0% found this document useful (0 votes)
190 views5 pages

Understanding Determiners in English

The document consists of a series of fill-in-the-blank exercises focused on the use of determiners in English grammar. Each question provides a sentence with a missing determiner, and the correct answer is indicated for each. The exercises cover various types of determiners including articles, quantifiers, and demonstratives.

Uploaded by

sujayakrisha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
190 views5 pages

Understanding Determiners in English

The document consists of a series of fill-in-the-blank exercises focused on the use of determiners in English grammar. Each question provides a sentence with a missing determiner, and the correct answer is indicated for each. The exercises cover various types of determiners including articles, quantifiers, and demonstratives.

Uploaded by

sujayakrisha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Determiners

1. Sachin Tendulkar is referred to as ____ Bradman of Indian cricket. (a / an / the )


Ans: the
2. He received _____ help from his teachers. (many/more/much)
Ans: much
3. I can depend upon ____ friends I have. (few/ a few/the few)
Ans: the few
4. My brother is studying in ____ European university. (a/an/the)
Ans: a
5. _____ of my friends helped much me in my distress. (few/ a few/the few)
Ans: a few
6. I don’t want ____ coffee, thank you. (some / any)
Ans: any
7. ____ union leader will address the workers. (a/an/the)
Ans: a
8. He gave me _____ one rupee note. ( a/an/the)
Ans: a
9. Can you lend me _____ books? (few/ a few/the few)
Ans: a few
10. He is _____ older than his wife. (many/more/much)
Ans: much
11. He will stay here for ____ while. (little/a little/the little)
Ans: a little
12. _____ of the boys has done his work. (every/some/each)
Ans: each
13. I cannot give you _____ money. (any/some/a little)
Ans: any
14. Only _____ people came to watch the new film. (few / a few / the few)
Ans: a few
15. Our principal is a man of ____ words. (few/ a few/the few)
Ans: few
16. She does not get _____ time for her studies. many/more/much)
Ans: much
17. My brother is _____ N.C.C. cadet. (a/an/the)
Ans: an
18. He has to feed his family with _____ money he earns.
(little/a little/the little)
Ans: the little
19. Rajnikanta is called _____ Scott of Assam. (a/an/the)
Ans: the
20. This is ____ room I work in. (a/an/the)
Ans: the
21. ______ of the apples were rotten. (many/more/much)
Ans: many
22. I expect _____ encouragement from you. (little/a
little/the little)
Ans: a little
23. The workers decided to form ____ union. (a/an/the)
Ans: a
24. Did you buy ____ bread yesterday ? (some/any/many)
Ans: any
25. Do have _____ books on astrology ? (some/any/many)
Ans: any
26. You will have to manage with _____ money you have?
(little/a little/the little)
Ans: the little
27. ____ undergraduate cannot apply for that post. (a/an/the)
Ans: an
28. That girl has _____ good qualities. (much/more/many)
Ans: many
28. Can you help me with _____ money ? (little/ a little/the
little)
Ans: a little
30. Our principal is a man of ____ words. (few/ a few/the few)
Ans: few
31. Did you buy ____ oranges today? (any/some/many)
Ans: any
32. Our teacher gave us ____ useful advice.
(much/more/many)
Ans: many
33. Kalidasa is ____ Shakespeare of India. (a/an/the)
Ans: the
34. He has _____ friends who stand by him. (few/ a few/the
few)
Ans: a few
35. Did you have _____ difficulty in finding the house?
(much/any/many)
Ans: any
36. His brother is _____ university student. (a/an/the)
Ans: a
37. I appreciate even _____ help they gave me. (little/ a
little/the little)
Ans: the little
38. _____ umbrella is a useful thing. (a/an/the)
Ans: an
39. Have you _____ book to read? (some/any/many)
Ans: any
40. Many guests were invited, but only _____ turned up. (few/
a few/the few)
Ans: a few
41. This is _____ European lady I was talking about. (a/an/the)
Ans: the
42. I cannot give you _____ money. (any/some/a little)
Ans: any
