CBSE Class 10 Math: A.P. Solutions
CBSE Class 10 Math: A.P. Solutions
EXERCISE 5.1
Choose the correct answer from the given four options in the following questions:
(a) 6
(b) 7
(c) 20
(d) 28
Ans. (d) 28
an = a + (n – 1)d
⇒ –a = –4 – 24
⇒ a = 28
(a) 0
(b) 3.5
(c) 103.5
(d) 104.5
Sol. (b) 3.5
an = a + (n – 1)d
⇒ an = 3.5 + 0
⇒ an = 3.5
OR
d1 = a2 – a1 = –6 – (–10) = –6 + 10 = 4
d2 = a3 – a2 = –2 – (–6) = –2 + 6 = 4
d3 = a4 – a3 = 2 – (–2) = 2 + 2 = 4
As d1 = d2 = d3 = 4
So, the given series is an A.P. with d = 4.
(a) –20
(b) 20
(c) –30
(d) 30
an = a + (n – 1)d
∴ a11 = –5 + (11 – 1)
= –5 + 10 × = –5 + 25 = 20
5. The first four terms of an A.P., whose first term is –2 and the common difference is(–
2), are
(a) –2, 0, 2, 4
∴ a2 = a1 + d
⇒ a2 = –2 – 2 = –4
and a3 = a2 + d = –4 + (–2) = –6
and a4 = a3 + d = –6 + (–2) = –8
So, the first four terms are –2, –4, –6, –8.
6. The 21st term of the A.P. whose first two terms are –3 and 4 is
(a) 17
(b) 137
(c) 143
(d) –143
Here, a = a1 = –3, a2 = 4
∴ d = a2 – a1 = 4 – (–3) = 4 + 3 = 7
Hence, d = 7
Now, an = a + (n – 1)d
⇒ a21 = 137
(a) 30
(b) 33
(c) 37
(d) 38
₹ an = a + (n – 1)d
∴ a2 = a + (2 – 1)d
⇒ 13 = a + d
⇒ a + d = 13 …(i)
and a5 = a + (5 – 1)d
⇒ 25 = a + 4d
⇒ a + 4d = 25 …(ii)
⇒d=4
⇒ a = 13 – 4 = 9
Now, a7 = a + 6d = 9 + 6(4) = 9 + 24
⇒ a7 = 33
(a) 9th
(b) 10th
(c) 11th
(d) 12th
⇒ 210 = 21 + (n – 1)21
⇒ 210 – 21 = (n – 1)21
⇒ = (n – 1)
⇒n–1=9
⇒ n = 10
(a) 5
(b) 20
(c) 25
(d) 30
an = a + (n – 1)d.
= a + 17d – a – 12d
= 5d = 5 × 5 = 25
(a) 8
(b) –8
(c) –4
(d) 4
⇒ a + 17d – a – 13d = 32
⇒ 4d = 32
⇒
11. Two APs have the same common difference. The 1st term of one of these is –1 and
that of other is –8. Then the difference between their 4th terms is
(a) –1
(b) –8
(c) 7
(d) –9
Sol. (c): Given: a1 ( for the first AP)= –1 and a1 ( for the second AP) = - 8
So, d1 = d,
₹ an = a + (n – 1)d
= – 1 + 3d + 8 – 3d = 7
12. If 7 times the 7th term of an A.P. is equal to 11 times its 11th term, then its 18th term
will be
(a) 7
(b) 11
(c) 18
(d) 0
⇒ 0 = 4a + 68d
⇒ 0 = a + 17d
⇒ a18 = 0
13. The 4th term from the end of the A.P. –11, –8, –5, …, 49 is
(a) 37
(b) 40
(c) 43
(d) 58
a = 49 and n = 4
an = a + (n – 1)d
∴ a4 = 49 + (4 – 1)(–3)
= 49 + 3(–3) = 49 – 9
⇒ a4 = 40
14. The famous mathematician associated with finding the sum of the first 100 natural
numbers is
(a) Pythagoras
(b) Newton
(c) Gauss
(d) Euclid
Sol. (c): Gauss is the famous mathematician associated with finding the sum of first 100
natural numbers, i.e., 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + … + 100
Here, a = 1, d = 1, n = 100
As Sn = [2a + (n – 1)d]
= [2 + 99] = 50 × 101
= 5050
15. If the first term of an A.P. is –5 and the common difference is 2, then the sum of first
6 terms is
(a) 0
(b) 5
(c) 6
(d) 15
∴ S6 = [2(–5) + (6 – 1)2]
= 3[–10 + 5 × 2]
= 3[–10 + 10]
= 3[0]
⇒ S6 = 0
(a) –320
(b) 320
(c) –352
(d) –400
Sol. (a): Here, a = 10, n = 16, d = 6 – 10 = –4
∵ Sn = [2a + (n – 1)d]
=8[20 + 15(–4)]
= 8[20 – 60]
= 8 × (– 40)
⇒ S16 = –320
(a) 19
(b) 21
(c) 38
(d) 42
⇒ Sn = [a + a + (n – 1)d]
⇒ 399 = [1 + 20]
⇒n= =38
Here, a = 3, n = 5, d = 6 – 3 = 3
∴ S5 = [2 × 3 + (5 – 1)3]
⇒ S5 = [6 + 12] = × 18 = 45
(ii) 0, 2, 0, 2, …
(iii) 1, 1, 2, 2, 3, 3, …
(v)
(vii)
d2 = a3–a2 = –1 – (–1) = 0
d3 = a4–a3 = –1 – (–1) = 0
d1 = d2 = d3 …
(ii) 0, 2, 0, 2, …
Given numbers will be in A.P. if d1 = d2 = d3 ...
