0% found this document useful (0 votes)
130 views52 pages

Q Bank3

The document contains a comprehensive question bank and answers related to RMPU (Roof Mounted Package Unit) coaches for electrical engineers. It covers various aspects such as specifications, capacities, components, and operational details of RMPUs, including refrigerant types, installation times, and maintenance requirements. The information is structured in a quiz format, providing both questions and correct answers for educational purposes.

Uploaded by

Prem Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
130 views52 pages

Q Bank3

The document contains a comprehensive question bank and answers related to RMPU (Roof Mounted Package Unit) coaches for electrical engineers. It covers various aspects such as specifications, capacities, components, and operational details of RMPUs, including refrigerant types, installation times, and maintenance requirements. The information is structured in a quiz format, providing both questions and correct answers for educational purposes.

Uploaded by

Prem Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Q Bank & Answer - Electrical Engineer - RMPU COACHES

1. RMPU means (a)

a. Roof mounted package unit

b. Rail mounted package unit

c. Rack mounted packaged unit

d. None

Answer - a. Roof mounted package unit

2. Weight of the FEEDERS LLOYD RMPU is about (b)

a. 2700 kg

b. 620kg

c. 700kg

d. none

Answer - b. 620kg

3. Weight of the SIDWAL RMPU is about (c)

a. 2700 kg

b. 620kg

c. 700kg

d. none

Answer - c. 700kg

4. Installation time of RMPU is about (a)

a. 4 hours

b. 24 hours
c. 48 hours

d. None

Answer - a. 4 hours

5. Refrigerant is used in RMPU is (a)

a. R22

b. R12

c. R134a

d. None

Answer - a. R22

6. Chemical name of R22 is (a)

a. Mono chloro Difluoro methane CHCIF2

b. Dichloro diflouro methane CCl2F

c. Dichloro monoflour methane CHCl2F

d. None.

Answer - a. Mono chloro Difluoro methane CHCIF2

7. Quantity of refrigerant to be Charged for one AC circuit of RMPU is about (a)

a. About 3 Kgs

b. About 20Kgs

c. About 30KGS

d. None

Answer - a. About 3 Kgs


8. The type of compressor used in RMPU unit is (a)

a. Heretically sealed

b. opened

c. Semi opened

d. None

Answer - a. Heretically sealed

9. Potential leakage of RMPU unit is (a)

a. Low

b. Large

c. Enormous

d. none

Answer - a. Low

10. Type of power supply to compressors and condenser and evaporator units of RMPU coach is
(b)

a. DC

b. AC

c. Pulsating DC

d. None

Answer - b. AC

11. Power supply is fed to compressors and condenser and evaporator units of RMPU coach is
(b)

a. 1 Phase 230V
b. 3 phase 415 V

c. 3 Phase 110V

d. None

Answer - b. 3 phase 415 V

12. Maintenance of RMOU units is about (a)

a. Little

b. More

c. Heavy

d. None

Answer - a. Little

13. Dust collection on RMPU units is about (a)

a. Little

b. More

c. Heavy

d. None

Answer - a. Little

14. Damage due to cattle run for RMPU units is (a)

a. NIL

b. More

c. Little

d. None

Answer - a. NIL
15. Performance of RMPU unit is (c)

a. Poor

b. Satisfactory

c. Excellent

d. None

Answer - c. Excellent

16 Technology of RMPU unit is (c)

a. Old

b. Obsolete

C. Latest

d. None

Answer - C. Latest

17. Water dropping on passengers due to RMPU units is (c)

a. Regularly

b. Sometimes

C. Nil

d. None

Answer - C. Nil

18. Required fresh air for AC RMPU coach is taken from (a)

a. Roof of the coach

b. Sides of the coach near toilets


c. Under frame of the coach

d. None

Answer - a. Roof of the coach

19. Capacity control of RMPU is (b)

a. 50% to 100%

b. 25% to 100%

c. 75% to 100%

d. None

Answer - b. 25% to 100%

20. Capacity in tons of refrigeration of RMPUs of AC sleeper coach (a)

a. 14 tons

b. 10.4 tons

c. 5.2 tons

d. None

Answer - a. 14 tons

21. Capacity in tons of refrigeration of RMPUs of first class AC coach is (Single unit) (c)

a. 14 tons

b. 10.4 tons

c. 7 tons

d. None

Answer - c. 7 tons
22. Wave form of AC of supply fed to RMPU unit (c)

