Linear Differential Equations Explained
Linear Differential Equations Explained
Avinash Khambayat
UNIT 1
Linear Differential Equation with Constant coefficient
dny d n1 y
a0 n a1 n1 ....... an y = X
dx dx
2 n
dy d y d y
Notation dx = Dy , 2
D 2
y ,.... n
Dn y
dx dx
a0 D n a1 D n 1 ... an y = x
…(1)
D y
= x
a0 D n a1 D n 1 ... an
Where D
=
D 2 a 2 = D ai D ai
D 3 a 3 = D a D 2 aD a 2
D a = D3 3D 2 a 3Da 2 a3
3
D a
3
= D 3D a 3Da a
3 2 2 3
D 4 a 4 = D 2 a 2 D 2 a 2 = D a D a D ai D ai
1
[Link]. Avinash Khambayat
D 3 a 3 = D a D 2 aD a 2
D 4 a 4 = D 2 2aD a 2 D 2 2aD a 2
aD 2 bD c = 0 D b b 4ac
2
2a
To find the general solution of D y x we have to find C.F. and P.I.
= C.F. + P.I.
G.S
Complimentary function ( C.F )is the solution of the D.E. ϕ(D)y=0. It contains as many
arbitrary constants (and terms) as the degree of the D.E. Each of these terms is a function,
which actually satisfies the D.E. ϕ(D)=0. Since the D.E. is a linear, any linear combination of
these functions will also be a solution to ϕ(D)=0
Perticular Integral (P. I.):- is the function obtained by operating ϕ(D)) on f(x). This involves
integration and can get laborious at times. As f(x)f(x) changes, particular integral changes; but
as long as ϕ(D) does not change, the complimentary function will remain same.
The following table show the roots types and its complementary function.
Roots type C . F.
1) = 0
D 3D 2 y
2
D = 0 is an A. E.
= 0
D 2 3D 2
D 1 D 2
= 0
2
[Link]. Avinash Khambayat
= -1, -2
D
= c1e x c2 e 2 x
C. F.
2) = 0
D 2D 5 y
2
D = 0 is an A. E.
2 2 4 1 5
2
=
D
2
= 2 4 20
2
= 2 16
2
2 4i
=
2
= 1 2i i
3) D 6 D 11D 6 y
3 2 = 0
D = 0 is an A. E.
= 0
D3 6 D 2 11D 6
D 1 D 2 5D 6 = 0
D 1 D 2 D 3 = 0
= -1, -2, -3
D
1 1 6 11 6
1 5 6
1 5 6 0
3
[Link]. Avinash Khambayat
CF
= C1e x C2 e 2 x C3e 3 x
D 4
D3 9 D 2 11D 4 y 0
D = 0 is an A. E.
= 0
D 4 D3 9 D 2 11D 4
D 1) D 4 0
3
= 4, -1, -1, -1
D
= c1e 4 x e x c2 x 2 c3 x c4
C. F.
5) =
0
D 10D 9 y
4 2
A. E. is D
= 0
= 0
D 4 10 D 2 9
= 0
D4 D2 9D2 9
D 2 D 2 1 9 D 2 1 = 0
D 2
1 D 2 9 = 0
= 0 or D 2 9 0
D2 1
D2
= 1 or D2 9
D
= 1 or D 3i
D
= i orD 3i
C.F.
= eox c1 cos x c2 sin x eox c3 cos3x c4 sin 3x
Exercise I
4
[Link]. Avinash Khambayat
1. 1. D 2 5D 6 y 0
2. 1. D 2 5D 6 y 0
Answer
1) c1e2 x c2e3 x
2) c1 cos x c2 sin x
Methods to find particular integral we can find particular integral of equation (1) by using.
i) Shortcut method
ii) Method of variation of parameter
iii) General method.
i) Shortcut method
In this method we hare remove operator D in the equation (1). To find particular
integral P. I. we focus on x function and it’s type whether it is algebraic exponential,
trigonometric etc. following table is useful to find particular integral.
D y = X
1
Inverse operator gives P. I.
D
1. 1 ax 1 ax
e = e , a 0 replace D a
D a
5
[Link]. Avinash Khambayat
If a 1 ax 1 ax
= 0, e x e , a 0
D 'a
2. 1
e ax
D a x k ax
k
= e
k!
3. 1 1
k = k , k being const , D 0
D o
4. 1
ax
D ax
=
log a
sin ax h , a 2 0, D 2 a 2
5. 1 1
sin ax b =
D
2
a
2
If a = 0 then
6. 2
1 1
sin ax b = x sin ax b D 2 a 2
D
2
a 2
7. 1 1
cos ax b == cos ax b , a 0 D 2 a 2
2
D
2
a
2
If a =0 then
2
1 1
cos ax b = x cos ax b , D 2 a 2 D 2 a 2
D
2
a
2
8.
sinh x a 2 0 D 2 a 2
1 1
sinh ax
D
2
a
2
=
a2
If =0
sin h a x, a 2 0, D 2 a 2
1 1
sin h a x x
D
2
a
2
=
6
[Link]. Avinash Khambayat
9. 1
cos h a x
D2
cosh ax, a 2 0, D 2 a 2
1
=
a
2
a2
If =0 then
cosh ax a 2 0,
1 1
cos h ax = x D2 a2
a
2
a
2
10.
1 1
x m = D x m
D
11. 1 ax 1
e V = eax v D Da
D D a
12. 1
x m sin x
D I .[Link]
1 m iax
x e iax 1
xm D D ia
= = I .P. of e
D D ia
13. 1 m
x cos ax
D iax 1
xm D D ia
= R. P. of e
D ia
14. 1
xv
D D 1
= x v
D D
I] Examples on e ax
d2y dy
[Link] 2
6 9 y e4 x
dx dx
7
[Link]. Avinash Khambayat
Ans-
A.E. is D
= 0
D 2
6D 9 = 0
D 3 D 3
= 0
= -3, -3
D
C. F.
= e3 x c1 x c2
1 1
ge 4 k
P.I. D x
=
D 6D 9
2
1
= 9 e4 x D4
D 6D 9
2
1
= 9 e4 x
4 6 4 9
2
1 4x
= 9 e
49
= C. F. + P. I.
