Monthly Social Studies Test for 10th Grade
Monthly Social Studies Test for 10th Grade
undefined
Test / Exam Name: Monthly Test Standard: 10TH Subject: SOCIAL STUDIES
Student Name: Section: Roll No.:
Q1. In the 17th century, merchants from towns in Europe moved to the countryside to: 1 Marks
A. supply money to peasants and artisans to persuade them B. persuade them to settle in towns.
to produce for international markets.
C. provide them with small workshops. D. stop them from working for other companies.
Ans: A supply money to peasants and artisans to persuade them to produce for international markets.
Q2. ………… have been a major force in the globalisation process connecting distant regions of the world? 1 Marks
A. Traders. B. International companies.
C. Multinational corporations. D. Businesses houses.
Ans: C Multinational corporations.
Q3. What was the Rowlatt Act of 1919? 1 Marks
A. Detention after trial for 3 years. B. No hearing of cases.
C. Detention of prisoners for 3 years without trial. D. Allowed detention of political prisoners without trial for
two years.
Ans: D Allowed detention of political prisoners without trial for two years.
Q4. A long battle had to be fought in courts to make cigarette manufacturing companies accept that their 1 Marks
product could lead to:
A. Heart disease. B. Lung disease.
C. Breathing problem. D. Cancer.
Ans: D Cancer.
Explanation:
Cigarette-smoking causes cancer.
Q5. Choose the correct option to fill the blank. 1 Marks
Removing barriers or restrictions on business and trade set by the government is called as ________.
A. Disinvestment B. Special Economic Zones
C. Liberalisation D. Foreign Direct Investment
Ans: C Liberalisation
Q6. Jawaharlal Nehru proudly proclaimed the dams as the ……………… 1 Marks
A. Saviours of India. B. Temples of modern India.
C. Future of India. D. Complexes of India.
Ans: B Temples of modern India.
Q7. Many farmers own land which is allotted to them by government: 1 Marks
A. Against the payment by cash. B. Against property in towns.
C. Against the payment of revenue. D. None of the above.
Ans: C Against the payment of revenue.
Explanation:
Against the payment of revenue, many farmers are alloted land by the government.
Q8. Which of the following is the reason for improvement or change in technology? 1 Marks
A. Nationalisation B. Privatisation C. Globalisation D. None
1/21
Ans: C Globalisation
Explanation:
The reason for improvement or change in technology is globalisation.
Process of integrating domestic economy with world economy is called globalisation.
Globalisation enables exchange of social, cultural, technological ideas across the borders.
Its effects include access to technology, growth of international trade, increased employment opportunities, free flow of foreign capital etc.
Q9. Money is something that can act as a medium: 1 Marks
A. For exchange of commodities. B. For exchange of goods.
C. Of exchange in transactions. D. None of the above.
Ans: C Of exchange in transactions.
Explanation:
Money acts as a medium of exchange in transactions.
Q10. In dealing with power sharing, which one of the following statements is NOT correct about democracy? 1 Marks
A. People are the source of all political power. B. In a democracy, people rule themselves j through
institutions of self-governance.
C. In a democracy, due respect is given to diverse groups D. In a democracy, if the power to decide is dispersed, it is
and views that exist in a society. not possible to take quick decisions and enforce them.
Ans: D In a democracy, if the power to decide is dispersed, it is not possible to take quick decisions and enforce them.
Q11. Which river is associated with the Hirakud dam? 1 Marks
A. Narmada. B. Tapi. C. Mahanadi. D. Ganga.
Ans: C Mahanadi.
Q12. What percentage of their deposits is kept as cash by the banks in India? 1 Marks
A. 25% B. 20% C. 15% D. 10%
Ans: C 15%
Q13. Which soil is also known as cotton soil? 1 Marks
A. Alluvial soil. B. Black soil. C. Red soil. D. Laterite soil.
Ans: B Black soil.
Q14. Every litre of waste water discharged by our industry pollutes ……. times the quantity of fresh water? 1 Marks
A. 5 B. 8 C. 10 D. 2
Ans: C 10
Q15. Ford Motors came to India in _______ and spent Rs. 1700 crore to set up a large plant near Chennai. 1 Marks
A. 1995. B. 1999. C. 1990. D. 1998.
Ans: A 1995.
Q16. UNDP measures the development of country based on __________. 1 Marks
A. Health B. Education
C. Per capita income D. All of these
Ans: D All of these
Explanation:
UNDP measures the development of a country bringing out its HDI Report based on 3 parameters:
Life expectancy,
Literacy, and
Standard of living.
Q17. In the last years of 17th century, the gross value of trade that passed through ...... had been ₹ 16 1 Marks
million. By the 1740s it had slumped to ........
A. Surat, → 3 million. B. Masulipatnam, → 7 million.
C. Hoogly, → 5 million. D. Madras, → 9 million.
2/21
Ans: A Surat, → 3 million.
Q18. Gypsum, potash salt and sodium salt are………. 1 Marks
A. Sedimentary minerals. B. Metamorphic minerals.
C. Igneous minerals. D. Residual minerals.
Ans: A Sedimentary minerals.
