0% found this document useful (0 votes)
42 views9 pages

Class 12 MCQs on Elements and Periodicity

This document contains multiple-choice questions (MCQs) related to the classification of elements and periodicity in properties, covering topics such as atomic radius, ionization energy, electronegativity, and electron affinity. It provides answers and explanations for each question, emphasizing trends in the periodic table. Key concepts include the identification of groups, the behavior of elements across periods and groups, and the properties of specific elements.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
42 views9 pages

Class 12 MCQs on Elements and Periodicity

This document contains multiple-choice questions (MCQs) related to the classification of elements and periodicity in properties, covering topics such as atomic radius, ionization energy, electronegativity, and electron affinity. It provides answers and explanations for each question, emphasizing trends in the periodic table. Key concepts include the identification of groups, the behavior of elements across periods and groups, and the properties of specific elements.
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Class 12 Classification of Elements and Periodicity in Properties MCQs

1. The vertical columns in the periodic table are termed as ———-

(a) periods

(b) groups

(c) series

(d) none of these

Ans: (b)

Ans: The vertical columns in the periodic table are termed as groups.

2. The element with atomic number 26 will be found in group :

(a) 2

(b) 8

(c) 6

(d) 10

Ans: (b)

Ans: The valence shell configuration of Z= 26 is [Ar] 3d6 4s2 . That for the group of element is 6 + 2 =8

3. The elements with atomic numbers 9, 17, 35, 53, 85 are all ———-

(a) halogens

(b) noble gases

(c) alkali earth metals

(d) transition metals

Ans: (a)

Solution: The elements of atomic numbers 9, 17, 35, 53, 85 are respectively F, Cl, Br, I, At etc are
called halogen.

4. Which of the following electronic configurations of an atom has the lowest ionisation enthalpy?

(a) 1s2 2s2 2p3

(b) 1s2 2s2 2p6 3s1

(c) 1s2 2s2 2p6


(d) 1s2 2s2 2p5

Ans: (b)

Solution: Ionisation enthalpy is the amount of energy required when an electron is removed from the
outermost orbit of an isolated gaseous atom. Electronic configuration of 1s 2 2s2 2p6 3s1 has lowest
ionisation enthalpy.

5. The Ionic radius of cation is always———

(a) Less than the atomic radius

(b) more than the atomic radius

(c) Equal to atomic radius

(d) Cannot be predicted

Ans: (a)

Solution: The Ionic radius of cation is always less than the atomic radius. Cation is formed by the loss
of electrons. So that the effective nuclear charge increases as a result ionic radius decreases.

6. Which of the following elements has the maximum negative electron gain enthalpy?

(a) Oxygen

(b) Chlorine

(c) Fluorine

(d) Nitrogen

Ans: (b)

Solution: Chlorine has the maximum negative electron gain enthalpy.

7. The most electronegative element in the periodic table is———

(a) Nitrogen

(b) Oxygen

(c) Chlorine

(d) Fluorine

Ans: (d)

Solution: The most electronegative element in the periodic table is Fluorine

8. The elements of group 16 are called———-


(a) noble gases

(b) chalcogens

(c) halogens

(d) alkali metals

Ans: (b)

Solution: The elements of group 16 are called chalcogens.

9. In a group of the periodic table the Ionization enthalpies of the elements decreases from top to
bottom because of ———-

(a) increase in densities

(b) decrease in chemical reactivities

(c) increase in atomic sizes

(d) decrease in electronegativities

Ans: (c)

Solution: In a group of the periodic table, the Ionization enthalpies of the elements decrease from top to
bottom because of increase in atomic sizes.

10. The smallest ion among the following is

(a) Na+

(b) Al3+

(c) Mg2+

(d) Si4+

Ans: (d)

Solution: The isoelectronic ions Si4+, has the smallest size due to maximum nuclear charge.

Classification of Elements

1. Which of the following is a correct order of the atomic radius?

a) F > Cl > Br > I


b) I > Br > Cl > F
c) F > I > Br > Cl
d) Cl > F > I > Br

Answer: b) I > Br > Cl > F

2. The periodic table is arranged according to increasing atomic:

a) Mass
b) Number
c) Weight
d) Size

Answer: b) Number

3. The element with the highest electronegativity is:

a) Fluorine
b) Oxygen
c) Nitrogen
d) Chlorine

Answer: a) Fluorine

4. Which of the following is an example of an alkali metal?

a) Sodium
b) Calcium
c) Magnesium
d) Iron

Answer: a) Sodium

5. Which of the following is the correct trend for ionization energy in the periodic table?

a) Ionization energy decreases down a group


b) Ionization energy increases down a group
c) Ionization energy remains the same across a period
d) Ionization energy decreases across a period