a. Square

b. Sine

c. PWM

d. None

Answer - c. PWM

23. Capacity in tons of refrigeration of one RMPU unit (c )

a. 14 tons

b.5.2 tons

c. 7 tons

d. None

Answer - c. 7 tons

24. Number of Compressor are available in RMPU has (b)

a. 4

b. 2

c. 1

d. none

Answer - b. 2

25. Number of Compressor are available in RMPU coach other than first class has (a)
a. 4

b. 2

c. 1

d. none

Answer - a. 4

26. Number of RMPUS are available in all AC coach other than first class are (a)

a. 2

b. 1

c. 3

d. none

Answer - a. 2

27. The power required for one RMPU is about (a)

a. 13 KW

b. 5.75 KW

c. 23 KW

d. None

Answer - a. 13 KW

28. The current taken by the one RMPU unit is (b)

a. 40 A

b. 22 A

c. 10A

d. None
Answer - b. 22 A

29. The advantage of RMPU AC coach system is (g)

a. Less weight

b. Hermetically sealed compressor, no refrigerant leakage

c. Less space occupation

d. Less maintenance and reliable

e. Consuming less power f. More Energy efficient

g. All of the above

Answer - g. All of the above

30. Number of Condensers one RMPU has (b)

a. One

b. Two

c. Three

d. None

Answer - b. Two

31. Number of Blower Motor one RMPU has (a)

a. One

b. Two

c. Three

d. None

Answer - a. One
32. Number of heater one RMPU has (b)

a. One

b. Two

c. Three

d. None

Answer - b. Two

33. RMPU is Fitted (a)

a. Above toilets in a roof

b. Underneath the coach

C. Inside the coach

d. None

Answer - a. Above toilets in a roof

34. The capacity of Compressor motor used in RMPU AC Coach is (a)

a. 5.25 kw

b. 6.3 kw

c. 4.3kw

d. None

Answer - a. 5.25 kw

35. The capacity of Condenser motor used in RMPU AC Coach is (a)

a. 1 HP

b. 1.5 HP

c. 2.5 HP
d. None

Answer - a. 1 HP

36. The capacity of crank case heater of compressors used in RMPU AC Coache (a)

a. 50 W

b.150 W

c. 200 W

d. None

Answer - a. 50 W

37. The capacity of evaporator fan motor used in RMPU AC Coach (a)

a. 1.5 HP

b. 0.5 HP

c. 2.5 HP

d. None

Answer - a. 1.5 HP

38. Control panel load of RMPU AC Coaches is About (b)

a. 400 W

b. 200 W

c. 100 W

d. None

Answer - a. 400 W

39. The capacity WRA motor RMPU AC Coaches is (a)


a. 373 W/ 0.37 KW

b. 500 W

c. 200 W

d. No

Answer - a. 373 W/ 0.37 KW

40. Heaters load of one RMPU is about (a)

a. 6 KW

b. 3 KW

c. 12KW

d. None

Answer - a. 6 KW

41. Current taken by one compressor motor of RMPU of AC coach is (a)

a. 8.25+/-25

b. 2.6+/10%

c. 2.2+/10%

d. None

Answer - a. 8.25+/-25

42. Current taken by one condenser fan motor of RMPU of AC coach is (c)

a. 8.25+/-25

b. 2.6+/10%

c. 2.2+/10%

d. None
Answer - c. 2.2+/10%

43. Current taken by one evaporator fan motor of RMPU coache (b)

a. 8.25+/-25

b. 2.6+/10%

c. 2.2+/10%

d. None

Answer - b. 2.6+/10%

44. Starting current taken by one compressor motor of RMPU coach in (b)

a.10A

b. 49 A

c. 15 A

d. None

Answer - b. 49 A

45. The RMPU coaches are manufactured by (f)

a).M/[Link] Lloyd

b) M/[Link]

c. M/[Link]