general solution is y
9 4x
= e 3 x 4 x c2 e
y 49
Example 2: Solve
D 2
2D 2 y = sin hx
Given equation is D y
= f (x)
A. E. is D
= 0 D2 2D 2 0
= 0
D 1
2
= -1, -1
D
8
[Link]. Avinash Khambayat
1 1
= x 2 sinh x
P. I. D D 2D 2
1 e x e x
=
D2 2 D 2 2
1 1 1
= 2 ex 2 e x D 1
2 D 2D 2 D 2D 2
1 1 x 1 x
= e e
2 5 1
1 x 1 x
= e e
10 2
Example 3:Solve
D 3
3D 2 3D 1 y = e x
Given equation is D y f ( x)
A. E. is D
= 0
= 0
D 3 3D 2 3D 1
1 1 3 3 1
1 2 1
1 2 1 0
D 1 D 2 2 D 1 = 0
= 0
D 1 0 or D2 2D 1
= 0
D 1 or D 1
2
D 1 or D = 1, 1
= e x C1 C2 x i3 x 2
C. F.
1 1
P.I . f ( x) = e x D 1
D D 3D 3D 1
3 2
9
[Link]. Avinash Khambayat
= 1
1 3 3 1
e x D 0
Case of failure
1
= x e x D 1
3D 6 D 3
2
1
= x e x again case of failure
363
1
= x2 e x D 1
6D 6
1
= x2 e x again case of failure
6 6
1 x
x3 e
6
= CF + PI
G. S.
x3 x
= e x c1 c2 x c3 x 2 e
6
Example 4: D 2 4 y e2 x 3
Given eqn is D y
= x
A. E. is D
= 0
= 0
D2 4
D
= 2
= c1e 2 x c2 e 2 x
C. F.
1 1
= x 2 e2 x 3
P. I. D D 4
1 1
e2 x 2 3
= D 42
D 4
D2 D0
10
[Link]. Avinash Khambayat
1 2x 1
= e 3
44 5
1 2x 3
= x e
2D 5
x 2x 3 x 1 2x 3
2
= e e
5 22 5
2x
xe 3 x 3
= e2 x
2 2 5 4 5
= C.F. + P.I.
G.S.
x 3
= c1e 2 x c2 e2 x e2 x
4 5
Example 5: D 4 1 y e x
given eqn is D y
= x
A. E. is D
= 0
= 0
D4 1
D 1 ( D 1) D i D i
= 0
1 1
= x 4 e x D 1
P. I. D D 1
1 x ex
= e
1 1 2
4
G.S. CF P.I .
= c1e x c2 e x c3 cos x c4 sin x e
2
1) D 3
2 D 2 5D 6 y
= e3 x
e4 x sin h x
2) D 3
1 y
=
11
[Link]. Avinash Khambayat
3) D 2
D 6 y
= e x cosh zx
= 16 e3 x
D 1
3
4) y
5) D 2
4D 5 y
= -2 cos h x
6) D 4
1 y
= cos hx. sin hx
D 2
4 y
= 1 e 2 3
x
7)
Answers
2 x x e3 x
1) c1e c2e c3e
x 3x
10
x x2 3 3 1 1 3 x 1 5x
2) c1e e c2 cos 2 x c3 sin 2 x 2 26 e 124 e
1 3x 1 x
c1e3 x c2 e 2 x xe e Hint convert cos h2x inexpointial form.
3) 10 8
c1 c2 x c3 x 2 2e3 x
4)
1 x e x
e2 x c1 cos x c2 sin x e
5) 10 2
x 1
6) c1e x
c2 e c3 cos x c4 sin x sinh 2 x Hint convert cos h2x in to expointial
30
form.
2 x x 2x 2 x
7) c1e 2x
c2 e e e 1
4 3
II] Example on ax
1) Example 1 Solve D 4 y = 2 2
2 x x
Given equation is = x
D y
A. E. is, D
= 0
= 0
D2 4
= -4
D2
D
= o 2i
12
[Link]. Avinash Khambayat
C.F.
= c1 cos 2 x c2 sin 2 x
1
= f x
P.I. D
1
= 2 x 2 x
D 4
2
1 1
2x 2 x
= D 4
2
D 4 2
D log 2 D log 2
1 1
= 2x 2 x
log 2 4 log 2 4
2 2
1 1
= c1 cos 2 x c2 sin 2 x 2x 2 x
G.S. 2log 4 2log 2 4
Example 2: Solve D 2 3D 2 y 3x
given equation is = y
D y
A. E. is D
= 0
= 0
D 2 3D 2
D 1 D 2 = 0
= -1, -2
D
C.F.
= c1e x c2 e 2 x
1
= x
P. I. D
1
3x
= D 3D 2
2
D log 3
13
[Link]. Avinash Khambayat
1
= 3x
log 3 3log 3 2
2
= C. F. + P. I.
G.S.
1
= c1e x c2e 2 x
log 3 3log 3 2
2
Examples on sin(ax+h) / cos (ax + b) and sin h(ax) (ax+b)/cos h (ax) (ax +
b)
Example 1: Solve
sin 2 x 3
D 3
1 y =
Given equation is D y
= x
A.E. is D3 1 0
x 3 3
= c1e x e 2 c2 cos x c3 sin
C.F. 2 2
1 1
= x 3 sin 2 x 3
P.I. D D 1
1
sin 2 x 3 put D 2 2 4
2
=
D D 1
2
1
= sin 2 x 3
4 D 1
1 4 D 1
= sin 2 x 3
4 D 1 4 D 1
4 D 1
= sin 2 x 3
4 D 12
2
4 D 1
sin 2 x 3
= 16 D 2 1
D 2 4
14
[Link]. Avinash Khambayat
4 D 1
= sin 2 x 3
65
= 4D 1 sin 2x 3
= 4D sin 2 x 3 sin 2 x 3
= 4cos 2 x 3 2 sin 2 x 3
= 8cos 2 x 3 sin 2 x 3
G.S. = C. F. + P. I.
Example 2:Solve
D 2
a2 y = sin ax
Given equation is D y
= X
= 0
A. E. is D a
2 2
D2
= a 2
= o ai
D
C.F.
= c1 cos ax c2 sin ax
1 1
x 2 sin ax
= D D a2
P.I.
D 2 a 2
1
= sin ax
a a 2
2
Case of failuer
1
= x sin ax
2D
15
[Link]. Avinash Khambayat
1 cos ax
= x
2 a
x
= cos ax G.S . C.F . P.I .
2a
Example 3:Solve D 2
1 y sin 3x cos 2 x
C.F.
= c1 cos x c2 sin x
1 1
= 2 sin 3x cos 2 x
P.I. D D 1
1 1
= 2sin 3x cos 2 x
D 1 2
2
1 1
= sin 5 x sin x
2 D2 1
1 1 1
2 sin 5 x 2 sin x
= 2 D 1 D 1
D 2 25 D 2 1
1 1 1
= sin 5 x sin x
2 25 1 1 1
1 1 1
= sin 5 x sin x case of failure
2 24 2D
1 1 1
= sin 5 x cos x
2 24 2
sin 5 x 1
cos x
= 48 4
= C.F. + P.I.
