JSPM’s
JAYAWANTRAO SAWANT POLYTECHNIC,
Handewadi Road, Hadapsar, Pune-28
Department of Electronics & Telecommunication
Academic Year 2024-25
Unit wise Question bank
Course: Management Course Code: 22509
Course & Code: EJ6I Class: TYEJ
Semester: Sixth Name of the Faculty: Mrs. Joshi M.S.
Date:
CO IV: Apply the principles of safety management in all activities
CHAPTER IV: Safety Management
1) Safety Programs is a continuous process to achieve adequate
{Recall/ Remembering}
a) Profit
b) Sales
c) Safety
d) Loss
Ans: < c >
2) Four E’s of Safety….
{Understanding}
a) Engineering, Education, Enlistment, Enforcement.
b) Engineering, Education, Enlistment, Environment.
c) Environment, Education, Enlistment, Enforcement.
d) Engineering, Economic, Enlistment, Enforcement.
Ans: < a >
3) Which equipment is used for protection of lungs?
{Application}
a) Hard Hats
b) Shields
c) Gas Masks
d) Apron
Ans: < c >
4) Electrical insulation should be tested
{Understanding}
a) Frequency
b) Monthly
c) Periodically
d) Daily
Ans: < c >
5) Repair work should be done after switching the
{Application}
a) Power on
b) Power off
c) Shut down
d) All of the above
Ans: < b >
6) You should wear eye, head and face protection if you are working with which of the following
tools
{Recall/ Remembering}
a) portable abrasive wheel tools
b) Electric tools
c) Pneumatic tools
d) Liquid fuel tools
Ans: < c >
7) The most dangerous place to use electrical equipment’s is
{Understanding}
a) Near a ladder
b) Outdoors
c) Near water
d) Near other electric equipment’s
Ans: < c >
8) Which equipment is used for protection of eyes?
{Application}
a) Face mask
b) Goggles
c) Gas mask
d) Asbestos clothing
Ans: < b >
9) One way to learn to operate your equipment properly and safely is to read.
{Understanding}
a) Safety datasheet
b) Manufacturer’s instructions
c) OSHA’s general duty clause
d) None of above
Ans: < b >
10) Safe and proper equipment operation generally includes
{Application}
a) Inspection and maintenance
b) Warming it up
c) Knowing how to contact emergency
d) All of above
Ans: < a >
11- Industrial safety management if that branch of management which is concerned with
hazards from the industries.
{Recall/ Remembering}
a) Reducing
b) Controlling
c) Eliminating
d) All of the above
Ans: < d >
12- The following is(are) physical hazard agent(s)
{Understanding}
a) Falls
b) Inhalation
c) Electricity
d) All of the above
Ans: < d >
13. Which device is used to push material into the cutting area?
{Application}
a) Push Button
b) Push Stick
c) Push Bar
d) None of Above
Ans: < b >
14) First aid is…
{Understanding}
a) Temporary and immediate care given to the victim
b) Permanent care given to victim
c) Both a and b
d) Neither a nor b
Ans: < a >
15) Which of the following precautions is/are necessary in electrical work?
{Application}
a) The equipment’s should be earthed properly
b) Cable should be completely insulated
c) Cable should have any joints
d) Both a and b
Ans: < d >
16) SMS Means ----
{Recall/ Remembering}
a) Safety management society
b) Safety Management System
c) Safety Moving System
d) None of above
Ans: < b >
17) Long form of PPE
{Understanding}
a) Personal Productive Equipment
b) Production Planning Engineering
c) . Personal Protective Equipment
d) None of above
Ans: < c >
18) If you wanted to convey the most severe type of hazard, which word would you use?
{Application}
a) Warning
b) Notice
c) Danger
d) Caution
Ans: < c >
19) Safety promotes
{Understanding}
a) Sales
b) Productivity
c) Research
d) Profit
Ans: < b >
20) Which of the following is not concerned with general safety norms
{Application}
a) Perform Job Safely
b) Follow rules and regulation
c) Incident not reported to supervisor
d) Eliminate fire hazards.
Ans: < c >
21) SOP means
{Recall/ Remembering}
a) Safe operating procedure
b) Standard operating Process
c) Safe operation procedure
d) Standard operation policy
Ans: < a >
22) Safe operating procedure is revised .
{Understanding}
a) No
B) Yes
c) Can’t say
d) None of these
Ans: < b >
23) Who is responsible to take care of health and safety of worker?
{Application}
a) Worker
b) Safety committee
c) Manager
d) All of above
Ans: < c >
24) SOP is a----- document
{Understanding}
a) Oral
b) Written
c) None of above
d) Visual
Ans: < b >
25) Who ensure to follow safe procedure?
