Module 4
CHECK FOR UNDERSTANDING (20 minutes)
This will serve as a quiz for the students. 1 point is given to each correct answer and another point for the correct rationale
given per number. Superimpositions & erasure are not allowed.
Multiple Choice
RATIONALIZATION ACTIVITY (DURING THE FACE TO FACE INTERACTION WITH THE STUDENTS)
After the prescribed time, the correct answers and their respective rationale will be provided. You are encouraged to ask
questions if there are any.
1. This aids in the prevention of external rotation of the hips when a patient is in a supine position.
ANSWER: D) A & C
Rationale: Trochanter rolls are used to prevent external rotation of the hips when a patient is placed in a supine position, and sandbags may also be used as
an additional or alternative support.
2. A patient is to be placed on a Fowler’s position. As his nurse, how will you properly position the patient?
ANSWER: B) Position the head of the bed is elevated 45 to 60 degrees, and the patient's knees are slightly elevated without pressure to restrict circulation in
the lower legs.
Rationale: This is the correct setup for Fowler’s position, where the head of the bed is elevated between 45 to 60 degrees, and the knees are slightly
elevated to reduce pressure on the lower legs.
3. Supporting the hand so that it’s slightly elevated in relation to the elbow when in a Fowler’s position prevents which complication?
ANSWER: C) Edema to the hand
Rationale: Elevating the hand slightly above the elbow helps to prevent edema in the hand by promoting better circulation.
4. In this position, the relationship of body parts is essentially the same as in good standing alignment, except that the body is in the horizontal plane.
ANSWER: D) Supine position
Rationale: In the supine position, the body is aligned as it would be in standing position but is lying flat on the back in the horizontal plane.
5. To prevent footdrop, what position should the patient’s feet maintain?
ANSWER: C) Dorsal flexion
Rationale: To prevent footdrop, it’s essential to keep the feet in dorsal flexion, either with a footboard or high-top sneakers to maintain this position.
6. In this position, the patient rests on the side with the major portion of body weight on the dependent hip and shoulder.
ANSWER: C) Side-Lying position
Rationale: In the side-lying (or lateral) position, the patient rests primarily on the dependent hip and shoulder.
7. In this position, the patient lies face or chest down.
ANSWER: B) Prone position
Rationale: The prone position involves the patient lying face down or chest down.
8. How does Sims’ position differentiate from lateral position?
ANSWER: A) The patient places the weight on the anterior ileum, humerus, and clavicle.
Rationale: Sims’ position involves placing the body weight on the anterior ileum, humerus, and clavicle, which differentiates it from the side-lying position.
9. What is the goal for logrolling a patient?
ANSWER: D) All of the above
Rationale: The goal of logrolling is to keep the body in straight alignment, prevent twisting of the body, and ensure proper repositioning to avoid pressure
ulcers.
10. How will you prevent footdrop for a patient in a prone position?
ANSWER: C) Place feet in a wide base of support, with foot closer to bed in front of the other foot.
Rationale: A wide base of support helps improve balance and ensures proper body alignment while in the prone position.
11. You are to assist a patient in positioning in bed. Which action will improve your balance?
ANSWER: C) Place feet in wide base of support, with foot closer to bed in front of the other foot.
Rationale: This improves balance and allows for proper weight transfer as you move the patient to a sitting position.
12. A patient who can partially bear weight should have the head of his bed raised at 30 degrees, for which rationale?
ANSWER: D) A & C
Rationale: Raising the head of the bed at 30 degrees facilitates raising the patient to a sitting position and helps protect the patient from falling.
13. To maintain the alignment of the patient’s head and cervical vertebrae, where should a nurse place her arm that’s nearer to the head of the bed?
ANSWER: C) Under the patient’s shoulder
Rationale: Placing the nurse’s arm under the patient’s shoulder helps to maintain alignment of the head and cervical vertebrae.
14. A nurse rocks a patient up to a standing position on count of 3 while straightening hips and legs and keeping knees slightly flexed. What is the
rationale for the nurse’s actions?
ANSWER: D) Rocking motion gives the patient's body momentum and requires less muscular effort to lift him or her.
Rationale: The rocking motion creates momentum that helps to lift the patient with less muscular effort.
15. As a nurse lowers the patient down into the chair, what should he demonstrate to observe proper body mechanics?
ANSWER: B) Flex hips and knees while lowering the patient into a chair
Rationale: Proper body mechanics involve flexing the hips and knees to avoid strain and to safely lower the patient into a chair.