Answer: a) Ionization energy decreases down a group

6. Which of the following elements has the smallest atomic radius?

a) Lithium
b) Carbon
c) Sodium
d) Neon

Answer: d) Neon

7. Which of the following elements is a noble gas?


a) Argon
b) Oxygen
c) Nitrogen
d) Carbon

Answer: a) Argon

8. Which of the following groups contains the halogens?

a) Group 1
b) Group 2
c) Group 17
d) Group 18

Answer: c) Group 17

9. Which of the following statements is correct about the periodic trends?

a) Electronegativity increases from left to right across a period


b) Electronegativity decreases as you move up a group
c) Electronegativity increases from top to bottom in a group
d) Electronegativity is constant across a period

Answer: a) Electronegativity increases from left to right across a period

10. Which of the following statements is true about the periodic table?

a) Metals are found on the right side of the periodic table


b) Non-metals are found on the left side of the periodic table
c) Elements in the same group have similar chemical properties
d) All of the above

Answer: c) Elements in the same group have similar chemical properties

11. The ionization energy of elements generally:

a) Decreases across a period


b) Increases across a period
c) Decreases down a group
d) Increases down a group

Answer: b) Increases across a period

12. Which of the following elements has the highest ionization energy?

a) Lithium
b) Oxygen
c) Chlorine
d) Helium

Answer: d) Helium

13. Which of the following is the correct order of the electron affinity?

a) Cl > F > O > N


b) F > Cl > O > N
c) O > F > Cl > N
d) N > O > F > Cl

Answer: b) F > Cl > O > N

14. Which of the following elements has the largest atomic radius?

a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Lithium
d) Fluorine

Answer: c) Lithium

15. The electron affinity of an element is:

a) The energy released when an electron is added to an atom


b) The energy required to remove an electron from an atom
c) The energy required to add two electrons to an atom
d) The energy released when an atom loses an electron

Answer: a) The energy released when an electron is added to an atom

16. Which of the following is true for transition metals?

a) They have low melting points


b) They form colored compounds
c) They have low densities
d) They are poor conductors of electricity

Answer: b) They form colored compounds

17. Which of the following elements is a transition metal?

a) Calcium
b) Copper
c) Sodium
d) Potassium

Answer: b) Copper
18. Which of the following statements is correct about the atomic radius of elements?

a) The atomic radius increases as you move from top to bottom within a group
b) The atomic radius decreases as you move from left to right across a period
c) The atomic radius increases as you move from left to right across a period
d) Both a and b are correct

Answer: d) Both a and b are correct

19. Which of the following is the correct order of electronegativity?

a) F > Cl > Br > I


b) I > Br > Cl > F
c) Cl > F > Br > I
d) F > O > N > C

Answer: a) F > Cl > Br > I

20. Which of the following has the highest electron affinity?

a) Chlorine
b) Fluorine
c) Oxygen
d) Nitrogen

Answer: b) Fluorine

21. Which of the following elements has the smallest electronegativity?

a) Sodium
b) Chlorine
c) Oxygen
d) Fluorine

Answer: a) Sodium

22. Which of the following elements belongs to the p-block of the periodic table?

a) Sodium
b) Magnesium
c) Boron
d) Calcium

Answer: c) Boron

23. Which of the following is the most reactive alkali metal?

a) Sodium
b) Potassium
c) Lithium
d) Rubidium

Answer: b) Potassium

24. The periodic law states that the properties of elements are periodic functions of
their:

a) Atomic number
b) Atomic mass
c) Atomic size
d) Chemical properties

Answer: a) Atomic number

25. Which of the following elements has the highest first ionization energy?

a) Beryllium
b) Boron
c) Carbon
d) Oxygen

Answer: d) Oxygen

26. Which of the following is a characteristic of noble gases?

a) They are highly reactive


b) They are non-metallic
c) They have a full outer electron shell
d) They are radioactive

Answer: c) They have a full outer electron shell

27. Which of the following has the smallest ionization energy?

a) Sodium
b) Magnesium
c) Oxygen
d) Neon

Answer: a) Sodium

28. The trend of atomic size in a group is:

a) Increases as we move down


b) Decreases as we move down
c) Remains constant
d) Increases as we move up

Answer: a) Increases as we move down


29. Which of the following elements is a part of the lanthanide series?

a) Uranium
b) Neodymium
c) Technetium
d) Radon

Answer: b) Neodymium

30. Which of the following elements has the highest atomic number in period 3?

a) Sodium
b) Magnesium
c) Phosphorus
d) Argon

Answer: d) Argon

You might also like