Chapter 11
Angles
Exercise 11.1
Page: 11.5
T IO S I
NO A D
1. Give three examples of angles from your environment.
CO N
A
Solution:
PY
The three examples of angles are
DO U A
T
The angle formed by the adjacent fingers of our hand
ED PR
The angle formed by walls of a room
C
The angle formed by the hour hand and minute hand of a clock.
©
2. Write the arms and the vertex of ∠ LMP given in Fig. 11.14.
Solution:
The vertex of ∠ LMP is M and the arms are ML and MP.
3. How many angles are formed in the figures 11.15 (i), (ii) and (iii)?
Name them.
T IO S I
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
Solution:
T
ED PR
(i) Three angles are formed in figure (i) namely ∠ ABC, ∠ ACB and ∠
BAC.
C
(ii) Four angles are formed in figure (ii) namely ∠ ABC, ∠ BCD, ∠
©
CDA and ∠ DAB.
(iii) Eight angles are formed in figure (iii) namely ∠ ABC, ∠ BCD, ∠
CDA, ∠ DAB, ∠ CAB, ∠ CAD, ∠ BCA and ∠ ACD.
4. In Fig. 11.16, list the points which are: (i) in the interior of ∠ P (ii)
in the exterior of ∠ P and (iii) lie on ∠ P.
T IO S I
NO A D
CO N
A
PY
Solution:
DO U A
T
(i) The points which are in the interior of ∠ P are J and C.
ED PR
(ii) The points which are in the exterior of ∠ P are B and D.
C
(iii) The points which lie on ∠ P are A, P and M.
©
5. In Fig. 11.17, write another name for:
(i) ∠ 1
(ii) ∠ 2
(iii) ∠ 3
(iv) ∠ 4
Solution:
(i) From the figure, another name for ∠ 1 is ∠ BOD or ∠ DOB.
(ii) From the figure, another name for ∠ 2 is ∠ BOC or ∠ COB.
(iii) From the figure, another name for ∠ 3 is ∠ COA or ∠ AOC.
T IO S
(iv) From the figure, another name for ∠ 4 is ∠ AOD or ∠ DOA.
I
6. In Fig. 11.18, write another name for:
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
T
ED PR
C
©
(i) ∠ 1
(ii) ∠ 2
(iii) ∠ 3
Solution:
(i) From the figure, another name for ∠ 1 is ∠ EPB or ∠ BPE.
(ii) From the figure, another name for ∠ 2 is ∠ CQP or ∠ PQC.
(iii) From the figure, another name for ∠ 3 is ∠ DQF or ∠ FQD.
7. In Fig. 11.19, which of the following statements are true:
T IO S I
NO A D
CO N
(i) Point B is the interior of ∠ AOB.
A
(ii) Point B is the interior of ∠ AOC.
PY
DO U A
(iii) Point A is the interior of ∠ AOD.
T
ED PR
(iv) Point C is the interior of ∠ AOB.
(v) Point D is the exterior of ∠ AOC.
C
©
Solution:
(i) False. B lies on ∠ AOB.
(ii) True
(iii) False. A lies on ∠ AOD.
(iv) True
(v) True
8. Which of the following statements are true:
(i) The vertex of an angle lies in its interior.
(ii) The vertex of an angle lies in its exterior.
(iii) The vertex of an angle lies on it.
Solution:
(i) False.
(ii) False.
(iii) True.
9. By simply looking at the pair of angles given in Fig. 11.20, state
T IO S
which of the angles in each of the pairs is greater:
I
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
T
ED PR
C
©
Solution:
(i) From the figure we know that ∠ AOB > ∠ DEF.
(ii) From the figure we know that ∠ PQR > ∠ LMN.
(iii) From the figure we know that ∠ UVW > ∠ XYZ.
10. By using tracing paper compare the angles in each of the pairs
given in Fig. 11.21.
T IO S I
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
T
ED PR
C
Solution:
©
(i) From the figure we know that ∠ PQR > ∠ AOB.
(ii) From the figure we know that ∠ UVW > ∠ LMN.
(iii) From the figure we know that ∠ RST > ∠ XYZ.
