100 CBT Questions on Java OOP (Polymorphism, Inheritance, Interfaces)
1. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
2. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
3. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
4. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
5. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
6. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
7. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
8. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
9. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
10. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
11. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
12. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
13. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
14. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
15. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
16. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
17. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
18. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
19. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
20. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
21. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
22. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
23. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
24. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
25. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
26. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
27. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
28. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
29. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
30. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
31. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
32. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
33. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
34. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
35. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
36. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
37. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
38. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
39. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
40. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
41. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
42. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
43. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
44. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
45. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
46. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
47. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
48. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
49. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
50. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
51. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
52. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
53. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
54. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
55. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
56. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
57. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
58. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
59. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
60. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
61. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
62. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
63. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
64. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
65. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
66. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
67. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
68. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
69. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
70. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
71. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
72. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
73. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
74. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
75. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
76. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
77. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
78. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
79. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
80. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
81. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
82. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
83. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
84. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
85. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
86. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
87. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
88. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
89. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
90. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
91. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
92. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
93. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
94. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
95. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C
96. What is polymorphism in Java?
A. The ability to inherit multiple classes
B. The ability of a variable, function or object to take on multiple forms
C. Creating multiple interfaces
D. Overriding constructors
Answer: B
97. Which keyword is used to implement an interface in Java?
A. extends
B. implements
C. inherit
D. override
Answer: B
98. What is the purpose of an abstract class in Java?
A. To create a concrete class
B. To declare a class with no methods
C. To define a class that cannot be instantiated
D. To define final methods only
Answer: C
99. Which type of polymorphism is resolved during compile time?
A. Dynamic
B. Runtime
C. Method Overriding
D. Method Overloading
Answer: D
100. Which of these is not allowed in Java interfaces?
A. Abstract methods
B. Static final fields
C. Constructors
D. Method declarations
Answer: C