Q19. From what type of deposits are gold, silver, and platinum obtained? 1 Marks
A. Residual deposits. B. Molten and gaseous forms.
C. Accumulation and concentration under great heat. D. Alluvial deposits in sands of valley floors and the base of
hills.
Ans: D Alluvial deposits in sands of valley floors and the base of hills.
Q20. Which of the following did not take part in the First World War? 1 Marks
A. Portugal B. Germany C. France D. England
Ans: A Portugal
Q21. Give an example of digital banking? 1 Marks
A. Cheque. B. Demand draft. C. Deposit form. D. ATM card.
Ans: D ATM card.
Q22. Both the Union and the state government can make laws on the subjects mentioned in the 1 Marks
A. Union list B. State list C. Concurrent list D. None of the above
Ans: C Concurrent list
Q23. What was the effect of the Non-cooperation movement on the plantation workers in Assam? 1 Marks
A. They left the plantations and headed home B. They went on strike
C. They destroyed the plantations D. None of the options
Ans: A They left the plantations and headed home
Q24. Certain events are given below. Choose the appropriate chronological order: 1 Marks
i. Coming of Simon Commission to India.
ii. Demand of Purna Swaraj in Lahore Session of INC.
iii. Government of India Act, 1919.
iv. Champaran Satyagraha.
A. 3 – 2 – 4 – 1 B. 1 – 2 – 4 – 3 C. 2 – 3 – 1 – 4 D. 4 – 3 – 1 – 2
Ans: D 4 – 3 – 1 – 2
4–3–1–2
Q25. Which scholar expressed a deep anxiety about printing? 1 Marks
A. Martin Luther B. Erasmus C. Johann Gutenberg D. None of these
Ans: C Johann Gutenberg
Q26. Jute fibre is obtained from which part of the Jute ______. 1 Marks
A. Root B. Stem C. Leaf D. Fruit
Ans: B Stem
Q27. The length of road per _______ of area is known as the density of roads. 1 Marks
A. 100 sq. km. B. 300 sq. km. C. 200 sq. km. D. 500 sq. km.
Ans: A 100 sq. km.
Q28. When a consumer has claims of Rs. 20 lakhs, he must file a case in the _____. 1 Marks
A. State Consumer Court B. National Consumer Court
3/21
C. District Consumer Court D. International Court
Ans: C District Consumer Court
Explanation:
National level consumer court hears claims amounting more than Rs. 1 crore.
State level consumer court hears claims amounting less than Rs 1 crore.
District level consumer court hears claims amounting up to Rs 20 lakhs.
Q29. Which of the following is not an example of basic services? 1 Marks
A. Hospitals. B. Educational institutions.
C. Police stations. D. Garment shops.
Ans: D Garment shops.
Q30. Power sharing is good because it helps to: 1 Marks
A. Increase the possibility of conflict between social groups. B. Reduce the possibility of conflict between social groups.
C. Share the powers between the social groups. D. None of the above.
Ans: B Reduce the possibility of conflict between social groups.
Explanation:
Power sharing helps to reduce the possibility of conflict between social groups.
Q31. Assertion (A): The modern currency is used as a medium of exchange; however, it does not have a use of 1 Marks
its own.
Reason (R): Modern currency is easy to carry
A. Both assertion and reason are true, and reason is the B. Both assertion and reason are true, but reason is not the
correct explanation of assertion. correct explanation of assertion.
C. Assertion is true, but reason is false. D. Both assertion and reason are false.
Ans: B Both assertion and reason are true, but reason is not the correct explanation of assertion.
Q32. What proved a deadly killer for America's original inhabitants? 1 Marks
A. Rinderpest. B. Measles. C. Tuberculosis. D. Smallpox.
Ans: D Smallpox.
Q33. What was the problem that the Europeans faced in Africa to carry out the work of plantations? 1 Marks
A. Shortage of water. B. Shortage of labour-willing to work for wages.
C. Lack of technology. D. Rinderpest.
Ans: B Shortage of labour-willing to work for wages.
Q34. …………Refers to an agreement in which the lender supplies the borrower with money, goods or services in return for the promise 1 Marks
of future payment.
A. Debit. B. Cash transaction.
C. Credit. D. Tradea.
Ans: C Credit.
Q35. In which year, the Indian Wildlife (Protection) Act was implemented? 1 Marks
A. 1970 B. 1971 C. 1972 D. 1974
Ans: A 1970
Q36. Carding is a process: 1 Marks
A. In spinning B. In weaving
C. In which cotton or wool fibres are prepared for spinning. D. In which finishing of cloth is done.
Ans: C In which cotton or wool fibres are prepared for spinning.
Q37. What is stock? 1 Marks
A. Resources which can be renewed or reproduced. B. Resources which are found in a region, but have not
been utilised.
4/21
C. Materials in the environment which have the potential D. Solar and wind energy, water, forests and wildlife.
to satisfy human needs, but human beings do not have
the appropriate technology to access these.
Ans: C Materials in the environment which have the potential to satisfy human needs, but human beings do not have the appropriate
technology to access these.
Q38. When was the 'Consumer Protection' Act amended? 1 Marks
A. In 1990 and 1992 B. In 1992 and 1995
C. In 1989 and 1991 D. In 1991 and 1993
Ans: D In 1991 and 1993
Q39. World Trade Organisation (WTO) is an organisation whose aim is to liberalise _________. 1 Marks
A. Internal trade B. International trade
C. External trade D. National trade
Ans: B International trade
Explanation:
WTO deals with the global rules of trade between nations.
