0% found this document useful (0 votes)
11 views11 pages

Social Science Sample Paper 2024

Uploaded by

vivin2410che09
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views11 pages

Social Science Sample Paper 2024

Uploaded by

vivin2410che09
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

DAYASADAN AGARWAL VIDYALAYA (CBSE), NERKUNDRAM, CHENNAI

SAMPLE PAPER TEST 04 FOR BOARD EXAM 2024


(with ANSWERS)
SUBJECT: SOCIAL SCIENCE MAX. MARKS : 80
CLASS : X DURATION : 3 HRS
General Instruction:
1. Question paper comprises five Sections – A, B, C, D and E. There are 37 questions in the
question paper. All questions are compulsory.
2. Section A – From question 1 to 20 are MCQs of 1 mark each.
3. Section B – Question no. 21 to 24 are Very Short Answer Type Questions, carrying 2 marks
each. Answer to each question should not exceed 40 words.
4. Section C contains Q.25to Q.29 are Short Answer Type Questions, carrying 3 marks each.
Answer to each question should not exceed 60 words
5. Section D – Question no. 30 to 33 are long answer type questions, carrying 5 marks each.
Answer to each question should not exceed 120 words.
6. Section-E - Questions no from 34 to 36 are case based questions with three sub questions and
are of 4 marks each
7. Section F – Question no. 37 is map based, carrying 5 marks with two parts, 37a from History (2
marks) and 37b from Geography (3 marks).
8. There is no overall choice in the question paper. However, an internal choice has been provided
in few questions. Only one of the choices in such questions have to be attempted.
9. In addition to this, separate instructions are given with each section and question, wherever
necessary.

SECTION – A
Questions 1 to 20 carry 1 mark each.
1. Study the picture and answer the question that follows:

Which of the following aspects best signifies this image of the ship "Alexandra"?
(a) Irish emigrants waiting to board the ship
(b) Meat being loaded on the ship
(c) Emigrants leaving for the US
(d) Transport to the gold mines.
Ans: (b) Meat being loaded on the ship

2. "There is enough for everybody's need and not for anybody's greed". Who said this ?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Atal Bihari Vajpayee (c) M. K Gandhi (d) Sunder Lal Bahuguna
Ans: (c) M. K Gandhi

Page - 1 -
3. Match the correct column:
Column A Column B
(i) Union List (A) Education
(ii) State List (B) