0% found this document useful (0 votes)
19 views2 pages

DC Circuits Tutorial: Source Transformations

This document provides a tutorial on DC circuits, covering topics such as source transformation, dependent sources, star-delta transformation, and DC transients. It includes various problems with solutions related to finding currents, voltages, equivalent resistances, and analyzing circuits using the superposition theorem and Thevenin's theorem. Additionally, it addresses transient responses in circuits with capacitors and switches.

Uploaded by

Siya Malik
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
19 views2 pages

DC Circuits Tutorial: Source Transformations

This document provides a tutorial on DC circuits, covering topics such as source transformation, dependent sources, star-delta transformation, and DC transients. It includes various problems with solutions related to finding currents, voltages, equivalent resistances, and analyzing circuits using the superposition theorem and Thevenin's theorem. Additionally, it addresses transient responses in circuits with capacitors and switches.

Uploaded by

Siya Malik
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

TUTORIAL-2

UES013: Electrical & Electronics Engineering

Topic: DC Circuits-2
(Source transformation, Problems with dependent sources, Star-delta transformation, DC transients)

1. Find i0 in Fig. 1 using source transformation. [Answer: i0 = 1.78 A]

Fig. 1
2. Use source transformation to find current through 2 Ω in the circuit of Fig. 2. [Answer: I = 21.28 mA]

Fig. 2
3. Determine v3 in the circuit of Fig. 3. [Answer: v3= 104.16 V]

Fig. 3 Fig. 4
4. For the circuit in Fig. 4, find i1 to i3. [Answer: i1 = 15 A, i2 = 11 A, i3 = 17 A]

5. Obtain the equivalent resistance Rab for the circuit in Fig. 5. [Answer: Rab= 2.2394 Ω]

Fig. 5
6. Explain the limitations of superposition theorem. Use the superposition principle to find vo and io in Fig 6.
[Answer: vo = 34.139 V, io = 2.2759 A]

Fig. 6
7. For Fig. 7: i) Find the Thevenin equivalent circuit; ii) Calculate the current through load, if a load of 10 Ω
is connected at terminals a-b; iii) What resistor connected across terminals a-b will absorb maximum power
from the circuit? What is that power? [Answer: i) Vth= 2.667 V, Rth= 1.867 Ω, ii) I10Ω = 0.225 A, iii) Rab=Rth,
Pmax=0.95 W]

Fig. 7
8. Assume vC(0)= 100 V in the circuit of Fig. 8. Find vC, vx and i0 for t ≥ 0. [Answer: vC = 100e-0.25t V, vx =
33.333e-0.25t V, i0 = -8.333e-0.25t A]

Fig. 8 Fig. 9
9. For the circuit Fig. 9, find i(t) for t > 0. [Answer: 5e-2t A]

10. The switch in Fig. 10 has been closed for a long time. It opens at t = 0. Find i(t) for t > 0. [Answer: (4 + 2
e-10t) A for all t > 0]

Fig. 10 Fig. 11
11. Find the capacitor voltage for t < 0 and for t > 0 in the circuit as shown in Fig. 11. [Answer: v(t) = 15 V for
t < 0, v(t) = (5+10 e-0.125t ) V for t > 0]

You might also like