So, d1 = a2–a1 = 2 – 0 = 2
d2 = a3–a2 = 0 – 2 = –2
d1 ≠ d2
(iii) 1, 1, 2, 2, 3, 3, …
So, d1 = a2–a1 = 1 – 1 = 0
d2 = a3–a2 = 2 – 1 = 1
d1 ≠ d2
So, d1 = a2–a1 = 22 – 11 = 11
d2 = a3–a2 = 33 – 22 = 11
d1 = d2 = 11
(v)
( d2 = a3–a2 )
d1 ≠ d2
So, d1 = a2–a1 = 22 – 2 = 4 – 2 = 2
d2 = a3–a2 = 23 – 22 = 8 – 4 = 4
d3 = a4–a3 = 24 – 23 = 16 – 8 = 8
d1 ≠ d2 ≠ d3
(vii)
So, ( d1 = a2–a1 )
( d2 = a3–a2 )
( d3 = a4–a3 )
d1 = d2 = d3 =
So,
d 1= d 2 ≠ d 3
Although a2 – a1 = a3 – a2 = but a4 – a3 ≠
So, the given form of numbers will not form an A.P. Hence, the given statement is false.
3. For the A.P. –3, –7, –11, …, can we find directly a30 – a20 without actually finding
Sol. Here, a = –3
d1 = –7 – (–3) = –7 + 3 = – 4
∴ d = d1 = d2 = – 4
= 10 ×(–4) = –40
So, we can find a30 – a20 without finding a30 and a20.
4. Two A.P.s have the same common difference. The first term of one A.P. is 2, and that
of the other is 7. The difference between their 10th terms is same as the difference
between their 21st terms, which is the same as the difference between any two
corresponding terms. Why ?
So, d1 = d and
Now,
= 2 + 9d – [7 + 9d] = 2 + 9d – 7 – 9d
Also,
Now,
= 2 + (n – 1)d – [7 + (n – 1)d]
= 2 + nd – d – [7 + nd – d]
= 2 + nd – d – 7 – nd + d
=2–7
Hence, the difference between any two corresponding terms of such A.P.’s is same (–5) as the
difference between their 10th terms and 21st terms.
If we substitute the values of an, a, and d in the above equation and if n comes out to be a
natural number then, the given an will be the term of the given series.
Here, an = 0, a = 31
d1 = 28 – 31 = –3, d2 = 25 – 28 = –3
So, d1 = d2 = –3
⇒ –31 ·· – (n – 1) × 3 ⇒ (n – 1) =
Since n is in fraction and is not a natural number so 0 (an) is not any term of the given A.P..
[Link] taxi fare after each km, when the fare is Rs 15 for the first km and Rs 8 for each
additional km, does not form an A.P., as the total fare (in Rs) after each km is 15, 8, 8, 8,
… Is the statement true ∵ Give reasons.
∴ Total fare for 1 km, 2 km, 3km, 4km, … are Rs15, Rs 23, Rs 31, Rs 39, … respectively.
Now, d1 = 23 –15 = 8
d2 = 31 – 23 = 8
d3 = 39 – 31 = 8
Hence, the total fare for 1 km, 2 km, 3km, 4km, …from an A.P. as 15, 23, 31, 39, …
7. In which of the following situations do the lists of numbers involved form an A.P.?
Give reasons for your answers.
(i) The fee charged from a student every month by a school for the whole session, when
the monthly fee is Rs 400.
(ii) The fee charged every month by a school from classes I to XII, when the monthly fee
for class I is Rs 250, and it increase by Rs 50 for the next higher class.
(iii) The amount of money in the account of Varun at the end of every year when
Rs 1000 is deposited at simple interest of 10% per annum.
(iv) The number of bacteria in a certain food item after each second, when they double
in every second.
Sol. (i) The fee charged from a student every month by a school is ₹400. So, the fee charged
from a student the whole session is 400, 400, 400, 400, … As d1 = d2 = d3 = d12 = 0 so, the series
of numbers is an A.P.
So, d1= 300 – 250 = ₹ 50, d2 = 350 – 300 = ₹ 50, d3 = 400 – 350 = ₹ 50
d1 = d2 = d3 = ₹ 50
(iii) ₹100
So, ₹100 is credited at the end of each year in the account of Varun.
Money at the end of 1st year when interest credited = 1000 + 100 = ₹ 1100
∴ Amount of money at the end of each year starting initially from Ist year is given by
1000,1100, 1200, 1300, 1400 …
∴ d1 = d2 = d3 = d4 = 100
So, the number of bacteria from starting to end of each second are given by x, 2x, 4x, 8x, 16x,
…
Now, d1 = 2x – x = x, d2 = 4x – 2x = 2x
8. Justify whether it is true to say that the following are the nth terms of an A.P.
(i) 2n – 3
(ii) 3n2 + 5
(iii) 1 + n + n2
Sol. (i) an = 2n – 3
∴ a1 = 2(1) – 3 = 2 – 3 = –1,
a2 = 2(2) – 3 = 4 – 3 = 1
a3 = 2(3) – 3 = 6 – 3 = 3,
a4 = 2(4) – 3 = 8 – 3 = 5
So, d1 = 1 – (–1) = 1 + 1 = 2, d2 = 3 – 1 = 2, d3 = 5 – 3 = 2
(ii) an = 3n2 + 5
a1 = 3(1)2 + 5 = 3 × 1 + 5 = 3 + 5 = 8
a2 = 3(2)2 + 5 = 3 × 4 + 5 = 12 + 5 = 17
a3 = 3(3)2 + 5 = 3 × 9 + 5 = 27 + 5 = 32
a4 = 3(4)2 + 5 = 3 × 16 + 5 = 48 + 5 = 53
a5 = 3(5)2 + 5 = 3 × 25 + 5 = 75 + 5 = 80
∴ d1 = a2 – a1 = 17 – 8 = 9, d2 = a3 – a2 = 32 – 17 = 15
d3 = a4 – a3 = 53 – 32 = 21, d4 = a5 – a4 = 80 – 53 = 27
Since d1 ≠ d2, so, an = 3n2 + 5 is not the nth term of an A.P.
(iii) an = 1 + n + n2
a1 = 1 + (1) + (1)2 = 1 + 1 + 1 = 3
a2 = 1 + (2) + (2)2 = 1 + 2 + 4 = 7
a3 = 1 + (3) + (3)2 = 1 + 3 + 9 = 13
a4 = 1 + (4) + (4)2 = 1 + 4 + 16 = 21
d2 = a3 – a2 = 13 – 7 = 6
d3 = a4 – a3 = 21 – 13 = 8
d4 = a5 = a4 = 31 – 21 = 10
1. Match the A.P.s given in column A with suitable common differences given in column
B.
Column A Column B
(B1) 2/3
(B2) –5
(A1) 2, –2, –6, –10, …
(B3) 4
(A2) a = –18, n = 10, an = 0
(B4) –4
(A3) a = 0, a10 = 6
(B5) 2
(A4) a2 = 13, a4 = 3
(B6) 1/2
(B7) 5
∴ d1 = –2 – 2 = –4
and d2 = –6 – (–2) = –6 + 2 = –4
Now, an = a + (n – 1)d
⇒ –9d = –18
⇒d=2
Hence, A2 matches to B5.
Now, an = a + (n – 1)d
⇒ 6 = 0 + (10 – 1)d
⇒ 9d = 6
⇒d=
⇒d=
(iv) a2 = 13 [Given]
∴ a + (2 – 1)d = 13 [ an = a + (n – 1)d]
⇒ a + d = 13
⇒ a = 13 – d …(i)
Also, a4 = 3 [Given]
∴ a + (4 – 1)d = 3 [ an = a + (n – 1)d]
⇒ a + 3d = 3
⇒ 2d = 3 – 13
⇒ 2d = –10
⇒ d = –5
Hence, A4 matches to B2.
2. Verify that each of the following is an A.P. and then write its next three terms.
(i)
(ii)
(iii)
(iv) a + b, (a + 1) + b, (a + 1) + (b + 1), …
(v) a, 2a + 1, 3a + 2, 4a + 3, …
Sol. Main concept used: (a) List of numbers will form an A.P. if d1= d2 = d3 …, = d
(b) an + 1 = an + d
(i)
Now,
So, the next three terms are 1, and .
(ii)
=3
(iii)
∴ d1 = d2 = verifies that the given list of numbers form an A.P.
(iv) a + b, (a + 1) + b, (a + 1) + (b + 1), …
d1 = a + 1 + b – (a + b) = a + 1 + b – a – b = 1
d2 = (a + 1) + (b + 1) – [(a + 1) + b] = a + 1 + b + 1 – a – 1 – b = 1
a4 = a3 + d = (a + 1) + (b + 1) + 1 = (a + 2) + (b + 1)
a5 = a4 + d = (a + 2) + (b + 1) + 1 = (a + 2) + (b + 2)
a6 = a5 + d = (a + 2) + (b + 2) + 1 = (a + 3) + (b + 2)
(v) a, 2a + 1, 3a + 2, 4a + 3, …
d1 = a2 – a1 = 2a + 1 – a = a + 1
d2 = 3a + 2 – (2a + 1) = 3a + 2 – 2a – 1 = a + 1
d3 = 4a + 3 – (3a + 2) = 4a + 3 – 3a – 2 = a + 1
a5 = a4 + d = 4a + 3 + a + 1 = 5a + 4
a6 = a5 + d = 5a + 4 + a + 1 = 6a + 5
a7 = a6 + d = 6a + 5 + a + 1 = 7a + 6
Hence, the next three terms are (5a + 4), (6a + 5) and (7a + 6).