It was set up to ensure trade flows smoothly and freely between nationas.
As of December 2017, WTO has 164 members.
Q40. What was the impact of printing press on skilled handwriters? 1 Marks
A. They lost their jobs B. Their popularity went down
C. They were prospered as there were many opportunities D. None of these
of work such as drawing images, painting boarders.
Ans: C They were prospered as there were many opportunities of work such as drawing images, painting boarders.
Q41. The open forests in India are ________ of its total geographical area. 1 Marks
A. Around 9%. B. Around 20%. C. Around 15%. D. Around 1%.
Ans: A Around 9%.
Q42. Which is a high safety required product? 1 Marks
A. Medicines. B. LPG Cylinder. C. Pressure cooker. D. All of these.
Ans: D All of these.
Q43. Which one of the following states has the highest production of manganese? 1 Marks
A. Orissa B. Madhya Pradesh C. Karnataka D. Rajastan
Ans: A Orissa
Q44. Which one of the following is true about Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana? 1 Marks
A. A scheme for development of National Highway. B. A scheme for Border Roads.
C. A scheme for village road connection. D. A scheme for mountain road.
Ans: C A scheme for village road connection.
Explanation:
Under this scheme special provisions are made so that every village in the country is linked to a major town in
the country by an all season motorable road.
Q45. Who composed Vande Matram? 1 Marks
A. Bal Gangadhar Tilak B. Bankim Chandra Roy
C. Bankim Chandra Chattopadhyaya D. Rabindranath Tagore
Ans: C Bankim Chandra Chattopadhyaya
Explanation:
It was in the twentieth century, with the growth of nationalism, that the identity of India came to be visually associated with the image of
Bharat Mata.
The image was first created by Bankim Chandra Chattopadhyay.
5/21
In the1870s he wrote Vande Mataram as a hymn to the motherland.
Later it was included in his novel Anandamath and widely sung during the Swadeshi movement in Bengal.
Q46. When US became new colonial power? 1 Marks
A. 1850 B. 1870 C. 1890 D. 1900
Ans: C 1890
Explanation:
Britain and France made vast additions to their overseas territories in the late nineteenth century.
Belgium and Germany became new colonial power.
The US also became a colonial power in the late 1890s by taking over some colonies earlier held by Spain.
Q47. Indentured labour was abolished in: 1 Marks
A. 1921 B. 1931 C. 1941 D. 1951
Ans: A 1921
Explanation:
In 1921, indentured labour was abolished. Indentured labourers were bounded labourers under contract to
workers for an employer.
Q48. Who were the Axis powers in World War II? 1 Marks
A. Nazi Germany, Japan and Italy. B. Germany, Austria-Hungary, Italy.
C. Germany, Italy, Ottoman Turkey. D. Germany, Italy, Austria-Hungary.
Ans: A Nazi Germany, Japan and Italy.
Q49. Which one of the following countries is the largest producer of rice in the world? 1 Marks
A. China B. Japan C. Philippines D. Bangladesh
Ans: A China
Explanation:
China producers the world's largest amount of rice. Rice production needs an intensive labour.
Rice plant is grown in wet lands. It is llanted in february to april and harvested in june july.
It contributes to the 34% in total rice output.
Q50. Which one of the following organizations prepares the ‘World Development Report’? 1 Marks
A. World Bank B. International Monetary Fund
C. World Health Organisation D. International Labour Organisation
Ans: A World Bank
Q51. An independent institution to conduct Panchayat and municipal elections, in each state is called: 1 Marks
A. State Election Commission. B. Central Election Commission.
C. Local Election Commission. D. None of the above.
Ans: A State Election Commission.
Explanation:
It is called State Election Commission.
Q52. Which one of the following political parties exposed secularism and welfare of weaker sections and 1 Marks
minorities?
A. Communist Party of India (Marxist). B. Bahujan Samaj Party.
C. Bharatiya Janata Party. D. Indian National Congress.
Ans: B Bahujan Samaj Party.
Q53. Over these years, cultivation methods have changed significantly depending upon the characteristics of 1 Marks
………………….
A. Type of crop. B. Technological know-how.
C. Type of season. D. Government intervention.
Ans: B Technological know-how.
6/21
Q54. The red soil is red in colour because: 1 Marks
A. It is rich in humus. B. It is rich in iron compounds.
C. It is derived from volcanic origin. D. It is rich in potash.
Ans: B It is rich in iron compounds.
Q55. According to the information given on formal and informal loans how much of the loan is taken by the 1 Marks
poor household from informal sources?
A. 60%. B. 75%. C. 85%. D. 70%.
Ans: C 85%.
Q56. In India, primitive form of cultivation is called ‘Bewar’ in: 1 Marks
A. Orissa. B. West Bengal. C. Andhra Pradesh. D. Madhya Pradesh.
Ans: D Madhya Pradesh.
Explanation:
It is so called in Madhya Pradesh.
Q57. India is the ………………largest producer as well as the consumer of pulses in the world. 1 Marks
A. First. B. Second. C. Third. D. Fourth.
Ans: A First.
