Pr
oudl
yPr
esent
s
N
ETWO
RKI
NGA
NDCOMMUNI
C
ATI
ON
(
COMP
UTE
RAWAR
ENE
SS
)
Sub
je
ctw
is
eSa
mple
Ques
ti
ons
wit
hAn
swe
rs
F
orB
ank
in
g,
SSC
,Ge
ner
al
Compe
ti
ti
on
,J
obs
ando
th
erJ
obo
ri
en
te
d
E
ntr
anc
eEx
ams.
U
pda
te
dwit
hLa
tes
tS
yl
la
bus
Partners
Networking and Communication Set-1
1. Communication between a computer and a keyboard involves ______________
transmission.
A) Simplex B) Half-duplex
C) Full-duplex D) Automatic
Answer: Option A
2. ________ is a collection of many separate networks.
A) A WAN B) An internet
C) A LAN D) None of the above
Answer: Option B
3. In a ________ connection, three or more devices share a link.
A) Point-to-point B) Multipoint
C) (a) and (b) D) None of the above
Answer: Option B
4. ________ is an idea or concept that is a precursor to an Internet standard.
A) RCF B) ID
C) RFC D) None of the above
Answer: Option C
5. Which organization has authority over interstate and international commerce in the
communications field?
A) FCC B) IEEE
C) ITU-T D) ISOC
Answer: A
6. In the original ARPANET, _______ were directly connected together.
A) Routers B) Host computers
C) Networks D) IMPs
Answer: Option D
Website Sources: [Link] Page 1
Networking and Communication Set-1
7. Which topology requires a central controller or hub?
A) Mesh B) Bus
C) Star D) Ring
Answer: Option C
8. An unauthorized user is a network _______ issue.
A) Security B) Reliability
C) Performance D) All the above
Answer: Option A
9. The _______ is the physical path over which a message travels.
A) Protocol B) Signal
C) Medium D) All the above
Answer: Option C
10. _______ is the protocol suite for the current Internet.
A) UNIX B) NCP
C) TCP/IP D) ACM
Answer: C
11. _______ refers to the structure or format of the data, meaning the order in which
they are presented.
A) Semantics B) Syntax
C) Timing D) All of the above
Answer: Option B
12. In a _______ connection, more than two devices can share a single link.
A) Multipoint B) Point-to-point
C) Primary D) Secondary
Answer: Option A
Website Sources: [Link] Page 2
Networking and Communication Set-1
13. The ______ layer adds a header to the packet coming from the upper layer that
includes the logical addresses of the sender and receiver.
A) Data link B) Network
C) Physical D) None of the above
Answer: Option B
14. The _______ layer is responsible for delivering data units from one station to the
next without errors.
A) Physical B) Data link
C) Transport D) Network
Answer: Option B
15. Which of the following is an application layer service?
A) File transfer and access B) Mail service
C) Remote log-in D) All the above
Answer: Option D
16. __________ provides full transport layer services to applications.
A) UDP B) TCP
C) ARP D) None of the above
Answer: Option B
17. The ______ layer is responsible for moving frames from one hop (node) to the
next.
A) Transport B) Data link
C) Physical D) None of the above
Answer: Option B
18. The physical, data link, and network layers are the ______ support layers.
A) Network B) User
C) Both (a) and (b) D) Neither (a) nor (b)
Answer: Option A
Website Sources: [Link] Page 3
Networking and Communication Set-1
19. When data are transmitted from device A to device B, the header from A’s layer 4
is read by B’s _______ layer.
A) Transport B) Application
C) Physical D) None of the above
Answer: Option A
20. The ________ layer is responsible for the process-to-process delivery of the entire
message.
A) Transport B) Physical
C) Network D) Data link
Answer: Option A
21. The session, presentation, and application layers are the ____ support layers.
A) User B) Network
C) Both (a) and (b) D) Neither (a) nor (b)
Answer: Option A
22. The process-to-process delivery of the entire message is the responsibility of the
_______ layer.
A) Transport B) Application
C) Physical D) Network
Answer: Option A
23. ________ is a type of transmission impairment in which the signal loses strength
due to the resistance of the transmission medium.
A) Distortion B) Attenuation
C) Noise D) Decibel
Answer: Option B
24. If the maximum amplitude of a sine wave is 2 V, the minimum amplitude is
________ V.
A) 2 B) 1
C) -2 D) Between -2 and 2
Answer: Option C
Website Sources: [Link] Page 4
Networking and Communication Set-1
25. A signal is measured at two different points. The power is P1 at the first point and
P2 at the second point. The dB is 0. This means ________.
