0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Understanding Directing in Management

Uploaded by

aryanandhare09
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
6 views10 pages

Understanding Directing in Management

Uploaded by

aryanandhare09
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Chapter 3

1. What is the primary function of directing?

a) Planning

b) Organizing

c) Guiding and motivating employees

d) Budgeting

Answer: c) Guiding and motivating employees

2. Which of the following is NOT a component of directing?

a) Supervision

b) Leadership

c) Communication

d) Accounting

Answer: d) Accounting

3. Directing is a function performed at which level of management?

a) Only top management

b) Only middle management

c) Only supervisory level

d) All levels of management

Answer: d) All levels of management

4. Which of the following is NOT a characteristic of directing?

a) Continuous process

b) Provides balance in the organization

c) Reduces the need for communication

d) Ensures maximum contribution of individuals

Answer: c) Reduces the need for communication

5. Directing includes which of the following elements?

a) Supervision

b) Motivation

c) Leadership and communication

d) All of the above

Answer: d) All of the above


6. What is the main role of a supervisor?

a) Planning and decision-making

b) Monitoring and guiding employees

c) Budget preparation

d) Organizing meetings

Answer: b) Monitoring and guiding employees

7. Which of the following is NOT a function of a supervisor?

a) Issuing orders

b) Motivating subordinates

c) Handling organizational investments

d) Comparing worker performance with standards

Answer: c) Handling organizational investments

8. Which is NOT a requisite of effective supervision?

a) Technical knowledge

b) Use of authority

c) Ignoring subordinates

d) Human orientation

Answer: c) Ignoring subordinates

9. Supervisors act as a link between:

a) Customers and sales department

b) Employees and work schedules

c) Investors and board of directors

d) None of the above

Answer: b) Employees and work schedules

10. Which of the following is NOT a function of a supervisor?

a) Motivating employees

b) Issuing orders

c) Reducing work efficiency

d) Maintaining records

Answer: c) Reducing work efficiency


11. Motivation is a process of:

a) Controlling employee actions

b) Influencing people to work towards goals

c) Supervising employees strictly

d) Reducing employee salaries

Answer: b) Influencing people to work towards goals

12. Which of the following is a financial incentive?

a) Job security

b) Promotion

c) Profit sharing

d) Recognition

Answer: c) Profit sharing

13. What is the first step in the motivation process?

a) Setting goals

b) Reducing tension

c) Creating drive

d) Identifying an unsatisfied need

Answer: d) Identifying an unsatisfied need

14. Which of the following is NOT a non-financial incentive?

a) Status

b) Salary increment

c) Job recognition

d) Employee empowerment

Answer: b) Salary increment

15. Who defined motivation as "a process of stimulating people to action to accomplish desired
goals"?

a) Fred Luthans

b) William G. Scott

c) McGregor

d) Taylor

Answer: b) William G. Scott


16. Which of the following is NOT an element of communication?

a) Sender

b) Receiver

c) Profit analysis

d) Message

Answer: c) Profit analysis

17. Which type of communication is used for sending orders and memos?

a) Informal communication

b) Rumours

c) Formal communication

d) Gossip

Answer: c) Formal communication

18. Horizontal communication refers to:

a) Communication within the same level

b) Communication from top to bottom

c) Communication from bottom to top

d) None of the above

Answer: a) Communication within the same level

19. What is a key feature of effective communication?

a) Complexity

b) Ambiguity

c) Understanding between sender and receiver

d) Reduced employee interaction

Answer: c) Understanding between sender and receiver

20. Non-verbal communication includes:

a) Orders

b) Reports

c) Facial expressions

d) Memos

Answer: c) Facial expressions


21. Leadership is the art of:

a) Motivating a group towards a goal

b) Increasing conflicts

c) Ignoring employees

d) Reducing work efficiency

Answer: a) Motivating a group towards a goal

22. Which leadership style is the most democratic?

a) Authoritarian

b) Participative

c) Laissez-Faire

d) Transactional

Answer: b) Participative

23. Leadership functions include:

a) Setting goals

b) Organizing work

c) Motivating employees

d) All of the above

Answer: d) All of the above

24. Who defined leadership as "the ability to induce subordinates to work with confidence and zeal"?

a) Koontz and O'Donnell

b) Dubin

c) Maslow

d) Herzberg

Answer: a) Koontz and O'Donnell

25. Transformational leadership focuses on:

a) Short-term goals

b) Enhancing team performance

c) Direct control over employees

d) Reward and punishment

Answer: b) Enhancing team performance