d) M/[Link] Engg

f) All of the above

Answer - f) All of the above

46. The control panel of RMPU coaches works on (b)

a. 230 V AC
b. 110 V AC

c. 440 V AC

d. None

Answer - b. 110 V AC

47. Speed of the condenser motor of RMPU coach is (a)

a. 910 RPM

b. 720 RPM

c. 2880RPM

d. None

Answer - a. 910 RPM

48. Speed of the evaporator fan motor of RMPU coach is (a)

a. 415 RPM

b. 720 RPM

c. 2880RPM

d. None

Answer - a. 415 RPM

49. The size of the FEDDER LLOID RMPU is about (a)

a. 2150 x2250x620 mm

b. 1600 x1800x620 mm

c. 1400 x1500x620 mm

d. None
Answer - a. 2150 x2250x620 mm

50. The size of the SIDWAL RMPU is about (a)

a. 2150 x2250x620 mm

b.1600 x1800x620 mm

c. 1400 x1500x620 mm

d. None

Answer - a. 2150 x2250x620 mm

51. 415 V 3 Phase AC supply required for operating motors of RMPU is fed from (b)

a. 25 KW Alternator

b. 25 KVA inverter

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - b. 25 KVA inverter

52. The capacity of inverters used in RMPU coach is (b)

a. 18 KVA

b. 25 KVA

c.12 KVA

d. None

Answer - b. 25 KVA

53. No of inverters required for one RMPU coach are (a)


a. Two

b. One

c. Three

d. Four

Answer - a. Two

54. The input Voltage of 25 KVA inverter of RMPU coach (a)

a. 110/135 DC

b. 24 V DC

c.415 V AC

d. None

Answer - a. 110/135 DC

55. The output Voltage of under slung/on board inverter of RMPU coach (a)

a. 415 VAC

b. 230 VAC

c. 110 VAC

d. None

Answer - a. 415 VAC

56. 110 V AC voltage required for operating control panel of RMPU AC Coach is stepped down
from (b)

a. 750 V AC

b. 415 V AC

c. 220 V AC
d. None

Answer - b. 415 V AC

57. The wave form of 110V AC voltage fed to control panel of RMPU coach is (a)

a. Shine wave

b. Square wave

c. PWM wave

d. None

Answer - a. Shine wave

58. PWM wave of 110V AC voltage of 25 KVA inverter is converted in to sine wave
by__________ to feed to cooling fan of RMPU (a)

a. Shine filter

b. COS filter

c. Tan filter

d. None

Answer - a. Shine filter

59. No of evaporator fan motors are available for one RMPU AC coach (a)

a. Two

b. One

c. Three

d. Four

Answer - a. Two

60. Approximate 1st Class AC load in terms of ton of refrigeration (a)


a. 5.3 tons

b. 7.4 tons

c. 11.1 tons

d. None

Answer - a. 5.3 tons

61. Approximate Air Conditioning load of II tire AC Coach (c)

a. 5.3 tons

b. 7.4 tons

c. 11.1 tons

d. None

Answer - c. 11.1 tons

62. Approximate Air Conditioning load of III tire AC Coach (c)

a. 5.3 TR

b. 7.4 TR

c. 11.1 TR

d. None

Answer - c. 11.1 TR

63. Approximate Air Conditioning load of AC chair car (c)

a. 5.3 TR

b. 7.4 TR

c. 11.1 TR
d. None

Answer - c. 11.1 TR

64. Cooled air is sent to the compartment through (b)

a. Fresh air filters

b. Duct & grills

c. Return air filters

d. None

Answer - b. Duct & grills

65. Required fresh air for AC RMPU coach is collected from roof Is sent to evaporator through
(a)

a. Fresh air filters

b. Return air filters

c, Both (a) and

(b) d, None

Answer - a. Fresh air filters

66. Air cooled from compartment of AC coach is sent to evaporator through (a)

a. Return air filters

b. Fresh air filters

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - a. Return air filters

67. Air blown over condenser is sent to (c)


a. Evaporator

b. Heater

c. Out side atmosphere

[Link]

Answer - c. Out side atmosphere

68. Air flow of condenser motor used in Sidwal make RMPU (c)

a. 10000 cubic feet for minute

b. 17000 cubic Meter for hour

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - c. Both (a) and (b)

69. Air flow of condenser motor used in FEDER make RMPU (c)

a. 8000 cubic feet for minute

b. 13600 cubic meter for hour

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - c. Both (a) and (b)