3. Write the first three terms of the A.P.s when a and d are as given below.
(i)
(ii) a = –5, d = –3
(iii)
(i) Here,
We know that
an = a + (n – 1)d
⇒
∴
We know that
an = a + (n – 1)d
⇒ an = –5 + (n – 1)(–3) = –5 – 3n + 3 = –2 – 3n
⇒ an = –(2 + 3n)
a2 = –[2 + 3 × 2] = –[2 + 6] = –8
(iii) Here,
⇒
∴ ,
and
4. Find a, b and c such that the following numbers are in A.P.: a, 7, b, 23, c.
Sol. We have
d1 = a2 – a1 = 7 – a
d2 = a3 – a2 = b – 7
d3 = a4 – a3 = 23 – b
d4 = a5 – a4 = c – 23
so d1 = d2 = d3 = d4
Now, d2 = d3
⇒ b – 7 = 23 – b
⇒ b + b = 30
⇒ 2b = 30
⇒ b = 15
Now, d2 = d1
⇒b–7=7–a
⇒ 15 – 7 = 7 – a
⇒8=7–a
a = 7 – 8 = –1
Now, d4 = d2
⇒ c – 23 = b – 7
⇒ c = 23 + 15 – 7 = 38 – 7
⇒ c = 31
5. Determine the A.P. whose 5th term is 19 and the difference of the 8th term from the
Sol. Main concept used: (i) an = a + (n – 1)d (ii) Solution of linear eqn.
Let us consider an A.P. whose 1st term and common difference are a and d respectively.
a5 = 19 [Given]
⇒ a + (5 – 1)d = 19
⇒ a + 4d = 19 …(i)
⇒ a + 12d – a – 7d = 20
⇒ 5d = 20
⇒d=
⇒d=4
Now, a + 4d = 19 [From(i)]
⇒ a + 4 × 4 = 19
⇒ a = 19 – 16 = 3
6. The 26th, 11th and the last term of an A.P. are 0, 3 and respectively. Find the
Sol. Consider an A.P. whose first term, common difference and last term are a, d and an
respectively.
a26 = 0 [Given]
⇒ a + (26 – 1)d = 0
⇒ a + 25d = 0 …(i)
a11 = 3 [Given]
⇒ a + (11 – 1)d =3
a + 10d = 3 …(ii)
an =
⇒ a + (n – 1)d = …(iii)
15d = –3
⇒a–2=3
⇒a=3+2
⇒a=5
⇒ 5 + (n – 1) =
⇒ 25 – (n –1) = –1
⇒ 25 + 1 = (n – 1)
⇒ n – 1 = 26
⇒ n = 27
Hence, the common difference and number of terms in the A.P. are and 27 respectively.
7. The sum of the 5th and the 7th terms of an A.P. is 52, and the 10th term is 46. Find the
A.P.
Sol. Consider an A.P. whose 1st term and common difference are a and d respectively.
According to the question,
a5 + a7 = 52
⇒ 2a + 4d + 6d = 52
⇒ 2a + 10d = 52
⇒ a + 5d = 26 …(i)
⇒ a + (10 – 1)d = 46
⇒ a + 9d = 46 …(ii)
⇒ d= 5
Now, a + 5d = 26 [From (i)]
⇒ a + 5 × 5 = 26
⇒ a = 26 – 25
⇒a=1
8. Find the 20th term of an A.P. whose 7th term is 24 less than the 11th term, first term
being 12.
Sol. Consider an A.P. whose first term and common difference are ‘a’ and ‘d’ respectively.
a7 = a11 – 24
⇒ a + 6d + 24 – a = 10d
⇒ 6d – 10d = –24
⇒ –4d = –24
Now, an = a + (n – 1)d
= 12 + 19 × 6 = 12 + 114
⇒ a20 = 126
Hence, the 20th term of the A.P. is 126.
9. If the 9th term of an A.P. is zero, prove that its 29th term is twice its 19th term.
Sol. Consider an A.P. whose first term and common difference are ‘a’ and ‘d’ respectively.
a9 = 0 [Given]
∴ a + (9 – 1)d = 0 [ an = a + (n – 1)d]
⇒ a + 8d = 0
⇒ a = –8d …(i)
⇒ a19 = 10d
= 2 × 10d
= 2a19
∴ a29 = 2a19
Hence, the 29th term is twice the 19th term in the given A.P.
10. Find whether 55 is a term of the A.P.: 7, 10, 13, … or not. If yes, find which term it is.
Sol. Main concept used: 55 will be nth term of the given A.P. if value of n is a natural
number.
Here, a = 7, d = 10 – 7 = 3
∴ an = 55 [assumed]
⇒ (n – 1)3 = 55 – 7
⇒ (n – 1) =
⇒ n – 1 = 16
11. Determine k so that (K2 + 4k + 8), (2k2 + 3k + 6) and 3k2 + 4k + 4 are three consecutive
terms of an A.P.
= 2k2 + 3k + 6 – k2 – 4k – 8
⇒ d1 = k2 – k – 2
Now, d2 = a3 – a2 = 3k2 + 4k + 4 – (2k2 + 3k + 6)
= 3k2 + 4k + 4 – 2k2 – 3k – 6
= 3k2 – 2k2 + 4k – 3k – 6 + 4
⇒ d2 = k2 + k – 2
∴ d2 = d1
⇒ k2 + k – 2 = k2 – k – 2
⇒ 2k = –2 + 2
⇒ 2k = 0
⇒k=
⇒k=0
12. Split 207 into three parts such that these are in A.P. and the product of the two
smaller parts is 4623.
Sol. Main concept used: If the sum of three consecutive terms of an AP is given so terms can
be considered as (a – d), a, (a + d).
