0% found this document useful (0 votes)
9 views32 pages

Odd One Out Classification Exercises

The document presents a series of classification questions where participants are asked to identify the odd one out from a list of four items based on their similarities or differences. Each question includes a brief explanation for why a particular option is considered different from the others. The examples cover various categories such as professions, emotions, instruments, and geographical locations.

Uploaded by

prejith12p
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9 views32 pages

Odd One Out Classification Exercises

The document presents a series of classification questions where participants are asked to identify the odd one out from a list of four items based on their similarities or differences. Each question includes a brief explanation for why a particular option is considered different from the others. The examples cover various categories such as professions, emotions, instruments, and geographical locations.

Uploaded by

prejith12p
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Classification

1. (a)NTPC (b)CRPF ©BHEL (d)SAIL


 CRPF is a police force where as NTPC, BHEL and SAIL are
Maharatna [Link], option(b)is odd one out.
2. Find Odd one Out
a) Captain:Team
b) Boss:Gang
c) Prime Minister:Cabinet
d) Artist:Troupe
 D - Just as,Team’s head is called [Link]’s head is called
[Link]’s head is called Prime Minister whereas Troupe word is
used for group of [Link],option (d)is different.
3. (a)Padma Vibhushan (b)Padma Bhushan ©Param Vir Chakra
(d)Padma Shri
 (c):Param Vir Chakra is the honour given for the extraordinary valor
and sacrifice of the [Link] was also given to the soldiers
posthumously While,the Padma Vibhushan,Padma Bhushan and Padma
Shri awards are given for exceptional and outstanding work in any field
4. (a)Treacherous (b)Devoted. ©Loyal
(d)Faithful
 .(a):Treacherous is a negative emotion word Whereas other words are
showing positive emotion.
5. (a)Silver (b)Gold. ©Brass (d)Aluminium
 (c) :Brass is an alloy,whereas all other are metals. Hence option©is
different from all other options.

6. (a)Tabla (b)Mridangam ©Sitar


(d)Drums

 (c):Sitar is a stringed instrument whereas all others are percussion


instrument

7. (a)Adjective (b)Verb. ©Noun (d)Sentence

 (d):Adjective,Verb and Noun are the form of Parts of speech whereas a


sentence is a combination of all these.

8. a)Reduce (b)Enhance c) Raise (d)Increase

 A. increase,enhance and raise that they are synonymous with each


other whereas reduce is the opposite word of all them

9. Venus,Mars,Iapetus,Jupiter
 (c):Venus,Mars and Jupiter are all planets while lapetus is a satellite

Coat,Shirt,Jacket,Sweater

 (b) :Coat,Jackets and Sweaters are all warm

Clothes while shirts are not.

Hence,option (b)is different from other options.

Four words have been given,out of which three

Are alike in some manner and one is different.

Select the odd one.

(a)Plough (b)Loom

©Tractor (d)Seed Drill

RRB NTPC 08.02.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):Plough,Tractor and Seed Drill are

Agricultural instrument while,Loom is used for cloth [Link] Loom is


different amongst all.
Four words have been given,out of which three

Are alike in some manner and one is different.

Select the odd one.

(a)Comics (b)Movies

©Documentaries (d)Animation

RRB NTPC 09.02.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(a):Movies,Documentaries and Animation are

Related to television whereas Comics is related to picture that make a story

Hence,option (a)is different from other options.

Four words have been given out of which three

Are alike in some manner and one is different.

Select the odd one.

(a)Flute (b)Violin
©Saxophone (d)Mouth Organ

RRB NTPC 09.02.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):Flute,Saxophone and Mouth Organ all these

Are played by mouth whereas Violin is played by hand.

Select the option that is different from the rest.

(a)Tomato (b)Lady fingei

©Cucumber (d)Cabbage

RRB NTPC15.02.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(d):Tomato,Cucumber and Lady finger are the

Products of plants while cabbage is a plant in itself.

[Link] the odd pair of words from the following


Options.

(a)Depart:Arrive (b)Maximum:Minimum

©Hot:Cold (d)Drink:Eat

RRB NTPC03.03.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(d):Drink and Eat are synonyms to each other but Depart and
Arrive,Maximum and Minimum,Hot and

Cold are antonyms to each other.

17. Only one of the following groups of words is

Related to each other in some consistent

[Link] the odd one out.

(a)LEDs,Bulbs,Tubelight

(b)Pencil,Laptop,Geyser

©LCD TV,Broom,Hammer
(d)Screwdriver,Eraser,Mobile phone

RRB NTPC 03.03.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(a) :LEDs,Bulbs,Tube light all three are sources

Of light whereas the group of words given in other

Options are represent different category.

Hence,option (a)is different from others.

Classification

119
YCT

Ans.(a):The Indus river,the Ganga river and the

Brahmaputra river originated from the Himalayan river [Link]


Godavari River is the largest river in Peninsular [Link] source is in
Triambakeshwar, Nashik,Maharashtra,80 km from Arabian Sea.

Like in some manner and one is [Link]

The odd one.

(a)Fear (b)Intelligence

©Happiness (d)Anger

RRB NTPC16.01.2021(Shift-II)Stage Ist

Ans.(b):Fear,Happiness and Anger are the feelings of the mind whereas


Intelligence is different from all these.
26. Three of the given four terms share a certain

Relationship whereas one is [Link] the

One that is different.

Mike,Loudspeaker,Projector,Amplifier

(a)Loudspeaker (b)Amplifier

©Mike (d)Projector

RRB NTPC 29.01.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(d):Mike,Loudspeaker and Amplifier used for

Recording sounds or for making voice louder,while

Projector is a piece of equipment for projecting

Photographs,movies or computer slides onto a screen.

27. Out of the four words listed below,three are

Alike and one is [Link] the different


One.

Jio,Vodafone,Airtel,Amazon

(a)Airtel (b)Amazon

©Jio (d)Vodafone

RRB NTPC 31.01.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):Amazon is an online shopping portal while

Airtel,Jio and Vodafone are telecom [Link], option(b)is odd.

28. Among the four words listed,three are alike in

Some manner and one is [Link] the

Odd one.

Black Pepper,Cardamom,Onion,Clove

(a)Black Pepper (b)Clove

©Cardamom (d)Onion
RRB NTPC 31.01.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(d):Onion is a type of vegetable whereas Black Pepper,Clove and


Cardamom comes under spices.

29. Among the four words listed,three are alike in

Some manner and one is [Link] the

Odd one.

Gratitude,Patience,Honesty,Greed.

(a)Patience (b)Greed

©Gratitude (d)Honesty

RRB NTPC31.01.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):Greed is a negative sentiment word while Patience,Gratitude and


Honesty all express positive sentiment.

[Link] words have been given,out of which three

Are alike in some manner and one is different.


Select the odd one.

Pupil,Cochlea,Cornea,Iris

(a)Cochlea (b)Cornea

©Iris (d)Pupil

RRB NTPC 05.02.2021 (Shift-I)Stage Ist

Classification 120
YCT

Ans.(c):Iron is a solid element while Nitrogen Oxygen and Fluorine are gases

Hence option ©is odd

38. Pick the odd one out:

(a)Kilometer (b)Centimeter

©Mile (d)Meter
Out of the colours listed,three are alike in some manner and one is
different,select the

Odd one.

(a)Red (b)Blue

©Yellow (d)Orange

RRB NTPC19.01.2021 (Shift-I)Stage Ist

RRB NTPC 01.04.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(c):Kilometer,Centimeter and Meter are related

To each other while Mile is not


Hence,option ©is odd.

Four words are given,out of which three are

Alike in some way and one is inconsistent. Select the inconsistent one.

(a)Chair (b)Desk

©Table (d)Fan

RRB NTPC 05.04.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(d):Chair,Desk and Table are furniture related items,whereas a fan is an


electronic item

So the fan is different from the other three.

40. Four words are given,out of which three are

Related in some way and one is [Link] the odd one.

(a)Sadness (b)Angry

©Thought (d)Fear

RRB NTPC 05.04.2021 (Shift-II)Stage Ist


Ans.(c):Sadness,Anger and Fear represents emotions whereas ‘Thought’is
different from the other [Link], option ©is odd one.

41. Choose the appropriate option which is

Different from the others as the others are

Inter-related.

(a)Border:country (c)Bridge:steel (b)Coastline:Sea (d)Wall:Room

RRB NTPC 26.07.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(c):Countries have borders,seas have coastlines

And rooms have walls,whereas bridges and steel have no [Link]


option ©is different from the others.

42. Pick the odd one out?


(a)Tiger (b)Cow

©Deer (d)Leopard

RRB NTPC 04.01.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(d):In given colours Red,Blue and Yellow are primary


[Link],Orange is not primary

[Link] it is odd one.

[Link] of the four vegetables listed,three are alike in some manner and
one is [Link] the odd one.

