NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 2
Components of Food
Exercise Questions Page Number: 17
1. Name the major nutrients in our food.
Solution:
The major nutrients in our food are Carbohydrates, Proteins, Lipids, Vitamins, Minerals and dietary fibres.
2. Name the following:
(a) The nutrients which mainly give energy to our body.
(b) The nutrients that are needed for the growth and maintenance of our body.
(c) A vitamin required for maintaining good eyesight.
(d) A mineral that is required for keeping our bones healthy.
Solution:
a) Carbohydrates
b) Proteins and minerals
c) Vitamin A
d) Calcium
3. Name two foods, each rich in:
(a) Fats
(b) Starch
(c) Dietary fibre
(d) Protein
Solution:
a) Cream, butter
b) Rice, wheat
c) Whole grains, raw vegetables
d) Milk, soya bean
4. Tick (√) the statements that are correct.
(a) By eating rice alone, we can fulfil the nutritional requirements of our body. ( )
(b) Deficiency diseases can be prevented by eating a balanced diet. ( )
(c) Balanced diet for the body should contain a variety of food items. ( )
(d) Meat alone is sufficient to provide all nutrients to the body. ( )
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 2
Components of Food
(a) By eating rice alone, we can fulfil the nutritional requirements of our body. ( )
(b) Deficiency diseases can be prevented by eating a balanced diet. (√ )
(c) Balanced diet for the body should contain a variety of food items. (√ )
(d) Meat alone is sufficient to provide all nutrients to the body. ( )
5. Fill in the blanks.
(a) ______________ is caused by the deficiency of Vitamin D.
(b) Deficiency of ______________ causes a disease known as beriberi.
(c) Deficiency of Vitamin C causes a disease known as ______________.
(d) Night blindness is caused due to deficiency of ____________ in our food.
Solution:
(a) Rickets is caused by the deficiency of Vitamin D.
(b) Deficiency of Vitamin B1 causes a disease known as beriberi.
(c) Deficiency of Vitamin C causes a disease known as Scurvy.
(d) Night blindness is caused due to deficiency of Vitamin A in our food.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 4
Sorting Materials into Groups
Exercise Questions Page Number: 33-34
1. Name five objects which can be made from wood.
Solution:
a) Table
b) Chair
c) Doors
d) Desk
e) Box
2. Select those objects which shine from the following:
Glass bowl, plastic toy, steel spoon, cotton shirt
Solution:
Glass bowl and steel spoon are the objects which shine.
3. Match the objects given below with the materials from which they could be made. Remember, an object could
be made from more than one material, and a given material could be used for making many objects.
Objects Material
Book Glass
Tumbler Wood
Chair Paper
Toy Leather
Shoes Plastics
Solution:
Objects Material
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 4
Sorting Materials into Groups
Book Paper, wood
Tumbler Glass, wood, plastic
Chair wood, plastic
Toy Glass, wood, paper, plastics, leather
Shoes Leather, plastic
4. State whether the statements given below are True or False.
(i) Stone is transparent, while glass is opaque.
(ii) A notebook has lustre while an eraser does not.
(iii) Chalk dissolves in water.
(iv) A piece of wood floats on water.
(v) Sugar does not dissolve in water.
(vi) Oil mixes with water.
(vii) Sand settles down in the water.
(viii) Vinegar dissolves in water.
Solution:
i) False
ii)False
iii) False
iv) True
v) False
vi) False
vii) True
viii) True
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 4
Sorting Materials into Groups
5. Given below are the names of some objects and materials:
Water, basketball, orange, sugar, globe, apple and earthen pitcher. Group them as:
(a) Round shaped and other shapes (b) Eatables and non-eatables
Solution:
(a) Round shaped – Basketball, Orange, Globe, Apple, Earthen Pitcher
Other shapes – Water, Sugar
(b) Eatables – Water, Orange, Sugar, Apple
Non-eatables – Basketball, Globe, Earthen Pitcher
6. List all items known to you that float on water. Check and see if they will float on an oil or kerosene.
Solution:
A few items that float on water are as follows:
1. Sponge’s piece
2. Plastic bottle
3. Paper’s piece
4. Thermocol’s piece
5. Wood
6. Plastic ball
7. Cork
However, these items will not float on oil or kerosene.