(iv) From the figure we know that ∠ PQR > ∠ EFG.
Exercise 11.2
Page: 11.10
1. Give two examples each of right, acute and obtuse angles from
your environment.
T IO S
Solution:
I
NO A D
The two examples of right angle are:
CO N
A
Two adjacent walls of a room and adjacent edges of a book
PY
DO U A
The two examples of acute angle are:
T
ED PR
Two adjacent sides of the letter Z and two adjacent fingers of our hand.
The two examples of obtuse angles are:
C
Two sloping sides of a roof and two adjacent blades of a fan.
©
2. An angle is formed by two adjacent fingers. What kind of angle
will it appear?
Solution:
The angle formed by two adjacent fingers will appear as acute angle.
3. Shikha is rowing a boat due north-east. In which direction will
she be rowing if she turns it through:
(i) a straight angle
(ii) a complete angle.
Solution:
(i) If she turns through a straight angle (180o) she will be rowing in the
South-West direction.
T IO S I
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
T
ED PR
(ii) If she turns through a complete angle (360o) she will be rowing in
C
North-East direction.
©
4. What is the measure of the angle in degrees between:
(i) North and West?
(ii) North and South?
(iii) North and South- East?
Solution:
T IO S I
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
T
ED PR
C
©
The measure of the angle in degrees between:
(i) North and West is 90o.
(ii) North and South is 180o.
(iii) North and South-East is 135o.
5. A ship sailing in river Jhelam moves towards east. If it changes to
north, through what angle does it turn?
Solution:
It the ship moves from east to north direction, the angle it turns is 90o.
T IO S I
NO A D
CO N
6. You are standing in a class-room facing north. In what direction
A
are you facing after making a quarter turn?
PY
DO U A
Solution:
T
ED PR
By making a quarter turn (90o), I will be facing towards east to my right
hand and if I turn to my left hand, I will be facing towards west.
C
©
7. A bicycle wheel makes four and a half turns. Find the number of
right angles through which it turns.
Solution:
We know that the wheel of a bicycle covers 360o in one turn.
It can be written as
360
= 4 right angles
90
We know that in four and half turns the wheel turns by 4 (4.5) = 18 right
angles
Hence, the number of right angles through which it turns is 18.
8. Look at your watch face. Through how many right angles does
the minute-hand moves between 8: 00 O’ clock and 10: 30 O’ clock?
Solution:
We know that the time interval between 8: 00 O’ clock and 10: 30 O’
clock is two and half hours
The minute hand turns 360o in 1 hour
360
= 4 right angles
90
T IO S
So in two and half hours the minute hand turns by 2.5 (4) = 10 right
I
angles.
NO A D
CO N
A
Hence, the minute hand turns by 10 right angles.
PY
DO U A
T
9. If a bicycle wheel has 48 spokes, then find the angle between a
ED PR
pair of adjacent spokes.
Solution:
C
©
The central angle in a bicycle is 360o which consists 48 spokes.
360
So the angle between a pair of adjacent spokes = = 7.5o
48
Hence, the angle between a pair of adjacent spokes is 7.5o.
10. Classify the following angles as acute, obtuse, straight, right,
zero and complete angle:
(i) 118o
(ii) 29o
(iii) 145o
(iv) 165o
(v) 0o
(vi) 75o
(vii) 180o
(viii) 89.5o
(ix) 30o
(x) 90o
(xi) 179o
T IO S I
(xii) 360o
NO A D
CO N
(xiii) 90 ½ o
A
Solution:
PY
DO U A
(i) 118o is an obtuse angle.
T
ED PR
(ii) 29o is an acute angle.
(iii) 145o is an obtuse angle.
C
(iv) 165o is an obtuse angle.
©
(v) 0o is a zero angle.
(vi) 75o is an acute angle.
(vii) 180o is a straight angle.
(viii) 89.5o is an acute angle.
(ix) 30o is an acute angle.
(x) 90o is a right angle.
(xi) 179o is an obtuse angle.
(xii) 360o is a complete angle.
(xiii) 90 ½ o is an obtuse angle.
