0% found this document useful (0 votes)
98 views8 pages

Question Paper

The document is a mock test paper for Class 6 on the topic of Ratio & Proportion, containing 30 questions with multiple-choice answers. Each question presents a mathematical scenario involving ratios, proportions, or calculations based on given data. The answers to the questions are provided alongside each question.

Uploaded by

Navin Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
98 views8 pages

Question Paper

The document is a mock test paper for Class 6 on the topic of Ratio & Proportion, containing 30 questions with multiple-choice answers. Each question presents a mathematical scenario involving ratios, proportions, or calculations based on given data. The answers to the questions are provided alongside each question.

Uploaded by

Navin Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Question Paper

RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)


Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q1: The ratio of the income to the expenditure of a family is 15 : 7. If the family¶s expenses are Rs.
15995, then saving of the family is:
A: Rs. 18360
B: Rs. 18140
C: Rs. 18630
D: Rs. 18280
Answer: D

Q2: If the circumference of a circle is increased by 40% then the percentage of increase in its area
is:
A: 64%
B: 96%
C: 40%
D: 72%
Answer: B

Q3: The 1st 3 terms of a proportion are 12, 18 and 28. The 4th term is:
A: 42
B: 36
C: 45
D: 38
Answer: A

Q4: The ratio of the volumes of water and milk in 180 cc of a mixture is 1 : 3. The quantity of water
that should be added to the mixture so that the new ratio of the volume of water and milk becomes 3
: 5 is:
A: 30 cc
B: 40 cc
C: 36 cc
D: 42 cc
Answer: C
Question Paper
RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)
Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q5: If 45% of a number is equal to 5/4 of another number, what is the ratio of 1st number to the 2nd
number?
A: 9:23
B: 25:12
C: 9:20
D: 25:9
Answer: D

Q6: Rs. 7840 is divided among A, B and C in such a way that the ratio of the amounts of A and B is
3 : 4 and that of B and C is 4 : 7. Find the amounts in Rs. each received, in order A, B and C.
A: Rs. 1680, Rs. 2240, Rs. 3920
B: Rs. 2240, Rs. 3920, Rs. 1680
C: Rs. 3920, Rs. 2240, Rs. 1680
D: Rs. 2240, Rs. 1680, Rs. 3920
Answer: A

Q7: If a : b = 9 : 5, then find (3a ±3b)/(2a ±4b)?


A: 6
B: ±
C: 8
D: ±
Answer: B

Q8: If a : b = b : c, then the ratio 4a3 : 3b2 is equal to:


A: 4b/3c
B: 3c2/4a
C: 4a2/3c
D: 3ac/4b
Answer: C
Question Paper
RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)
Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q9: Two numbers are respectively 52% and 60% more than a third number. The ratio of the two
numbers is:
A: 19:20
B: 17:18
C: 20:23
D: 18:19
Answer: A

Q10: 463 is divided into three parts, such that the first part is 76 and the ratio of the second to the
third is 4 : 5. The second part is:
A: 215
B: 184
C: 172
D: 168
Answer: C

Q11: What is the ratio in Rs. 5.80 and 290 paisa?


A: 3:1
B: 3:2
C: 5:2
D: 2:1
Answer: D

Q12: In a certain examination, the number of passes and failures are in the ratio 7 : 3. If 10 more
students had passed from total students, then the ratio of passes to failures would have been 4 : 1.
The number of students who have passed the examination is:
A: 86
B: 70
C: 78
D: 80
Answer: B
Question Paper
RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)
Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q13: The speeds of three trains are in the ratio 5 : 8 : 3. The ratio between the times taken by them
to travel the same distance is:
A: 24:10:35
B: 15:10:34
C: 24:15:40
D: 40:14:25
Answer: C

Q14: If 24% of x is eight times of 33% of y, then x:y =?