7. Find the odd one out from the following:
a) Chair, Bed, Table, Baby, Cupboard
b) Rose, Jasmine, Boat, Marigold, Lotus
c) Aluminum, Iron, Copper, Silver, Sand
d) Sugar, Salt, Sand, Copper Sulphate
Solution:
a) Baby – others are made up of wood
b) Boat – others are flowers
c) Sand – others are metals
d) Sand – others are soluble in water
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5
Separation of Substances
Exercise Question Page Number: 44-45
1. Why do we need to separate different components of a mixture? Give two examples.
Solution:
When two or more substances are mixed together, they form a mixture. Components of a mixture should be separated
because some components may not be useful or may spoil the useful component of the mixture.
Examples:
Tea leaves are separated from the liquid with a strainer while preparing tea.
Removal of stone pieces from wheat, rice or pulses by hand.
2. What is winnowing? Where is it used?
Solution:
The method of separating the components from a mixture is known as winnowing. In this method, heavier and lighter
components of a mixture are separated by wind or by blowing air. This method is used by farmers to separate lighter
husk particles from heavier seeds of grain.
3. How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking?
Solution:
Husk and dirt particles are separated from pulses by winnowing.
4. What is sieving? Where is it used?
Solution:
Sieving is a method in which fine particles are sieved through holes in the sieve while the bigger impurities remain on
the sieve. Sieving is used in a flour mill to separate impurities like husk and stones from wheat before grinding it. It is
also used at construction sites to separate pebbles and stones from sand.
5. How will you separate sand and water from their mixture?
Solution:
Sand and water are separated from their mixture by the following steps:
a) The mixture is allowed to stand without any disturbances.
b) Now, sand settles down.
c) Slowly pour the water into another container to obtain sand in the bottom.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5
Separation of Substances
6. Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?
Solution:
Yes, it is possible to separate sugar mixed with wheat flour by the following method:
a) Mix sugar and wheat flour in water.
b) Stir the solution to allow the sugar to dissolve.
c) Now, filter the mixture.
d) Filtrate contains the sugar solution, and the residue will be wheat flour.
7. How would you obtain clear water from a sample of muddy water?
Solution:
The following process should be carried out to obtain clear water from muddy water:
i) Allow muddy water to stand.
ii) Mud gets settled down in the water.
ii) Slowly pour water into another container.
8. Fill in the blanks.
(a) The method of separating the seeds of paddy from its stalks is called ___________.
(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth, the cream (malai) is left behind on it. This
process of separating cream from milk is an example of ___________.
(c) Salt is obtained from seawater by the process of ___________.
(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then
poured off from the top. The process of separation used in this example is called ___________.
Solution:
(a) The method of separating the seeds of paddy from its stalks is called threshing.
(b) When milk cooled after boiling is poured onto a piece of cloth, the cream (malai) is left behind on it. This process
of separating cream from milk is an example of filtration.
(c) Salt is obtained from seawater by the process of evaporation.
(d) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured
off from the top. The process of separation used in this example is called decantation.
9. True or false.
(a) A mixture of milk and water can be separated by filtration.
(b) A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing
(c) Separation of sugar from tea can be done with filtration.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5
Separation of Substances
(d) Grain and husk can be separated with the process of decantation.
Solution:
a) False
b) False
c) False
d) False
10. Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to add ice to cool it. Should you
add ice to the lemonade before or after dissolving sugar? In which case would it be possible to dissolve more
sugar?
Solution:
Ice should be added to lemonade after dissolving sugar. It is possible to add more sugar before adding ice.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7
Getting to Know Plants
Exercise Questions Page Number: 51
1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.
(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.
(b) Leaves hold the plant upright.
(c) Roots conduct water to the leaves.
(d) The number of petals and stamens in a flower is always equal.
(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.
(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.
Solution:
a) Roots absorb water and minerals from the soil.
b) Stem holds the plant upright.
c) Stems conduct water to the leaves.
d) The number of petals and stamens in a flower may not always be equal.
e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate.
f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil may or may not be joined to the petal.
2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower you have studied for Table 7.3
Solution:
a)
b)
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7
Getting to Know Plants
c)
3. Can you find a plant in your house or in your neighbourhood which has a long but weak stem? Write its
name. In which category will you place it?
