Climate
1) Where are the various forest conservation methods that can be undertaken?
a. Afforestation and stopping indiscriminate felling of trees.
b. Large scale of deforestation and overgrazing.
c. Allowing animals to graze in farm land.
d. Maintaining records of forest areas.
Ans.
2) Name the type of climate experienced in India.
a. Tropical cyclonic type
b. Tropical Monsoon Type
c. Temperate Monsoon type.
d. Subtropical monsoon
Ans. b
3) Which state in India is the first to experience the onset of the Monsoons and the last to see it retreat.
a. Andaman & Nicobar
b. Kerala.
c. Maharashtra.
d. Tamil Nadu.
Ans. b
4) Which of the following is good for Tea and Jute cultivation?
a. Kalbaisakhi.
b. Loo.
c. Western Disturbance.
d. Monsoon showers.
Ans. a
5) Which of the following factor is responsible for the rises in the temperature of mainland of India in
the month of March?
a. Southward migration of the sun from the equator.
b. Northward migration of the sun from the equator.
c. The pressure belts shift.
d. The land breeze blows towards the sea
Ans.
6) Why has Thar developed into a desert?
a. It has no cloud cover.
b. It is near the sea.
c. It is on the windward side of Western Ghats
d. Aravalli is parallel to S.W. Monsoon wind
Ans. d
7) There is heavy rainfall in the Western coastal plains
a. Presence of Aravalli mountain range in Western India.
b. The Eastern coastal plains have no intercepting barrier.
c. Presence of Deccan Plateau.
d. Presence of Western Ghats.
Ans. d
8) In June, Bhopal is warmer than Kolkata
a. Due to its continental location.
b. Due to Kolkata's proximity to the sea.
c. Bhopal is closer to the Tropic of Cancer.
d. Himalayan hill station Darjeeling, is closer to Kolkata than it is to Bhopal.
Ans. a
9) The Coromandel Coast remains dry in the months of
a. October and November
b. July and August
c. December and January.
d. Throughout the year.
Ans. - b
10) Why does Patna receive more rainfall than Lucknow?
a. Patna lies on the windward side of the mountains while Lucknow is on the leeward side.
b. Patna is situated on an elevation while Lucknow is not.
c. Patna lies before Lucknow in the path of the rain-bearing monsoon winds.
d. None of the above.
Ans. - c
11) Which of the following areas has an equable climate?
a. Agra
b. Tiruvanthapuram
c. Chandigarh
d. Lucknow
Ans. b
12) The area south of Tropic Of Cancer has the 7 mid-day Sun almost vertically overhead at least
a. Once a year
b. Twice a year
c. Thrice a year
d. None of the above
Ans. b
13) The annual rainfall of Mahabaleshwar is 250cms but Pune only a few kms away experiences an
annual rainfall is 70 cms only.
a. Mahabaleshwar is on the windward side while Pune is on the leeward side of the Western Ghats
b. Mahabaleshwar comes first in the path of the rain bearing north east monsoons.
c. Mahabaleshwar is located at a lower altitude than Pune.
d. Pune has no mountain barriers blocking the rain bearing winds while Mahabaleshwar has a
mountain barrier in the path of the moisture bearing winds.
Ans. a
14) Which of the following areas has a continental climate?
a. Mumbai
b. Kanpur
c. Kochi
d. Vishakapatnam
Ans. b
15) In the months of March-April the warmest area shifts from...........
a. South India to North-East India.
b. South India to North India.
c. South India to North-West India
d. North India to South India.
Ans. c
16) The severe thunderstorm in West Bengal experienced in the month of April is the.........
a. Mango Shower.
b. Burst of Monsoon.
c. Norwester.
d. Temperate Cyclones.
Ans. c
17) Maximum rainfall in India is received from the
a. Arabian Sea Branch of SW monsoon
b. NE monsoons
c. Bay of Bengal Branch of SW monsoon.
d. The Western Disturbance.