A) P2 equals P1 B) P2 is zero
C) P2 is much larger than P1 D) P2 is much smaller than P1
Answer: Option A
26. 2. _________ can impair a signal.
A) Noise B) Attenuation
C) Distortion D) All of the above
Answer: Option D
27. A sine wave in the ______ domain can be represented by one single spike in the
_____ domain.
A) Time; phase B) Frequency; time
C) Time; frequency D) Phase; time
Answer: Option C
28. 5. Baseband transmission of a digital signal is possible only if we have a ____
channel.
A) Band passes B) Low-pass
C) High rate D) Low rate
Answer: Option B
29. ________ is the rate of change with respect to time.
A) Time B) Frequency
C) Amplitude D) Voltage
Answer: Option B
30. In a time-domain plot, the horizontal axis is a measure of ________.
A) Phase B) Signal amplitude
C) Frequency D) Time
Answer: Option D
Website Sources: [Link] Page 5
Networking and Communication Set-1
**This Question Paper Set brought to you by [Link]**
For More Question Paper, Placement Paper, Tutorial, Study Materials for job
alerts etc.
Visit: [Link]
Follow Us on:
Website Sources: [Link] Page 6
Networking and Communication Set-1
Website Sources: [Link] Page 7
Pr
oudl
yPr
esent
s
N
ETWO
RKI
NGA
NDCOMMUNI
C
ATI
ON
(
COMP
UTE
RAWAR
ENE
SS
)
Sub
je
ctw
is
eSa
mple
Ques
ti
ons
wit
hAn
swe
rs
F
orB
ank
in
g,
SSC
,Ge
ner
al
Compe
ti
ti
on
,J
obs
ando
th
erJ
obo
ri
en
te
d
E
ntr
anc
eEx
ams.
U
pda
te
dwit
hLa
tes
tS
yl
la
bus
Partners
Networking and Communication Set-2
1. A ______ is a data communication system spanning states, countries, or the whole
world.
A) MAN B) WAN
C) LAN D) None of the above
Answer: Option B
2. Which topology requires a multipoint connection?
A) Bus B) Star
C) Mesh D) Ring
Answer: Option A
3. There are ______________ Internet service providers.
A) Regional B) local
C) National and international D) all of the above
Answer: Option D
4. ______ refers to the physical or logical arrangement of a network.
A) Topology B) Mode of operation
C) Data flow D) None of the above
Answer: Option A
5. As frequency increases, the period ________.
A) Increases B) Decreases
C) Doubles D) remains the same
Answer: Option B
6. A sine wave is ________.
A) Periodic and discrete B) A Periodic and discrete
C) Periodic and continuous D) A periodic and continuous
Answer: Option C
Website Sources: [Link] Page 1
Networking and Communication Set-2
7. What is the bandwidth of a signal that ranges from 1 MHz to 4 MHz?
A) 1 KHz B) 3 MHz
C) 4 MHz D) None of the above
Answer: Option B
8. _____ Signals can have an infinite number of values in a range.
A) Analog B) Digital
C) (a) or (b) D) None of the above
Answer: Option A
9. _______ data have discrete states and take discrete values.
A) Analog B) Digital
C) (a) or (b) D) None of the above
Answer: Option B
10. _______ describes the position of the waveform relative to time 0.
A) Amplitude B) Phase
C) Frequency D) Voltage
Answer: Option B
11. A (n) _________ signal is a composite analog signal with an infinite bandwidth.
A) Digital B) analog
C) Either (a) or (b) D) Neither (a) nor (b)
Answer: Option A
12. If the available channel is a ____ channel, we cannot send a digital signal directly
to the channel.
A) Low-pass B) Low rate
C) Band pass D) High rate
Answer: Option C
Website Sources: [Link] Page 2
Networking and Communication Set-2
13. For a ______ channel, we need to use the Shannon capacity to find the maximum
bit rate.
A) Noiseless B) Noisy
C) Low-pass D) Band pass
Answer: Option B
14. A periodic signal completes one cycle in 0.001 s. What is the frequency?
A) 1 Hz B) 100 Hz
C) 1 KHz D) 1 MHz
Answer: Option C
15. In a frequency-domain plot, the horizontal axis measures the ________.
A) Phase B) Frequency
C) Slope D) Peak amplitude
Answer: Option B
16. For a ______ channel, the Nyquist bit rate formula defines the theoretical
maximum bit rate.
