Class 7 Science | Sample Paper 1 | Questions
Class 7 Science
Sample Paper - 1
MAX. MARKS: 80 DURATION: 2½ HRS
General Instructions:
(i) All questions are compulsory.
(ii) This question paper contains 23 questions divided into four Sections
A, B, C and D.
(iii) Section A comprises 3 Questions (Fill in the Blanks, Multiple choice
questions and True and False) of 20 marks.
(iv) Section B comprises 8 questions of 2 marks each.
(v) Section C comprises 8 questions of 3 marks each.
(vi) Section D comprises 4 questions of 5 marks each.
SECTION – A
Question 1:
FILL IN THE BLANKS: (1 x 10 = 10)
1. The leaves have a green pigmentation called_________.
2. An object moving along a straight line with a constant speed is said to
be in ________.
3. The phenomenon of bouncing back of light falling on a smooth polished
surface is known as _________.
4. A change in which one or more new substances are formed is called a
_________.
5. Amarbel is an example of a _________ plant.
6. The micro-organisms which convert the dead plants and animals to
humus are known as ___________.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Questions
7. The vessels which carry carbon dioxide rich blood from all the parts of
the body back to the heart are called________.
8. Stainless steel is an alloy of iron with______.
9. __________is the male reproductive part of the flower.
10. The combination of two or more cells is called a ____________.
Question 3:
Choose the correct answer (1 X 5 = 5)
1. If the soil contains greater proportion of bigger particles, it is called
(a) Sandy soil
(b) Clayey soil
(c) Loamy soil
(d) Red soil
2. The acid secreted by stomach is
(a) HCl
(b) H2Cl
(c) KCl
(d) K2Cl
3. Which of the following mirrors is used in automobiles as rear-view
mirror?
(a) Concave mirror
(b) Convex mirror
(c) Plane mirror
(d) Both a and b
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Questions
4. Bile plays an important role in the digestion of __________.
(a) proteins
(b) carbohydrates
(c) fats
(d) all of these
5. A chemical change in which an element or compound unites with
oxygen is called ____________.
(a) Oxidation
(b) Rusting
(c) Combustion
(d) Burning
Question 3:
Write ‘True’ or ‘False’: (1 X 5 = 5)
1. The process of breakdown of food in the cell with the release of energy
is called aerobic respiration.
2. The cell which results after fusion of the gametes is called a zygote.
3. The device that measures the distance moved by the vehicle. This meter
is known as speedometer.
4. Carbon dioxide is released during photosynthesis.
5. The freshwater stored in the ground is much more than that present in
the rivers and lakes of the world.
Question 4:
Distinguish between a parasite and a saprotroph.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Questions
Question 5:
Name any two effects of electric current.
Question 6:
In places of hot climate, it is advised that the outer walls of houses be
painted white. Explain.
Question 7:
Give two uses of convex mirrors.
Question 8:
Why should oils and fats be not released in the drain? Explain.
Question 9:
When baking soda is mixed with lemon juice, bubbles are formed with the
evolution of a gas. What type of change is it? Explain.
Question 10:
Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?
Question 11:
Explain why burning of wood and cutting it into small pieces is considered
as two different types of changes.
Section – C (3 marks each)
Question 12:
What will happen if there are no platelets in the blood?
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Questions
Question 13:
When a candle burns, both physical and chemical changes take place.
Identify these changes. Give another example of a familiar process in
which both the chemical and physical changes take place.
Question 14.
Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Question 15:
Take three test tubes. Fill each of them with water. Label them with A, B
and C. Keep a snail in a test tube A, a water plant in test tube B and in c,
keep a snail and plant both, which test-tube would have the highest
concentration of CO2.
Question 16:
The distance between two stations is 240 km. A train takes 4 hours to
cover this distance. Calculate the speed of the train.
Question 17:
Dorji has a few bottles of soft drink in his restaurant. But, unfortunately,
these are not labelled. He has to serve the drinks on the demand of
customers. One customer wants acidic drink; another wants basic and
third one wants neutral drink. How will Dorji decide which drink is to be
served to whom?