(a – d) + a + (a + d) = 207
⇒ 3a = 207
⇒a=
⇒ a = 69
⇒ 69 – d =
⇒ 69 – d = 67
⇒ d = 69 – 67
⇒d=2
= 67, 69, 71
Hence, 207 can be divided into 67, 69, 71 which form three terms of an A.P.
13. The angles of a triangle are in A.P. The greatest angle is twice the least. Find all the
angles of the triangle.
Sol. Main concept used: (i) Sum of interior angles of a triangle is 180°. (ii) So, 180° is divided
into three parts which are in A.P. Hence, the terms of A.P. are (a – d), a, (a + d).
⇒ 3a = 180°
⇒a= = 60°
⇒ a + d = 2a – 2d
⇒ a + d – 2a + 2d = 0
⇒ –a + 3d = 0
⇒ 3d = a
⇒d= [₹ a = 60°]
⇒ d = 20°
Hence, the angles of the triangle are 40°, 60° and 80°.
14. If nth terms of two A.P.s: 9, 7, 5, … and 24, 21, 18, … are same, then find the values of
n Also find that term.
Here, a1 = 9, d = 7 – 9 = –2
Now, an = a + (n – 1)d
= 9 + (n – 1)(–2) = 9 – 2(n – 1)
= 9 – 2n + 2
⇒ an = 11 – 2n
⇒ = 24 + (n – 1) (–3)
⇒ = 24 – 3n + 3
⇒ = 27 – 3n
an =
⇒ 11 – 2n = 27 – 3n
⇒ 3n – 2n = 27 – 11
⇒ n = 16
= 9 – 2 × 15 = 9 – 30
a16 = –21
⇒ = 24 + (16 – 1) (–3)
= 24 – 15 × 3 = 24 – 45
⇒ = –21
Sol. Consider an A.P. whose 1st term and common difference are a and d, respectively.
a3 + a8 = 7 [Given]
⇒ a + 2d + a + 7d = 7
⇒ 2a + 9d = 7 …(i)
⇒ a + 6d + a + 13d = –3
⇒ 2a + 19d = –3 …(ii)
⇒ d = –1
⇒ 2a + 9(–1) = 7
⇒ 2a = 7 + 9
⇒a=
⇒a=8
⇒ a10 = –1
16. Find the 12th term from the end of the A.P.: –2, –4, –6, …, –100.
Sol. Main concept used: To find the term from end, consider the given A.P. in reverse order
and find the term. i.e., –100, … –6, –4, –2.
Now, a = –100
d = an + 1 – an = –4 – (–6) = –4 + 6 = 2
∴ n = 12
⇒ an = a + (n – 1)d
= –100 + 11 × 2 = –100 + 22
⇒ a12 = –78
Hence, the 12th term from the last of A.P. –2, –4, –6, … –100 is –78.
17. Which term of the A.P.: 53, 48, 43, … is the first negative term ?
∴ a = 53, d = 48 – 53 = –5
⇒ a + (n – 1)d < 0
⇒ 53 + (n – 1) (–5) < 0
⇒ 5(n – 1) > 53
⇒ 5n – 5 > 53
⇒ 5n > 53 + 5
⇒n>
⇒ n > 11.6
∴ n = 12
a12 = a+ (n – 1)d
= 53 + (12 – 1)(–5) = 53 – 5 × 11
= 53 – 55 = –2
18. How many numbers lie between 10 and 300, which when divided by 4 leave a
remainder 3 ?
Sol. Main concept used: Find the least and the largest required number between 10 and 300
and make an A.P.
The least number between 10 and 300 which leaves remainder 3 after dividing by 4 is 11. The
largest number between 10 and 300 which leaves remainder 3 on dividing by 4 is 296 + 3 =
299.
⇒ 11 + (n – 1)4 = 299
⇒ (n – 1)4 = 299 – 11
⇒n–1=
⇒ n = 72 + 1
⇒ n = 73
Hence, the required numbers between 10 and 300, which when divided by 4 leave a
remainder 3 are 73.
19. Find the sum of the two middle most terms of an A.P.
Sol. Main concept used: (i) Finding the number of terms, i.e., n (ii) median of n.
Given A.P. is
Here, a = ,
And,
⇒ a + (n – 1)d =
⇒ –4 + (n – 1) = 13
⇒ n – 1 = 13 + 4
⇒ n = 17 + 1
⇒ n = 18
= 2a + 8d + 9d = 2a + 17d
20. The first term of an A.P. is –5 and last term is 45. If the sum of the terms of the A.P. is
120, then find the number of terms and the common difference.
Sol. Let us consider an A.P. whose first term and common difference are a and d
respectively.
Here, a = –5, an = 45, Sn = 120
Now,
⇒n=6
Now, an = a + (n – 1)d
⇒ 45 = –5 + (6 – 1)d
⇒ 45 + 5 = 5d
⇒ 5d = 50
⇒ d = 10
Hence, the common difference and the number of terms in A.P. are 10 and 6 respectively.
