CBSE X MATHS
Time: 1 Hour Marks : 30
TRIGONOMETRY
SECTION : A [5 x 1 Mark = 5]
1 cos ec 2 A sec2 A
1. If tan A = , then =
3 cos ec 2 A sec2 A
(a) 4/3 (b) -3/4 (c) 3/4 (d) -4/3 [Ans: (c)
2. If y sin 450 cos 450 = tan2 450 – cos2 300, then y =
(a) -1/2 (b) ½ (c) -2 (d) 2 [Ans: (b)
3. If sec A+ tan A = x, then sec A =
x2 1 x2 1 x2 1 x2 1
(a) (b) (c) (d) [Ans: (d)
x 2x x 2x
1
4. What is the maximum value of ?
cos ecA
(a) 0 (b) 1 (c) 1/2 (d) 2 [Ans: (b)
5. If x = a cos θ and y = b sin θ, then b2 x2+ a2 y2 =
(a) ab (b) b2+ a2 (c) a2 b2 (d) a4 b4 [Ans: (c)
SECTION : B [4 x 2 Marks = 8]
(2 2sin )(1 sin )
6. If cot θ= 15/8, then evaluate .
(1 cos )(2 2cos )
Solution:
(2 2sin )(1 sin )
(1 cos )(2 2 cos )
2(1 sin )(1 sin )
=
(1 cos ).2(1 cos )
1 sin 2 cos 2
= = = cot2 θ
1 cos
2
sin
2
2
15 225
= =
8 64
FC101108-V1S
Akilan Institute – Premier Institute for CBSE Board Exam, since 2002 2
2 1
7. Evaluate: 4 (sin430 + cos4 60 ) - (sin2 60 - cos245 ) + tan2 60 .
3 2
Solution:
1 1
sin 30o = , cos 60o =
2 2
3 1
sin 60o = cos 45o =
2 2
2
tan 60o =
3
2 tan 2 60o
4 (sin4 30o + cos4 60o) - (sin2 60o – cos2 45o) +
3 2
3
2
1 4 1 4 2 3 2 1 2
= 4 - +
2 2 3 2 2 2
1 1 2 3 1 3 2 2 3 2 3
= 4 - + = 4 - +
16 16 3 4 2 2 16 3 4 2
1 2 1 3 3 1 9 11
= - + = =
2 3 4 2 6 6
sec A 1 sec A 1
8. Prove that: 2cos ecA
sec A 1 sec A 1
Solution:
sec A 1 sec A 1 sec A 1 sec A 1
L.H.S. = + =
sec A 1 sec A 1 sec A 1 sec A 1
1
2
sec A 1 sec A 1 2sec A 2sec A cos A 2
= = = = =
sec A 1
2 2
tan A tan A sin A sin A
cos A
tan sec 1 1 sin
9. Prove that:
tan sec 1 cos
Solution:
tan sec 1 tan sec (sec 2 tan 2 )
L.H.S. = =
tan sec 1 tan sec 1
tan sec [(sec tan )(sec tan )]
=
tan sec 1
(tan sec ).[1 (sec tan )]
=
tan sec 1
1 sin 1 sin
= sec θ + tan θ = = = R.H.S.
cos cos cos
Join our telegram Channel for Maths Support Materials [Link] FC101108-V1S
st
Marvel – 1 Choice of Medical, JEE & CBSE Aspirants 3
SECTION : C [4 x 3 Marks = 12]
tan cot
10. Prove that: 1 sec cos ec
1 cot 1 tan
Solution:
sin cos sin cos
tan cot
L.H.S. = + = cos + sin = cos sin
1 cot 1 tan cos sin sin cos cos sin
1 1
sin cos sin cos
sin 2 cos 2
= +
cos (sin cos ) sin (cos sin )
sin 2 cos 2
= -
cos (sin cos ) sin (sin cos )
sin 3 cos3 (sin cos )(sin 2 cos 2 sin cos )
= =
sin cos (sin cos ) sin cos (sin cos )
1 sin cos 1 sin cos
= = + = 1 + sec θ cosec θ = R.H.S.
sin cos sin cos sin cos
11 Show that: (1+ cot θ- cosec θ) (1+ tan θ+ sec θ) = 2
Solution:
L.H.S. = (1 + cot θ - cosec θ) (1 + tan θ + sec θ)
= 1 + tan θ + sec θ + cot θ + cot θ tan θ + cot θ sec θ - cosec θ - cosec θ tan θ - cosec θ sec θ
sin 1 cos cos 1 1 1 sin 1
=1+ + + +1+ x - - x -
cos cos sin sin cos sin sin cos sin cos
sin 1 cos 1 1 1 1
=2+ + + + - - -
cos cos sin sin sin cos sin cos
sin cos 1
=2+ + -
cos sin sin cos
sin 2 cos 2 1 11
=2+ =2+ = 2 + 0 = 2 = R.H.S.