Q58. Which of the following states is the leading producer of jute products in the country? 1 Marks
A. Madhya Pradesh B. Andhra Pradesh C. West Bengal D. Uttar Pradesh
Ans: C West Bengal
Q59. Which of the following region faces water scarcity even after receiving high annual rainfall? 1 Marks
A. Sriganganagar B. Cherrapunjee C. Srinagar D. Shimla
Ans: B Cherrapunjee
Explanation:
It sounds incredible but it’s true that the world’s wettest town - Cherrapunji - is now suffering from a shortage of drinking water.
The problem is that Cherrapunji lies atop a high limestone plateau.
Rain falling on the town drains away immediately.
Very little rain collection takes place, because the locals don’t like the taste of water running off rusty tin roofs.
With a growth in the town population, water has to be carried up from the plains during the drier winter months.
Q60. The jurisdictions of the respective levels or tiers of government: 1 Marks
A. Are not specified in the constitution. B. Are specified in the constitution.
C. Are written in the constitution. D. All the above.
Ans: B Are specified in the constitution.
Explanation:
The jurisdiction of the respective levels or tiers of government are specified in the constitution.
Q61. Locally formed consumers organisations are known as: 1 Marks
A. Consumer forums. B. Consumer protection councils.
C. Both (a) and (b). D. None of the above.
Ans: C Both (a) and (b).
Explanation:
They are known as consumer forums or consumer protection councils.
Q62. What are the drawbacks of the weaving sector in India? 1 Marks
A. Power supply is erratic. B. Hard to sell. C. Lack of buyer. D. Lack of exports.
Ans: A Power supply is erratic.
Q63. As per the census of 1921, millions of people died due to: 1 Marks
A. War. B. Riots.
7/21
C. Epidemic and Famines. D. None of the above.
Ans: C Epidemic and Famines.
Q64. Which state passed the first resolution for joint forest management? 1 Marks
A. Madhya Pradesh. B. Karnataka.
C. Himachal Pradesh. D. Odisha.
Ans: D Odisha.
Q65. In the question given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read 1 Marks
the statements and choose the correct option:
Assertion (A): Democracy is a legitimate government.
Reason (R): Regular, free and fair elections are the spirit of democracy.
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct B. Both (A) and (R) are incorrect.
explanation of (A).
C. (A) is correct, but (R) is incorrect. D. (A) is incorrect, but (R) is correct.
Ans: A Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Q66. Rice is a Kharif crop that requires high temperature (above 25°C) and high humidity with annual 1 Marks
rainfall above ______.
A. 100cm. B. 200cm. C. 150cm. D. 50cm.
Ans: A 100cm.
Q67. Bhoodan-Gramdan movement initiated by Vinoba Bhave is also known as the __________. 1 Marks
A. Peaceful Revolution B. Silent Revolution
C. Land gift moment D. Violent Revolution
Ans: C Land gift moment
Explanation:
Bhoodan Movement or Land Gift Movement The Bhoodan Movement or Land Gift Movement was a voluntary
land reform movement in India, started by Acharya Vinoba Bhave in 1951 at Pochampally village which is now
in Telangana, India and known as Bhoodan Pochampally.
Q68. Which one of the following statements is most appropriate regarding transactions made in money? 1 Marks
A. It is the easiest way. B. It is the safest way.
C. It is the cheapest way. D. It promotes trade.
Ans: A It is the easiest way.
Q69. Identify the federation which is an example of 'pooling sovereignty and retaining identity'. 1 Marks
A. India B. Canada C. UK D. U.S.A
Ans: D U.S.A
Explanation:
This type of ‘coming together’ federations include the USA, Switzerland and Australia.
In this first category of federations, all the constituent States usually have equal power and are strong vis-à-vis the federal government.
Q70. Assertion (A): In India the primary sector is the largest employer. 1 Marks
Reason (R): The demand of services has increased enormously.
A. both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason B. both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason
(R) is the correct explanation of Assertion (A). (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C. Assertion (A) is true but Reason (R) is false. D. Assertion (A) is false but Reason (R) is correct.
Ans: B both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
Q71. Who, among the following was the author of the famous book 'Hind Swaraj'? 1 Marks
A. Shaukat Ali. B. Subhas Chandra Bose.
C. Jawahar Lal Nehru. D. Mahatma Gandhi.
8/21
Ans: D Mahatma Gandhi.
Q72. As per language policy of Indian Government, which one of the following statements is true regarding 1 Marks
the status of Hindi language?
A. Only Hindi is our national language. B. Hindi is the official language.
C. Hindi has been accepted as the mother tongue of all the D. None of the above.
Indians.
Ans: B Hindi is the official language.
Q73. Which Indian State has better performance in terms of Human Development? 1 Marks
A. Bihar B. Orissa C. Kerala D. Uttar Pradesh
Ans: C Kerala
Explanation:
Kerala despite having low per capita income has better performance in terms of Human Development.
Q74. In ancient India, along with the sophisticated hydraulic structures, there existed an extraordinary 1 Marks
tradition of a water-harvesting system, What efforts were made?
A. In-depth knowledge irrigation. B. Soil types and developed wide ranging techniques to
harvest rainwater, groundwater, river water and flood
water.
C. They had modern knowledge. D. They knew ho to control floods.
Ans: B Soil types and developed wide ranging techniques to harvest rainwater, groundwater, river water and flood water.
Q75. Which one of the following is a major benefit to a local company which goes for joint production with 1 Marks
an MNC?
A. MNC provides Money and Technology to local company. B. MNC takes all decisions to reduce burden of local
company.
C. MNC purchases all shares of local company for faster D. MNC might ask for labour and capital investment from
production. local company.
Ans: A MNC provides Money and Technology to local company.
Q76. Between 1812 and 1871, the share of raw cotton exports rose from: 1 Marks
A. 10 percent to 35 percent. B. 15 percent to 40 percent.
C. 5 percent to 35 percent. D. 5 percent to 40 percent.
Ans: C 5 percent to 35 percent.
Explanation:
Between 1812 and 1871, the share of raw cotton exports rose from 5 percent to 35 percent.
Q77. Why did Gandhiji urge the Congress to join the Khilafat Movement? 1 Marks
A. He knew that only hindus can launch broad-based B. He knew that only muslims can launch broad-based
movement. movement.
C. He saw this as an opportunity to bring the Muslims D. He wanted to support the Khilafat alone.
under the umbrella of a unified national movement.
Ans: C He saw this as an opportunity to bring the Muslims under the umbrella of a unified national movement.
Q78. The first jute mill was set up in 1859 at Rishra, located near _______. 1 Marks
A. Mumbai. B. Chennai. C. Kolkata. D. Surat.
Ans: C Kolkata.
Q79. At what level does a Panchayat Samiti operate in a Panchayati Raj structure? 1 Marks
A. Village level B. Gram Panchayat level
C. Block level D. District level
Ans: C Block level
9/21
Q80. The soil formed by the deposition of silt brought by rivers is __________. 1 Marks
A. Alluvial soil B. Red soil C. Black soil D. Pod soil
Ans: A Alluvial soil
Explanation:
The alluvial soil consists of various proportions of sand, silt and clay.
Alluvial soils are formed by silt brought by rivers.
Q81. The ‘slash and burn’ agriculture in Venezuela is known as: 1 Marks
A. Milpa. B. Conuco. C. Roca. D. Ray.
Ans: B Conuco.
Explanation:
It is known as Conuco.
Q82. Brussels has a separate government in which both the communities have: 1 Marks
A. Unequal representation. B. Equal representation.
C. No representation. D. None of the above.
Ans: B Equal representation.
Explanation:
Both the communities have equal representation.
Q83. The main feature of India as a Federal State is ____________. 1 Marks
A. Decentralization B. Three-tier government
C. Theory of separation of powers D. Sovereignty
Ans: B Three-tier government
Q84. What are electronic banking services? 1 Marks
A. ATM. B. Debit Card. C. Credit Card. D. All of these.
Ans: D All of these.
Q85. The most serious source of nationalist tension in Europe after 1871 was in the area called known as: 1 Marks
A. Balkans B. Slovenia C. Serbia D. Croatia
Ans: A Balkans
Explanation:
It was in the Balkans.
Q86. The soil of India which becomes sticky in rainy season is _________. 1 Marks
A. Alluvial B. Red C. Black D. Mountain
Ans: C Black
Explanation:
The black soil get sticky when wet and difficult to work on unless tilled immediately after the first shower or
during the pre - monsoon period.
Q87. Assertion (A): In the public sector, the government owns most of the assets and provides all the services. 1 Marks
Reason (R): all services sectors in India are growing extremely well and each individual engaged in any
kind of tertiary activity and earns a high income.
A. both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason B. both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason
(R) is the correct explanation of Assertion (A). (R) is not the correct explanation of Assertion (A).
C. Assertion (A) is true but Reason (R) is false. D. Assertion (A) is false but Reason (R) is correct.
Ans: A both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
Q88. Which of the following statements are true about Gomasthas? 1 Marks
A. Gomasthas had a close relationship with weavers. B. In many weaving villages, there were reports of clashes
between weavers and gomasthas.
10/21
C. The new gomasthas were outsiders, with no long-term D. Both (a) and (b).
social link with the village.
Ans: D Both (a) and (b).
Q89. When was Ireland forcibly incorporated into the United Kingdom? 1 Marks
A. 1798 B. 1801 C. 1800 D. 1799
Ans: B 1801
Q90. Name the organisation whose aim is to liberalise international trade. 1 Marks
A. ILO (International Labour Organisation). B. WHO (World Health Organisation).
C. WTO (World Trade Organisation). D. NSSO (National Sample Survey Organisation).
Ans: C WTO (World Trade Organisation).
Q91. Which of the following is not a modern form of money? 1 Marks
A. Paper notes. B. Demand deposits. C. Silver coins. D. None of the above.
Ans: C Silver coins.
Q92. Which of the following is the first book printed by printing press? 1 Marks
A. Diamond Sutra B. Bible C. Ukiyo D. None of these
Ans: B Bible
Q93. What all factors could strengthen the autocratic monarchies of Europe? 1 Marks
A. A modern army B. Efficient bureaucracy
C. Abolition of feudalism and serfdom. D. All of these
Ans: C Abolition of feudalism and serfdom.