Question 18:
Distinguish between acid and bases.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Questions
Question 19:
What is sewage? Explain why it is harmful to discharge untreated sewage
into rivers or seas.
Section – D (5 marks each)
Question 20:
Explain why there is no waste in a forest.
Question 21:
List the similarities and differences between aerobic and anaerobic
respiration.
Question 22:
Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large green
houses? What are the advantages to the farmers?
OR
What are the components of blood?
Question 23:
State the characteristics of image formed by a mirror.
**********
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
Class 7 Science
Sample Paper - 1 (Solutions)
SECTION – A
Question 1:
FILL IN THE BLANKS:
(1 x 10 = 10)
1. The leaves have a green pigmentation called_________.
Answer.
The leaves have a green pigmentation called Chlorophyll.
2. An object moving along a straight line with a constant speed is said to be
in ________.
Answer.
An object moving along a straight line with a constant speed is said to be
in uniform motion.
3. The phenomenon of bouncing back of light falling on a smooth polished
surface is known as ______.
Answer.
The phenomenon of bouncing back of light falling on a smooth polished
surface is known as reflection.
4. A change in which one or more new substances are formed is called a
_________.
Answer.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
A change in which one or more new substances are formed is called a
chemical change.
5. Amarbel is an example of a ______ plant.
Answer.
Amarbel is an example of a parasitic plant.
6. The micro-organisms which convert the dead plants and animals to humus
are known as _____.
Answer.
The micro-organisms which convert the dead plants and animals to humus
are known as decomposers.
7. The vessels which carry carbon dioxide rich blood from all the parts of the
body back to the heart are called________.
Answer.
The vessels which carry carbon dioxide rich blood from all the parts of the
body back to the heart are called veins.
8. Stainless steel is an alloy of iron with______.
Answer.
Stainless steel is an alloy of iron with chromium and nickel.
9. _____is the male reproductive part of the flower.
Answer.
Stamens is the male reproductive part of the flower.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
10. The combination of two or more cells is called a ____________.
Answer.
The combination of two or more cells is called in an electronic device is
called battery.
Question 3:
Choose the correct answer: (1
X 5 = 5)
1. If the soil contains greater proportion of bigger particles, it is called
(a) Sandy soil
(b) Clayey soil
(c) Loamy soil
(d) Red soil
Answer.
Correct answer is (a) Sandy soil.
If soil contains greater proportion of big particles, it is called sandy soil.
2. The acid secreted by stomach is
(a) HCl
(b) H2Cl
(c) KCl
(d) K2Cl
Answer.
Correct answer is (a) HCl
HCl is hydrochloric acid which is secreted by stomach walls. It makes
medium of stomach acidic.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
These acidic conditions kill the pathogens which have entered into the
body through food and helps in the functioning of enzyme which digests
proteins.
3. Which of the following mirrors is used in automobiles as rear-view mirror?
(a) Concave mirror
(b) Convex mirror
(c) Plane mirror
(d) Both a and b
Answer.
Correct answer is (b) Convex mirror
Convex mirror has wide field of view as they are curved outwards. This
enables driver to have a larger view than a plane mirror. The images
produced are erect and smaller in size.
4. Bile plays an important role in the digestion of __________.
(a) proteins
(b) carbohydrates
(c) fats
(d) all of these
Answer.
Correct answer is (c) fats
Bile juice breaks down fat molecules into smaller globules.
5. A chemical change in which an element or compound unites with
oxygen is called ____________.
(a) Oxidation
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
(b) Rusting
(c) Combustion
(d) Burning
Answer.
Correct answer is (c) Combustion
A chemical change in which an element or a compound reacts with
oxygen.
Question 3:
Write ‘True’ or ‘False’: (1 X 5 = 5)
1. The process of breakdown of food in the cell with the release of energy
is called aerobic respiration.
Answer.
False
The process of breakdown of food in the cell with the release of energy is
called cellular respiration.
2. The cell which results after fusion of the gametes is called a zygote.
Answer.
True
3. The device that measures the distance moved by the vehicle. This meter
is known as speedometer.
Answer.