11. Using only a ruler, draw an acute angle, a right angle and an
obtuse angle in your notebook and name them.
Solution:
T IO S I
NO A D
CO N
A
12. State the kind of angle, in each case, formed between the
PY
following directions:
DO U A
T
(i) East and West
ED PR
(ii) East and North
C
(iii) North and North-East
©
(iv) North and South-East
Solution:
(i) East and West directions form a straight angle (180o).
(ii) East and North directions form a right angle (90o).
(iii) North and North-East directions form an acute angle (45o).
(iv) North and South-East directions form an obtuse angle (135o).
13. State the kind of each of the following angles:
T IO S I
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
Solution:
T
(i) Acute angle which measures 0o and 90o.
ED PR
(ii) Obtuse angle which measures 90o and 180o.
C
(iii) Straight angle which measures 180o.
©
(iv) Right angle which measures 90o.
(v) Complete angle which measures 360o.
Objective Type Questions
Page: 11.11
Mark the correct alternative in each of the following:
1. The vertex of an angles lies
(a) in its interior
(b) in its exterior
T IO S
(c) on the angle
(d) inside the angle
I
NO A D
Solution:
CO N
A
The option (c) is the correct answer.
PY
DO U A
The vertex of an angles lies on the angle.
T
ED PR
2. The figure formed by two rays with the same initial point is
C
known as
©
(a) a ray
(b) a line
(c) an angle
(d) a line segment
Solution:
The option (c) is the correct answer.
The figure formed by two rays with the same initial point is known as an
angle.
3. An angle of measure 0° is called
(a) a complete angle
(b) a right angle
(c) a straight angle
(d) None of these
Solution:
The option (d) is the correct answer.
An angle of measure 0° is called a zero angle.
4. An angle of measure 90° is called
T IO S
(a) a complete angle
I
(b) a right angle
NO A D
(c) a straight angle
CO N
A
(d) a reflex angle
PY
DO U A
Solution:
T
The option (b) is the correct answer.
ED PR
An angle of measure 90° is called a right angle.
C
©
5. An angle of measure 180° is called
(a) a zero angle
(b) a right angle
(c) a straight angle
(d) a reflex angle
Solution:
The option (c) is the correct answer.
An angle of measure 180° is called a straight angle.
6. An angle of measure 360° is called
(a) a zero angle
(b) a straight angle
(c) a reflex angle
(d) a complete angle
Solution:
The option (d) is the correct answer.
An angle of measure 360° is called a complete angle.
T IO S I
NO A D
7. An angle of measure 240° is
CO N
A
(a) an acute angle
PY
(b) an obtuse angle
DO U A
(c) a straight angle
T
ED PR
(d) a complete angle
Solution:
C
There is no correct answer.
©
An angle of measure 240° is called a reflex angle.
8. A reflex angle measures
(a) more than 90° but less than 180°
(b) more than 180° but less than 270°
(c) more than 180° but less than 360°
(d) None of these
Solution:
The option (c) is the correct answer.
A reflex angle measures more than 180° but less than 360°.
9. The number of degrees in 2 right angle is
(a) 90°
(b) 180°
(c) 270°
(d) 360°
Solution:
The option (b) is the correct answer.
The number of degrees in 2 right angle is 180°.
T IO S I
NO A D 𝟑
CO N
10. The number of degrees in right angles is
A
𝟐
(a) 180°
PY
DO U A
(b) 360°
(c) 270°
T
ED PR
(d) 90°
Solution:
C
©
There is no correct answer.
One right angle = 90°
𝟑 𝟑
So right angles = (90°) = 135o
𝟐 𝟐
11. If a bicycle wheel has 36 spokes, then the angle between a pair of
adjacent spokes is
(a) 10°
(b) 15°
(c) 20°
(d) 12°
Solution:
The option (a) is the correct answer.
The central angle of a bicycle wheel measures 360°
The angle between a pair of adjacent spokes of the wheel which has 36
𝟑𝟔𝟎
spokes = = 10o
𝟑𝟔
T IO S I
NO A D
CO N
A
PY
DO U A
T
ED PR
C
©