6
B: -6
C: 4
D: -4
Answer: B

Q7: Multiply the following fractions: 9 2/7 × 5 5/6


A: 235/7
B: 275/6
C: 325/6
D: 312/7
Answer: C

Q8: How many 2/7 kg pieces can be cut from a cake of weight 26 kg?
A: 78
B: 91
C: 52
D: 65
Answer: B

Q9: A man gave 1/5 of his salary for rent, and 1/4 of the remaining for the grocery bills. Find the
amount of money still left with the man, if his salary was Rs. 42,000.
A: Rs. 25200
B: Rs. 25210
C: Rs. 25220
D: Rs. 25250
Answer: A
Question Paper
ANMC Mock Test Class 5 - Fractions (Paper 1)
Exam ID : TEST/2025/04/15184159 Report Generation Date : 5/22/2025 8:14:03 PM

Q10: In a fraction the numerator is 7 less than the denominator. If one is added to the numerator
and the denominator the denominator of the resultant fraction is double the numerator. Find the
fraction.
A: 8/15
B: 6/13
C: 3/10
D: 5/12
Answer: B

Q11: 4/9 part of tank is full of water. Another 1500 liters of water is required to completely fill the
tank. The capacity of the tank is?
A: 2500 liters
B: 2700 liters
C: 3000 liters
D: 2800 liters
Answer: B

Q12: If a fraction¶s denominator is decreased by 20% and numerator is increased by 60%, the
fraction becomes 6/5. What is the fraction?
A: 4/5
B: 1/5
C: 2/5
D: 3/5
Answer: D

Q13: A student was asked to multiply a number by 9/14 but he multiplied it with 14/9 and got an
answer 57.5 more than the correct answer. Find the number.
A: 63
B: 59
C: 57
D: 65
Answer: A
Question Paper
ANMC Mock Test Class 5 - Fractions (Paper 1)
Exam ID : TEST/2025/04/15184159 Report Generation Date : 5/22/2025 8:14:03 PM

Q14: 34 1/7 + 34 2/7 + 34 4/7 = ?


A: 102
B: 104
C: 105
D: 103
Answer: D

Q15: Give a simple fraction for 1.3125


A: 19/15
B: 21/16
C: 33/25
D: 28/21
Answer: B

Q16: Which of the following is largest fraction among 19/12, 26/15, 33/20 and 11/6?
A: 33/20
B: 11/6
C: 26/15
D: 19/12
Answer: B

Q17: Solve: 56 2/3 × 8 2/5


A: 472
B: 476
C: 470
D: 478
Answer: B

Q18: A student was asked to multiply a number by 6/9. Instead, he divided it with 6/9 and got an
answer 270 more than the correct answer. Find the number.
A: 320
B: 325
C: 328
D: 324
Answer: D
Question Paper
ANMC Mock Test Class 5 - Fractions (Paper 1)
Exam ID : TEST/2025/04/15184159 Report Generation Date : 5/22/2025 8:14:03 PM

Q19: A number is multiplied by its one-fourth to get 1/36. Find the number.
A: 1/4
B: 1/6
C: 1/3
D: 1/5
Answer: C

Q20: The sum of 2 numbers is 42 and their product is 117. What will be the sum of their reciprocals?
A: 16/39
B: 14/39
C: 11/39
D: 19/39
Answer: B

Q21: If (14x + 1)/117 = 1/5 then the value of x is:


A: 8/5
B: 6/5
C: 9/5
D: 7/5
Answer: A

Q22: Solve: 156 2/3 × 65 2/5


A: 18636
B: 10246
C: 13816
D: 12716
Answer: B

Q23: A person walks 1/6th of the total distance and covers two-third of the remaining distance by
car. What is the fraction of the remaining distance to be covered?
A: 1/15
B: 5/18
C: 7/15
D: 1/18
Answer: B
Question Paper
ANMC Mock Test Class 5 - Fractions (Paper 1)
Exam ID : TEST/2025/04/15184159 Report Generation Date : 5/22/2025 8:14:03 PM

Q24: A student was asked to multiply a number by 3/8 but he multiplied it with 8/3 and got an
answer 165 more than the correct answer. Find the number.
A: 63
B: 72
C: 67
D: 75
Answer: B

Q25: If a fraction¶s denominator is decreased by 15% and numerator is increased by 25%, the
fraction becomes 10/17. What is the fraction?
A: 4/5
B: 1/5
C: 2/5
D: 3/5
Answer: C

Q26: In a class of 70 students, one day 6/7 of the students were present. Find the number of absent
students on that day.
A: 10
B: 12
C: 9
D: 7
Answer: A

Q27: If 48x ±7y = 52 and 5x = y, then x =?


A: 4
B: 3
C: 5
D: 2
Answer: A
Question Paper
ANMC Mock Test Class 5 - Fractions (Paper 1)
Exam ID : TEST/2025/04/15184159 Report Generation Date : 5/22/2025 8:14:03 PM

Q28: A group of boys eats 3/5 of chocolates on 1st day. On the 2nd day they eat 2/7 of the
remainder. How many chocolates were there initially if still 106 chocolates are left?
A: 373
B: 371
C: 370
D: 372
Answer: B

Q29: Solve: 96 1/3 × 18 3/5


A: 1791.8
B: 1428.8
C: 1813.8
D: 1262.8
Answer: A

Q30: Multiply the following fractions: 22 2/9 × 7 1/5 × 23/40


A: 92
B: 94
C: 90
D: 98
Answer: A

You might also like