Ans. a
18) Tropical depressions occur in
a. Bay of Bengal
b. NE of India
c. NW of India
d. Arabian Sea
Ans. a
19) The Bay of Bengal branch of the Sw Monsoons is directed towards.........
a. Brahmaputra valley and Coromandel Coast
b. Ganga plains and western coastal plains
c. Ganga plains and Brahmaputra valley.
d. Thar and Kutch
Ans. c
20) Mango shower is associated with
a. Konkan.
b. Kanara
c. Malabar
d. Both (b) and (c)
Ans. d
21) Break of Monsoon is.......
a. Violent onset of rainfall in the first week of June
b. No rainfall in the first week of June.
c. No rainfall for two-three weeks in between the monsoon period
d. No rainfall for a year.
Ans. c
22) There is a difference in climatic condition of Allahabad and Panaji because.............
a. Allahabad experiences low range of temperature and the Panaji experiences high range of
temperature.
b. Allahabad experiences tropical cyclones and the Panaji experiences temperate cyclones.
c. Allahabad has maritime climate and the Panaji has continental climate.
d. Panaji has maritime and the Allahabad has continental climate.
Ans. d
23) The Malabar Coast receives very heavy rain in June, the Coromandel Coast is dry because............
a. The Bay of Bengal branch of SW Monsoons is parallel to the Coromandel Coast.
b. The Arabian Sea branch of SW Monsoons loses most of its moisture by the time it reaches the
Coromandel Coast.
c. The NE monsoon brings rain in the Coromandel Coast.
d. None of the above.
Ans. b
24) A football match supposed to be held at Chennai between 24-28 October was abandoned due
to.................
a. Sudden shift of the low pressure area from land to over the Bay of Bengal causing cyclonic
rainfall.
b. The temperate cyclones bringing heavy rain
c. The NE monsoon striking the windward side of the Eastern Ghats.
d. Temperate cyclones set in that region.
Ans. a
25) North-West India comes under the influence of the temperate cyclones from the Mediterranean Sea
due to..
a. Direct rays of the Sun in the Torrid Zone
b. Influence of Westerlies due to the shifting of pressure belts in winter
c. NE Trades blowing in winter.
d. El Nino effect.
Ans. b
26) Cherry Blossoms is a local wind which blows in........
a. Karnataka and Kerala
b. Karnataka and Tamil Nadu
c. Coromandal and the Northern Circar.
d. None of the above
Ans. a
27) A station which experiences low annual temperature range and receives rainfall in December-
January is...
a. Kochi
b. Mumbai
c. Chennai.
d. Chandigarh.
Ans. c
28) Amount of rainfall from the Arabian Sea Branch of SW monsoons decreases from
a. Panaji to Mumbai
b. Mumbai to Kochi
c. Panaji to Mangalore.
d. Kochi to Mumbai
Ans. d
29) The probable place to receive rainfall in winter from the Western Disturbance is..........
a. Kolkata
b. Jaipur
c. Amritsar
d. Chennai
Ans. c
30) Name the winds which cross the equator from southern hemisphere to northern hemisphere and
then blow as the south west monsoons towards Asia
a. SE Trades
b. SE Monsoons
c. NE Trades
d. NW Monsoons
Ans. a
31) This city that experiences continental climate is.......
a. Vishakhapatnam
b. Thiruvananthapuram
c. Bhopal
d. Puducherry.
Ans. c
32) The type of climate in the northern plains of India is.......
a. Insular climate
b. Continental climate
c. Maritime climate.
d. Equable climate
Ans. b
33) Which coastal plain is the first to experience monsoon rainfall in India?
a. Northern Circars
b. Coromandel Coast
c. Malabar coast
d. Konkan coast
Ans. c
34) This mountain acts as a Climatic barrier.
a. Vindhyas.
b. Nilgiris.
c. Aravalli.
d. Himalayas.
Ans. d
35) Mangalore is not cold even in the month of December due to
a. its location in the interior of India
b. the moderating effect of the land and sea breezes.
c. the presence of the western ghats which block the cold winds.
d. None of the above.
Ans. b
36) Kochi is warmer than Mumbai though both lie on the western coast of India
a. Kochi gets the influence of the Bay of branch of SW monsoons.
b. Mumbai is located closer to the equator
c. Kochi is located closer to the equator.
d. All the above.
Ans. c
37) The Coromandel coast gets winter rainfall from the
a. Western Disturbances.
b. Westerly Depressions.
c. South-west monsoon.
d. North-east monsoon.