Solution:
Yes, lauki (gourd) plant needs support. It is a climber.
4. What is the function of a stem?
Solution:
Following are the functions of a stem
Stems hold the plant upright.
Stems conduct water to the leaves.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7
Getting to Know Plants
Stems conduct food from leaves to other parts of the plant.
5. Which of the following leaves have reticulate venation?
Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose
Solution:
Tulsi, China rose, and coriander have reticulate venation.
6. If a plant has fibrous roots, what type of venation do its leaves have?
Solution:
If a plant has a fibrous root, its leaves have parallel venation.
7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?
Solution:
If a plant has leaves with reticulate venation, it will have a tap root.
8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its
leaf on a sheet of paper?
Solution:
Yes, it is possible to find whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet
of paper.
9. What are the parts of a flower?
Solution:
a) Sepals
b) Petals
c) Stamens
d) Pistil
10. From the following plants, which of them have flowers?
Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya,
banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut
Solution:
The plants which have flowers are grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan (flowers lie inside
its fruits), mango, jamun, guava, Pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7
Getting to Know Plants
11. Name the part of a plant which produces food. Name the process.
Solution:
Leaves produce food through a process called Photosynthesis.
12. In which part of a flower will you find the ovary?
Solution:
The ovary is found in the lowermost and most swollen part of the pistil.
13. Name two plants in which one has joined sepals, and the other has separate sepals.
Solution:
Plants with joined sepals – Datura and cotton
Plants with separate sepals – Rose and Lotus
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 8
Body Movements
Exercise Questions Page Number: 78
1. Fill in the blanks.
(a) Joints of the bones help in the ——————— of the body.
(b) A combination of bones and cartilages forms the _______ of the body.
(c) The bones at the elbow are joined by a ______________________ joint.
(d) The contraction of the _____________ pulls the bones during movement.
Solution:
(a) Joints of the bones help in the movement of the body.
(b) A combination of bones and cartilages forms the skeleton of the body.
(c) The bones at the elbow are joined by a hinge joint.
(d) The contraction of the muscles pulls the bones during movement.
2. Indicate true (T) and false (F) among the following sentences.
(a) The movement and locomotion of all animals are exactly the same. ( )
(b) The cartilages are harder than bones. ( )
(c) The finger bones do not have joints. ( )
(d) The forearm has two bones. ( )
(e) Cockroaches have an outer skeleton. ( )
Solution:
a) False
b) False
c) False
d) True
e) True
3. Match the items in Column I with one or more items of Column II.
Solution:
Column I Column II
Upper jaw Have fins on the body
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 8
Body Movements
Fish Has an outer skeleton
Ribs Can fly in the air
Snail Is an immovable joint
Cockroach Protect the heart
Shows very slow movement
Have a streamlined body
Solution:
Column I Column II
Upper jaw Is an immovable joint
Fish Have fins on the body, have a streamlined body
Ribs Protect the heart
Snail Has an outer skeleton and
Shows very slow movement
Cockroach Has an outer skeleton and
Can fly in the air
4. Answer the following.
(a) What is a ball and socket joint?
(b) Which of the skull bones are movable?
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 8
Body Movements
(c) Why can our elbow not move backwards?
Solution:
a) The rounded end of one bone fits into the cavity (hollow space) of the other bone. Such a joint allows movements in
all directions, which is called a ball and socket joint.
b) Lower jaw
c) Our elbow cannot move backwards because it has hinge joints which only allow back-and forth-movement.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9
The Living Organisms Characteristics and Habitats
Exercise Questions Page Number: 93
1. What is a habitat?
Solution:
The place where organisms live is called the habitat. Habitat means a dwelling place (a home). The habitat provides
food, water, air, shelter and other needs to organisms.
2. How is a cactus adapted to survive in a desert?
Solution:
Adaptations of a cactus are as follows:
The leaf is replaced by the spine to reduce transpiration
Stems carry out photosynthesis
A thick waxy layer surrounds the leaf to retain water
The roots of a cactus are deeply rooted inside the soil to absorb water
3. Fill in the blanks
(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called —
———.
(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called ———— habitat.
(c) The habitats of plants and animals that live in water are called ————habitats.
(d) Soil, water and air are the ———— factors of a habitat.