A: 1:11
B: 10:1
C: 1:10
D: 11:1
Answer: D

Q15: A and B divide a sum of Rs. 4480 in the ratio of 5 : 2 respectively. If Rs. 400 is added to each
of their shares, what would be the new ratio formed?
A: 15:7
B: 21:8
C: 16:9
D: 12:5
Answer: A

Q16: If A : B = 1/3 : 1/6 and B : C = 1/5 : 1/8 then (2A + B) : (5B ±C) is equal to?
A: 7:8
B: 8:7
C: 9:8
D: 8:9
Answer: B

Q17: The mean proportional between 32 and 72 is:


A: 64
B: 42
C: 52
D: 48
Answer: D
Question Paper
RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)
Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q18: A man divides his property so that his wife¶s share to his son¶s and his son¶s share to his
daughter¶s are both as in the ratio 7 : 4. If the daughter gets Rs. 10,560 less than her mother, the
value of the whole property in rupees is:
A: Rs. 26340
B: Rs. 30500
C: Rs. 29760
D: Rs. 32820
Answer: C

Q19: How many sides does a regular polygon have whose interior and exterior angles are in the
ratio 5 : 1?
A: 12
B: 15
C: 10
D: 9
Answer: A

Q20: The smallest integer out of given, which subtracted from both the terms of 6 : 7 gives a ratio
less than 19 : 25, is:
A: 1
B: 2
C: 3
D: 4
Answer: C

Q21: Two numbers are in the ratio 17 : 45. One-third of the smaller is less than one-fifth of the
bigger by 10. The smaller number is:
A: 34
B: 51
C: 68
D: 49
Answer: B
Question Paper
RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)
Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q22: Tea worth Rs. 124 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2.
If the mixture is worth Rs. 152 per kg, the price of the third variety per kg will be:
A: Rs. 162.5
B: Rs. 168.5
C: Rs. 176.5
D: Rs. 174.5
Answer: D

Q23: Same quantity of rice is required for each member of a family of 10 members. On a particular
day, due to the absence of some members of the family, the consumption of rice was reduced in the
ratio 5 : 2. The number of members absent on that day was:

A: 6
B: 5
C: 4
D: 3
Answer: C

Q24: Instead of dividing Rs. 468 among P, Q, R in the ratio 1/2 : 1/3 : 1/4 by mistake it was divided
in the ratio 2 : 3 : 4. Who gained in the transaction?
A: only R
B: only Q
C: only P
D: both Q & R
Answer: D

Q25: The total marks obtained by Mahesh in English and Mathematics are 170. If the difference
between his marks in these two subjects is 20. If he scores more in English then the ratio of his
marks in these subjects is:
A: 18:13
B: 19:15
C: 21:17
D: 17:14
Answer: B
Question Paper
RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)
Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q26: The weight of Mr. Gupta and Mrs. Gupta are in the ratio 7 : 8 and their total weight is 120 kg.
After taking a dieting course Mr. Gupta reduces by 8 kg and the ratio between their weights changes
to 6 : 7. So Mrs. Gupta has reduced by:
A: 6 kg
B: 9 kg
C: 10 kg
D: 8 kg
Answer: D

Q27: The price of a refrigerator and a television set are in the ratio 5 : 8. If the refrigerator costs Rs.
8208 less than the television set, then the price of the refrigerator is:
A: Rs. 13680
B: Rs. 21888
C: Rs. 12826
D: Rs. 15482
Answer: A

Q28: A man leaves Rs. 28182 to be divided among 3 sons, 4 daughters and 2 nephews. If each
daughter receives four times as much as each nephew and each son receives five times as much as
each nephew, how much does each daughter receive?

A: Rs. 3412
B: Rs. 3416
C: Rs. 3410
D: Rs. 3415
Answer: B

Q29: A and B together have Rs. 288. C has Rs. 142 less than what A and B together have, and B
has Rs. 28 more than C. The amount of A is:
A: Rs. 126
B: Rs. 108
C: Rs. 114
D: Rs. 110
Answer: C
Question Paper
RNMC Mock Test Class 6 - Ratio & Proportion (Paper 3)
Exam ID : TEST/2023/07/19174931 Report Generation Date : 5/5/2024 8:48:25 PM

Q30: A sum of Rs. 875.68 is distributed among L, M and N such that L gets Rs. 12.72 more than N
and M gets Rs. 10.24 more than L. N gets:
A: Rs. 283.26
B: Rs. 280.00
C: Rs. 278.28
D: Rs. 282.24
Answer: B

Common questions

Powered by AI

An increase in the circumference of a circle by 40% results in a 96% increase in its area .

To change the ratio of water to milk to 3:5, 36 cc of water should be added .

The ratio of the two numbers is 19:20 .

The value of the whole property is Rs. 29,760 .

The saving of the family would be Rs. 18280 .

The ratio of the first number to the second number is 25:9 .

The ratio of times taken by the trains to cover the same distance is 24:15:40 .

You might also like