sin cos sin cos
1
12. If sec θ = x+ , prove that sec + tan = 2x or 1/2x.
4x
2
1 1 1 1 1
Solution: tan2 θ = sec2 θ – 1 = x 2
-1=x + + 2 (x) - 1 = x2 + + -1
4x 4x
2 2
16x 16x 2
2 2
1 1 1 1 1
x
2
=x + - = x2 + - 2 (x) =
4x 4x 4x
2
16x 2
1
tan θ = ± x
4x
when tan θ when tan θ
Join our telegram Channel for Physics, Chemistry, Biology Support Materials [Link] FC101108-V1S
Akilan Institute – Premier Institute for CBSE Board Exam, since 2002 4
1 1 1
= + x = - x = -x +
4x 4x 4x
L.H.S. = sec θ + tan θ L.H.S. = sec θ + tan θ
1 1 1 1
=x+ +x - =x+ -x+
4x 4x 4x 4x
2 1
= 2x = =
4x 2x
1
sec θ + tan θ = 2x or
2x
1
13. If 7 sin2θ+ 3 cos2 θ= 4, show that tan θ= .
3
Solution:
7 sin2θ + 3 cos2θ = 4 7 sin2θ + 3 (1 - sin2θ) = 4
7 sin2θ + 3 – 3 sin2θ = 4
1 1
4 sin2θ = 4 – 3 = 1 sin2θ = sin θ =
4 2
sin θ = sin 300 θ = 30o
Now, L.H.S. = tan θ = tan 30o --- [from (i)]
1
= = R.H.S
3
SECTION : D [1 x 5 Marks = 5]
14. Prove that: 2(sin6 θ+ cos6 θ)- 3(sin4 θ+ cos4 θ)+ 1 = 0
Solution:
L.H.S. = 2 (sin6 θ + cos6 θ) – 3 (sin4 θ + cos4 θ) + 1
= 2 [(sin2 θ)3 + (cos2 θ)3] – 3 (sin4 θ + cos4 θ) + 1
= 2 [(sin2 θ + cos2 θ).((sin2 θ)2 + (cos2 θ)2 – sin2 θ cos2 θ)] – 3 (sin4 θ + cos4 θ) + 1
= 2 [1. (sin4 θ + cos4 θ – sin2 θ cos2 θ – 3 (sin4 θ + cos4 θ) + 1)]
= 2 (sin4 θ + cos4 θ) – 2 sin2 θ cos2 θ – 3 (sin4 θ + cos4 θ) + 1
= - (sin4 θ + cos4 θ) – 2 sin2 θ cos2 θ + 1
= - (sin4 θ + cos4 θ + 2 sin2 θ cos2 θ) + 1
= - [(sin2 θ)2 + (cos2 θ)2 + 2 (sin2 θ) (cos2 θ)] + 1
= - (sin2 θ + cos2 θ)2 + 1 = - (1)2 + 1 = 0
Join our telegram Channel for Maths Support Materials [Link] FC101108-V1S
Don't forget to subscribe our
YOUTUBE CHANNEL TELEGRAM CHANNEL
MarvelClasses MarvelClasses
Shortcut, Subjects, Tips & FREE Sample Papers, Study Notes,
Tricks Videos of Quizes & Tests of
NEET | CBSE 9 - 12 (Science) NEET | CBSE 9 - 12 (Science)
Click here to Subscribe Click here to Subscribe
CLICK HERE TO DOWNLOAD CLICK HERE TO DOWNLOAD
MARVEL MARVEL
CLASSES MATHS
APP APP
The best elearning App for An Exclusive elearning App for Maths
NEET | JEE | CBSE 9 to 12 - JEE | CBSE 9 to 12
= c
a + b
+8 = 11
Join Our3 Telegram Channel Subscribe Our YouTube
1 2 3Channel
[Link] MarvelMathsbyakilan
to get Maths
- to See Maths
-
Sample Papers / Shortcuts / Subjects /
Previous year Papers / Tips / Tricks –
Quizzes / Videos / Notes of Videos of 5+
3=
?
a + b
= c Class 8 to 12 / JEE Class 8 to 12 / JEE
Click here to Subscribe Click here to Subscribe