(e) Changes in our surroundings that make us respond to them are called ————.
Solution:
(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is
called adaptation.
(b) The habitats of the plants and animals that live on land are called terrestrial habitats.
(c) The habitats of plants and animals that live in water are called aquatic habitats.
(d) Soil, water and air are the abiotic factors of a habitat.
(e) Changes in our surroundings that make us respond to them are called stimuli.
4. Which of the things in the following list are nonliving?
Plough, mushroom, sewing machine, radio, boat, water hyacinth, earthworm
Solution:
Plough, sewing machine, radio and boat are nonliving things
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9
The Living Organisms Characteristics and Habitats
5. Give an example of a nonliving thing which shows any two characteristics of living things.
Solution:
Example: car
Features
It can move like living beings
It needs energy to do work
6. Which of the nonliving things listed below were once part of a living thing?
Butter, Leather, soil, wool, electric bulb, cooking oil, salt, apple, rubber
Solution:
Butter, Leather, wool, cooking oil, apple and rubber were once part of a living thing.
7. List the common characteristics of living things.
Solution:
Common characteristics of living things are as follows:
i) Respiration
ii) Food intake
iii) Respond to stimuli
iv) Excretion
v) Movement
vi) Reproduction
vii) Grow and die
8. Explain why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there. (Hint: There are few
trees or places for animals to hide in grassland habitats.)
Solution:
Speed is important for survival in the grasslands for animals to avoid predation from their predators. For example, a
tiger eats deer; to survive, the deer has to run faster than the tiger.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10
Motion and Measurement of Distances
Exercise Questions Page Number: 106
1. Give two examples each, of modes of transport used on land, water and air.
Solution:
Land – Train, Bus
Water – Ship, Boat
Air – Helicopter, Aeroplane
2. Fill in the blanks:
(i) One metre is ______________ cm.
(ii) Five kilometre is ______________ m.
(iii) Motion of a child on a swing is ______________.
(iv) Motion of the needle of a sewing machine is ______________.
(v) Motion of wheel of a bicycle is______________.
Solution:
(i) One metre is 100 cm.
(ii) Five kilometres is 5000 m.
(iii) Motion of a child on a swing is periodic.
(iv) Motion of the needle of a sewing machine is periodic.
(v) Motion of the wheel of a bicycle is circular.
3. Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?
Solution:
Pace or a footstep cannot be used as a standard unit of length because it varies from person to person.
4. Arrange the following lengths in their increasing magnitude: 1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre, 1 millimetre.
Solution:
1 millimetre, 1 centimetre, 1 metre, 1 kilometre
5. The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.
Solution:
1.65= 165 cm = 1650 mm
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 10
Motion and Measurement of Distances
6. The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. Express this distance in km.
Solution:
1km = 1000 m
Hence, 3250 m = 3.25 kms
7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other
end is 33.1 cm. What is the length of the needle?
Solution:
Length of needle = 33.1 – 3 = 30.1 cm
8. Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched
on.
Solution:
Similarities – The blades of a fan and the wheels of a bicycle show circular motion
Differences – Bicycles move in rectilinear motion, but the fan does not move in rectilinear motion.
9. Why would you not like to use a measuring tape made of an elastic material like rubber to measure distance?
What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with
such a tape?
Solution:
An elastic measuring-tape will not give accurate measurements as it stretches in length and reduces in size when
stretched. When we express measurements taken with elastic tape, we have to tell whether the tape was stretched. If
yes, how much? Hence, it is very difficult to tell the measurement taken from an elastic tape.
10. Give two examples of periodic motion.
Solution:
a) A needle of a sewing machine
b) Pendulum
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11
Light, Shadows and Reflections
Exercise Questions Page Number: 113-114
1. Rearrange the boxes given below to make a sentence that helps us understand opaque objects.
Solution:
The given boxes can be rearranged to form ‘Opaque Objects Make Shadows’ as shown below
2. Classify the objects or materials given below as opaque, transparent or translucent and luminous or non-
luminous:
Air, water, a piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a sheet of polythene, a CD, smoke, a
sheet of plane glass, fog, a piece of red hot iron, an umbrella, a lighted fluorescent tube, a wall, a sheet of carbon
paper, the flame of a gas burner, a sheet of cardboard, a lighted torch, a sheet of cellophane, a wire mesh,
kerosene stove, sun, firefly, the moon.