False
The device that measures the distance moved by the vehicle is known as
odometer.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
4. Carbon dioxide is released during photosynthesis.
Answer.
False
Oxygen is released during photosynthesis.
5. The freshwater stored in the ground is much more than that present in
the rivers and lakes of the world.
Answer.
True
The freshwater stored in the ground is much more than that present in
the rivers and lakes of the world. Groundwater is the water found
underground in the cracks and spaces in soil, sand, and rock. It is stored in
and moves slowly through geologic formations of soil, sand, and rocks
called aquifers.
Question 4:
Distinguish between a parasite and a saprotroph.
Answer.
Parasite Saprotroph
1. Parasite feeds on a living They feed on a dead and
organism. decaying organism.
They do not feed on a living
2. The organism on which it feeds organism.
is called host
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
Question 5:
Name any two effects of electric current.
Answer.
Electric current has the following effect:
1. Electric current can give rise to heating and lighting.
2. Electric current can convert a straight conductor into a temporary
magnet.
Question 6:
In places of hot climate, it is advised that the outer walls of houses be
painted white. Explain.
Answer.
In places of hot climate, it is advised that the outer wall of houses be
painted white because white colour reflects heat and the houses do not
heat up too much.
Question 7:
Give two uses of convex mirrors.
Answer:
1. Used as rear view mirrors
2. Used in ATMs for security purposes.
Question 8:
Why should oils and fats be not released in the drain? Explain.
Answer.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
Oils and fats should not be released in drains because they harden the soil
in the pipes and block them. Fats get clogged in holes of the soil in the
drain and block it. It does not allow the water to flow.
Question 9:
When baking soda is mixed with lemon juice, bubbles are formed with the
evolution of a gas. What type of change is it? Explain.
Answer.
The reaction between baking soda and lemon juice can be given as below:
Lemon juice + Baking soda ————-> C02 (bubbles) + Other substances
(Citric acid) (Sodium hydrogen carbonate) (Carbon dioxide)
Question 10:
Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?
Answer.
When dust particles enter our nostril, it triggers a message to the brain.
The brain instructs the nasal chamber to initiate sneezing. This is a method
to remove the unwanted dust particles from the nostrils. Sneezing is a
type of defence mechanism used by our body. Other defence mechanism
is cough.
Question 11:
Explain why burning of wood and cutting it into small pieces is considered
as two different types of changes.
Answer.
Burning of wood is a chemical change because wood on burning
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
converted to new substances like ash (carbon), carbon dioxide gas, water
vapour, heat and light. The change is irreversible.
While cutting of wood in smaller pieces is a physical change because the
original composition of wood does not change. No new substances are
formed.
Section – C (3 marks each)
Question 12:
What will happen if there are no platelets in the blood?
Answer.
The blood platelets are responsible for the clotting of the blood. When
injury occurs in the body, blood starts flowing. But it clots on its own. If
there are no platelets, the blood will not be able to clot and keep on
flowing. Huge loss of blood ultimately causes death.
Question 13:
When a candle burns, both physical and chemical changes take place.
Identify these changes. Give another example of a familiar process in
which both the chemical and physical changes take place.
Answer.
When a candle burns, both physical and chemical changes occur:
Physical change: melting of wax, vaporisation of melted wax.
Chemical change: Burning of vapours of wax to give carbon dioxide, heat
and light.
LPG is another example in which physical change occurs when LPG comes
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
out of cylinder and is converted from liquid to gaseous state and a
chemical change occurs when gas burns in air.
Question 14.
Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Answer.
The green plants have chlorophyll in the leaves. The leaves use C02 and
water to make food in presence of sunlight.
Sunlight
Carbon dioxide + water Carbohydrate +
Oxygen Cholorophyll (glucose)
Question 15:
Take three test tubes. Fill each of them with water. Label them with A, B
and C. Keep a snail in a test tube A, a water plant in test tube B and in c,
keep a snail and plant both, which test-tube would have the highest
concentration of CO2.
Answer.
Test-tube A will have the highest concentration of CO2 because snail will
take in oxygen and gives out [Link] test-tubes B and C, the CO2 will be
utilized by the water plant for synthesizing food and hence there will be
less concentration of CO2 in these.