G.S.
16
[Link]. Avinash Khambayat
= e x c1 x c2
C.F.
1 1
= x 2 cos2 x
P.I. D D 2D 1 2
1 1 cos x
=
D 2D 1
2
2
1 1 1
2 1 2
= 2 D 2D 1 D 2D 1
D0 D 2 1
1 1
= 1 cos x
2 1 2 D 1
1 1
= 1 sin x
2 2
= CF + P.I.
G.S.
1 1
= x 2 3cosh x
P.I. D D 4D 5
1
= 3 cosh x 2
D 4D 5
2
D 1
1
= 3 cosh x
1 4D 5
1
= 3 cosh x
4D 6
4D 6
= 3 cosh x
4D 6 4D 6
17
[Link]. Avinash Khambayat
4D 6 cosh x
= 3
16 D 36 D 2 1
2
1
= 4 D 6 cosh x
52
3
= 4sinh x 6 cosh x G.S . CF PI
52
= c1 c2 cos x c3 sin x
C.F.
1 1
= 3 sinh x
P.I. D D D
1
sinh x
= D D D
2
D2 1
1
= sinh x
1 D D
1
= sinh x
2D
1
= cosh x
2
= C.F. + P.I.
G.S.
1 1
= 5 sin 2x
P.F. D D D
18
[Link]. Avinash Khambayat
1
sin 2 x
= D D DD
2 2
D 2 4
1
= sin 2 x
4 4 D D
1
= sin 2 x
17 D
= 1 cos 2 x 2
17
= C.F. + P.I.
G.S.
Exercise: Solve the following
1) D 4
1 y
= sinx
2) D 3
a2 D y
= sin ax
3) D 2
4 y
= 2cos x sin x
d2y dy = sin 2 x
4) 2
2 5y
dx dx
5) D 4
10 D 2 9 y
= 96 sin 2x cos x
Answer:
x x
1) c1 cos x c2 sin x c3e c4e cos x
x
4
x
2) c1 c2 cos ax c3 sin ax cos ax
2a
1 1
3) c1 cos 2 x c2 sin 2 x x sin 2 x cos 4 x
4 12
1 1
4) e c1 cos 2 x c2 sin 2 x cos 2 x 4sin 2 x
x
10 34
5) c1 cos x c2 sin x c3 cos3x c4 sin 3x x cos3x 3x cos3x
Example on xm
19
[Link]. Avinash Khambayat
1 = 1 D D 2 D 3 ...
1 D
Example 1: Solve D 4 y x
2
Given equation is D y
= x
A. E. is D
= 0
= 0
D2 4
= -4
D2
D
= o 2i
= c1 cos 2 x c2 sin 2 x
C.F.
1
= x
P.I. D
1
= x
D 42
1
= x
4 1 D 2
1
= 1 D 2 x
4
1
= 1 D 2 D 4 ... x
4
1
= x D 2 x D 4 x
4
1
= x 0 0
4
x
=
4
= C. F. + P. F.
G. S. is y
20
[Link]. Avinash Khambayat
= c1 cos 2 x c2 sin 2 x x
4
Example 2: Solve D D 6 D y x 1
3 2 2
Given equation is D y
= x
A. E. is D
= 0
= 0
D3 D 2 6 D
D D2 D 6 = 0
= 0 or D = 3, -2
D
= c1 c2 e 2 x c3e3 x
C. F.
1
= x
P.I. D
1
= x 2 1
D D 6D
3 2
1
x 2 1
1 1
6 D 1 D D 2
6 6
1 1 1
= 1 D D 2 x 2 1
6D 6 6
1 1 1 2 D D2 2
2
= 1 D D ... x 1
6D 6 6 6 6
1 2 D2 2 2 3 2 D4 2
=
6D
x 1
1
D x 2
1 D
1 2 2
x 1 x 1 D x 1 x 1
6 6 36 36 36
1 x3 1 5
= 10 x 2
6 3 24 18
= C. F. + P.I.
G.S. y
21
[Link]. Avinash Khambayat
D y = x
A.E. is D
= 0
= 0
D3 D
D D 2 1 = 0
D
= 0 or D o i
1
= x
P.I. D
1
= x 2 sin 2 x
D D
3
1 1
= x2 3 sin 2 x
D D
3
D D
1 1 sin 2 x
= x2 2
D 1 D
2
D DD D 2 4
1 1 1
= 1 D 2 x 2 sin 2 x
D 4 D D
1 D 2 D 4 ... x 2
1 1
= sin 2 x
D 3D
1 cos 2 x
=
D
1 2
x 2
3 2
x3 1
= 2 x cos 2 x
3 6
= C.F. + P. I.
G. S. is y
Example 4: Solve D 4 D 4 y x e
2 3 2x
22
[Link]. Avinash Khambayat
Given equation is =
X
D y
A.E. is D
= 0
= 0
D2 4D 4
= 0
D 2
2
= 2, 2
D
= e2 x c1x c2
C.F.
1
= x
P.I. D
1
= x3 e 2 x
D 4D 4
2
1 1
x3 2 e2 x
= D2 4D 4 D 4D 4
D2 2
1 1
= x3 e 2 x case of failure
4 1 D 4 D
2
48 4
1
= 4 1 D 2 4 D x3 x
1
2D 4
e2 x
D2
1
... x 3 x
1 2x
2
=
1 D 2
4 D D 2
4 D e
4 44
Case of failure
x D 2 4 D x3 D 4 8D 3 4 D 2 x 3 x 2 e 2 x
1 3 1
=
4 2
1 6𝑥 𝑥 2𝑒 2𝑥
= 4 {𝑥 3 − 4
+ 3𝑥 2 + 6𝑥 − 3} + 2
(verify)
23
[Link]. Avinash Khambayat
G. S. is y = C. F. + P. I.
Example 5: Solve D 4 6 D 2 25 y x 4 x 2 1
C.F.
= ex c1 cos 2x c2 sin 2x e x c3 cos 2x c4 sin 2x
1
= x
P.I. D
1
= x 4 x 2 1
D 6 D 2 25
4
1 1 x 4 x 2 1
= 2
25 D 6D
4
1
25
1
1 D4 6D2
= 1 x x 1
4 2
25 25
1
= 1
25 25
1
D 4
6 D 2
1
625
D8 12 D 6 36 D 4 x 4 x 2 1
1 4
x x 2 1 D 4 6 D 2 x 4 x 2 1 D8 12 D 6 36 D 4 x 4 x 2 1
1 1
=
25 25 625
1 4
x x 2 1 2 72 x 2 12 2
1 1
=
25 25 625
1 4 47 589
= x x2
25 25 625
= C. F. + P. I.