Solution:
Opaque: A piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a CD, an umbrella, a wall, a sheet of carbon
paper, a sheet of cardboard
Transparent: Air, water, and a sheet of plane glass
Translucent: A sheet of polythene, smoke, fog, a sheet of cellophane, and a wire mesh
Luminous: A piece of red hot iron, a lighted fluorescent tube, the flame of a gas burner, a lighted torch, sun, firefly,
kerosene stove
Non-luminous: Air, water, a piece of rock, a sheet of aluminium, a mirror, a wooden board, a sheet of polythene, a CD,
smoke, a sheet of plane glass, fog, an umbrella, a wall, a sheet of carbon paper, a sheet of cardboard, a sheet of
cellophane, a wire mesh, moon
3. Can you think of creating a shape that would give a circular shadow if held in one way and a rectangular
shadow if held in another way?
Solution:
Yes, as shown in the image below:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 11
Light, Shadows and Reflections
4. In a completely dark room, if you hold up a mirror in front of you, will you see a reflection of yourself in the
mirror?
Solution:
No, in a dark room, a mirror reflection of the image will not be shown as the light will not fall on the mirror to reflect
the image due to darkness.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12
Electricity and Circuits
Exercise Questions Page Number: 123-124
1. Fill in the blanks:
(a) A device that is used to break an electric circuit is called _______________.
(b) An electric cell has _______________ terminals.
Solution:
(a) A device that is used to break an electric circuit is called switch.
(b) An electric cell has two terminals.
2. Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:
(a) Electric current can flow through metals.
(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.
(c) Electric current can pass through a sheet of thermo Col.
Solution:
(a) True
(b) False
(c) False
3. Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig. 12.13.
Solution:
The bulb would not glow in the arrangement because the circuit is not complete due to the presence of an insulator in
the centre.
4. Complete the drawing shown in Fig 12.14 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to
make the bulb glow.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12
Electricity and Circuits
Solution:
5. What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into
them.
Solution:
The purpose of an electric switch is to complete or break the circuit. Electrical gadgets that have switches built into
them are fans, refrigerators, television, microwave ovens, and electric cookers.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12
Electricity and Circuits
6. Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. 12.14 if instead of a safety pin we use an
eraser?
Solution:
No, the bulb will not glow as the eraser is an insulator.
7. Would the bulb glow in the circuit shown in Fig. 12.15?
Solution:
No, the bulb will not glow.
8. Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a
conductor or an insulator? Explain.
Solution:
The object is a conductor because the bulb glows only when the conductor is used but not when the insulator is used.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12
Electricity and Circuits
9. Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.
Solution:
An electrician uses rubber gloves while repairing an electric switch at your home because rubber gloves are insulators.
This protects him from avoiding electric shocks.
10. The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic
or rubber covers on them. Can you explain why?
Solution:
Tools like screwdrivers and pliers are used by electricians for repair work because plastic is an insulator, and plastic
handles protect the electrician from electric shocks.
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13
Fun with Magnets
Exercise Questions Page Number: 134-135
1. Fill in the blanks in the following
(i) Artificial magnets are made in different shapes such as __________, __________ and ____________.
(ii) The materials which are attracted towards a magnet are called________.
(iii) Paper is not a ______ material.
(iv) In the olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ___________.
(v) A magnet always has __________ poles.
Solution:
(i) Artificial magnets are made in different shapes such as bar magnet, horse shoe and cylindrical.
(ii) The materials which are attracted towards a magnet are called magnetic.
(iii) Paper is not a magnetic material.
(iv) In the olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of magnet.
(v) A magnet always has two poles.
2. State whether the following statements are true or false:
(i) A cylindrical magnet has only one pole.
(ii) Artificial magnets were discovered in Greece.
(iii) Similar poles of a magnet repel each other.
(iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.
(v) Bar magnets always point towards North-South direction.
(vi) A compass can be used to find East-West direction at any place.
(vii) Rubber is a magnetic material.
Solution:
i) False
ii) False
iii) True
iv) False
v) True (Freely suspended bad magnet)
vi) True
vii) False
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13
Fun with Magnets
3. It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made
of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.
Solution:
Iron might have been used to make some part of it.
4. Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II
indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.