Explanation:
Autocracy is a system of government in which supreme political power to direct all the activities of the state is concentrated in the hands of
one person.
The belief that abolition of feudalism and serfdom, replacing it with a modern army, an efficient bureaucracy and a strong economy could
strengthen the autocratic monarchies of Europe.
Q94. Mark the option which is most suitable: 1 Marks
ASSERTION (A): Individual Resources are owned privately by individuals like cars, houses, lands.
REASON (R): Community resources are accessible to all the members of the community like burial grounds,
village ponds etc.
A. If both assertion (A) and reason (R) are true and reason B. If both assertion (A) and reason (R) are true but reason
(R) is the correct explanation of assertion (A). (R) is not the correct explanation of assertion (A).
C. Assertion (A) is true but reason (R) is false. D. Both assertion (A) and reason (R) are false.
Ans: B If both assertion (A) and reason (R) are true but reason (R) is not the correct explanation of assertion (A).
Q95. Give reason as to why power sharing can be good for a country? 1 Marks
A. It helps to reduce the possibility of conflict between B. Is a good way to ensure the stability of political order.
social groups.
C. It does not lead to confusion in managing the state. D. Both (a) & (b).
Ans: D Both (a) & (b).
Q96. What is the use of constructing multipurpose river valley projects? 1 Marks
A. To increase the navigability of the river. B. To generate hydroelectricity.
C. To control flood D. All of the above
Ans: D All of the above
Explanation:
As the name implies multi-purpose river valley projects are carried on with an intention to serve for more than one requirement.
These projects reduce the threat of seasonal floods. Today, dams are built not just for irrigation but for electricity generation, water supply
for domestic and industrial uses, recreation, inland navigation and fish breeding.
11/21
Q97. Who was responsible for the infamous Jallianwalla Bagh incidence on 13th April, 1919 at Amritsar? 1 Marks
A. Warren Hastings. B. General Dyer. C. Lord Cornwallis. D. William Bentick.
Ans: B General Dyer.
Q98. What was the reason for the extinction of Tigers? 1 Marks
A. Trade of tiger skins and the use of their bones in B. Hunting for fun.
traditional medicines.
C. Killing by the locals for protection from attacks. D. Poisoning them.
Ans: A Trade of tiger skins and the use of their bones in traditional medicines.
Q99. Name the army founded by Garibaldi during the unification of Italy. 1 Marks
A. Black shirts B. Brown shirts C. Red shirts D. Red army
Ans: C Red shirts
Explanation:
In 1867, Garibaldi led an army of volunteers known as Red shirts to Rome to fight the last obstacle to the
unification of Italy, the Papal States where a French garrison was stationed.
Q100. Name a folk hero of Andhra Pradesh, who had a variety of special powers like astrological predictions 1 Marks
and heal people.
A. Birsa Munda. B. Alluri Sitaram Raju.
C. Dr. Rajendra Prasad. D. Mahadev Desai.
Ans: B Alluri Sitaram Raju.
Q101. The correct number of subjects of the Concurrent list of the Indian Constitution is _________. 1 Marks
A. 62 B. 47 C. 42 D. 32
Ans: B 47
Explanation:
The Concurrent List or List-III (Seventh Schedule) is a list of 52 items (though the last item is numbered 47)
given in the Seventh Schedule to the Constitution of India.
The legislative section is divided into three lists: Union List, State List and Concurrent List.
Unlike the federal governments of the United States, Switzerland or Australia, residual powers remain with the
Union Government, as with the Canadian federal government.
Q102. The Non-Cooperation Movement was started by Mahatma Gandhi in support of: 1 Marks
A. Swaraj B. Chauri Chaura
C. Khilafat and Swaraj D. Khilafat
Ans: C Khilafat and Swaraj
Q103. Who is the chairperson of Municipal Corporation? 1 Marks
A. Block development officer B. Mayor
C. Sarpanch D. Member of Lok Sabha
Ans: B Mayor
Q104. Rinderpest is a? 1 Marks
A. Cattle disease in Africa. B. Cattle disease in China.
C. Cattle disease in India. D. Cattle disease in Russia.
Ans: A Cattle disease in Africa.
Explanation:
Rinderpest is an infectious disease of ruminants, especially cattle, caused by a paramyxovirus.
It is characterized by fever, dysentery, and inflammation of the mucous membranes. It was originated in Africa.
Q105. Which one of the following does not come under terms of credit? 1 Marks
A. Interest rate. B. Employment.
C. Collateral. D. Mode of repayment.
12/21
Ans: B Employment.
Q106. Which of the following statements are true about the Unitary system of Government? 1 Marks
A. Under the unitary system, either there is only one level of B. The central government can pass on orders to the
government or the sub-units are subordinate to the provincial or the local government.
central government.
C. State government has powers of its own for which it is not D. All of the above statements are true.
answerable to the central government.
Ans: D All of the above statements are true.
Q107. From the mid-19th century, faster industrial growth in Britain led to: 1 Marks
A. Higher income. B. Unemployment in rural Britain.
C. Migration of people to Britain. D. The arrival of women industrial workers.
Ans: A Higher income.
Q108. Leading libraries in England became instruments for educating: 1 Marks
A. White-collar workers and artisans. B. Artisans and lower-middle class people.
C. While-collar workers. D. White-collar workers artisans and lower-middle class
people.