Ans. d
38) Cherrapunji gets heavy rainfall during June-July from the
a. The Arabian Sea branch of the South-west monsoon
b. The Bay of Bengal branch of the South-west monsoon.
c. Easterly Jet Stream.
d. Western disturbances.
Ans. b
39) Mumbai is not so hot even in the month of May. Which of the following factors is responsible for
this phenomenon?
a. Influence of the sea
b. Altitude.
c. Latitudinal extent.
d. None of the above
Ans. a
40) Which of the following areas is situated in the rain shadow region of mountain ranges?
a. Western coastal plain.
b. TrAns. Himalayas.
c. Southern slopes of the Garo, Khasi and Jaintia Hills.
d. None of the above
Ans. b
41) Mussoorie experiences lower temperature than Agra. Which of the following reasons is responsible
for this phenomenon?
a. Altitude.
b. Distance from the sea
c. Latitudinal extant.
d. None of the above.
Ans. a
42) Following conditions are experienced during a specific season. Low pressure over the landmass of
India & high pressure over the Indian Ocean. During this season Loo and Kalbaisakhi winds are
experienced. Identify the season:
a. Winter Season.
b. Summer Season.
c. Retreating Monsoon Season.
d. Rainy season.
Ans. b
43) Mumbai is warmer than Hyderabad in winter.
a. Mumbai is closer to the equator.
b. Mumbai is located at the lower altitude.
c. Mumbai has An insular location.
d. Heat waves make Mumbai warmer.
Ans. c
44) Little rainfall is experienced in the central part of the Deccan plateau.
a. The moisture laden winds are parallel to the Deccan Plateau.
b. There is no mountain barrier to obstruct the moisture laden winds.
c. It is in the rain shadow region of the mountains.
d. The winds blowing over this region are offshore.
Ans. c
45) Lucknow experiences a continental type of climate.
a. It lies in centre of the India
b. It is located south of the Himalayas.
c. It is located far from the moderating effect of the sea
d. It receives very less rainfall.
Ans. c
46) The monsoons originate from the.............?
a. Bay of Bengal.
b. Arabian sea
c. Indian Ocean.
d. None of the above.
Ans.
47) Bulk of the rainfall in India is experienced between June and September.
a. There is high pressure on the surrounding water bodies and low pressure on land.
b. Relief features are located perpendicular to the moisture bearing winds.
c. The SW Monsoons blow over India from sea to land
d. All of the above.
Ans. d
48) Ooty is cooler than Madurai.
a. Ooty lies on the windward side while Madurai lies on the leeward side of mountain ranges.
b. The monsoons blow over Ooty and not over Madurai.
c. Ooty is located at a higher altitude than Madurai.
d. All of the above.
Ans. c
49) Thar is a desert and experiences scanty rainfall because
a. The moisture laden south monsoons blow parallel to the Aravallis.
b. It experiences high pressure.
c. It is located in the interior.
d. It is on the leeward side of the Aravallis.
Ans.
50) Darjeeling is colder than Kolkata because there is a decrease in temperature at the rate of
a. 1°C for every 166m rise in height
b. 1°C for every 166mm rise in height
c. 1°C for every 1666m rise in height.
d. 1°C for every 166 km rise in height
Ans. a
51) If the region experiences an annual range of temperature less than 10°C it is..........
a. located in the hills.
b. located on the plateau.
c. located on the coastal plain.
d. located in the desert.
Ans. c
52) The cyclone which cover a large area are oval is shape and provide light rainfall in winter......
a. Tropical Cyclone
b. Kal Baisakhi
c. Temperate cyclones.
d. Loo.
Ans. c
53) Why does the intensity of heat decrease in the months of December and January.
a. The sea moderates the coastal regions.
b. The sun apparently migrates towards the southern hemisphere.
c. The apparent migration of the sun towards the northern hemisphere.
d. There is heavy rainfall.
Ans. b
54) Which wind benefits the cultivation of coffee in Karnataka.
a. Kalbaisakhi
b. Loo
c. Pre monsoon showers.
d. Tropical cyclones.