Column – I Column – II
N-N _______
N-___ Attraction
S-N _____
___-S Repulsion
Solution:
Column – I Column – II
N-N Repulsion
N- S Attraction
S-N Attraction
S– S Repulsion
5. Write any two properties of a magnet.
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13
Fun with Magnets
Properties of a magnet are as follows
It attracts objects made of Nickel, Cobalt and Iron.
Like poles of two magnets repel each other and opposite poles attract each other.
6. Where are poles of a bar magnet located?
Solution:
On two ends of a bar magnet.
7. A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole is
located?
Solution:
A bar magnet is hung in the air, and the end pointing to the north is the north pole of the magnet.
8. You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?
Solution:
Take a bar magnet and keep in contact with one of its poles with one edge of the bar of iron.
Without lifting the bar magnet, move it along the length of the iron bar till you reach the other end.
Lift the magnet and bring the pole (the same pole you started with) to the same point of the iron bar from
which we began.
Move the magnet again along the iron bar in the same direction as you did before.
Repeat this process for about 30-40 times.
9. How is a compass used to find directions?
Solution:
A compass always shows north and south directions; by keeping this as a reference, we can always find east and west
directions also.
10. A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub.
The effect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed effects are mentioned in
Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.
Column I Column II
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13
Fun with Magnets
Boat gets attracted towards the magnet Boat is fitted with a magnet with a north
pole towards its head
Boat is not affected by the magnet Boat is fitted with a magnet with a south
pole towards its head
Boat moved towards the magnet when the north pole Boat has a small magnet fixed along its
was brought near its head length
Boat moves away from the magnet when the north pole Boat is made up of magnetic material
is brought near its head
Boat floats without changing its direction Boat is made up of non-magnetic material
Solution:
Column I Column II
Boat gets attracted towards the magnet Boat is made up of magnetic material
Boat is not affected by the magnet Boat is made up of non-magnetic material
Boat moved towards the magnet when the north pole was Boat is fitted with a magnet with the south pole
brought near its head towards its head
Boat moves away from the magnet when the north pole is Boat is fitted with a magnet with a north pole
brought near its head towards its head
Boat floats without changing its direction Boat has a small magnet fixed along its length
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15
Air Around Us
Exercise Questions Page Number: 153-154
1. What is the composition of air?
Solution:
Air comprises water vapour, oxygen, nitrogen, carbon dioxide, dust and smoke.
2. Which gas in the atmosphere is essential for respiration?
Solution:
Oxygen in the atmosphere is essential for respiration.
3. How will you prove that air supports burning?
Solution:
Place two candles of the same length on a table. Light both candles. Cover one of the candles with an inverted glass
tumbler. We can observe that the candle covered with the glass tumbler got extinguished after some time, whereas the
other candle continued burning. The candle gets extinguished because the air component inside of the glass tumbler,
which supports burning, is limited. Most of the component is used up by the burning candle. However, the other candle
is getting a continuous supply of air. This component of air, which supports burning, is known as oxygen.
4. How will you show that air is dissolved in water?
Solution:
Take some water in a container. Heat it slowly on a tripod stand. Before the water begins to boil, look at the inner
surface of the container. We observe tiny bubbles inside.
These bubbles come from the air dissolved in water. When you heat the water, to begin with, the air dissolved in it
escapes. This experiment concludes that air is present in the water.
5. Why does a lump of cotton wool shrink in water?
Solution:
The lump of cotton wool shrink in water because the air inside the cotton lumps is replaced by water which makes the
layer stick together.
6. The layer of air around the earth is known as ___________.
Solution:
The layer of air around the earth is known as the atmosphere.
7. The component of air used by green plants to make their food is ___________.
Solution:
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 15
Air Around Us
The component of air used by green plants to make their food is carbon dioxide.
8. List five activities that are possible due to the presence of air.
Solution:
The five activities that are possible due to air are as follows:
1. Photosynthesis
2. Cloud formation
3. Respiration
4. Transpiration
5. Winnowing
9. How do plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere?
Solution:
During the process of respiration, animals and plants consume oxygen from the air and release carbon dioxide gas into
the air. Besides, green plants also release oxygen gas by utilising carbon dioxide during the process of photosynthesis.
Hence, in this way, plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere.