0% found this document useful (0 votes)
5 views12 pages

Applications of De Moivre's Theorem

Uploaded by

Rajat Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views12 pages

Applications of De Moivre's Theorem

Uploaded by

Rajat Kumar
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

APPLICATIONS OF DE MOIVER’S THEOREM:


1) Expansion of :
By De Moivre’s theorem
…….

Comparing real imaginary part on both sides


…………….
…………..

SOME SOLVED EXAMPLES:


1. Using De Moivre’s Theorem, prove that, Cos and

Solution: By De Moivre’s theorem,

Equating real and imaginary parts


and

2. Using De Moivre’s Theorem express sin 3 in terms of powers of


respty.
Solution: continue as example (1) and obtain

Dr. Rachana Desai Page 1


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

Dividing the numerator and denominator by

3. Show that, (i)


(ii)
Solution: By De Moivre’s Theorem,

… Using Binomial Theorem

Equating real and imaginary parts

We have

And

Dr. Rachana Desai Page 2


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

4. Show that,
Solution: From above example (3)

5. Use De Moiver’s Theorem to show that and hence


deduce that
Solution: From above example (3)

Dividing the numerator and denominator by


…………….(1)
Now, Put .
Then and hence the denominator in (1) must be zero.
.

6. If
find the values of a, b, c.
Solution: By De Moivre’s Theorem

Dr. Rachana Desai Page 3


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

Equating imaginary parts,


Comparing with
we get,

7. Prove that,

.
Solution: By De Moivre’s Theorem

Equating real and imaginary parts

8. Using De Moivre’s theorem prove that,


.
Solution: ……………………(1)
To find in powers of ,
Consider

Dr. Rachana Desai Page 4


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

Equating real Parts,

Putting this value in (1)

[ ]
where

9. Prove that [ ]

( ) ( )
Solution: * +
( ) ( )

( ) ( ) ( ) ( )
( ) * +
( ) ( )

( ) …………… (1)
By De Moivre’s Theorem,

……… Using Binomial Theorem

Equating imaginary parts


…………… (2)
Consider

Equating imaginary parts

Dr. Rachana Desai Page 5


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

…………… (3)
Put (2) & (3) in (1) we get
( )
* +

[ ]
[ - ]

10. Prove that [ ]


Solution:
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( )
( ) ( ) * +
( ) ( ) ( ) ( )

( ) Continue as above example

SOME PRACTICE PROBLEMS


1. Using De Moivre’s Theorem prove that,
and

2. Prove that,
3. If , find a, b, c, d.
4. Express in terms of powers of .
5. Prove that,

6. Show that .
7. Express tan 7 in terms of powers of tan
Hence deduce

Dr. Rachana Desai Page 6


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

8. Prove that

9. Prove that

Expansion of in term of sin (n is a + ve integer):


Let

Hence and
Again,

and

To expand write ( )

To expand write ( ) and expand R.H.S. using binomial


expansion ……….

SOME SOLVED EXAMPLES:


1. Show that

Solution: Let

…………(1)

…………(2)

( ) from (1)

Dr. Rachana Desai Page 7


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

( ) ( ) ( )
from (2)

2. Using De Moivre’s Theorem prove that,

Solution: Let

…………(1)

…………(2)

( ) from (1)

……………..(3)

( ) from (1)

………….(4)

Adding (3) and (4)

* ( ) +

* ( ) +

[ ] from (2)

[ ]

Dr. Rachana Desai Page 8


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

3. Expand series of sines of multiples of


Solution: Let

…………(1)

…………(2)

( ) from (1)

( ) ( ) ( ) ( )
from (2)

4. Expand series of cosines of multiples of


Solution: Let

…………(1)

…………(2)

( ) …………. from (1)

( ) ( ) ( ) ( )
From (2)
[ ]

Dr. Rachana Desai Page 9


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

5. Show that .
Solution: Let

…………(1)

…………(2)

( ) ( ) From (1)

( ) ( ) ( ) ( ) ( )

( )( )

( ) ( ) ( )
From (2)

6. Prove that [ ]

Solution: Let

…………(1)

…………(2)

( ) ( )

( ) ( ) ( )

( ) ( )

Dr. Rachana Desai Page 10


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

( )( )

( ) ( ) ( ) ( )
From (2)

[ ]

7. If
Prove that
Solution: Let

…………(1)

…………(2)

Consider ( ) ( )

( ) ( )( )

( ) ( )

( )( )

( ) ( ) ( ) ( )
from (2)

Comparing this with the given equality,

Dr. Rachana Desai Page 11


KJSCE – SVU COMPLEX NUMBERS SEM-I

SOME PRACTICE PROBLEMS:


1. Show that [ ]

2. Prove that [ ]
3. Express in a series of cosines of multiples of .
4. Prove that, [ ]

5. Prove that [ ]
6. Show that .
7. Prove that [
]

Dr. Rachana Desai Page 12

You might also like