{Application}
a) Employers
b) Workers
c) Managers
d) All of the above
Ans: < d >
26) Issue means
{Recall/ Remembering}
a) Pre job check
b) Post job check
c) During Job check
d) None of Above
Ans: < a >
27) In permit to work system a document is
{Understanding}
a) Oral
B) Written
c) Visual
d) None of these
Ans: < b >
28) Confined space includes
{Application}
a) Storage bins
b) Silos
c) Tanks
d) Grounds
Ans: < c >
29) Inspection is an example of
{Understanding}
a) Hot work permit
b) Cold work permit
c) Electrical permit
d) Ground disturbance permit
Ans: < b >
30) In work permit system , who is responsible for keeping area and staff safe?
{Application}
a) Issuer, Executer, Field operator
b) Manager, Engineer, Worker
c) Supervisor, Officer, Engineer
d) None of the above
Ans: < a >
31. is a sudden and unfortunate happening which causes damage or loss of property , material
or human
{Recall/ Remembering}
a) Accident
b) Activity
c) Process
d) Movement
Ans: < a >
32. General causes of accidents are as follows
{Understanding}
a) Accidents due to dangerous machines
b) Unsafe physical conditions
c) Moving objects
d) All of the above
Ans: < d >
33. Which of the following may be the cause of accident?
{Application}
a) Overconfidence of the employee
b) Proper training
c) Sound knowledge
d) None of the above
Ans: < a >
34. Taking shortcuts and lack of adequate knowledge are causes of accidents because of
{Understanding}
a) Workers
b) Management
c) Faculty layout
d) Natural disaster
Ans: < a >
35. Why should near misses be reported?
{Application}
a) To educate employees
b) To test the first aider
c) To ensure complete recovery
d) To stop a more serious event occurring
Ans: < d >
36. An accident is
{Recall/ Remembering}
a) An unsafe act
b) An unsafe condition
c) Unplanned , something that happens by chance
D )None of the above
Ans: < c >
37. I can help prevent accidents by
{Understanding}
a) Using my own equipment’s
b) Doing only what I am trained to do
c) Riding in car pools
d) Helping others with their jobs
Ans: < b >
38. In case of accident, the victim should immediately be
{Application}
a) Asked to take rest
b) Enquires about the accident
c) Attended to
d) Left to himself without treatment
Ans: < c >
39. Accidents are
{Understanding}
a) preventable
b) Costly
c) Part of life
d) Both a and b
Ans: < d >
40. If i have an accident or injury I should
{Application}
a) Fix what I broke
b) Tell my supervisor
c) Keep working and not worry about it
d) Report it within a week
Ans: < b >
41. The responsibility of fire prevention belongs to
{Recall/ Remembering}
a) Manager
b) Supervisor
C) Everyone
d) Fire department
Ans: <c >
42. I can prevent electrical fire by
{Understanding}
a) Non turning on lights
b) Never plugging anything into a outlet
c) Both a and b above
d) Not overloading electrical circuit
Ans: < d >
43. Fire extinguishers have a short use period of about
{Application}
a) 8-15 sec
b) 1-2 min
c) 2-3 hours
d) 4-5 days
Ans: < a >
44. Which of the following colours allows you to identify a foam fire extinguisher?
{Understanding}
a) Blue
b) Red
c) Yellow
d) Cream
Ans:< d >
45. The acronym for putting out a fire using a fire extinguisher is PASS. What does PASS stand for:
{Application}
a) Pull, Aim, Squeeze, Spread
b) Pull, Accuracy, Squeeze, Spread
c) Pin, Aim, Squeeze, Sweep
d) Pull, Aim, Squeeze, Sweep
Ans: <d >
46. Which of the following types of materials is responsible for fuelling a Class A fire?
{Recall/ Remembering}
a) Oils that you typically cook with
b) Flammable liquids
c) Electrical Equipment
d) Wood, plastic, paper, and other kinds of solid materials
Ans: < d >
47. In the event of a fire, everyone is responsible for:
{Understanding}
a) Informing the supervisor of what is happening.
b) Pulling the fire alarm if they see a fire.
c) Making sure everyone gets to the fire assembly point safely
d) None of the above
Ans: < b >
48. What type of permit is needed in order to carry out work that could potentially result in a fire
breaking out on the work site?
{Application}
a) A fire permit
b) A hot permit
c) A work permit
d) No permit is needed
Ans: < b >
49. What class of fire was a Combustible Metal.?
{Understanding}
a) Class A fire
b) Class D fire
c) Class F fire
d) Class B fire
Ans: <b >
50. Who has the authority to pull the fire alarm after discovering a fire on the worksite?
{Application}
a) Only the manager can activate the fire alarm
b) Anyone who has seen a fire can activate the fire alarm.
c) Only the health and safety rep can activate the fire alarm
d) Only the owner can activate the fire alarm.
Ans: < b >
Subject Teacher HOD