70. Type of condenser/evaporator coils used in Sidwal / Fedders make RMPU (a)

a. Fin-On-Tube type

b. Shell on tube
c. Tube in tube

d. All the above

Answer - a. Fin-On-Tube type

71. The condenser coils are made up of (b)

a. Aluminum

b. Copper

c. Zinc

d. None

Answer - b. Copper

72. The evaporator coils are made up of (b)

a. Aluminum

b. Copper

c. Zinc

d. None

Answer - b. Copper

73. The outer diameter of condenser coil of Sidwal make (a)

a. 9.52 mm

b. 6 mm

c. 28 mm

d. None

Answer - a. 9.52 mm
74. The outer diameter of evaporator / condenser coil of Sidwal / Fedders make (a)

a. 9.52 mm

b. 6 mm

c. 28 mm

d. None

Answer - a. 9.52 mm

75. Air flow of evaporator fan used in Sidwal make RMPU (c)

a. 2400 cubic feet per minute

b. 4000 + 5 % cubic meters of hour

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - c. Both (a) and (b)

76. Air flow of evaporator fan used in Fedders make RMPU (b)

a. 2000 + 10 % cubic meters of hour

b. 4200 + 10 % cubic meters of hour

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - b. 4200 + 10 % cubic meters of hour

77. The under frame equipment of the RMPU coach other than first class has

a. One set of battery 110V, 1100 AH.

b. Two sets of alternators 25KW capacity

c. 200 A battery charger


d. Two WRAs

e. All the above

Answer - e. All the above

78. Dip tray provided under cooling coils to collect the rain water should be made of (b)

a. Iron

b. Steel

c. Copper

d. Zinc

Answer - b. Steel

79. Drip tray provided under cooling coils in RMPU coaches should have a depth of (a)

a. 90 mm

b. 50 mm

c. 25 mm

d. None

Answer - a. 90 mm

80. Recommended relative humidity inside the coach is (a)

a. 60 % maximum

b. 70 % maximum

c. 80 % maximum

d, None

Answer - a. 60 % maximum
81. Power cables and control cables of RMPU should run through (b)

a. Same conduit

b. Separate conduit

c. Same conduit with better insulation

d. None

Answer - b. Separate conduit

82. Motors used in RMPU coaches are (a)

a. Induction motors

b. Synchronous motors

c. Slip ring induction motors

d. None

Answer - a. Induction motors

83. The induction motors used in RMPU are (a)

a. Three phase motors

b. Single phase motors

c. Two phase motors

d. None

Answer - a. Three phase motors

84. The starters used for 3 phase induction motors of RMPU coaches are (a)

a. Direct on line starters

b. Star delta starters


c. Slip ring induction starters

d. None

Answer - a. Direct on line starters

85. RMPU of AC coach should be made from (c)

a. Iron with GI coating

b. Iron with nickel coating

c. Stainless steel

d. None

Answer - c. Stainless steel

86. Fresh air requirement in side the 1st class compartment for person is (a)

a. 0.7m³ /min

b. 0.35 m³ /min

c. 0.5 m³ /min

d. None

Answer - a. 0.7m³ /min

87. Fresh air required in side the AC coach for II Tire Sleeper and III Tire Sleeper per person is
about(b)

a. 0.7m³ /min

b. 0.35 m³ /min

c. 0.5 m³ /min

d. None
Answer - b. 0.35 m³ /min

88. Minimum fresh air requirement for one RMPU of AC coach (a)

a. >17.5 m³ /min

b. ,5.5 m³ /min

c. 10 m³ /min

d. None

Answer - a. >17.5 m³ /min

89. The compressor of RMPU coach shall be provided with (c)

a. High pressure cut out

b. Low pressure cut out

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - c. Both (a) and (b)

