0% found this document useful (0 votes)
18 views9 pages

Trigonometric Identities and Solutions

The document presents a series of mathematical problems and their solutions related to trigonometric identities and equations. Each problem includes options for answers, with the correct option highlighted, and a detailed explanation of how to arrive at the solution. Key concepts covered include relationships between sine and cosine, tangent addition formulas, and properties of trigonometric functions.

Uploaded by

koushikvibhav
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
18 views9 pages

Trigonometric Identities and Solutions

The document presents a series of mathematical problems and their solutions related to trigonometric identities and equations. Each problem includes options for answers, with the correct option highlighted, and a detailed explanation of how to arrive at the solution. Key concepts covered include relationships between sine and cosine, tangent addition formulas, and properties of trigonometric functions.

Uploaded by

koushikvibhav
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

1.

If sin θ and cos θ are the roots of ax2 – bx + c = 0, then the relation between
a, b and c will be

(a) a2 + b2 + 2ac = 0

(b) a2 – b2 + 2ac = 0

(c) a2 + c2 + 2ab = 0

(d) a2 – b2 – 2ac = 0

Correct option: (b) a2 – b2 + 2ac = 0

Solution:

Given that sin θ and cos θ are the roots of the equation ax 2 – bx + c = 0, so sin θ + cos
θ = b/a

and sin θ cos θ = c/a

Consider,

(sinθ + cos θ)2 = sin2θ + cos2θ + 2 sin θ cos θ,

(b/a)2 = 1 + 2(c/a) {using the identity sin2A + cos2A = 1}

b2/a2 = 1 + (2c/a)

b2 = a2 + 2ac

a2 – b2 + 2ac = 0

2. If tan A = 1/2 and tan B = 1/3, then the value of A + B is

(a) π/6

(b) π

(c) 0

(d) π/4
Correct option: (d) π/4

Solution:

Given,

tan A = 1/2, tan B = 1/3

We know that,

tan(A + B) = (tan A + tan B)/(1 – tan A tan B)

= [(1/2) + (1/3)]/ [1 – (1/2)(1/3)]

= [(3 + 2)/6]/ [(6 – 1)/6]

= 5/5

=1

= tan π/4

Therefore, A + B = π/4

3. The value of cos 1° cos 2° cos 3° … cos 179° is

(a) 1/√2

(b) 0

(c) 1

(d) –1

Correct option: (b) 0

Solution:

cos 1° cos 2° cos 3° … cos 179°

cos 1° cos 2° cos 3° … cos 179°

= cos 1° cos 2° cos 3° … cos 89° cos 90° cos 91° … cos 179°
= cos 1° cos 2° cos 3° … cos 89° (0) cos 91° … cos 179°

= 0 {since the value of cos 90° = 0}

4. The value of sin 50° – sin 70° + sin 10° is equal to

(a) 1

(b) 0

(c) 1/2

(d) 2

Correct option: (b) 0

Solution:

sin 50° – sin 70° + sin 10°

= sin(60° – 10°) – sin(60° + 10°) + sin 10°

Using the formulas

sin(A – B) = sin A cos B – cos A sin B

sin(A + B) = sin A cos B + cos A sin B, we get;

sin 50° – sin 70° + sin 10° = sin 60° cos 10° – cos 60° sin 10° – sin 60° + cos 10° – cos
60° sin 10° + sin 10°

= -2 cos 60° sin 10° + sin 10°

= -2 × (1/2) × sin 10° + sin 10°

= – sin 10° + sin 10°

=0

5. The value of sin (45° + θ) – cos (45° – θ) is

(a) 2 cosθ
(b) 2 sinθ

(c) 1

(d) 0

Correct option: (d) 0

Solution:

sin (45° + θ) – cos (45° – θ)

= sin (45° + θ) – sin (90° -(45° – θ)) {since sin(90° – A) = cos A}

= sin (45° + θ) – sin (45° + θ)

=0

Alternative method:

sin (45° + θ) – cos (45° – θ)

Using the formulas

sin(A + B) = sin A cos B + cos A sin B

cos(A – B) = cos A cos B + sin A sin B, we get;

sin (45° + θ) – cos (45°– θ) = sin 45° cos θ + cos 45° sin θ – cos 45° cos θ – sin 45° sin θ

