0% found this document useful (0 votes)
5 views10 pages

Algebra Exercises and Solutions Guide

The document contains a series of algebra exercises and problems with solutions provided. It includes various mathematical concepts such as simplification, determinants, quadratic equations, geometry, probability, and statistics. Each problem is numbered and followed by its corresponding answer.

Uploaded by

daddy bengs
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views10 pages

Algebra Exercises and Solutions Guide

The document contains a series of algebra exercises and problems with solutions provided. It includes various mathematical concepts such as simplification, determinants, quadratic equations, geometry, probability, and statistics. Each problem is numbered and followed by its corresponding answer.

Uploaded by

daddy bengs
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOC, PDF, TXT or read online on Scribd

Module 1 and 2 Learning Activity

Algebra Exercises Problems

Name: Ebuenga, Justine James P. Date: August 28, 2024


Student No. 20180161404

Problems:
1. Simplify (x2 – 2x – 3)/(x2 – 4) divided by (x2 +2x – 15)/(x2 + 3x – 10). Ans. (x+1)/(x+2)

1 1 1
2. The determinant 2 -1 4 is: Ans.
3 2 -1

3. If the sum of the roots is 7 and its product is -1, find the quadratic equation. Ans. x2 - 7x - 1= 0

4. The sum of the digits in a two – digit number is 10. If the tens digit is 2 less than three times the unit digit, find the number. Ans. 73
5. The rail line between two cities consists of two segments, one 96 km longer than the other. A passenger train averaged 60 kph over the shorter
segment, 120 kph over the longer and 100 kph for the whole trip. How far apart are the cities. Ans. 160 km

6. What time between 9 and 10 o’clock will the hands be directly opposite to each other? Ans. 9:16.36

7. In a certain laboratory, a chemist has 24 ml of 78% sulfuric acid solution. How many ml of pure sulfuric acid should be added to make 85%
solution? Ans. 11.2
8. An isosceles trapezoid has three congruent sides. Each of these sides is 5 cm shorter than the fourth side. If the trapezoid has a perimeter of 33
cm, find the length of the longest side. Ans. 12 cm

9. Henry invested P 15,000 in two parts, one at 5% and another at 15%. If both investments have the same profit, find the amount invested at 5%
rate. Ans. P11, 250

10. Ronnie was 6 times as old as John 6 years ago. Four years from now, Ronnie will be 4 times as old as John. How old is John now? Ans. 21
11. A man can paint condenser pipes in 30 hours. Together with his son, they can paint in 12 hours. How long will his son finish the job if working
alone? Ans. 20 hours

12. Two sand hauling trucks have capacities of 12 tons and 15 tons. They made a total of 20 round trips to haul 273 tons of sand. How many round
trips did each truck make? Ans. 9 and 11

13. The gear diameter is directly proportional to the number of teeth and inversely to the speed. When the diameter is 20 inches at 600 rpm, the
number of teeth is 40. If its diameter is 30 inches and running at 1200 rpm, what is the number of teeth of gear? Ans. 120 teeth
14. Find the number x so that x – 1, x + 1, 2x + 2 is a geometric progression. Ans. 3

15. If four engineering students enter a bus in which there are ten vacant seats, how many ways are there for the four to be seated? Ans. 5040

16. Find the value of A in the given equation: (x – 7)/(x2 + x – 6) = A /( x + 3 ) + B / ( x – 2 ). Ans. 2

17. In how many ways can you invite one or more of your five friends in a party? Show solution. Ans. 31
18. If Carla must read 4 books from a reading list of 10 books, how many choices does she have? Ans. 210

19. Two cards are drawn from an ordinary deck of 52. What is the probability of getting a spade and a diamond? Ans. 0.127

20. The probability for the ECE board examinees from a certain school to pass the subject Math is 3/7 and for the subject Communications is 5/7. If
none of the examinees failed both subjects and there were four examinees who passed both subjects, find the number of examinees who took
the board exam. Ans. 28
21. Find the standard deviation of 9, 3, 6, 2 and 10. Ans. √10

22. Adrian is three times as old as Ben. Carmen is half as old as Dwane and 8 years older than Ben. In 10 years, the sum of their age will be 113.
Find the age of Ben. Ans. 7

23. Four cartons of milk and three dozen of eggs cost $ 4.85; five cartons of milk and two dozen of eggs cost $ 4.40. Find the price of a carton of milk
and a dozen of eggs. Ans. $ 1.45
24. A vessel contains a mixture of 12 liters of wine and 18 liters of water. Another vessel contains 9 liters of wine and 3 liters of water. How many
liters must be drawn from each vessel to produce a mixture containing 7 liters of wine and 7 liters of water? Ans. 10, 4

25. What time after one o’clock will the hands of the clock be 100 0 to each other for the first time? Ans. 1:23.64

26. Rudy sailed 18 km downstream and back to the same place where he started in 3 hours. Find Rudy’s velocity in still water if the stream current is
3 kph. Ans. 12.7 kph
27. Find the fourth term in the expansion of (x – 2y )7. Ans. – 280 x4 y3

1 1 1
28. The determinant 2 -1 1 is: Ans. 7
1 2 -1

29. Divide x5 – x4 – 3x3 + 4x2 – 3 by x2 – 3. Ans. x3 – x2 + 1


30. A rug is to cover two – thirds of the floor area of a 12 ft by 16 ft room. The uncovered part of the floor is to form a strip of uniform width around the
rug. Find the width of this strip. Ans. 1.26 ft

You might also like