G. S. is y
Exercise Solve the following
D2 D2 4 y
= 96x 2
1)
24
[Link]. Avinash Khambayat
2) 2D 2
3D 4 y
= n2 2 x
3 23 23 1
Ans. e 4x
c1 cos x c2 sin x 8 x 2 28 x 13
4 4 32
3) D 2
2 D 3 y
= cos x x 2
1 1 2 4
Ans. e c1 cos 2 x c2 sin 2 x cos x sin x x x 2 9
x
4 3 3
4) D 3
3D 2 3D 1 y
= 2 x3 3x 2 1
Ans. c c x c x e 2x
1 2 3
2 x 3
15 x 2 4 x 85
5) D 2
D 1 y
= x3 3x 2 1
x2 3
Ans. y e c1 cos 3 2 x c2 sin 3 2 x x 6 x 5
Example on e ax v
1
𝐼𝑓 𝑒 𝑎𝑥 𝑣 , where v is function of x
∅(𝐷)
1 1
Then eax v = v
D D a
i.e. D D a
D 2
1 y = e 2 x sin x
= c1e x c2 e x
C.F.
25
[Link]. Avinash Khambayat
1
= x
P.I. D
1
e 2 x sin x
= D 1
2
D D2
1
= e2 x sin x
D 2 1
2
1
= e2 x sin x
D 4 D 41
2
1
e2 x sin x
= D 4D 3
2
D 2 1
1
= e2 x sin x
1 4 D 3
1
= e2 x sin x
4D 2
1 4D 2
= e2 x sin x
4D 2 4D 2
1
e2 x 4 D 2 sin x
= 16 D 2 4
D 2 1
1
= e2 x 4 D 2 sin x
16 4
1
= e2 x 4 D 2 sin x
20
e 2 x
= 4D sin x 2sin x
20
e 2 x
= 4 cos x 2sin x
20
26
[Link]. Avinash Khambayat
= C. F. +P.I.
G. S. is y
Example 2: Solve (𝐷2 − 4𝐷 + 3)𝑦 = 𝑥 3 𝑒 2𝑥
D 2
4 D 3 y = x 3e 2 x
= c1e x c2 e3 x
C.F.
1
= v
P.I. D
1
e2 x x3
= D 4D 3
2
D D2
1
= e2 x x3
D 2 4 D 2 3
2
1
= e2 x x3
D 4D 4 4D 8 3
2
1
= e2 x x3
D 12
1
= e2 x x3
1 1 D
2
1
= e2 x 1 D2 x3
= e 2 x 1 D 2 D 4 ... x3
= e 2 x x 3 6 x y C.F . P.I
e 2 x sin 3x x 2 x 2
D 2
4 D 13 y =
27
[Link]. Avinash Khambayat
1
= x
P.I. D
1 1
e 2 x sin 3x 2 x 2 x 2
= D 4 D 13
2
D 4 D 13
D2
1 1
e2 x sin 3x x 2 x 2
= 4 D 17 D2 4D
13 1
13
1
4 D 17 1 D2 4D
e 1 x x 2
2x 2
sin 3 x
= 16 D 289
2
13 13
D 2 9
1
4 D 17 1 D 2 4 D D 4 8D 3 16 D 2 2
e sin 3x 1 x x 1
2x
=
433 13 13 169
D 2 9
e2 x
12cos3x 17sin 3x x2 x
1 227
=
433 13 169
= C. F.+ P. I.
G. S. is y
Example 4: Solve (𝐷2 − 6𝐷 + 13)𝑦 = 𝑒 −𝑥 𝑠𝑖𝑛ℎ3𝑥
D 2
6 D 13 y = e x sinh 3x
1
= x
P.F. D
1
e x sinh 3 x
= D 6 D 13
2
D 1
28
[Link]. Avinash Khambayat
1
= e x sinh 3x
D 1 6 D 1 13
2
1
= e x
D 2 D 1 6 D 1 13 sinh3x
2
1 sinh 3 x
= e x
D 8 D 15
2
D2 9
1
= e x sinh 3x
9 8 D 15
1
= e x sinh 3 x
24 8 D
24 8D
e x sinh 3x
= 576 64 D 2
D2 9
1
= e x 24 8D sinh 3x case of failure
576 576
1
= xe x 24 8 D sinh 3 x
128D
1 cosh 3 x
= xe x 24 8D
128 3
1
= xe x cosh 3x 24sinh 3 x
384
= C. F. + P. F.
G. S. is y
𝑥
Example 5: Solve (𝐷2 + 1)𝑦 = 𝑒 𝑥 𝑠𝑖𝑛2
2
D 2
1 y = e x sin 2 x 2
= c1 cos x c2 sin x
C.F.
1
= x
P.I. D
29
[Link]. Avinash Khambayat
1
e x sin 2 x 2
= D 1 2
D D 1
1
= ex sin 2 x 2
D 1 1
2
1 1 cos 2 x
= ex
D 2D 2
2
2
ex 1 1
1 2 cos 2 x
= 2 D 2D 2
2
D 2D 2
D0 D 4
2
ex 1 1
=
cos 2 x
2 2 2 2 D
ex 1 2 2 D
= 2 2 4 D 2 4 cos 2 x
D 2 4
ex 1 1
2 2 2 D 20 cos 2 x
=
2
x 1
= e 2 1 2 cos 2 x 4sin 2 x
2 20
= C.F. + P. I.
G. S. is y
Exercise: Solve the following
1) D 2
5D 6 y = 4 x e
2 x
2 x 3 x ex 2 7 37
Ans. y = c1e c2e x x
3 6 72
e x
2) D 2 D 1 y = 2
2
30
[Link]. Avinash Khambayat
Ans. y = c1 x c2 e x e x log x
3) D 2
4 D 3 y = 3e cos 2 x
x
3e x
Ans. y = c1e c2e
x 3x
2cos 2 x 2sin 2 x
16
4) D 2
n2 y = x e
2 x
ex 2 2 4x 8
Ans. y = c1 cos nx c2 sin nx x
1 x 2
1 x 1 x
1 2 2
D 2 2hD h2 p 2 y
5) = Ke xt cospt
k ht
y = e c1 cos pt c2 sin pt
nt
Ans. t e sin pt
2p
1 ' D 1
= x v
D
xv
D D
D 2
1 y = x sin x
= c1e x c2 e x
C. F.
1
= x
P.I. D
31
[Link]. Avinash Khambayat
1
= x sin x
D 12
2D 1
= x sin x
D 1 D 1
2 2
2D 1
= x D 2 1 2 sin x
1 2D
= x sin x 2 sin x
2 D 1
1 1
x sin x 2 D 2 sin x
= 2 D 1
D 2 1
1 1
= x sin x 2 D sin x
2 2
1
= x sin x cos x
2
= C.F. + P. I.
G. S. is y
D 2
2 D 1 y = x cos x
C. F.
= c1x c2 e x
1
= x
P.I. D
1
= x cos x
D 2D 1
2
2D 1 cos x
= x D 2 2 D 1 D 2 2 D 1 D 2 1
32
[Link]. Avinash Khambayat
2D 1
= x D 2 2 D 1 2 D cos x
2D sin x
= x D 2 2 D 1 2
1 1
x sin x 2 D 2 sin x
= 2 D 2D 1
D 2 1
1 1
= x sin x 2 D sin x
2 2D
1
= x sin x sin x
2
= C. F. + P. I.
G. S. is y
Example 3: (𝐷2 + 3𝐷 + 1)𝑦 = 𝑥 𝑠𝑖𝑛2𝑥
D 2
3D 2 y = x sin 2x
= c1e 2 x c2 e x
C.F.
1 1
= xv 2 x sin 2 x
P.I. D D 3D 2
2D 3 1 sin 2 x
= x D 2 3D 2 D 2 3D 2 D 2 4
2D 3 1
= x D 2 3D 2 4 3D 2 sin 2 x
2D 3 1 sin 2 x
= x 2
D 3D 2 3D 2
2 D 3 3D 2 1 sin 2 x
= x 2
D 3D 2 9D2 4 D 2 4
33
[Link]. Avinash Khambayat
2D 3 3D 2 1 sin 2 x
= x 2
D 3D 2 40
1 2D 3 6cos x 2sin 2 x
= x 2
40 D 3D 2
1
6cos 2 x 2sin 2 x
1
6cos 2 x 2sin 2 x 2 D 3 2
= 40 D 3D 2
D 2 4, D
1 1 2 1
= 6cos 2 x 2sin 2 x 2 D 3 6 cos 2 x sin 2 x
40 3D 2 3D 2
1 3D 2
6 cos 2 x 2sin 2 x
1
6 cos 2 x 2sin 2 x 2 D 3
= 40 3D 2 3D 2
D 2 4
1 1
= 6 cos 2 x 2sin 2 x 2 D 3 3D 2 6 cos 2 x 2sin x
40 9 4 4
1 1
= 6 cos 2 x 2 son2 x 2 D 3 3D 2 6 cos 2 x 2sin 2 x
40 40
1 1
= 6 cos 2 x 2sin 2 x 2 D 3 36sin 2 x
40 40
D 2
1 y = x sin3x cos x
= c1e x c2 e x
C.F.
1
= x
P.I. D
1
= x sin 3x cos x
D 12
= x-
34
[Link]. Avinash Khambayat
1 1
= x sin 3x 2 cos x
D 12
D 1
2D 1 1
= x sin 3 x cos x
D 1 D 1
2 2
1 1
2D 1 1
= x D 2 1 10 sin 3 x 2 cos x
1 1
x sin 3x 2 D 2 sin 3 x 5cos x
= 10 D 1
D 2 a
1 1
= x sin 3x 2 D sin 3x 5cos x
10 10
1 1
= x sin 3x cos 3x 3 5cos x
10 5
1 3
= x sin 3 x cos 3 x 5cos x
10 5
7
= 5 x sin 3x 3cos 3x 25cos x
50
D 2
9 y = 4 e x x sin x
= c1 cos3x c2 sin 3x
C.F.
1
= x
P.I. D
1
= 4e x x sin x
D 92
35
[Link]. Avinash Khambayat
1
4 e x x sin x
= D 9
2
D D 1
1
= 4x x sin x
D 1 9
2
1
= 4e x x sin x
D 2 D 10
2
2D 2 1 sin x
= 4e x x 2
D 2 D 10 D 2 D 10
2
D 1
2
2D 2 1
= 4e x x 2 sin x
D 2 D 10 2 D 10
2D 2 2D 9 sin x
= 4e x x 2
D 2 D 10 4 D 2 81 D 1
2
2D 2 2D 9
= 4e x x 2 sin x
D 2 D 10 85
2 D 2 1
= 4e x x 2 2 cos x 9sin x
D 2 D 10 85
4 x
2 cos x 9sin x
1
e 2 x cos x 9 x sin x 2 D 2 2
= 85 D 2 D 10
D 2 1
4 x
2 cos x 9sin x
1
= e 2 x cos x 9 x sin x 2 D 2
85 2D 9
4 x 2D 9
e 2 x cos x 9 x sin x 2 D 2 2 cos x 2sin x
= 85 4 D 81
2
D 2 1
4 x
e 2 x cos x 9 x sin x 2D 2
2D 9 2cos x 9sin x
=
85 85
36
[Link]. Avinash Khambayat
4 x 1
= e 2 x cos x 9 x sin x 2 D 2 4sin x 18cos x cos x 81sin x
85 85
4 x
= e 2 x cos x 9 x sin x 2 D 2 4sin x 18cos x 18cos x 81sin x
7225
4 x
e 2 x cos x 9 x sin x 8cos x 36sin x 36sin x 162 cos x 8sin x 36 cos x 36 cos x 182sin x
7225
4 x
= e 2 x cos x 9 x sin x 82 cos x 118sin x
7225
= C. F. + P. I.
G.S. is y
Exercise: Solve the following
1) D 2
4 y
= x sin hx
x 2
c1e 2 x c2 e 2 x sinh x cosh x
Ans. 3 9
2) D 2
2 D 1 y
= xe x sin x
= ex c1 x c2 e x x sin x 2cos x
Ans. y
3) D 2
4 y
= x cos x
1
= c1 cos 2 x c2 sin 2 x x cos x 2 sin x
y 3 3
4)
D 2
4 y
= x sin hx
x 2
= c1e 2 x c2 e 2 x sinh x cosh x
C.F. 3 9
1
1 m iax = x m cos ax i sin ax
D
x e D
37
[Link]. Avinash Khambayat
1 1
1
x m cos ax i sin ax = x meiax eiax xm
D D D ia
D 2
1 y = x 2 cos3x
= c1e x c2 e x
C.F.
1
= xmv
P.I. D
1
= R e3ix x 2
D 1
2
1
= [Link] e3ix x2
D 3i 1
2
1
= [Link] e3ix x2
D 6iD 10
2
1 1
[Link] e3ix x2
= 10 D 6 Di
2
1
10
1
1 D 6 Di 2
2
= [Link] e 1
3ix
x
10 10
1 D 6iD 36i D 2
2 2 2
= [Link] e3ix 1
100
x
10 10
1 36
2
2 6i
= [Link] e3ix x 2 2 x
10 10 10 100
1 13 6
= [Link] e3ix x 2 i x
10 25 5
1 13 6
= R.P. of cos 3x i sin 3x x 2 i x
10 25 5
38
[Link]. Avinash Khambayat
1 2 13 i6 2 13 6
= [Link] cos x x 25 5 x cos 3x x 25 sin 3xi sin 3x 5 x
10
=
1
10
cos x 2 13
25
6
sin 3x x
5
P. I.
=
10
1 2 13
x
25
6
5
cos x x sin 3x
= C. F. + P.I.
G.S. is y
Example 2: Solve(𝐷2 − 2𝐷 + 1)𝑦 = 𝑥 𝑠𝑖𝑛𝑥
D 2
2 D 1 y = x sin x
= ex c1 c2 x
C. F.
1
= x
P.I. D
1
= eix x D Di
D 2D 1
2
ix 1
= Im e x
D i 2 D i 1
2
1
= Im e
ix
x
D 2 1 i D 2i
2
1
ix 1 1 2
= Im e 1 1 i D D x
2i 2i
i
= Im cos x i sin x 1 1 i D x
2
1
= Im i cos x sin x x 1 i
2
39
[Link]. Avinash Khambayat
= C. F. + P. I.
G. S. is y
1) D 2
4 y
= x sin 2 x
x cos x 2 x 2 sin 2 x
x 1
Ans. c1 cos 2 x c2 sin 2 x
8 32
2) D 4
2 D 2 1 y
= x 2 cos x
x sin x x 2 9 x 2 cos x
1 3 1
Ans. c1 x c2 cos x c3 x c4 sin x
12 48
3) D 2
4 y
= x sin x
1 2
Ans. c1 cos 2 x c2 sin 2 x x sin x cos x
3 9
d2y dy = x,
a 2
b cy x be any function of x.
dx dx
Let the complementary function
= Ay1 By2
C. F.
= uy1 vy2
P.I.
y2 x yx
Where u
= W
dx & v 1 dx
w
y1 y2
= y1 y12 y2 y11
Where W y1 y2
40
[Link]. Avinash Khambayat
D 2
1 y = tanx
A.E. is D
= 0
= 0
D2 1
D
= oi
= c1 cos x c2 sin x
C.F.
= c1 y1 c2 y2
= cos x, y2 sin x
Where y1
P.I.
= uy1 vy2
y2 y
u
= w
dx & v 1 dx
w
𝑤 = 𝑦1 𝑦2′ − 𝑦2 𝑦1′
sin x tan x
= dx
u 1
sin 2 x 1 cos 2 x
=
cos x dx cos x dx
cos x tan x
u
v 1 dx = 1
dx
w
41
[Link]. Avinash Khambayat
sin x
= cos x cos xdx
= -cosx
D 2
4 y = e2 x
= c1e 2 x c2 e 2 x
C.F.
= c1 y1 c2 y2
= e 2 x , y2 e 2 x
Where y1
= uy1 vy2
P.I.
= ue 2 x ve 2 x …(1)
y2 x yx
Where u
= w
,v 1
w
𝑤 = 𝑦1 𝑦2′ − 𝑦2 𝑦1′
= e2 x e2 x 2 e2 x e2 x 2
= 2 eo eo
= 4
e2 x 2 x
u
=
4 e dx
1 e4 x 1
= e4 x
4 4 16
42
[Link]. Avinash Khambayat
e2 x 2 x 1
v
=
4 e dx 4 x
1 4 x 2 x x 2 x
= e e e
P.I. 16 4
1 2 x x 2 x
= e e
16 4
D 2
1 y = sec x tan x
= c1 cos x c2 sin x
C.F.
= c1 y1 y2 y2
Where y1
= cos x, y2 sin x
= uy1 vy2
& P. I.
y2 y
= j dx, v 1 dx
Where u w w
sin x
= sec x tan x
u 1
= tan 2 x dx
= sec2 x 1dx
= -tan x + x
v
y1
x = cos x sec x tan x dx
w
= tan x dx
= log sec x
43
[Link]. Avinash Khambayat
P.I.
= u cos x v sin x
2
Example 4: Solve (𝐷2 − 1)𝑦 = 1+𝑒 𝑥
2
d2y =
y 1 ex
dx 2
= c1e x c2 e x
C.F.
= c1 y1 c2 y2
= ex , y2 e x
Where y1
= uy1 vy2
P.I.
= y1 y12 y2 y11 e x e x e x e x 2
W
y2 e x 2
u
=
W dx 2 1 e x dx
e x
=
1 e x dx
1
= e 1 e dx
x x
1 1
= e x
1 ex
dx
e x
e dx e x 1 dx
= x
44
[Link]. Avinash Khambayat
= e x log e x 1
e x 2
yx
v 1
w
=
2 1 e x dx
ex
= log 1 e x
1 e x
= uy1 vy2
P. I.
= C. F. + P. I.
G. S. is y
Example 5: Solve (𝐷2 + 3𝐷 + 2)𝑦 = 𝑒 𝑒𝑥
D 2
3D 2 y = e ex
= c1e 2 x c2 e x
C.F.
= c1 y1 c2 y2
= e 2 x , y2 e x
Where y1
= uy1 vy2
P.I.
y2 x yx
Where u
= w
dx, v 1 dx
w
= e 3x
e x ee e x e3 x ee dx
x x
=
u 3 x dx
e
e2 x ee dx
x
=
ex ex ee dx
x
=
45
[Link]. Avinash Khambayat
= t
Put e x
D. w. r. t. x
dt 𝑑𝑡
ex dx =
dx 𝑒𝑥
dt
= t t et
t
= t et dt
= t et et
by part rule
ee ex 1
x
=
e 2 x ee e
x
ee dx
x
x
=
v dx
e 3 x
ee e
f x
f x dx ef x
x
=
ee e x 1 e2 x ee e x
x x
=
P. I.
ee e2 x
x
=
= C.F. + P. I.