43. We found the house without _____ difficulty.
(much/more/many)
Ans: much
44. Sri Lanka is _____ island. (a/an/the)
Ans: an
45. _____ of the boys was rewarded. (every/some/each)
Ans: each
46. He gave away _____ money he had to the beggar.
(little/ a little/the little)
Ans: the little
47. How _____money do you spend on new clothes ? (much / many / more )
Ans: much
48. Reading is ____ useful hobby. (a/an/the)
Ans: a
49. Only ____ of the candidates were suitable. (few/ a
few/the few)
Ans: a few
50. They won the match without _____ difficulty.
(much/more/many)
Ans: much
51. ______ of the competitors will get a certificate.
(every/any/each)
Ans: Each
52. I don’t expect _____ help from them. (some/any/many)
Ans: any
53. My brother is _____ N.C.C. cadet. (a/an/the)
Ans: an
54. First read _____ books you have with you. (few/ a
few/the few)
Ans: the few
55. _____ of the oranges were rotten. (much/more/many)
Ans: many
56. Socrates gave _____ useful advice to his pupils.
(much/more/many)
Ans: much
57. Hurry up! We have only a _____ time left. (little/ a
little/the little)
Ans: a little
58. The workers decided to form ____ union. (a/an/the)
Ans: a
59. The painter is man of _____ words. (few/ a few/the few)
Ans: few
60. ______ honorary secretary gets no salary for holding the post. (a/an/the)
Ans: an
61. She has _______ things to do. (lots of / much / most)
Ans: lots of
62. There is _____ water in the glass. (some / any)
Ans: some
63. I will give you _____ useful hint. (a/an/the)
Ans: a
64. My father is _____ honourable man. (a/an/the)
Ans: an
65. I am _____ older than you. (much / many)
Ans: much
66. She bought _____ books she needed. (few/ a few/the
few)
Ans: the few
67. With a _____ help from you, I can do the job. (little/ a
little/the little)
Ans: a little
68. This is ____ slip of the tongue.
Ans: a
69. I have two sisters, _____ is tall. (none/neither)
Ans: neither
70. Do not neglect _____ poor. (a/an/the)
Ans: the
71. He will be back in ____ hour. (a/an/the)
Ans: an
72. He drives _____ carefully. (much/many/lots of)
Ans: much
73. Will you visit our home for _____ days? (few/ a few/the
few)
Ans: a few
74. I am looking for ____ ewe. (a/an/the)
Ans: a
75. She can speaks ________ Hindi. (little / a little / the little)
Ans: a little
76. Reading is _____ useful hobby. (a/an/the)
Ans: a
77. She is _____ younger than her husband. (much / many)
Ans: much
78. Don’t neglect _____ illiterates. (a/an/the)
Ans: the
79. There are only _____ girls in the class. (few/ a few/the
few).
Ans: a few
80. I belong to _____ party because both the parties. (neither / either)
Ans: neither
81. _____ of the pencils were broken. (few/ a few/the few)
Ans: a few
82. There is _____ university in Guwahati. (a/an/the)
Ans: a
83. ______ elephant is a large animal. (a/an/the)
Ans: The
84. I am _____ older than you.
Ans: much
85. Switzerland is _____ European country. (a/an/the)
Ans: a
86. We have only _____ minutes to spare. (few/ a few/the few)
Ans: a few
87. Only _____ pupils are there in the class. (few/ a few/the
few)
Ans: a few
88. My father is _____ honourable man. (a/an/the)
Ans: an
89. There are only _____ girls in our school. (few/ a few/the
few)
Ans: a few
90. I can depend on _____ friends I have. (few/ a few/the
few)
Ans: the few
91. We shall stay here for _____ while. (little/ a little/the
little)
Ans: a little
92. _____ army was called in to restore peace. (a/an/the)
Ans: the
93. Only _____ pupils are there in the class. (Few/ a few/the
few).
Ans: a few
94. He had built ________ unique house. (a / an / the)
Ans: a
95. There are just ____ apples left. (few/ a few/the few)
Ans: a few
96. M. S. Dhoni is one of ____ best captains cricket has seen. (a / an / the )
Ans: the
97. I have ________ more files to complete. (some / any)
Ans: some
98. I walk 3 kms ________ day to reach my school. (each / every)
Ans: every
99. She doesn’t like him ________. (much / many)
Ans: much
100. ____ Rajdhani Express is one of the fastest trains of India. (a / an / the )
Ans: the

You might also like