Ans: D White-collar workers artisans and lower-middle class people.
Explanation:
Leading libraries in England became instruments for educating white-collar workers, artisans and lower-middle
class people.
Q109. Contribution to GOP in India is more by the. 1 Marks
A. Primary sector B. Secondary sector C. Tertiary sector D. Public sector
Ans: C Tertiary sector
Q110. Which one of the following is not a challenge to political party. 1 Marks
A. lack of internal democracy. B. Dynastic succession
C. Growing role of money and muscle power. D. All of these
Ans: D All of these
Q111. Which MNCs have invested in setting up factories in India for production? 1 Marks
A. Automobiles B. Soft Drinks C. Garments D. Minerals
Ans: A Automobiles
Q112. Which country was second producer of cotton after China in 2008? 1 Marks
A. USA B. India C. Bangladesh D. Pakistan
Ans: B India
Q113. Water is required for ______ processes. 1 Marks
A. Finishing B. Manufacturing C. Packaging D. Both a and b
Ans: A Finishing
Explanation:
In manufacturing processes, water is used to generate electric power, to make steam for processing and
cleaning, to cool or control process temperature, to rinse, to dilute food, and to formulate products
containing water.
Q114. Which of the following country is an example for 'holding together' federations? 1 Marks
A. Australia B. USA C. Spain D. Switzerland
Ans: C Spain
Q115. Which of the following statements are true? 1 Marks
13/21
A. A legitimate government is one where citizens, through B. Prudential reasons stress that power sharing will bring out
participation, acquire a stake in the system. better outcomes; moral reasons emphasise the very act of
power sharing as valuable.
C. A democratic rule involves sharing power with those D. All the above statements are true.
affected by its exercise and who have to live with its
effects.
Ans: D All the above statements are true.
Q116. Why were the Europeans attracted to Africa? 1 Marks
A. By its natural beauty. B. By the opportunities for investment.
C. For its vast land resources and mineral wealth. D. For recruitment of labour.
Ans: C For its vast land resources and mineral wealth.
Q117. The Nation is most often symbolized in which of the following forms? 1 Marks
A. History and Fiction. B. Figures or Images.
C. Popular Prints. D. Folklore and Songs.
Ans: B Figures or Images.
Q118. What is jhumming cultivation called in Andhra Pradesh? 1 Marks
A. Dahiya. B. Kumari. C. Khil. D. Podu or Penda.
Ans: D Podu or Penda.
[Link] the question given below, there are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read the statements and choose 1 Marks
the correct option.
Assertion (A): Currency is considered to be important for a country
Reason (R): Currency gives nation a purchasing power and facilitates trade.
Options:
A. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation B. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct
of A. explanation of A.
C. (A) is true but (R) is false. D. (A) is false but (R) is true.
Ans: A Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of A.
Q120. Which one of the following is the 3rd tier of government in India? 1 Marks
A. Panchayati Raj Government B. State Government
C. State Government & Panchayati Raj Government D. Community Government
Ans: A Panchayati Raj Government
Q121. What is meant by residuary subjects? 1 Marks
A. Subjects under union list. B. Subjects under state list.
C. Subject under both state and union list. D. Subjects which are not under any list.
Ans: D Subjects which are not under any list.
Q122. What are the investments made by MNCs called? 1 Marks
A. Foreign investments. B. International investments.
C. Multinational investments. D. None of these.
Ans: A Foreign investments.
Q123. Complete the following table with correct information with regard to cultivation of Cotton. 1 Marks
Cotton
Cultivation season Temperature required for its growth (in degrees). Soil in which it grows.
A- ? High. B- ?
14/21
A. (A) A- Kharif B- Black soil B. (B) A- Rabi B- Black soil
C. (C) A- Zaid B- Alluvial soil D. (D) A- Rabi B- Alluvial soil
Ans: A
(A)A- KharifB- Black soil
18/21
Reason (R): all services sectors in India are growing extremely well and each individual engaged in any
kind of tertiary activity and earns a high income.
A. both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) B. both Assertion (A) and Reason (R) are true but Reason (R)
is the correct explanation of Assertion (A). is not the correct explanation of Assertion (A).
C. Assertion (A) is true but Reason (R) is false. D. Assertion (A) is false but Reason (R) is correct.
Ans: A both Assertion (A) and Reason (R) are true and Reason (R) is the correct explanation of Assertion (A).
Q158. When did Industrialisation take place in France and parts of the German states? 1 Marks
A. 18th century. B. Later 18th century.
C. Nineteenth century. D. Mid 18th century.
Ans: C Nineteenth century.
Q159. Jute is also known as: 1 Marks
A. White fibre. B. Silver fibre. C. Golden fibre. D. Diamond fibre.
Ans: C Golden fibre.
Explanation:
Jute is also known as golden fibre.
Q160. In north India which Mill was started in Kanpur in the 1860s? 1 Marks
A. Jute Mill B. Indigo Mill
C. Tata Iron and Steel Mill D. Elgin Mill
Ans: D Elgin Mill
Q161. A system of 'checks and balances' is another name for which one of the following power-sharing 1 Marks
arrangements:
A. Power sharing among different social groups. B. Vertical division of power or power shared among different
levels of government.