(iii) … up to 11 terms.
a = 1, an = –236
d1 = –2 – 1 = –3,
d2 = –5 – (–2) = –5 + 2 = –3,
d3 = –8 – (–5) = –8 + 5 = –3
∴ d = d1 = d2 = d3 = –3
Now, a + (n – 1)d = an
⇒1 + (n – 1) (–3) = –236
⇒ –3(n – 1) = –236 – 1
⇒ –3 (n – 1) = –237
⇒ –(n – 1) =
⇒ n – 1 = +79
⇒ n = 79 + 1
⇒ n = 80
Now,
= 40[–235] = –9400
Hence, the sum of all terms = –9400
and n = n
Now,
a(1st term) = n = 11
⇒
Now,
22. Which term of the A.P., –2, –7, –12, … will be –77 ? Find the sum of this A.P. upto the
term –77.
Here, a = –2, an = – 77
d1 = –7 – (–2) = –7 + 2 = –5
Now an = –77
⇒ a + (n – 1)d = –77
⇒ –2 + (n – 1)(–5) = –77
⇒ (2 + 5n – 5) = 77
⇒ 5n – 3 = 77
⇒ 5n = 77 + 3
⇒ n = 16
= 8[–79] = –632
Hence, the sum of the given A.P. upto the term –77 is –632.
23. If an = 3 – 4n, then show that a1, a2, a3, … from an A.P. Also find S20.
Sol. an = 3 – 4n [Given]
∴ a1 = 3 – 4(1) = 3 – 4 = –1
a2 = 3 – 4(2) = 3 – 8 = –5
a3 = 3 – 4(3) = 3 – 12 = –9
a4 = 3 – 4(4) = 3 – 16 = –13
Now, d1 = a2 – a1 = –5 – (–1) = –5 + 1 = –4
d2 = a3 – a2 = –9 – (–5) = –9 + 5 = –4
⇒ S20 = –780
a n = Sn – Sn – 1
= 4n2 + n – [4n2 – 7n + 3]
= 4n2 + n – 4n2 + 7n – 3
⇒ an = 8n – 3
∴ a1 = 8(1) – 3 = 8 – 3 = 5
a2 = 8(2) – 3 = 16 – 3 = 13
a3 = 8(3) – 3 = 24 – 3 = 21
a4 = 8(4) – 3 = 32 – 3 = 29
Sn = 3n2 + 5n
⇒ Sn – 1 = 3(n2 + 1 – 2n) + 5n – 5
=3n2 + 3 – 6n + 5n – 5
⇒ Sn – 1 = 3n2 – n – 2
Now, an = Sn – Sn – 1
⇒ an = 3n2 + 5n – (3n2 – n – 2)
⇒ an = 3n2 + 5n – 3n2 + n + 2
⇒ an = 6n + 2
⇒ ak = 6k + 2
⇒164 = 6k +2
⇒ 6k = 164 – 2
⇒k=
⇒ k = 27
26. If Sn denotes the sum of first n terms of an A.P., prove that S12 = 3(S8 – S4).
Sol. Consider an A.P. whose first term and common difference are ‘a’ and ‘d’ respectively.
Sn = [2a + (n – 1)d]
Now, 3(S8 – S4) = 3[4(2a + 7d) – 2(2a + 3d)] [Using eqns. (ii) and (iii)]
= 3[8a + 28d – 4a – 6d]
= 3[4a + 22d]
= 3 × 2[2a + 11d]
∴ RHS = LHS
Hence, proved.
27. Find the sum of first 17 terms of an A.P. whose 4th and 9th terms are –15, and –30
respectively.
Consider an A.P. whose 1st term and common difference are a and d respectively.
a4 = –15 [Given]
⇒ a + 3d = –15 …(i)
⇒ a + 8d = –30 …(ii)
⇒ a + 3(–3) = –15
⇒ a = –15 + 9
⇒ a = –6
S17 = ?
= (–60) = –17 × 30
⇒ S17 = –510
28. If sum of first 6 terms of an A.P. is 36 and that of the first 16 terms is 256, find the
sun of the first 10 terms.
Sol. Consider the A.P. whose first term and common difference are ‘a’ and ‘d’ respectively.
S6 = 36 [Given]
∴ [2a + (6 – 1)d] = 36
⇒ 2a + 5d =
⇒ 2a + 5d = 12 …(i)
⇒ 2a + 15d =
⇒ 2a + 15d = 32 …(ii)
⇒d=2
⇒ 2a + 5(2) = 12
⇒ 2a = 12 – 10
⇒a=
⇒a=1
= 5[2(1) + 9(2)]
= 5[2 + 18]
= 5[20]
= 100
⇒ S10 = 100
29. Find the sum of all the 11 terms of an A.P. whose middle most term is 30.
∴ a6 = 30 [Given]
⇒ a + (6 – 1)d = 30 [₹ an = a + (n – 1)d]
⇒ a + 5d = 30 …(i)
∵ Sn = [2a + (n – 1)d]
= [2a + 10d]
= [a + 5d]
= 11 × 30 [Using (i)]
⇒ S11 = 330
Sol. To find out the sum of last 10 terms, we will reverse the order of the given A.P. and get
126, …, 12, 10, 8
= 5 × 234
⇒ S10 = 1170
Hence, the sum of 10 terms from the end of A.P. 8, 10, 12, …, 126 is 1170.