90. HP cut out of RMPU coach shall be set at (b)

a. 135 + 15% PSI

b. 415 + 15% PSI

c. 35 + 15% PSI

d. None

Answer - b. 415 + 15% PSI

91. LP cut oout of RMPU coach shall be set at (c)


a. 135 + 5% PSI

b. 415 + 15% PSI

c. 35 + 15% PSI

d. None

Answer - c. 35 + 15% PSI

92. HP cut out of RMPU coach is (a)

a. Manual reset type

b. Auto reset type

c. Both (a) and (b)

d. None

Answer - a. Manual reset type

93. Accessibility of return air filters of RMPU of AC coach (b)

a. From top of the unit

b. From bottom of the unit in side the coach in corridor

c. Middle access door at the bottom of the unit

d. Access door on each side at bottom of the unit

Answer - b. From bottom of the unit in side the coach in corridor

94. Fresh air filters are used for filtering (b)

a. Return air

b. Only fresh air

c. Return air and fresh air


d. None

Answer - b. Only fresh air

95. RMPU blower fan motors are manufactured by (d)

a. ABB

b. CG

c. NGEF, KEC, Bharat Bigili

d. All of the above

Answer - d. All of the above

96. Fresh air filter maximum air flow rate shall be (a)

a. 10 m³/min

b. 15 m³/min

c. 20 m³/min

d. None

Answer - a. 10 m³/min

97. Fresh air filter maximum air velocity in feet/min (a)

a. 300

b. 400

c. 500

d. None

Answer - a. 300

98. The maximum resistance of the fresh air filter, when it is clean (a)
a. 4mm (WG)

b. 6mm (WG)

c. 8 mm (WG)

d. None

Answer - a. 4mm (WG)

99. The maximum resistance of fresh air filter with dust concentration is (a)

a. 12 mm (WG)

b. 6 mm (WG)

c. 8 mm (WG)

d. None

Answer - a. 12 mm (WG)

100. Return air filter maximum air floe rate in m-cub/minute (a)

a. 30

b. 40

c. 50

d. None

Answer - a. 30

101. Return air filter maximum air velocity in feet/minute (a)

a. 500

b. 700

c. 1000

d. None
Answer - a. 500

102. Maximum resistance of the return air filter when it is clean (a)

a. 3 mm (WG)

b. 5 mm (WG)

c. 7 mm (WG)

d. None

Answer - a. 3 mm (WG)

103. Maximum resistance of the return with dust concentration (a)

a. 10 mm (WG)

b. 15 mm (WG)

c. 18 mm (WG)

d. None

Answer - a. 10 mm (WG)

104. The evaporator blower should be designed for air delivery at ____mm head of water gauge
(c)

a. 5

b. 10

c. 20

d. None

Answer - c. 20

105. The copper parts of the Air conditioning coil should be (a)
a. Tinned

b. GI coated

c. Nickel coated

d, None

Answer - a. Tinned

106. The cooling temperature settings of electronic thermostat are recommended by RDSO is (a)

a. 23ºC to 25ºC

b. 22ºC to 25ºC

c. 24ºC to 26ºC

d. None

Answer - a. 23ºC to 25ºC

107. The heating temperature setting of electronic thermostat are recommended by RDSO is (b)

a. 17ºC to 19ºC

b. 19ºC to 21ºC

c. 21ºC to 23ºC

d. None

Answer - b. 19ºC to 21ºC

108. During IR test of RMPU, IR of compressor / Motors shall not be less than (b)

a. 100 mega ohms

b. 2 mega ohms

c. 20 mega ohms

d. None
Answer - b. 2 mega ohms

109. IR value of RMPU to be tested with (a)

a. 1000 Volts megger

b. 500 volts megger

c. 100 volt megger

d. None

Answer - a. 1000 Volts megger

110. During high voltage test of RMPU, the duration of high voltage to be applied on RMPU is
(a)

a. 60 sec

b. 120 sec

c. 30 sec

d. None

Answer - a. 60 sec

111. During high voltage test of RMPU, the high voltage to be applied (b)

a. 1000 volts ac

b. 2000 volts ac

c. 5000 volts ac

d. None

Answer - b. 2000 volts ac

112. Number of over heat protector thermostats are required for one RMPU are (b)

a. 1
b. 2

c. 3

d. None

Answer - b. 2

113. Number of vane relays required for one RMPU are (a)

a. 2

b. 1

c. 3

d. None

Answer - a. 2

114. Number of LP cut outs required for one RMPU are (a)

a. 2

b. 1

c. 4

d. None

Answer - a. 2

115. Number of HP cut outs required for 1 RMPU are (a)

a. 2

b.1

c. 4

d. None
Answer - a. 2

116. Three phase 3 KW heaters required for one RMPU unit is (b)

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

Answer - b. 2

[Link] electronic thermostat will be located on (a)

