0% found this document useful (0 votes)
17 views27 pages

Computer Acronyms and Full Forms

Uploaded by

sahuyogita930
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
17 views27 pages

Computer Acronyms and Full Forms

Uploaded by

sahuyogita930
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

TOP-50 सभी EXAM

का धुआ-धुआ
FULL FORM कंप्यूटर फुल फॉमम

बार बार EXAM में पूछे जाते ै


1. Full Form of OS

ANS. = OS 👉 OPERATING SYSTEM

2. Full Form of IP

ANS. = IP 👉 INTERNET PROTOCOL

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


3. Full Form of DNS

ANS. = DNS 👉 DOMAIN NAME SYSTEM

4. Full Form of ISP

ANS. = ISP 👉 INTERNET SERVICE PROVIDER

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


5. Full Form of RAM

ANS. = RAM 👉 RANDOM ACCESS MEMORY

6. Full Form of CPU

ANS. = CPU 👉 CENTRAL PROCESSING UNIT

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


7. Full Form of ROM

ANS. = ROM 👉 READ ONLY MEMORY

8. Full Form of BIOS

ANS. = BIOS 👉 BASIC INPUT OUTPUT SYSTEM

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


9. Full Form of KB

ANS. = KB 👉 KILO BYTE

10. Full Form of KBPS

ANS. = KBPS 👉 KILO BYTE PER SECOND

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


11. Full Form of HDD

ANS. = HDD 👉 HARD DISK DRIVE

12. Full Form of SSD

ANS. = SSD 👉 SOLID STATE DRIVE

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


13. Full Form of GPU

ANS. = GPU 👉 GRAPHICS PROCESSING UNIT

14. Full Form of LAN

ANS. = LAN 👉 LOCAL AREA NETWORK

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


15. Full Form of WAN

ANS. = WAN 👉 WIDE AREA NETWORK

16. Full Form of WLAN

ANS. = WLAN 👉 WIRELESS LOCAL AREA NETWORK

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


17. Full Form of USB

ANS. = USB 👉 UNIVERSAL SERIAL BUS

18. Full Form of HDMI

ANS.= HDMI 👉HIGH-DEFINITION MULTIMEDIA INTERFACE

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


19. Full Form of VGA

ANS. = VGA 👉 VIDEO GRAPHICS ARRAY

20. Full Form of HTML

ANS. = HTML 👉 HYPERTEXT MARKUP LANGUAGE

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


21. Full Form of JS

ANS. = JS 👉 JAVASCRIPT

22. Full Form of PHP

ANS. = PHP 👉 HYPERTEXT PREPROCESSOR

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


23. Full Form of SQL

ANS. = SQL 👉 STRUCTURED QUERY LANGUAGE

24. Full Form of FTP

ANS. = FTP 👉 FILE TRANSFER PROTOCOL

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


25. Full Form of HTTP

ANS. = HTTP 👉 HYPERTEXT TRANSFER PROTOCOL

26. Full Form of API

ANS. = API 👉 APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


27. Full Form of CLI

ANS. = CLI 👉 COMMAND LINE INTERFACE

28. Full Form of TCP

ANS. = TCP 👉 TRANSMISSION CONTROL PROTOCOL

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


29. Full Form of DNS

ANS. = DNS 👉 DOMAIN NAME SYSTEM

30. Full Form of URL

ANS. = URL 👉 UNIFORM RESOURCE LOCATOR

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


31. Full Form of XML

ANS. = XML 👉 EXTENSIBLE MARKUP LANGUAGE

32. Full Form of PDF

ANS. = PDF 👉 PORTABLE DOCUMENT FORMAT

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


33. Full Form of JPEG

ANS. = JPEG 👉 JOINT PHOTOGRAPHIC EXPERTS GROUP

34. Full Form of PNG

ANS. = PNG 👉 PORTABLE NETWORK GRAPHICS

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


35. Full Form of GIF

ANS. = GIF 👉 GRAPHICS INTERCHANGE FORMAT

36. Full Form of MPEG

ANS. = MPEG 👉 MOVING PICTURE EXPERTS GROUP

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


37. Full Form of AVI

ANS. = AVI 👉 AUDIO VIDEO INTERLEAVE

38. Full Form of MP3

ANS. = MP3 👉 MPEG-1 AUDIO LAYER 3

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


39. Full Form of BLUETOOTH

ANS. = BLUETOOTH 👉 BLUE TOOTH

40. Full Form of Wi-Fi

ANS. = Wi-Fi 👉 WIRELESS FIDELITY

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


41. Full Form of VPN

ANS. = VPN 👉 VIRTUAL PRIVATE NETWORK

42. Full Form of SSL

ANS. = SSL 👉 SECURE SOCKETS LAYER

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


43. Full Form of TLS

ANS. = TLS 👉 TRANSPORT LAYER SECURITY

44. Full Form of SSH

ANS. = SSH 👉 SECURE SHELL

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


45. Full Form of FTPS

ANS. = FTPS 👉 FILE TRANSFER PROTOCOL SECURE

46. Full Form of SMPS

ANS. = SMPS 👉 SWITCH MODE POWER SUPPLY

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


47. Full Form of SATA

ANS. = SATA 👉 Serial Advanced Technology Attachment

48. Full Form of WWW

ANS. = WWW 👉 WORLD WIDE WEB

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


49. Full Form of E-MAIL

ANS. = E-MAIL 👉 ELECTRONIC MAIL

50. Full Form of BSNL

ANS. = BSNL 👉 BHARAT SANCHAR NIGAM LIMITED

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU


PFD के लिए👉टे िीग्राम चैनि ज्वाइन करें [Link]

GULAB GURU GULAB GURU GULAB GURU

You might also like