C. Horizontal division of power or power shared among D. Power sharing in the form of political parties, pressure
different organs of the government. groups and governments.
Ans: C Horizontal division of power or power shared among different organs of the government.
Q162. Most loans from informal lenders carry a very high interest rate and do little to: 1 Marks
A. Do anything for the poor. B. Pay the loans.
C. Increase the income of the borrowers. D. None of the above.
Ans: C Increase the income of the borrowers.
Explanation:
Loans from informal lenders do a little to increase the income of the borrowers because their rates are high.
Q163. Modern democracies maintain check and balance system. Identify the correct option based on the 1 Marks
horizontal power sharing arrangement.
A. Central government, state government, local bodies. B. Legislature, executive, judiciary.
C. Among different social groups. D. Among different pressure groups.
Ans: B Legislature, executive, judiciary.
[Link] (A): Black soils are black in colour and are also known as regur soils. 1 Marks
Reason (R): Black soils are made up of lava flows
A. Both A and R are true and R is the correct explanation of B. Both A and R are true but R is not the correct explanation
A. of A.
C. A is true but R is false. D. A is false but R is true
Ans: A Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
Q165. Some countries are more developed than India because of. 1 Marks
A. Scientific inventions and discoveries. B. Investment on education and health.
19/21
C. Abundance of raw material. D. Technology evolved by people.
Ans: B Investment on education and health.
Q166. National Highway are under the control of ________. 1 Marks
A. Central Government B. State Government
C. Zilla Parishads D. Mandal and Village panchayats
Ans: A Central Government
Explanation:
National Highways Authority of India (NHAI) was constituted by an Act of Parliament, namely the National
Highways Authority of India Act , 1988, to develop, maintain and manage the National Highways vested or
entrusted to it by the Central Government.
It became operational in February, 1995.
Q167. Which one of the following is the most popular form of government in the contemporary world? 1 Marks
A. Dictatorial Government B. Constitutional Monarchy
C. Military Government D. Democratic Government
Ans: D Democratic Government
Q168. In India: 1 Marks
A. Members and supporters of a party choose its candidates. B. Top party leaders choose candidates for contesting
elections.
C. Candidates are chosen by the Election Commission. D. None of the above.
Ans: B Top party leaders choose candidates for contesting elections.
Explanation:
In India, top leaders choose candidates for contesting elections.
Q169. Suppose the Indian government puts a tax on the import of toys from China, what would happen? 1 Marks
A. Toys will get cheaper, more purchase by a consumer. B. No effect.
C. Toys will get expensive, less purchase by a consumer. D. Toys wll get expensive, more purchase by a consumer.
Ans: C Toys will get expensive, less purchase by a consumer.
Q170. Which are the normal species – 1 Marks
A. Cattle B. Sal C. Rodents D. All of above
Ans: D All of above
Q171. Forests and wastelands belonging to both government and private individuals and communities are 1 Marks
called:
A. Protected forests. B. Reserved forests.
C. Unclassed forests. D. Private forests.
Ans: C Unclassed forests.
Explanation:
Such forests are called unclassed forests.
Q172. Read the given data and find out which country has most equitable distribution of income. 1 Marks
Monthly income of five families in country A and country B.
I II III IV V
20/21
A. Country A. B. Country B. C. Country A and B. D. None of these.
Ans: A Country A.
Q173. Which of the following project is administered by more than one State? 1 Marks
A. Sriram Sagar B. Kosi C. Hirakud D. Tungabhadra
Ans: D Tungabhadra
Q174. Henry Morton Stanley was 1 Marks
A. Explorer B. Trader C. Missionary D. Soldier
Ans: A Explorer
Q175. Which among the following was the largest employer in the year 2003: 1 Marks
A. Primary sector. B. Secondary sector.
C. Tertiary sector. D. None of the above.
Ans: A Primary sector.
Explanation:
The primary sector.
Q176. What is the balance of trade of a country ? 1 Marks
A. The difference between its export and import. B. Amount of imports made.
C. Amount of exports made. D. Equal amount of value of export and import.
Ans: A The difference between its export and import.
Q177. As per 2011, which among the following states has the highest literacy rate? 1 Marks
A. Maharashtra. B. Kerala. C. Bihar. D. Odisha.
Ans: B Kerala.
Q178. In India, in 2004 there was an alliance in Parliamentary elections between the: 1 Marks
A. National Democratic Alliance, the United Progressive B. National Democratic Alliance, the BJP and Akali Dal.
Alliance and the Left-Front.
C. National Democratic Alliance, BJP and Samajwadi Party. D. United Progressive Alliance, the Left Front and the BJP.
Ans: A National Democratic Alliance, the United Progressive Alliance and the Left-Front.
Explanation:
In 2004, there was an alliance between National Democratic Alliance, the United Progressive and the Left Front.
Q179. According to the given classification, there were _________ national recognised parties in India in 1 Marks
2006.
A. Seven B. Six C. Five D. Ten
Ans: B Six
Q180. In India, indentured labourers were hired under contracts which promised return travel to India after 1 Marks
they had worked for _______ years on their employer’s plantation.
A. Ten. B. Three. C. Five. D. Two.
Ans: C Five.
21/21