a. One of the flap door of control panel from in side

b. Front top of the unit

c. From bottom of the unity in side the coach

d. None

Answer - a. One of the flap door of control panel from in side

118. Sensor of electronic thermostat will be located (a)

a. at return air entries

b. fresh air path

c. In the duct in side the compartment

d. None

Answer - a. at return air entries

119. The size of cables recommended for 5-10 HP motor leads in RMPU coaches (a)
a. 6 sq. Mm (84/0.3)

b. 4 sq. mm (56/0.3)

c. 1.5 sq. mm

d. None

Answer - a. 6 sq. Mm (84/0.3)

120. The size of the cable recommended for 0.75 HP to 2 HP motor leads in RMPU coaches (b)

a. 6 sq. Mm (84/0.3)

b. 4 sq. mm (56/0.3)

c. 1.5 sq. mm

d. None

Answer - b. 4 sq. mm (56/0.3)

121. The size of cable recommend for control panel wiring of RMPU coaches (c)

a. 6 sq. mm

b. 4 sq. mm

c. 1.5 sq. mm

d. None

Answer - c. 1.5 sq. mm

122. Rotor shafts of RMPU motors are made out (c)

a. EN.8

b. EN.9
c. Both a and c

d, None

Answer - c. Both a and c

123. The Study state temperature rise of stator winding of compressor motor of H class RMPU
should not exceed above ambent of 65ºC with full load at rated voltage is (b)

a, 70ºC

b. 80ºC

c. 100ºC

d. None

Answer - b. 80ºC

124. The Study state temperature rise of stator winding of condensor/ blower motor of F class
RMPUshould not exceed above ambent of 65ºC with full load at rated voltage is (a)

a, 70ºC

b . 80ºC

c. 100ºC

d. None

Answer - a, 70ºC

125. The type of insulation recommended for condenser and evaporator motor in RMPU coaches
are (a)

a. F class

b. A class

c. [Link]
d. None

Answer - a. F class

126. The type of insulation recommended for compressor motor in RMPU coaches (b)

a. F class

b.H class

c. [Link]

d. None

Answer - b.H class

127. Capacity of WRA mono block pump in RMPU coaches (a)

a. 0.5 HP/0.37 KW at 415 V 50 Hz PF 0.5

b. 1.0HP/0.746 KW at 415 V 50HZ PF 0.5

c. 1.5 HP/ 1.1 KW at 415 V 50 HZ PF 0.5

d. None

Answer - a. 0.5 HP/0.37 KW at 415 V 50 Hz PF 0.5

128. Control panel of RMPU coach works (a)

a. 110 V AC 50Hz

b. 230V AC 50Hz

c. 415 V AC 30Hz

d. None

Answer - a. 110 V AC 50Hz


129. The maximum ripple content of 415/110 V supply fed to control circuit can (a)

a. 10%

b. 15%

c. 20%

d. 25%

Answer - a. 10%

130. No of over load relay provided in the control panel of one RMPU (b)

a. 3

b. 5

c. 7

d. None

Answer - b. 5

[Link] of time delay relays provided in one RMPU are (b)

a. 3

b. 2

c. 4

d. 1

Answer - b. 2

132. No of control transformers provided in RMPU AC coach (a)

a. 1

b. 2
c. 3

d. None

Answer - a. 1

133. The capacity of control transformer provided in RMPU coach (a)

a. 400 VA

b. 1000 VA

c. 2500 VA

d. None

Answer - a. 400 VA

[Link] capacity of C1, C2, C3 contactor provided in control panel of RMPU coach is (a)

a. 16 A

b. 50 A

c. 32 A

d. None

Answer - a. 16 A

[Link] purpose of time delay relay I is (a)

