Question 1.
To which tribe did Aram and Mourad belong? What was particular about their tribe?
Answer:
Aram and Mourad belonged to the Garoghlanian tribe, known for its honesty and trust. The people from
this tribe were known to be neither liars nor thieves.
Question 2.
Why and when did Mourad take John Byro’s horse?
Answer:
Mourad took John Byro's horse because he came from a poor family and had always dreamed of riding a
horse. He kept the horse for at least a month before telling Aram about it.
Question 3.
Why did Mourad bring the wonderful white horse to Aram?
Answer:
Mourad brought the white horse to Aram because he knew his cousin also enjoyed riding horses. He had
been enjoying joy rides on the horse for a month and wanted Aram to experience the same.
Question 4.
How did Mourad manage to keep his ‘deed’ a ‘secret’?
Answer:
Mourad kept his 'deed' a secret by only riding the horse in the early morning and hiding it in a deserted
barn during the day, with some oats and dry alfalfa to feed the horse
Question 5.
How did the narrator come to know about the real owner of the horse? What was his reaction?
Answer:
The narrator discovered the true owner of the horse when an Assyrian visitor named John Byro came to
his home and sadly mentioned that his white horse had been stolen for a month. The narrator panicked
and told Mourad but asked him not to return the horse immediately.
Question 6.
Why did the boys not want to return the horse immediately? Did their wish fulfill?
Answer:
The boys did not want to return the horse immediately because they wanted to learn how to ride
properly. They planned to keep it for at least six months, but they were unable to fulfill their wish
Question 7.
Why did the boys return the horse so early?
Answer:
The boys returned the horse early because they met John Byro, the real owner, who noticed that the
horse was very similar to his own. Afraid of being discovered, they returned the horse the next day
Question 8.
Who was John Byro? Why had he come to the narrator’s house?
Answer:
John Byroboutan, an Assyrian farmer who spoke Armenian, had come to the narrator's house to vent his
frustrations his missing horse.
Question 9.
What impression do you form about Khosrove?
Answer:
Khosrove, an uncle to Mourad and Aram, was a hot-tempered man with a large moustache. He often
dismissed others' losses with the words, "It is no harm; pay no attention to it."
Question 10.
‘I couldn’t believe what I saw.’ What was there so incredible to the speaker? Who is the speaker here?
Answer:
. The speaker, Aram, was amazed when Mourad came to invite him for a ride on a white horse, as he
couldn't believe that Mourad acquired the horse without stealing it.
Question 11.
How was the ‘deed’ of taking away somebody else’s horse and hiding it without the owner’s knowledge
not a theft according to the boys?
Answer:
The boys didn't consider taking the horse and hiding it without the owner's knowledge as theft because
they didn't intend to sell the horse and only wanted to enjoy joy rides.