(a)Onion (b)Ladyfinger

©Cabbage (d)Brinjal

RRB NTPC 25.01.2021 (Shift-II)Stage Ist


Ans.(a):Out of the four vegetables listed,Onion is different because it is a
underground vegetable.

47. Four words have been given,out of which three

Are alike in some manner and one is different. Select the odd one

(a)Eagle (b)Emu

©Sparrow (d)Crow

RRB NTPC 02.03.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):Eagle,Sparrow and Crow are flying birds,

While ‘Emu’is a flightless bird found in Australia.

48. Four words have been given,out of which three

Are alike in some manner and one is different. Select the odd one.

(a)Sikkim (b)Nepal

©Bhutan (d)Tibet
RRB NTPC 02.03.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(a):Sikkim is different because Sikkim is a state in the country of India


while Nepal,Bhutan and Tibet are neighbouring countries of India.

49. Four words have been given,out of which three

Are alike in some manner and one is different. Select the odd one.

(a)Students (b)Principal

©Dean (d)Director

RRB NTPC14.03.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(b):’Cow’is domestic animal while Tiger,Deer and Leopard are wild


[Link] in the given option ‘cow’is odd one.

43. In the given options,select the odd one out? 50. Out of the four
words listed,three are alike in
(a)Plot (b)Dialogue some manner
and one is [Link] the

©Script (d)Actor odd one.

RRB NTPC10.01.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(d):Actor is odd,because Plot,Dialogue and Script are represented by


Actor

44. Among the four words given,three are alike in

Some manner and one is [Link] the

Odd one.

(a)Companion (b)Rival

©Colleague (d)Partner

RRB NTPC18.01.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):In the given words Companion,Colleague


And Partner are synonyms whereas Rivals are opposite. Hence,required
answer is option (b)

(a)Umpire (b)Pitch

©Boundary (d)Ground

RRB NTPC11.03.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(a):Pitch,Boundary and Ground are the venues related to the


game,whereas,the umpire is the main person responsible for decisions of
game.

51. Three of the given options are alike in a certain way and so form a
[Link] of the four options does NOT belong to the group?

(a)Shipping (b)Cargo

©Roadways (d)Railways
RRB NTPC 03.04.2021(Shift-I)Stage Ist

Classification

121

YCT

Ans.(b):Shipping=Scheme of movement of a vehicle


From one place to another

Cargo =Ship carrying goods

Roadways =place of transport

Railways =Railway station

Hence,option (b)is inconsistent with the others.

52. Four names have been given out of which three are compatible in
some way and one is

[Link] an inconsistent name.

(a)Nikola Tesla

(b)Thomas Edison

©Christopher Columbus

(d)James Watt
RRB NTPC 03.04.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(c):From the given option,opion©is odd

Because Christopher Columbus was a sailor who

Discovered America during his sea [Link] Tesla,Thomos Edison and


James Watt are scientist, they are similar

53. Out of the four words listed,three are alike in

Ans.(c):Hammer throw,Discus throw and Shot Put

These three games are played by throwing straight hand whereas Badminton
Sports are games in which players use a rackets (Badminton)

58. Three of the following four words are alike in a

Certain way and one is [Link] the odd word out.

Capsicum,Brinjal,Potato,Ladyfinger
(a)Brinjal (b)Ladyfinger (c)Capsicum (d)Potato

RRB NTPC 30.01.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(d):Capsicum,Brinjal and Ladyfinger grown

Above the ground while potato is grown underground. Hence,option (d)is odd
one

Some manner and one is [Link] the 59. Four words have been
given,out of which three

Odd one.

(a)Tendon (b)Nose

©Ligament (d)Bone
RRB NTPC 31.07.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):Tendon,Ligament and Bone are the internal

Parts of the body while the Nose is the external part which is different from
other.

54 . Four animals have been given out of which

Three are alike in some manner and one is [Link] the odd one.

(a)Goat (b)Dog

©Sheep (d)Cow

RRB NTPC11.01.12021(Shift-I)Stage Ist

Are alike in some manner and one in different. Select the odd one.

Jaipur,Tinsukia,Dehradun,Kohima
(a)Deharadun (b)Kohima

©Jaipur (d)Tinsukia

RRB NTPC01.02.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(d):Jaipur,Dehradun,Kohima is capital of

Rajsthan,Uttarakhand and Nagaland state respectively Whereas,Tinsukia is a


district of Assam

Hence,option(d)is odd one

60. Four animals name have been given,out of

Which three are alike in some manner and one is [Link] the odd
one.