31. Find the sum of first seven numbers which are multiples of 2 as well as of 9. [Hint:
Take the L.C.M. of 2 and 9]
Sol. The numbers which are multiples of 2 as well as of 9 are 18, 36, 54, …upto 7 terms
So, n = 7, a = 18, d = 36 – 18 = 18
∴ S7 = [2(18) + (7 – 1)(18)]
= [2 + 6]
= 7 × 9 × 8 = 7 × 72
⇒ S7 = 504
Hence, the sum of first 7 numbers which are multiple of 2 as well as 9, i.e., multiples of 18 is
504.
32. How many terms of the A.P.: –15, –13, –11, … are needed to make the sum –55 ?
Explain the reason for double answer.
∴ Sn = –55, a = –15, n = ?
⇒d=2
But Sn = –55
⇒ n[–30 + 2n – 2] + 110 = 0
⇒ n2 – 16n + 55 = 0
⇒ n2 – 11n – 5n + 55 = 0
⇒ (n – 11)(n – 5) = 0
⇒ n – 11 = 0 or n – 5 = 0
⇒ n = 11 or n = 5
Now
33. The sum of first n terms of an A.P. whose first terms is 8 and the common difference
is 20 is equal to the sum of first 2n terms of another A.P. whose first term is –30, and the
common difference is 8. Find n.
Sol. For AP I
a = 8, d = 20
For AP II
a’ = –30, d’ = 8
⇒ 2 × 8 + n × 20 – 20 = 2[–60 + 16n – 8]
⇒n= = 11
34. Kanika was given her pocket money on Jan. 1, 2008. She puts ₹ 1 on day 1, ₹ 2 on day
2, ₹ 3 on day 3, and continued doing so till the end of the month, from this money into
her piggy bank. She also spent ₹ 204 of her pocket money, and found that at the end of
the month she still had ₹ 100 with her. How much was her pocket money for the month
?
Out of x, the money which she deposited in piggy bank and spent = ₹ 204
So, a = 1, d = 1, n = 31
= [2 + 30]
35. Yasmeen saves ₹ 32 during the first month, ₹ 36 in the second month and ₹ 40 in 3rd
month. if she continues to save in this manner, in how many months will she save ₹
2000 ?
∴ 32 + 36 + 40 + 44 + … = 2000
Also, a = 32, d = 36 – 32 = 4
Now, Sn = 2000
⇒ n[64 + 4n – 4] = 4000
⇒ n[n + 15] =
⇒ n2 + 15n – 1000 = 0
⇒ (n + 40)(n – 25) = 0
⇒ n + 40 = 0 or n – 25 = 0
⇒ n = –40 or n = 25
1. The sum of the first five terms of an A.P. and the sum of the first seven terms of the
same A.P. is 167. If the sum of the first ten terms of this A.P. is 235, find the sum of its
first twenty terms.
Sol. Consider an A.P. whose first term and the common difference are a and d respectively.
S5 + S7 = 167 [Given]
⇒ 2a + 9d =
⇒ 2a + 9d = 47 …(ii)
⇒d=
⇒d=5
⇒ 2a + 9 × 5 = 47
⇒ 2a = 47 – 45
⇒ 2a = 2
⇒a=1
⇒ S20 = 970
Hence, the sum of first twenty terms is 970.
2. Find the
(i) sum of those integers between 1 and 500 which are multiples of 2 as well as of 5.
(ii) Sum of those integers from 1 to 500 which are multiples of 2 as well as of 5.
[Hint (iii) : These numbers will be: multiples of 2+ multiples of 5 – multiples of 2 as well
as of 5.]
Sol. (i) Integers which are multiples of 2 as well as 5 are multiples of 10, i.e., 10, 20, 30,…, 490.
⇒ a + (n – 1)d = 490
⇒ 10 + (n – 1)10 = 490
⇒ 1 + (n – 1) =
⇒ n = 49
₹ Sn = [2a + (n – 1)d]
= × 10[2 + 48] = 49 × 5 × 50
⇒ S49 = 12250
(ii) Multiple of 2 as well as of 5 are multiples of 2 × 5 = 10. Multiples of 10 from (not between)
1 to 500 are 10, 20, 30, 40, …, 500.
⇒1 + n – 1 = 50
⇒ n = 50
= [2 × 49] = 50 × 5 × 51
⇒ S50 = 12750
(iii) Sum of integers which are multiples of 2 or 5 = Sum of integers which are multiples of 2
+ Sum of integers Which are multiples of 5 – Sum of integers which are multiples of 10
= S1 + S2 – S3
a = 2, d = 2, an = 500
∴ a + (n – 1)d = 500
⇒ 2 + (n – 1)2 = 500
⇒ 2n = 500
⇒ n = 250
∴ S1 = S250
= 125[4 + 249 × 2]
⇒ S1 = 125 [4 + 498]
a = 5, d = 5, an = 500
∴ a + (n – 1)d = 500
⇒ 5 + (n – 1)5 = 500
⇒ 5[1 + n – 1] = 500
⇒ n = 100
∴ S2 = S100
⇒ S2 = 25250
⇒ 10 + (n – 1)10 = 500
⇒ 10[1 + n – 1] = 500
⇒n= = 50
= 25[20 + 490]
= 25 × 510
⇒ S3 = 12750
3. The 8th term of an A.P. is half its second term and 11th term exceeds one third of its
fourth term by 1. Find the 15th term.
