0% found this document useful (0 votes)
9 views6 pages

Python SQL Database Connectivity Guide

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
9 views6 pages

Python SQL Database Connectivity Guide

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Interface python with an SQL database

• Database connectivity: - Database connectivity refers to connection and communication between an


application and a database system.
• [Link]:- Library or package to connect from python to MySQL.
• Command to install connectivity package: - pip install mysql-connector-python
• Command to import connector: - import [Link]

• Steps for python MySQL connectivity:-


1. Install Python
2. Install MySQL
3. Open Command prompt
4. Switch on internet connection
5. Type pip install mysql-connector-python and execute
6. Open python IDLE
7. import [Link]

• Multiple ways to retrieve data:-


fetchall():- Fetchall (remaining) rows of a query result, returning them as a sequence of sequences (e.g.
a list of tuples).
fetchmany (size):-Fetch the next set of rows of a query result, returning a sequence of sequences. It will
return number of rows that matches to the size argument.
fetchone():-Fetch the next row of a query result set, returning a single sequence or None when no more
data is available.

• Functions to execute SQL queries:-

# CREATE DATABASE

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456")
mycor = [Link]()
[Link]("CREATE DATABSE Pathwalla")

# SHOW DATABASE

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456")
mycor = [Link]()
[Link]("SHOW DATABSES")
for i in mycon:
print (i)

By PathWalla / Portal Express


# CREATE TABLE

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()
[Link]("CREATE TABLE student (Name char (25), roll int(10), class int(10))")
[Link]()
[Link]()

# SHOW TABLE

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()
[Link]("SHOW TABLES")
for i in mycon:
print (i)

# DESCRIBE TABLE

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()
[Link]("DESC student")
data = [Link]()
for i in data:
print (i)

# SELECT QUERY

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()
[Link]("SELECT * FROM student")
data = [Link]()
for i in data:
print (i)

# WHERE CLAUSE

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()
[Link]("SELECT * FROM student")

By PathWalla / Portal Express


data = [Link]()
for i in data:
print (i)

# DYNAMIC INSERTION

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()

name = input("Enter Name :-")


roll = input("Enter Roll :-")
class = input("Enter Class :-")

[Link]("INSERT INTO student VALUES ('{}', '{}', '{}',)".format (name, roll, class))
[Link]()
[Link]()

# UPDATE COMMAND

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()

[Link]("UPDATE student SET roll = 5 WHERE Name = 'Ram'")


[Link]()
[Link]()

# DELETE COMMAND

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()

[Link]("DELET FROM student WHERE roll = 26")


[Link]()
[Link]()

# DROP COMMAND

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()

By PathWalla / Portal Express


[Link]("DROP TABLE student")
[Link]()
[Link]()

# ALTER COMMAND

import [Link] as my
mydb = [Link](host = "localhost", user = "root", password = "123456", database = "Pathwalla")
mycor = [Link]()

[Link]("ALTER TABLE student ADD Marks int (10)")


[Link]()
[Link]()

Some Important Question


Q1. What is database?

Answer = The database is a collection of organized information that can easily be used, managed,
update, and they are classified according to their organizational approach.

Q2. Write command to install connector.

Answer = pip install mysql-connector-python

Q3. write the steps of connectivity between SQL and Python.

Answer = import, connect, cursor, execute

Q4. What is result set? Explain with example.

Answer = Fetching rows or columns from result sets in Python. The fetch functions in the ibm_db API
can iterate through the result set. If your result set includes columns that contain large data (such as
BLOB or CLOB data), you can retrieve the data on a column-by-column basis to avoid large memory
usage.

By PathWalla / Portal Express


Q5. Write code for database connectivity.

Answer =

# importing the module


import [Link]

# opening a database connection


conn = [Link] ("localhost", "root", "1234", "student")

# define a cursor object


mycursor = [Link]()

# drop table if exists


[Link]("DROP TABLE IF EXISTS STUDENT")

# query
sql = "CREATE TABLE STUDENT (NAME char(30) NOT NULL, CLASS char(5), AGE int, GENDER char(8),
MARKS int)"

# execute query
[Link](sql)

[Link]()

# close connection
[Link]()

Q6. Use of functions in connectivity - INSERT, UPDATE, DELETE, ROLLBACK.

Answer =

INSERT: - It is an SQL statement used to create a record into a table.


UPDATE: - It is used update those available or already existing record(s).
DELETE: - It is used to delete records from the database.
ROLLBACK: - It works like "undo", which reverts all the changes that you have made.

Q7. Which method is used to retrieve all rows and single row?

Answer = Fetchall, fetchone()

By PathWalla / Portal Express


Q8. Write python-mysql connectivity to retrieve all the data of table student.

Answer =

import [Link]

mydb = [Link]( host="localhost", user="root", passwd="123" database="school")


mycursor = [Link]()
[Link]("select * from student")

for x in [Link]() :
print(x)

Thankyou!!!!!
For Solution of ‘Sumita Arora’ visit on Path Walla
For ‘Sumita Arora Type C’ solution (Programing Question) Visit our
YouTube Channel Portal Express

By PathWalla / Portal Express

You might also like