0% found this document useful (0 votes)
12 views8 pages

Essential Calc Functions and Shortcuts

The document contains a series of multiple-choice questions and answers related to data manipulation techniques in Calc, including sorting, filtering, and data validation. It covers various functionalities such as finding and replacing text, checking spelling, and managing worksheets. Additionally, it provides shortcuts and menu options for performing specific tasks within the software.

Uploaded by

shobhathakur2270
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views8 pages

Essential Calc Functions and Shortcuts

The document contains a series of multiple-choice questions and answers related to data manipulation techniques in Calc, including sorting, filtering, and data validation. It covers various functionalities such as finding and replacing text, checking spelling, and managing worksheets. Additionally, it provides shortcuts and menu options for performing specific tasks within the software.

Uploaded by

shobhathakur2270
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Which of the following technique arranges the data set in a particular order such as

ascending or descending ?
(A) Data Formatting

(B) Data Validations

(C) Data Filtering

(D) Data Sorting

Answer: (D) Data Sorting

(2) Which of the following techniques can be used to allow only date values in a cell ?
(A) Data Formatting

(B) Data Validations

(C) Data Filtering

(D) Data Sorting

Answer: (B) Data Validations

(3) Which of the following options when selected deletes all data validations ?
(A) Delete Formatting

(B) Delete All

(C) Delete Formula

(D) Delete Me

Answer: (C) Delete Formula

(4) We can replace multiple occurrences of a word using which of the following facility of
Calc ?
(A) Find and Replace

(B) By Replace command

(C) By Copy command

(D) By Preview command


Answer: (A) Find and Replace

(5) Page Preview will also allow you to do which of the following setting ?

(A) Borders

(B) Margins

(C) Column and Row heading

(D) All of these

Answer: (D) All of these

(6) Which of the following function key is used to check spelling in Calc ?
(A) F1

(B) F2

(C) F4

(D) F7

Answer: (D) F7

(7) Which of the following function key is used to get help in Calc ?
(A) F1

(B) F2

(C) F4

(D) F7

Answer: (A) F1

(8) What is the name of mechanism to arranging the data in a particular order ?
(A) Sorting

(B) Searching

(C) Filtering

(D) Validating
Answer: (A) Sorting

(9) What is the name of mechanism to filter out unnecessary data ?


(A) Sorting

(B) Searching

(C) Filtering

(D) Validating

Answer: (C) Filtering

(10) What is the name of mechanism to allow only valid data ?

(A) Sorting

(B) Searching

(C) Filtering

(D) Validating

Answer: (D) Validating

(11) Which of the following is the shortcut key to open a new Calc worksheet ?
(A) Ctrl + N

(B) Ctrl + O

(C) Ctrl + D

(D) Ctrl + E

Answer: (A) Ctrl + N

(12) Which type of information can be entered in a cell ?


(A) Data

(B) Formula

(C) Function
(D) All of these

Answer: (D) All of these

(13) Which of the following is the extension of Calc file ?


(A) .odc

(B) .odb

(C) .ods

(D) .odg

Answer: (C) .ods

(14) Which option is useful to insert a new worksheet ?


(A) File -> Sheet

(B) Insert -> Sheet

(C) Format -> Sheet

(D) Edit -> Sheet

Answer: (B) Insert -> Sheet

(15) Which key is used to select random cells ?

(A) Shift

(B) Alt

(C) Ctrl

(D) Tab

Answer: (C) Ctrl

(16) Which sign is used to create absolute cell address ?


(A) $

(B) %

(C) #
(D) @

Answer: (A) $

(17) Which menu – option is used for sorting the data ?

(A) Format -> Sort

(B) Edit -> Sort

(C) Tools -> Sort

(D) Data -> Sort

Answer: (D) Data -> Sort

(18) Which menu – option is used for filtering the data ?


(A) File -> Filter -> Auto Filter

(B) Tools _ Filter _ Auto Filter

(C) Data -> Filter -> Auto Filter

(D) Format -> Filter -> Auto Filter

Answer: (C) Data -> Filter -> Auto Filter

(19) Which menu – option is used for data validations ?


(A) Data -> Validity

(B) Format -> Validity

(C) Tools -> Validity

(D) View -> Validity

Answer: (A) Data -> Validity

(20) Which line is displayed under the wrongly entered words ?

(A) Green

(B) Blue
(C) Red

(D) Black

Answer: (C) Red

(21) Which is the short cut key for Find and Replace ?
(A) Ctrl + F

(B) Ctrl + E

(C) Ctrl + D

(D) Ctrl + R

Answer: (A) Ctrl + F

(22) Which menu – option is useful for print preview ?


(A) View -> Page Preview

(B) Format -> Page Preview

(C) Edit -> Page Preview

(D) File -> Page Preview

Answer: (D) File -> Page Preview

(23) Which bar can be used to preview the document ?


(A) Print bar

(B) View bar

(C) Preview bar

(D) Page bar

Answer: (C) Preview bar

(24) How many types of orientations are there in Page tab in Page Style dialog box ?
(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5
Answer: (A) 2

(25) Which option is used to print document ?


(A) Format -> Print

(B) Edit -> Print

(C) Data -> Print

(D) File -> Print

Answer: (D) File -> Print

(26) Header and Footer part is divided into how many parts ?
(A) 3

(B) 4

(C) 5

(D) 6

Answer: (A) 3

(27) Which menu – option is useful to get help in Calc ?


(A) File -> [Link] Help

(B) View -> [Link] Help

(C) Data -> [Link] Help

(D) Help -> [Link] Help

Answer: (D) Help -> [Link] Help

(28) By default how many worksheet are displayed ?


(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Answer: (B) 3

(29) What is the background color for the selected sheet in the Sheet Tab ?
(A) White
(B) Black

(C) Red

(D) Green

Answer: (A) White

(30) Which menu – option is used to remove a worksheet ?


(A) File -> Sheet -> Delete

(B) File -> Delete -> Sheet

(C) Edit -> Sheet -> Delete

(D) Edit -> Delete -> Sheet

Answer: (C) Edit -> Sheet -> Delete

You might also like