a. To delay compressor I operation for 2 minutes

b. To delay the compressor II operation for 2.5 minutes

c. To delay the condenser I operation for 2minutes

d. To delay the condenser II operation for 2.5 minutes

Answer - a. To delay compressor I operation for 2 minutes


136. The purpose of time delay relay II (b)

a. To delay compressor I operation for 2 minutes

b. To delay the compressor II operation for 2.5 minutes

c. To delay the condenser I operation for 2minutes

d. To delay the condenser II operation for 2.5 minutes

Answer - b. To delay the compressor II operation for 2.5 minutes

137. The duration of TDR- I delay setting (a)

a. 2 min

b. 2.5 min

c. 3.5 min

d. none

Answer - a. 2 min

138. The duration of TDR- II delay setting (b)

a. 2 min

b. 2.5 min

c. 3.5 min

d. none

Answer - b. 2.5 min

139. The current carrying capacity of rotary switch RSWI provide in control panel of RMPU
coach is (a)
a. 63 A

b. 16 A

c. 6/8 A

d. None

Answer - a. 63 A

140. Make of rotary switches recommended by RDSO to provide in control panel of RMPU AC
Coach is (c)

a. Salzer

b. Keycee

c. Both a & b

d. None

Answer - c. Both a & b

141. Makes of contractors recommended by RDSO to provide in control panel of RMPU AC


Coach is (c)

a. L&T

b. BCH

c. Both a & b

d. None

Answer - c. Both a & b

142. RMPU over load relay one (OLI) NC contract is connected in series to the (a)

a. Blower contractor coil


b. Auxiliary contractor coil

b. Condenser I&II contractor Coil

c. Compressor I&II contractor coils

e. Heaters I&II contractor coils f. All of the above

Answer - a. Blower contractor coil

143. RMPU Air loses indication LED glows when vane relay contract are in (a)

a. Open condition

b. Closed condition

c. Both a & b

d. None

Answer - a. Open condition

144. If blower fan motor is defect in RMPU coach. The result will (d)

a. Condenser motors did not switch ON

b. Compressor did not switch ON

c. Heater did not switch ON

d. All of the above

Answer - d. All of the above

145. If vane relays are defective in RMPU coach the results will (d)

a. Condenser motors did not switch ON

b. Compressor did not switch ON


c. Heaters did not switch ON

d. All of the above

Answer - d. All of the above

146. If single phasing occurred on any one of the motor, in RMPU Coach, result will (c)

a. Motor trips

b. Motor failure indication occurs

c. Both a & b

d. None

Answer - c. Both a & b

147. AC system is operating in manual mode, both condenser motors defective in RMPU coach,
the result will be (d)

a. High pressure develops

b. HP1 and HP2 open

c. compressors tips

d. All of the above

Answer - d. All of the above

148. System working in manual cooling mode, blower or vane relays became defective in RMPU
coach, the results will be (d)

a. Low pressures develops

b. LP1, LP2 open

c. Both compressor will trip in 15 minutes


d. all of the above

Answer - d. all of the above

149. The system is working in manual heating mode, blower/vane relay defective in RMPU the
result will be (d)

a. temperature shoots up

b. OHP1, OHP2 open

c. Heater switches off

d. All of the above

Answer - d. All of the above

150. If heaters are ON condition, in RMPU then compressor and condensers will be (b)

a. ON condition

b. OFF Condition

c Switches off after 15 minutes

d. None

Answer - b. OFF Condition

151 If time delay relay-I fails to operate in RMPU the result will be (b)

a. Compressor-I switches on

b. Compressor-I does not switches on

c. Compressor switches on but after two minutes it switches off

d. None.

Answer - b. Compressor-I does not switches on


152 If time delay relay two fails to operate in RMPU the result will be (b)

a. Compressor-II switches on

b. Compressor-II does not switches on

c. Compressor-II switches on but switches off 2.5 minutes.

d. None.

Answer - b. Compressor-II does not switches on

153 AC system is working on vent mode in RMPU then (a)

a. Blower only works

b. Heater only works

c. Entire cooling systems works

d. None

Answer - a. Blower only works

154 AC system is working in auto mode in RMPU then (c)

a. It works on cooling mode only

b. It works on heating mode only

c. It works on both (a) & (b)

d. None

Answer - c. It works on both (a) & (b)

155 If system works on manual cooling mode in RMPU then (d)


a. Blower works

b. Two condensers works

c. compressor works

d. All of the above

Answer - d. All of the above

156. If system work on manual heating mode in RMPU then (c)

a. Blower works

b. Heater works

c. Both (a) & (b)

d. None

Answer - c. Both (a) & (b)

157. Vapour compressor system used in Railways consists of (g)

a. Compressor

b. Condenser

b. Expansion value

d. Evaporator

e. Dehydrator and filter f. Accumulator or liquid receiver

g. All of the above.