Question 16:
The distance between two stations is 240 km. A train takes 4 hours to
cover this distance. Calculate the speed of the train.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
Answer.
Distance = 240 km
Time taken = 4 hours
Speed =Distance covered/time taken = 240km/4 hours
=60 km/h
Speed of train =60 km/h
Question 17:
Dorji has a few bottles of soft drink in his restaurant. But, unfortunately,
these are not labelled. He has to serve the drinks on the demand of
customers. One customer wants acidic drink; another wants basic and
third one wants neutral drink. How will Dorji decide which drink is to be
served to whom?
Answer.
Dorji can use litmus test on these drinks. Just drop few drops of drink on
litmus paper and take the decision according to the following:
(1) If it turns blue, drink is basic.
(2) If it turns red, drink is acidic.
(3) If it turns green, drink is neutral.
Question 18:
Distinguish between acid and bases.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
Answer.
Acids Bases
1. Acids are sour to taste 1. Bases are bitter to taste
2. Acid turns blue litmus to red 2. Bases turn red litmus to blue
3. Acid is a substance which 3. Bases are substances which
contains hydrogen ion. contain hydroxyl ion.
Question 19:
What is sewage? Explain why it is harmful to discharge untreated sewage
into rivers or seas.
Answer.
Sewage is a liquid containing wastes which is disposed by households,
industrial and agricultural activities in water. It is harmful to discharge
untreated sewage into rivers or seas because it can pollute the whole
sources of water. Sewage contains harmful substances and disease-
causing organisms. It is therefore dangerous to release untreated sewage
in water.
Section – D (5 marks each)
Question 20:
Explain why there is no waste in a forest.
Answer.
Forests are excellent, perfect and natural recycling factories. All animals,
whether herbivores or carnivores, depend ultimately on plants for their
food. Herbivores eat plants and their products. Carnivores eat herbivores.
Dead remains of animals and plants are decomposed by micro-organisms
into humus. Whatever is produced in the forest is ultimately utilized by
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
different components of the forest. There is a food chain in every
ecosystem. Forests maintain a network of food chains called food web and
hence nothing goes waste in a forest.
Question 21:
List the similarities and differences between aerobic and anaerobic
respiration.
Answer.
Similarity:
1. In both aerobic and anaerobic respiration, food is broken down to
release energy.
2. Both takes place inside cells.
3. Both produces by products.
Differences:
Aerobic respiration Anaerobic respiration
1. It takes place in the presence It takes place in the absence
of oxygen. of oxygen.
2. Energy is released in higher Energy is released in lesser
amount amount.
3. It is a slow process It is a fast process
4. Example: animal and plant Examples: Human cells,
cells yeast bacteria etc.
Question 22:
Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large green
houses? What are the advantages to the farmers?
OR
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
What are the components of blood?
Answer.
Farmers grow fruits and vegetables in large greenhouses because it
protects the crops from external climatic condition and to provide suitable
temperature for growth. It protects crops from diseases and adverse
climatic conditions.
Advantages:
1. Gives good quality and yield of crops.
2. Protects crops from rodents, birds, animals and insects.
3. Protects crops from adverse conditions.
OR
There are four components of blood:
1. Plasma is a liquid part of blood which is yellowish in colour and contain
90% water. It contains food, enzymes, wastes and proteins etc
2. Red blood cells are disc shaped cells containing red coloured pigment
called haemoglobin in it. Haemoglobin helps in transportation of oxygen.
3. White blood cells are the fighting cells which protect us against
bacteria and foreign materials causing infections.
4. Platelets help in clotting of the blood
Question 23:
State the characteristics of image formed by a mirror.
Answer.
1. Plane mirror forms an erect image.
2. It forms a virtual image.
3. Size of the image is same as that of the object.
[Link]
Class 7 Science | Sample Paper 1 | Solutions
4. Image is formed at the same distance behind the mirror as the objects
stands in front of it.
5. Image formed is a laterally inverted i.e., right hand side of the object
seems to be the left-hand side and vice versa.
**********
[Link]