G. S. is y
`
1
1) D 2
1 y
=
1 sin x
2) D 2
1 y
= 1 e x 1
46
[Link]. Avinash Khambayat
e3 x
3) D 2
6D 9 y
=
x2
Ans. y
= c1x c2 e3x e3x 1 10 yx
4) D 2
1 y
= 3x 8cot x
5) D 2
2D y
= e x sin x
ex
Ans. y
= c1 c2 e2 x sin x
2
6) D 2
1 y
= x cot x
7) D 2
2D 2 y
= e x tan x
8) D 2
1 y
= x sin x
x x2
Ans. y
= c1 cos x c2 sin x sin x cos x
4 4
Where ai’s are constants and 𝑥 is any function of 𝑥 is called Cauchy’s homogeneous
linear differential equation.
47
[Link]. Avinash Khambayat
𝑥=e
z
or z log x
dy = Dy
x
dx
d2y = D D 1 y
x2
dx 2
d3y = D D 1 D 2 y
x3
dx 4
and so on.
d2y dy
Example 1: Solve x
2
2
2 x 4 y x 2 2log x …(1)
dx dx
= ez
Put 𝑥
= log x
z
d2y
We have x
dy = Dy, x 2 D D 1 y
dx dx 2
D D 1 2Dy 4 y = e2 z 2 z
D 2 D 2 D 4 y = e2 z 2 z
D 2 3D 4 y = e2 z 2 z
A. E. is D
= 0
= 0
D 2 3D 4
D 4 D 1 = 0
= -1, 4
D
= c1e z c2e4 z
C. F.
48
[Link]. Avinash Khambayat
c2 e z
1 4
= c1 z
e
c1
= c2 x 4
x
1
= F z
P.I. D
1
= e 2 z 2 z
D 3D 4
2
1 1
e2 z 2 2z
= D 3D 4
2
D 3D 4
D2
1 1
e2 z 2z
= 4 3D 4 D 2 3D
4 1
4
1
1 1 2 z 1 D 2 3D
= e 1 z
3 D 2 4
1 e2 z 1 D 2 3z D 2 3z
2
= 1 z
3 2 2 4 4
1 1 1 1
= e 2 z z 3 0
6 2 4 16
1 1 3
= e2 z z
6 2 4
but x
= e z z log x
1 1 3
= x 2 log x
P.I. 6 2 4
= C.F. + P. I.
G.S. is y
49
[Link]. Avinash Khambayat
d2y dy
Example 2: Solve x
2
2
x y x log x. …(1)
dx dx
Put x
= e z z log x
dy = Dy
put x
dx
d2y = D (D – 1) y
x2
dx 2
Equation (1) becomes
D D 1 y Dy y = ez z
D 2 D D 1 y = ez z
D 2 2 D 1 y = ez z
It is in the form D y F z
A. E. is D
= 0
= 0
D 2 2 D 1
D 1
2 = 0
= 1, 1
D
= e z c1 z c2
C.F.
1 1 ez z
= F z 2
P.I. D D 2D 1 D D 1
1
= ez z
D 1 2 D 1 1
2
1
= ez z
D 2D 1 2D 2 1
2
50
[Link]. Avinash Khambayat
1
= ez z
D2
= C.F. + P.I.
G.S. is y
d2y dy
Example 3: Solve x 2
3x 2
3
xy sin log x
dx dx
divied by x
1
x3d2y
3x 2
dy
y
= sin log x …(1)
dx 2
dx x
dy = Dy
We have x
dx
d2y 2 = D (D – 1) y
x
dx 2
Equation (1) becomes,
1
D D 1 y 3Dy y =
ez
sin Z
D 2 D 3D 1 y = e z sin z
D 2 2 D 1 y = e z sin z
A.E. is D
= 0
D 2 2 D 1 = 0
D 1
2 = 0
= -1, -1
D
= e z c1 z c2
C.F.
51
[Link]. Avinash Khambayat
1
= c1 log x c2
x
1 1
F z 2 e sin z
P.I.
= D D 2D 1
D D 1
1
= e z sin 2
D 1 2 D 1 1
2
1
= e z sin 2
D 2D 1 2D 2 1
2
1
= e z sin z
D2
= e z sin z
1 1
= z
sin z sin log x
e x
G.S. is y = C. F. + P. I.
d3y 1
2
2 d y
Example 4: Solve x 2x
3
2 y 10 x …(1)
x
3 2
dx dx
Put 𝑥
= e z z log x
x2d 2 y
We have x
dy = Dy, D D 1 y
dx dx 2
d3y = D D 1 D 2 y
x3
dx3
Equation (1) becomes,
1
D D 1 D 2 2 D D 1 y 2 y = 10 e z z
e
D3 D 2 2 y = 10 e z e z
52
[Link]. Avinash Khambayat
It is in the form D y
= F(z)
A.E. is D o D3 D 2 2 0
=
D
= 1,1 i
c1
= x c2 cos log x c3 sin log x
x
1
= F z
P.I. D
10 e z e z
1
=
D D 2
3 2
1 1
10 3 ez 3 e z
D D 2 D D 2
2 2
=
D 1 D 1
1 1
= 10 e z e z case of failure
2 1 1 2
1 1
10 e z z 2 ez
= 2 3D 2 D
D 1
1 1 z
= 10 e z z e
2 3 2
ez z
= 10 e z
2 5
x log x 1 1
= 10 5 x 2 log x
2 5 x x
= C. F. + P. I.