Answer - g. All of the above.

158. The purpose of low pressure cut out used in vapour compression system is (c)

a. It shuts down the compressor if the suction pressure drops down


b. It automatically resets if the pressure becomes normal

c. Both (a) & (b)

d. None.

Answer - c. Both (a) & (b)

159. Number of WRAs are available in RMOU AC Coach are (b)

a. 1

b. 2

c. 3

d. None

Answer - b. 2

160. The capacity of over head tank (Auxilary tank) provided in RMPU coaches is about (a)

a. 50 ltr

b. 400 ltr

c. 300 ltr

d. None.

Answer - a. 50 ltr

[Link] load setting of compressor motor is in RMPU coaches is (c)

a. 2.2 A

b. 3.2 A

c. 10.5 A

d. None

Answer - c. 10.5 A
162. Capacity of battery used in RMPU AC Coach (b)

a. 800 AH

b. 1100 AH

c. 540 Ah

d. None

Answer - b. 1100 AH

163. Capacity of battery charger used in RMPU AC Coach (a)

a. 220 A

b. 40 A

c. 70 A

d. None

Answer - a. 220 A

164. Battery charger used in RMPU AC Coach is also called as (a)

a. Pre-cooling transformer

b. Diesel DC generator set

c. Both (a) & (b)

d. None

Answer - a. Pre-cooling transformer

165. Number of VRLA cells available in battery of SG RMPU AC Coach (a)


a. 56

b. 54

c. 112

d. None

Answer - a. 56

166. The capacity of HRC fuses to be provided for 1100AH battery of SG RMPU AC Coach is
(a)

a. 400 A

b. 250A

c. 100A

d. None

Answer - a. 400 A

[Link] location of battery HRC fuse to be provided for 1100 AH battery of SG RMPU AC
coach is (c)

a. At positive of the battery

b. At negative of the battery

c. Both (a) & (b)

d. None

Answer - c. Both (a) & (b)

[Link] purpose of power selector rotary switch RSW1 provided in power panel of RMPU AC
Coach is (e)

a. To select alternator one and battery


b. To select alternator two and battery

c. To select alternator one & two and battery

d. All the above

Answer -

[Link] capacity of plant selector rotary switch RSW2 provided in power panel of RMPU AC
coach is (a)

a. 300 A

b. 400A

c. 63A

d. None

Answer - a. 300 A

170. The capacity of positive HRC fuse to be provided for inverter (before RSW2) in plant
selector circuit in power panel of RMPU AC Coach is (a)

a. 250A

b. 400A

c. 63A

d. None

Answer - a. 250A

171. The capacity of HRC fuses to be provided for 415V 3phase supply of pre-cooling battery
charger of RMPU AC coach is. (a)

a. 63A

b. 160A

c. 400A
d. None

Answer - a. 63A

[Link] capacity of power selector RSW1 provided in power panel of RMPU AC coach is (a)

a. 500A

b. 160A

c. 16A

d. None

Answer - a. 500A

[Link] refrigerant recommended for RMPU coaches in place of R22 is (b)

a. R 134a

b. R 407C

c. R 290

d. None

Answer - b. R 407C

[Link] supply for the Electronic thermostats controlling unit is (c)

a. 110V DC

b. 110AC

c. either of one

d. None.

Answer - c. either of one


[Link] Convert (b)

a. AC into DC

[Link] into AC

c. Both (a) & (b)

d. None

Answer - [Link] into AC

176. Input voltage range to the under slung/on board inverter roof mounted AC coach 25 KVA
inverter is.(a)

a. 90 to 140V DC with ± 15% ripple (103.5V to 154V)

b. 70 to 170V DC with ± 15% ripple

c. 80 to 200V DC with ± 15% ripple

d. None

Answer - a. 90 to 140V DC with ± 15% ripple (103.5V to 154V)

177. Out put voltage of under slung/0n board roof mounted AC Coach 25KW inverter is (a)

a. 415V ± 5% 3phase 50Hz

b. 230V ± 5% 1phase 50Hz

c. 110V ± 5% 3phase 50Hz

d. none

Answer - a. 415V ± 5% 3phase 50Hz

You might also like