0% found this document useful (0 votes)
10 views3 pages

Differences in Muscle Types and Joints

The document outlines the differences between voluntary and involuntary muscles, tendons and ligaments, and the shoulder and knee joints. It explains the functions of the skeleton, the importance of joints, and details about ball-and-socket joints and involuntary muscles. Additionally, it describes how bones move through muscle contraction and relaxation.

Uploaded by

Ajay Sharma
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
10 views3 pages

Differences in Muscle Types and Joints

The document outlines the differences between voluntary and involuntary muscles, tendons and ligaments, and the shoulder and knee joints. It explains the functions of the skeleton, the importance of joints, and details about ball-and-socket joints and involuntary muscles. Additionally, it describes how bones move through muscle contraction and relaxation.

Uploaded by

Ajay Sharma
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

Skeleton System

Ques: Write the difference between the following


a) Voluntary muscle and involuntary muscle
Voluntary muscles are under our conscious control and it is responsible for
moving our body parts. These muscles are attached to our skeleton.
Example – Skeletal Muscles.
Involuntary muscle – We can not control the involuntary muscles.
Involuntary muscles work automatically. These muscles are found attached
to our organs. Example – Cardiac Muscle.

b) Tendons and Ligaments


Tendons : Connect skeleton muscles to bones.
Ligaments : Connect bones to bones.

c) Shoulder Joint and Knee Joint


Shoulder Joint – Shoulder joint is called ball and socket joint. It allows us to
move our arm in all directions.
Knee Joint – Knee joint is called hinge joint which allow us to move only in
one plane – forward and backwards.

Ques 7: Answer in brief.


1) What is the skeleton?
Ans: The framework of bones in our body is called skeleton system or
skeleton. The skeleton gives shape and support to our body. It consists of
strong, hard and stiff bones.
2) Which part of the skeleton protects the brain?
Ans: The Skull is part of our skeleton which encloses and protects the delicate
brain.
3) What is our backbone made up of?
Ans: Our backbone is made up of 33 small bones called vertebrae.
4) Where is the pivot joint found in our body?
Ans: The pivot joint is where the skull meets the top vertebrae. It helps to
bend our head up and down and sideways.
5) What are the organs protected by the ribcage?
Ans: The ribcage protects the heart and the lungs.

Ques 8: Answer in detail:


1) What are the functions of the skeleton?
Ans: The main functions of the skeleton are given below:
1. The skeleton gives shape and support to the body.
2. It helps us to stand upright.
3. It protects the delicate internal organs of our body.
4. With the help of muscles, the bones can move at joints. This enables
movement of our body parts.
2) Why are joints important in our body?
Ans: A joint is a place where two bones are joined together. Bones can bend
at the joint, which causes movement in our body. Joints are important part of
our body. Without them it is impossible to move our body. There are two
main types of joints:
Movable Joints - Where the bones can move. Ex.: Hand, Arm and leg
Immovable Joints : Where the bones cannot move. Ex.: Joints of the Skull and
joints of ribcage.
3) Describe the ball-and-socket joint. Where is this joint found in our body?
Ans: Joints in which a ball-shaped end of a bone fits into the socket of
another bone is called the ball-and-socket joint. The shoulder and hip joints
are the only ball-and-socket joints in our body. It helps to move our arm and
legs in all directions.
4) What are involuntary muscles?
Ans: The muscles that we cannot control are called involuntary muscles.
Breathing, blood circulating and movement of the food through the digestive
system are actions carried out automatically by our body. The muscles
controlling these actions are involuntary muscles. The cardiac muscles found
in our heart, keeps pumping blood to different parts of our body
automatically even when we are in sleep. So cardiac muscles is also
involuntary in nature.
5) How do our bones move?
Ans: When a muscle contracts, it pulls a bone that makes the bone move.
When the muscle relaxes, the bone moves back to its original position. This
contraction or relaxation of muscles helps bones to move at joints. This
enables movement of our body parts.

You might also like