= (1/√2) cos θ + (1/√2) sin θ – (1/√2) cos θ – (1/√2) sin θ

=0

6. The value of tan 1° tan 2° tan 3° … tan 89° is

(a) 0

(b) 1

(c) 1/2

(d) Not defined


Correct option: (b) 1

Solution:

tan 1° tan 2° tan 3° … tan 89°

= [tan 1° tan 2° … tan 44°] tan 45°[tan (90° – 44°) tan (90° – 43°)… tan (90° – 1°)]

= [tan 1° tan 2° … tan 44°] [cot 44° cot 43°……. cot 1°] × [tan 45°]

= [(tan 1° × cot 1°) (tan 2° × cot 2°)…..(tan 44° × cot 44°)] × [tan 45°]

We know that,

tan A × cot A =1 and tan 45° = 1

Hence, the equation becomes as;

= 1 × 1 × 1 × 1 × …× 1

= 1 {As 1ⁿ = 1}

7. If α + β = π/4, then the value of (1 + tan α) (1 + tan β) is

(a) 1

(b) 2

(c) – 2

(d) Not defined

Correct option: (b) 2

Solution:

Given,

α + β = π/4

Taking “tan” on both sides,

tan(α + β) = tan π/4


We know that,

tan(A + B) = (tan A + tan B)/(1 – tan A tan B)

and tan π/4 = 1.

So, (tan α + tan β)/(1 – tan α tan β) = 1

tan α + tan β = 1 – tan α tan β

tan α + tan β + tan α tan β = 1….(i)

(1 + tan α)(1 + tan β) = 1 + tan α + tan β + tan α tan β

= 1 + 1 [From (i)]

=2

8. If A lies in the second quadrant and 3 tan A + 4 = 0, then the value of (2 cot
A – 5 cos A + sin A) is equal to

(a) -53/10

(b) 23/10

(c) 37/10

(d) 7/10

Correct option: (b) 23/10

Solution:

Given that A lies in the second quadrant and 3 tan A + 4 = 0.

3 tan A = -4

tan A = -4/3

cot A = 1/tan A = -3/4

Using the identity sec2A = 1 + tan2A,


sec2A = 1 + (16/9) = 25/9

sec A = √(25/9)

sec A = -5/3 (in quadrant II secant is negative)

cos A = 1/sec A = -⅗

Using the identity sin2A + cos2A = 1,

sin A = √(1 – 9/25) = √(16/25) = 4/5 (in quadrant II sine is positive)

Now,

2 cot A – 5 cos A + sin A

= 2(-3/4) – 5(-3/5) + (4/5)

= (-3/2) + 3 + (4/5)

= (-15 + 30 + 8)/10

= 23/10

9. If for real values of x, cos θ = x + (1/x), then

(a) θ is an acute angle

(b) θ is right angle

(c) θ is an obtuse angle

(d) No value of θ is possible

Correct option: (d) No value of θ is possible

Solution:

Given,

cos θ = x + (1/x)

cos θ = (x2 + 1)/x


⇒ x2 + 1 = x cos θ

⇒ x2 – x cos θ + 1 = 0

We know that for any real root of the equation ax 2 + bx + c = 0, b2 – 4ac ≥ 0.

⇒ (-cos θ)2 – 4 ≥ 0

⇒ cos2θ – 4 ≥ 0

⇒ cos2θ ≥ 4

⇒ cos θ ≥ ± 2

We know that -1 ≤ cos θ ≤ 1.

Hence, no value of θ is possible.

10. Number of solutions of the equation tan x + sec x = 2 cos x lying in the
interval [0, 2π] is

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

Correct option: (c) 2

Solution:

Given,

tan x + sec x = 2 cos x

(sin x/cos x) + (1/cos x) = 2 cos x

(sin x + 1)/cos x = 2 cos x

sin x + 1 = 2 cos2x
Using the identity sin2A + cos2A = 1,

sin x + 1 = 2(1 – sin2x)

sin x + 1 = 2 – 2 sin2x

⇒ 2 sin2x + sin x − 1 = 0

⇒ (2 sin x − 1)(sin x + 1)=0

⇒ sin x = −1, 1/2

⇒ x = π/6,5π/6,3π/2 ∈ [0, 2π]

But for x = 3π/2, tan x and sec x are not defined.

Therefore, there are only two solutions for the given equation in the interval [0, 2π].

You might also like