26. The primary objective of controlling is to:

a) Detect errors and take corrective actions

b) Reduce organizational efficiency

c) Ignore employee performance

d) Minimize supervision

Answer: a) Detect errors and take corrective actions

27. Which of the following is a step in the controlling process?

a) Measurement of actual performance

b) Ignoring deviations

c) Avoiding corrective actions

d) Increasing supervision pressure

Answer: a) Measurement of actual performance

28. Budgetary control is used to:

a) Reduce production

b) Plan financial operations

c) Increase conflicts

d) Minimize teamwork

Answer: b) Plan financial operations

29. Break-even analysis is used for:

a) Decision-making

b) Employee evaluation

c) Market research

d) Sales predictions

Answer: a) Decision-making

30. Which of the following is NOT a controlling technique?

a) Budgetary control

b) Break-even analysis

c) Rumours and gossip

d) Statistical reports

Answer: c) Rumours and gossip


31. It is the process of ensuring that events confirm to plans.

A. Planning

B. Organising

C. Controlling

D. Directing

Answer C. Controlling

32. Which function of management is concerned with giving instructions and guiding people in doing
work?

A. Staffing

B. Organizing

C. Controlling

D. Directing

Answer: D. Directing

33. Which of the following is not an importance of controlling function?

A. It improves employee motivation

B. It helps in judging accuracy of standards.

C. It ensures order and discipline.

D. It restricts co-ordination in action

Answer: D. It restricts co-ordination in action

34. Directing function of management implies [Link] 2. Staffing [Link]. [Link]

A 1 &2

B. 2&4

C. 3&4

D. 2,3&4

Answer C. 3&4

35. Which of the following is the elements of directing?

A Supervision

B. Motivation

C Leadership

D. All of the above

Answer: D. All of the above


36. refers to overseeing what is being done by subordinates and giving instructions to ensure
optimum utilization of resources and achievement of work targets.

A. Motivation

B. Supervision

C. Communication

D. Leadership

Answer: B. Supervision

37. The controlling function is performed by

A. Top level management

B. Lower level management

C. Middle level management

D. All of the above

Answer: D. All of the above

38. Supervisor should plan for overall and effective utilization of

A Man

B. Machine

C Material

D. All of the above

Answer: D. All of the above

39. Directing function of management refers to which of the following functions?

i) Planning ii) Motivation iii) leadership iv) Controlling

A. i and ii

B. ii and iii

C. ii, iii and iv

D .i ,ii ,iii and iv

Answer: B .ii and iii

40. Directing is not concerned with the following function.

A communication

B. leadership

C. supervising

D. forecasting and management


Answer: D. forecasting and management

41. Which of the following is not a characteristic of directing?

A. Flows from top to bottom

B. Directing initiate action

Cit is a continuous process

D. Ensuring order & discipline

Answer: D. Ensuring order & discipline

42. Supervisor involved in planning.

A. Long term

B. strategic

C. operational

D. Corporate

Answer: C. operational

43. Personal counselling is the technique by which supervisor can-

A teach and trained the employees

B. influence the employees

C Come closer to employee

D. advise the troubled employee to reduce his anxieties

Answer: D. advise the troubled employee to reduce his anxieties

44. Effective control depends on

A proper direction

B. Organisation structure

C. Flow of communication

D. All of the above

Answer D. All of the above

45. Every action in the organisation is initiated through only.

A Staffing

B. Organizing

C. Controlling

D. Directing

Answer: D. Directing
46. To complete the work without any problem and in time employees mainly needs-

A. Knowledge and skill

B. Conducive environment

C. Good salary package

D. Order with clarity, completeness and having feasibility.

Answer D. Order with clarity, completeness and having feasibility.

47. The motivation theory which classifies needs in hierarchical order is developed by

A. Fred Luthans

B. Scott

C. Abraham Maslow

D. Peter F. Drucker

Answer C. Abraham Maslow

48. controlling is forward looking because

A. It is post-mortem of past activities.

B. Forecasts about future conditions

C. Guided by past experience

D. Initiate corrective action to improve future performance.

Answer : D. Initiate corrective action to improve future performance.

49. Which importance of controlling function is expressed by Mr. Arnold?

A . Judging accuracy of standards

B. Accomplishment of organisational goal

C Ensures order and discipline

D. Facilitating coordination in action

Answer: A. Judging accuracy of standards

50. which of the following would be included in the controlling function

A. Explaining routines

B. Setting corporate goals.

C. Giving assignment

D. Setting performance standards

Answer : D. Setting performance standards

You might also like