Ans. c
55) Mawsynram receives more than 1250 cm of rainfall annually but Shillong gets less than 200 cm of
rainfall.
a. Mawsynram is located on the coast but Shillong is located far away from the influence of the
sea.
b. Mawsynram is located in a funnel shaped depression formed by the north eastern hills which
traps the Bay of Bengal branch of the south west monsoon winds.
c. Mawsynram is located at a higher altitude than Shillong.
d. Mawsynram gets rain from south west monsoon winds but Shillong gets rain from the north east
monsoons.
Ans. b
56) Why does Kerala have the longest monsoon season.
a. Kerala is the first state to receive the onset of the monsoon and last to see the withdrawal.
b. It gets a lot of rain from the Arabian Sea Branch of the South West Monsoon.
c. It has the mango showers that give rain in May.
d. There is a lot of convectional rainfall.
Ans. a
57) Mango showers in south India benefit the cultivation of..........
a. Rice crop.
b. Jute crop.
c. Plantation crops.
d. None of the above.
Ans. c
58) The Bay of Bengal Branch of the South West Monsoon gives little or no rainfall to the east coast of
India.
a. The winds have lost their moisture as they came to the east coast.
b. They are dry land winds.
c. They are parallel to the Eastern Ghats.
d. The region lies in the rain shadow area.
Ans. c
59) The cause of snowfall in Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh and Uttarakhand and rainfall in
Punjab, Haryana and western Uttar Pradesh is........
a. Tropical cyclones from the Bay of Bengal.
b. Temperate cyclones from the Mediterranean Sea.
c. Temperate cyclones from the Caspian Sea.
d. North east monsoons from the Bay of Bengal.
Ans. b
60) The Loo helps in the ripening of...........
a. Water Melons
b. Guavas
c. Mangoes
d. Bananas
Ans. a
61) The hot, dusty and dry winds blowing in the North Indian plains during summer are .........
a. Norwester.
b. Loo.
c. Westerly Depressions
d. Kalbaisakhi.
Ans. b
62) In the months of October and November Tropical Cyclonic depressions build up over:
a. Bay of Bengal.
b. Arabian Sea
c. Indian Ocean.
d. Gulf of Mannar.
Ans. a
63) Bardoli Chheerha is a local name for:
a. Cherry Blossom Winds
b. Kalbaisakhi
c. Loo
d. Western Disturbance
Ans. b
64) In Punjab the westerly depression is...........
a. Beneficial for jute
b. Beneficial for wheat.
c. Beneficial for tea.
d. Beneficial for millets.
Ans. b
65) Kerala experiences the monsoons for the longest period of time because...........
a. Kerala is the first state to receive the onset of the monsoon and last to see its withdrawal.
b. It gets a lot of rain from the Arabian Sea Branch of the South West Monsoon.
c. It experiences the mango showers that give rain in May.
d. There is a lot of convectional rainfall.
Ans. a
66) The Bay of Bengal Branch of the South West Monsoon winds gives little or no rainfall to the east
coast of India.
a. The winds have lost their moisture as they came to the east coast.
b. They are dry land winds.
c. They are parallel to the Eastern Ghats.
d. The region lies in the rain shadow area.
Ans. c
67) Which statement is incorrect?
a. Tropical cyclones develop over sea while temperate cyclone develops over land
b. Tropical cyclones are smaller in size while temperate cyclones are larger in size.
c. Temperate cyclones cause destruction; tropical cyclones are beneficial for rabi crops.
d. Tropical cyclones occur in the retreating monsoon season while temperate cyclones occur in
winter.
Ans.
68) Mangalore experiences more rainfall than Mysore.
a. Mangalore receives heavy rainfall from the North East Monsoons.
b. Mangalore receives a lot of rain from Kalbaisakhi.
c. Mangalore is located on the windward side of the Western Ghats while Mysore is located on the
leeward side of the Western Ghats.
d. Mangalore receives a lot of convectional rainfall while Mysore does not.
Ans. c
69) The cultivation of which crop is benefitted by the cherry blossom winds?
a. Wheat
b. Cherries
c. Coffee
d. Millets
Ans. c
70) Burst of monsoon means:
a. Occurrence of a cloud burst.
b. Heavy monsoon occurs after a dry spell.
c. Sudden violent onset of the monsoon
d. A dry spell in the monsoon.
Ans. c