G.S. is y
53
[Link]. Avinash Khambayat
d2y dy = x4
1) x
2
2
2x 4 y
dx dx
c1 1
= c2 x 4 x 4 log x
Ans. y x 5
d2y dy = log x
2) x
2
2
2x
dx dx
c2 1
c1 l o g x log x
2
=
Ans. y x 2
d3y 2
2 d y dy = x3 log x
3) x
3
3
3 x 2
x
dx dx dx
x3
c1 c2 log x c3 log x log x 1
2
=
Ans. y 27
d3y 2
3 d y dy = 1
4) x
4
3
2 x 2
x 2 xy
dx dx dx
1 1
Ans. y
= c1 log x c2 x c3 log x
x 4x
12 log x
d 2 y 1 dy =
5) x2
dx 2 x dx
= c1 log x c2 6log x
Ans. y
n 1
dny n 1 d y dy
a0 (ax b)n n
a1 ( ax b ) n 1
....... an 1 (ax b) an y f ( x )
dx dx dx
where an , an1 ,......, a1 , a0 are constant is called the Legendre’s differential equation. By
substituting ax b e
z
54
[Link]. Avinash Khambayat
dy
ax b aDy
dx
2
2 d y
ax b 2 a 2 D D 1 y
dx
3
3 d y
ax b 3 a3 D D 1 D 2 y
dx
and so on
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
Example1 Solve(1 + 𝑥 )2 𝑑𝑥 2 + (1 + 𝑥 ) 𝑑𝑥 + 𝑦 = 2𝑠𝑖𝑛(log(1 + 𝑥))
Put 1 + 𝑥 = 𝑒 𝑧
𝑑𝑦 𝑑2𝑦
𝑧 = log(1 + 𝑥 ) , (1 + 𝑥 ) = (1)𝐷, (1 + 𝑥 )2 2 = (1)𝐷(𝐷 − 1)
𝑑𝑧 𝑑𝑥
Given equation becomes,
D (D-1)y+D y+ y=2sinz
2𝑠𝑖𝑛𝑧
= (−1+1) , 𝑐𝑎𝑠𝑒 𝑜𝑓 𝑓𝑎𝑖𝑙𝑢𝑒𝑟
1
=𝑧 2 𝑠𝑖𝑛𝑧
2𝐷
= −𝑧𝑐𝑜𝑠𝑧
Exercise
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
1 Solve(1 + 𝑥 )2 𝑑𝑥 2 + (1 + 𝑥 ) 𝑑𝑥 + 𝑦 = 4𝑐𝑜𝑠(log(1 + 𝑥))
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
2 Solve(1 + 𝑥 )2 𝑑𝑥 2 + (1 + 𝑥 ) 𝑑𝑥 + 𝑦 = (2𝑥 + 3)(2𝑥 + 4)
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
3 Solve(2𝑥 + 1)2 𝑑𝑥 2 − 6(2𝑥 + 1) 𝑑𝑥 + 16𝑦 = 8(2𝑥 + 1)2
𝑑2 𝑦 𝑑𝑦
4 Solve(𝑥 + 1)2 𝑑𝑥 2 + (𝑥 + 1) 𝑑𝑥 − 𝑦 = 2 log(𝑥 + 1) + 𝑥 − 2
55
[Link]. Avinash Khambayat
1 ax
4. Perticular integral e , (a) 0 is
( D)
1 ax 1 ax
A] e B]x e
(a) (a)
1 1
c] eax B] eax
(a )
2
(a)
e2 x 17 e2 x 17
A] x B ] x
12 12 12 12
e 2 x 17 e 2 x 17
c] x B] x
12 12 12 12
56
[Link]. Avinash Khambayat
x cos x x sin x
A] B]
2 2
x cos x x sin x
c] B]
2 2
9. Perticular integral D 2 7 D 6 y e2 x is
e2 x e2 x
A] B]
4 2
2 x
e e 2 x
c] B]
4 4
A] e6 x B] e6 x
c]e6 x B]none
1
e ax
D
[Link] Integral for is
1 1
A] e ax B]x e ax
a a
1 1
C] e ax D] e ax
a
2
a
*********************************************
*
57
[Link]. Avinash Khambayat
58
To find the particular integral (P.I.) for \(2D^2y - Dy = \,\sin 5x\), we substitute \(D = i5\) into \(2D^2 - D\) resulting in \(2(-25) - 5i = -50 - 5i\). The P.I. is then found by dividing \(\sin 5x\) by \(-50 - 5i\), and simplifying the expression using complex algebra .
The characteristic equation \((D^2 - D + 1) = 0\) yields complex roots \(D = \frac{1}{2} \pm \sqrt{3}i/2\). This gives a complementary function \(C.F. = e^{x/2}(c_1 \cos(\sqrt{3}/2 x) + c_2 \sin(\sqrt{3}/2 x))\). For the particular integral (P.I.) of \(e^{2x}\), substitute \(D = 2\) into \(D^2 - D + 1\), resulting in an adjusted P.I. by introducing exponential adjustments to the function .
The general solution involves first solving \(2D^2 + aD = 0\) for its characteristic roots. This yields \(D = 0\) and \(D = -\frac{a}{2}\), giving the complementary function \(C.F. = c_1 + c_2 e^{-ax/2}\). The particular integral (P.I.) is determined using operators, substituting \(D = ai\) into \(2D^2 + aD\), and simplifying the expression \(\cos ax\) in terms of \(D^2+aD\) using trigonometric identities and operator division .
Using \(D + 1\) alters the operating framework of the differential equation by translating the spectrum or shifting the function being evaluated by negating each derivative by a factor \(e^{-x}\). This translates the axis of calculation and thus integrates in a way that multiplies each exponential evaluation by \(e^x\), effecting a spatial shift in the solution landscape .
The Legendre transformation is used to handle complex differential equations, particularly those with variable coefficients, by re-expressing the equation in terms of a different variable, simplifying the solution path. This transformation involves changing variables so that the function satisfies new differential relationships, making use of the orthogonal properties of Legendre polynomials to systematically adjust and calculate solutions in terms of a solvable base function linkage .
When solving \((D+1)^2 y = 0\), the auxiliary equation is \((D+1)^2 = 0\) with a repeated root \(D = -1\). This leads to a complementary function \(C.F. = (c_1 + c_2 x) e^{-x}\), where the solution is adapted to account for the root multiplicity by introducing the polynomial term \(c_2 x\).
The characteristic equation of \((D^2 + 4)y = 0\) is \(D^2 + 4 = 0\). This gives the roots \(D = \pm 2i\), which are complex conjugates. Therefore, the complementary function is expressed as \(C.F. = c_1 \cos 2x + c_2 \sin 2x\) using exponential solutions that account for imaginary roots .
The auxiliary equation derived from \((D^2 + 3D + 2) = 0\) is \((D+1)(D+2) = 0\), with roots \(D = -1\) and \(D = -2\). These roots provide the complementary function \(C.F. = c_1 e^{-x} + c_2 e^{-2x}\). The general solution of the differential equation is formed by adding this complementary function to the particular integral of the non-homogeneous part \(\sin 3x\).
First, solve the characteristic equation \(D^2 - 2D + 2 = 0\) for the roots \(D = 1 \pm i\). This provides the complementary function \(C.F. = e^x(c_1 \cos x + c_2 \sin x)\). The particular integral \(P.I.\) is obtained by substituting \(x^2\) into the operator modification technique that compensates for polynomial variance using repeated derivatives, usually involving reducing techniques through successive differentiation .
Failure in finding a legitimate particular integral occurs when the non-homogeneous part of an equation is a solution of the complementary function, creating a resonance condition. This is addressed by multiplying the non-homogeneous part by \(x\) to raise its order, which eliminates degeneracy and allows the calculation of the particular integral .