A) Low-pass B) Band pass
C) Noisy D) Noiseless
Answer: Option D
17. Which of the following encoding methods does not provide for synchronization?
A) RZ B) NRZ-L
C) NRZ-I D) Manchester
Answer: Option B
18. 5. The most common technique to change an analog signal to digital data is called
__________.
A) Sampling B) PAL
C) PCM D) None of the above
Answer: Option C
Website Sources: [Link] Page 3
Networking and Communication Set-2
19. If the frequency spectrum of a signal has a bandwidth of 500 Hz with the highest
frequency at 600 Hz, what should be the sampling rate, according to the Nyquist
theorem?
A) 200 samples /s B) 500 samples /s
C) 1000 samples/s D) 1200 samples/s
Answer: Option D
20. The signal rate is sometimes called the ____ rate.
A) Bit B) Baud
C) Signal D) None of the above
Answer: Option B
21. Unipolar, bipolar, and polar encoding are types of _______ encoding.
A) Line B) Block
C) NRZ D) Manchester
Answer: Option A
22. In asynchronous transmission, the gap time between bytes is _______.
A) Variable B) Fixed
C) Zero D) A function of the data rate
Answer: Option A
23. ________ is normally referred to as mB/nB coding; it replaces each m-bit group
with an n-bit group.
A) Line coding B) Block coding
C) Scrambling D) None of the above
Answer: Option B
24. ______ substitutes eight consecutive zeros with 000VB0VB.
A) B4B8 B) B8ZS
C) HDB3 D) None of the above
Answer: Option B
Website Sources: [Link] Page 4
Networking and Communication Set-2
25. The ________ rate defines the number of data elements sent in 1s; the ______ rate
is the number of signal elements sent in 1s.
A) Signal; data B) Data; signal
C) Baud; bit D) none of the above
Answer: Option B
26. The minimum bandwidth of Manchester and differential Manchester is ____ that of
NRZ.
A) The same as B) Twice
C) Thrice D) None of the above
Answer: Option B
27. PCM is an example of _______ conversion.
A) analog-to-analog B) analog-to-digital
C) Digital-to-digital D) Digital-to-analog
Answer: Option B
28. The idea of RZ and the idea of NRZ-L are combined into the ________ scheme.
A) Manchester B) Differential Manchester
C) Both (a) and (b) D) Neither (a) nor (b)
Answer: Option A
29. The Nyquist theorem specifies the minimum sampling rate to be_______.
A) Equal to the lowest frequency of a signal B) Equal to the highest frequency of a
signal
C) Twice the bandwidth of a signal D) Twice the highest frequency of a
signal
Answer: Option D
30. ________ provides synchronization without increasing the number of bits.
A) Line coding B) Block coding
C) Scrambling D) None of the above
Answer: Option C
Website Sources: [Link] Page 5
Networking and Communication Set-2
**This Question Paper Set brought to you by [Link]**
For More Question Paper, Placement Paper, Tutorial, Study Materials for job
alerts etc.
Visit: [Link]
Follow Us on:
Website Sources: [Link] Page 6
Pr
oudl
yPr
esent
s
N
ETWO
RKI
NGA
NDCOMMUNI
C
ATI
ON
(
COMP
UTE
RAWAR
ENE
SS
)
Sub
je
ctw
is
eSa
mple
Ques
ti
ons
wit
hAn
swe
rs
F
orB
ank
in
g,
SSC
,Ge
ner
al
Compe
ti
ti
on
,J
obs
ando
th
erJ
obo
ri
en
te
d
E
ntr
anc
eEx
ams.
U
pda
te
dwit
hLa
tes
tS
yl
la
bus
Partners
Networking and Communication Set-3
1. ________ defines how a particular pattern to be interpreted, and what action is to be
taken based on that interpretation.
A) Syntax B) Semantics
C) Timing D) None of the above
Answer: Option B
2. Data flow between two devices can occur in a _______ way.
A) Simplex B) Half-duplex
C) Full-duplex D) All of the above
Answer: Option D
3. In a ______ connection, two and only two devices are connected by a dedicated
link.
A) Multipoint B) Point-to-point
C) (a) and (b) D) None of the above
Answer: Option B
4. A television broadcast is an example of _______ transmission.
A) Half-duplex B) Simplex
C) Full-duplex D) Automatic
Answer: Option B
5. Frequency of failure and network recovery time after a failure is measures of the
_______of a network.
A) Performance B) Security
C) Reliability D) Feasibility
Answer: Option C
6. The information to be communicated in a data communications system is the
_______.
A) Medium B) Protocol
C) Message D) Transmission
Answer: Option C
Website Sources: [Link] Page 1
Networking and Communication Set-3
7. The _______ technique uses M different carrier frequencies that are modulated by
the source signal. At one moment, the sign modulates one carrier frequency; at the
next moment, the signal modulates another carrier frequency.
A) DSSS B) FHSS
C) FDM D) TDM
Answer: Option B
8. The sharing of a medium and its link by two or more devices is called _______.
A) Modulation B) Multiplexing
C) Encoding D) Line discipline
Answer: Option B
9. In synchronous TDM, for n signal sources of the same data rate, each frame
contains _______ slots.
A) n + 1 B) n – 1
C) 0 to n D) n
Answer: Option D
10. _______ is designed to be used in wireless applications in which stations must be
able to share the medium without interception by an eavesdropper and without being
subject to jamming from a malicious intruder.
A) Multiplexing B) Spread spectrum
C) Modulation D) None of the above.
Answer: Option B
11. ______ can be applied when the bandwidth of a link (in hertz) is greater than the
combined bandwidths of the signals to be transmitted.
A) TDM B) FDM
C) Both (a) or (b) D) Neither (a) or (b)
Answer: Option B
12. Which multiplexing technique transmits digital signals?
Website Sources: [Link] Page 2
Networking and Communication Set-3
A) WDM B) FDM
C) TDM D) None of the above
Answer: Option C
13. FDM is a _________technique.
A) Digital B) Analog
C) Either (a) or (b) D) None of the above
Answer: Option B
14. In a multiplexed system, ____ lines share the bandwidth of _____ link.
A) 1; n B) n; 1
C) 1; 1 D) n; n
Answer: Option B
15. In TDM, the transmission rate of the multiplexed path is usually _______ the sum
of the transmission rates of the signal sources.
A) Equal to B) Less than
C) Greater than D) Not related to
Answer: Option C
16. ______ is an analog multiplexing technique to combine optical signals.
A) WDM B) FDM
C) TDM D) None of the above
Answer: Option A
17. The telephone network is made of ______ major components.
A) 4 B) 3
C) 2 D) None of the above
Answer: Option B
18. In an optical fiber, the inner core is _________ the cladding.
Website Sources: [Link] Page 3
Networking and Communication Set-3
A) Less dense than B) Denser than
C) The same density as D) Another name for
Answer: Option B
19. In fiber optics, the signal is __________ waves.
A) Radio B) Light
C) Infrared D) Very low-frequency
Answer: Option B
20. A (n) _______ medium provides a physical conduit from one device to another.
A) Unguided B) Guided
C) Either (a) or (b) D) None of the above
Answer: Option B
21. ________ Cable consists of two insulated copper wires twisted together.
A) Twisted-pair B) Coaxial
C) Fiber-optic D) None of the above
Answer: Option A
22. A parabolic dish antenna is a (n) ___________ antenna.
A) Unidirectional B) Bidirectional
C) Omni directional D) Horn
Answer: Option A
23. Signals with a frequency between 2 MHz and 30 MHz use _______ propagation.
A) Ground B) Line-of-sight
C) Sky D) None of the above
Answer: Option C
24. Signals with a frequency above 30 MHz use _______propagation.
A) Line-of-sight B) Sky
C) Ground D) None of the above
Answer: Option A
25. Transmission media are usually categorized as ___________.
Website Sources: [Link] Page 4
Networking and Communication Set-3
A) Determinate or indeterminate B) Fixed or unfixed
C) Guided or unguided D) Metallic or Non-metallic
Answer: Option C
26. _________ media transport electromagnetic waves without the use of a physical
conductor.
A) Guided B) Unguided
C) Either (a) or (b) D) None of the above
Answer: Option B
27. A traditional cable TV network transmits signals ______.
A) Downstream B) Upstream
C) Upstream and downstream D) None of the above
Answer: Option A
28. ________ Cable is used for voice and data communications.
A) Twisted-pair B) Coaxial
C) Fiber-optic D) none of the above
Answer: Option A
29. A local telephone network is an example of a _______ network.
A) Packet-switched B) Message-switched
C) Circuit-switched D) none of the above
Answer: Option C
30. The traditional cable TV system used ________cable end to end.
A) Twisted-pair B) Fiber-optic
C) Coaxial D) None of the above
Answer: Option C
Website Sources: [Link] Page 5
Networking and Communication Set-3
**This Question Paper Set brought to you by [Link]**
For More Question Paper, Placement Paper, Tutorial, Study Materials for job
alerts etc.
Visit: [Link]
Follow Us on:
Website Sources: [Link] Page 6