Sol. Consider the first term and the common difference as a and d respectively.
a8 = a2 [Given]
⇒ 2(a + 7d) = a + d
⇒ 2a + 14d – a – d = 0
⇒ a + 13d = 0 …(i)
⇒ (a + 10d) = (a + 3d) + 1
⇒ 3(a +10d) = a + 3d + 3
⇒ 3a + 30d – a – 3d = 3
⇒ 2a + 27d = 3 (ii)
2a + 26d = 0 (iii)
⇒ a + 13 × 3 = 0
⇒ a = –39
= –39 + 14 × 3
= –39 + 42
⇒ a15 = 3
4. An A.P. consists of 37 terms. The sum of the three middle most terms is 225 and the
sum of the last three is 429. Find the A.P.
Sol. Consider an A.P. whose first term and common difference are ‘a’ and ‘d’ respectively.
Total terms = 37
So, the sum of the three middle most terms = a18 + a19 + a20
⇒ 225 = 3a + 54d
⇒ a + 18d = 75 …(i)
The sum of the last three terms = a37 + a36 + a35 = 429 [Given]
⇒ 3a + 105d = 429
⇒ a + 18 × 4 = 75
⇒ a = 75 – 72 = 3
∴ a = 3 and d = 4
5. Find the sum of the integers between 100 and 200 that are (i) divisible by 9(ii) not
divisible by 9.
[Hint (ii): These numbers will be: Total numbers – Total numbers divisible by 9.]
Sol. (i) Number between 100 – 200 divisible by 9 are 108, 117, 126, … 198
⇒ 9[12 + n – 1] = 198
⇒ 11 + n =
⇒ n = 22 – 11
⇒ n = 11
Now, Sn = [2a+ (n – 1)d]
= [216 + 99 – 9]
= [216 + 90]
= × 306
= 11 x 153
⇒ S11 = 1683
(ii) Numbers between 100 and 200 = 101, 102, 103, … 199
⇒ a + (n – 1)d = 199
⇒ (n – 1) = 199 – 101 = 98
⇒ n = 99
So, the sum of integers between 100 and 200 which are not divisible by 9 = 14850 – 1683 =
13167.
6. The ratio of the 11th term to the 18th term of an A.P. is 2 : 3. Find the ratio of the 5th
term to the 21st term, and also the ratio of the sum of the first five terms to the sum of
the first 21 terms.
Sol. Consider an A.P. whose first term and common difference are a and d respectively.
⇒ [ an = a + (n – 1)d]
⇒ 3a + 30d = 2a + 34d
⇒ 3a – 2a = 34d – 30d
⇒ a = 4d
To find:
∴ a5 : a21 = 1 : 3
Now,
∴ S5 : S21 = 5 : 49
7. Show that the sum of an A.P. whose first term is a, the second term b and the last
term c, is equal to
Sol. Here, a (1st term) = a, d = (b – a), an = c
As an = c
⇒ a + (n – 1)d = c [₹ an = a + (n – 1)d]
⇒ (n – 1) (b – a) = c – a
⇒ (n – 1) =
⇒ …(I)
[Using (i)]
Hence proved.
Here, a = –4 and an = x
As an = x
⇒ –4 + (n – 1)(3) = x
⇒ (n – 1)3 = x + 4
⇒ (n – 1) =
⇒ …(i)
∴ Sn = [2a + (n – 1)d]
⇒ Sn = [Using (i)]
[–8 + x + 4]
⇒ Sn =
⇒ x2 + 3x – 28 = 437 × 6
⇒ x2 + 3x – 28 – 2622 = 0
⇒ x2 + 3x – 2650 = 0
⇒ (x + 53) (x – 50) = 0
⇒ x = –53 or x = 50
9. Jaspal Singh repays his total loan of ₹ 118000 by paying every month starting with the
first instalment of ₹ 1000. If he increases the instalment by ₹ 100 every month, what
amount will be paid by him in the 30th instalment ? What amount of loan does he still
have to pay after the 30th instalment ?
Sol. Monthly instalment paid by Jaspal Singh are 1000, 1100, 1200, … 30 terms
∴ a = 1000, d = 100, an = ?, n = 30
∴ Sn = [2a + (n – 1)d]
⇒ S30 = [2 × 1000 + (30 – 1)100]
= 15 [2000 + 2900]
So, the loan amount left after 30th instalment = ₹ 118000 – ₹73500 = ₹ 44500
10. The students of a school decided to beautify the school on the Annual Day by fixing
colourful flags on the straight passage of the school. They have 27 flags to be fixed at
intervals of every 2 m. The flags are stored at the position of the middle most flag.
Ruchi was given the responsibility of placing the flags.
Ruchi kept her books where the flags were stored. She could carry only one flag at a
time. How much distance did she cover in completing this job and returning back to
collect her books ? What is the maximum distance she travelled carrying a flag ?
This means that 13 flags are to be fixed before the middle most 14th flag and 13 flags are to
be fixed after the 14th flag.
So, the total distance covered to place 13 flags on either side is given by
S13 = 4 + 8 + 12 + … 13 terms
Here, a = 4, d = 4, n = 13
∴ Sn = [2a + (n – 1)d]
= [8 + 48] = × 56 = 13 × 28
⇒ S13 = 364
Hence, the total distance to place 27 flag and pickup her books = 364 × 2 = 728 m
Maximum distance which she travelled carrying a flag = Distance covered in fixing Ist or
27th flag = (13 × 2) m = 26 m.