Ans.(b) :Goat,Sheep and Cow are herbivorous animals whereas dog is


omnivorous animal.
Hence,option (b)is odd one

55. Out of the musical instruments listed,three are

Alike,in some manner and one is different. Select the odd one.

(a)Lion (b)Leopard

©Tiger (d)Fox

RRB NTPC 08.02.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(d):Lion,Leopard and Tiger all three comes

Under cats like species while Fox is [Link],option (d)is odd one
(a)Violin (b)Sitar

©Guitar (d)Piano

RRB NTPC 22.01.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(d):According to the question,Piano is a keyboard instrument,while


others are string instruments.

56. Four word-pairs have been given,out of which

Three are alike in some manner and one is [Link] the odd one.

61. Four options have been given,out of which

Three are alike in some manner and one is

[Link] the odd one.

(a)Dream (b)Snore

©Meditate (d)Sleep
RRB NTPC10.02.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(c):Dream,Snoring and Sleep are all involuntary actions,whereas


Meditation is a voluntary action. Hence,option©will be required answer.

(a)Sikhism:Shri Guru Nanak Dev Ji

(b)Jainism:Mahavir

©Buddhism:Gautam Buddha

(d)Humayun:Mughal

RRB NTPC 28.01.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(d) :Options (a),(b)and (c)have religion and their

Founder name given while option(d)is related to

Mughal dynasty.
Therefore,option(d)is odd one.

Classification

122

YCT

63. Pick out the odd pair

(a)Cloth -Apparel (b)Watch -Clock

©Ice -Water (d)Milk -Tea


RRB NTPC 12.02.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(b):Cloth is made of Apparel,Water is made of Ice and Tea is made of


[Link] three are same but watch is not related with [Link] option(b)is
different.

64. Pick the odd one out:

Satpura,Vindhya,Aravali,Guru Shikhar

(a)Guru Shikhar (b)Satpura

©Aravali (d)Vindhya

RRB NTPC12.02.2021(Shift-I)Stage Ist

Ans.(a):Satpura,Vindhya and Aravali are mountain range while Guru Shikhar


is highest peak of Aravali

Range

So,option(a)is inappropriate.

65. Out of the four organs listed,three are alike in some manner and one
is [Link] the

Odd one.
(a)Liver

©Stomach (b)Kidney

(d)Large Intestine

RRB NTPC27.02.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(b):Liver,Stomach and Large Intestine all are

Organs of the digestive system,while’Kidney’is the part of the excretory


system.

66. Out of the four words listed,three are alike in some manner and one
is [Link] the odd one.

(a)Keyboard (b)Motherboard

©Intel (d)Printer

RRB NTPC 27.02.2021 (Shift-II)Stage Ist

Ans.(c):Keyboard,Motherboard and Printer are the

Parts of the computer,whereas Intel is a company Hence,Intel is different


from the other.
.

67. Select the option that is different from the rest.

(a)Dialogue (b)Bark

©Bray (d)Roar

RRB NTPC 08.03.2021 (Shift-I)Stage Ist

Ans.(a):’Bark’,’Bray’and ‘Roar’all three are related to three animals,whereas


Dialogue is relate

Common questions

Powered by AI

Sikkim is a state in India, while Nepal, Bhutan, and Tibet are neighboring countries or regions, making Sikkim unique in this grouping .

The Flute, Saxophone, and Mouth Organ are played using breath, whereas the Violin is played with hands .

The Param Vir Chakra is awarded for extraordinary valor and sacrifice by soldiers and is unique in being awarded posthumously, while the Padma awards (Padma Vibhushan, Padma Bhushan, and Padma Shri) are given for exceptional work across various fields .

The Loom is used for cloth knitting, unlike Plough, Tractor, and Seed Drill, which are agricultural implements .

Treacherous is a word indicating a negative emotion, while Devoted, Loyal, and Faithful signal positive emotions .

Artist:Troupe is different because a Troupe is a group of artists, whereas the others define a leadership relation between a person and a group they lead .

Students, Principal, and Dean are directly associated with academic roles within an educational institution, whereas a Director may not necessarily have a direct educational role .

Brass is an alloy, whereas Silver, Gold, and Aluminium are pure metals, making Brass the odd one out .

Comics are a form of picture-based storytelling, whereas Movies, Documentaries, and Animation are forms of visual media typically displayed on screens .

CRPF is a police force, whereas NTPC, BHEL, and SAIL are Maharatna companies, making CRPF the odd one out .

You might also like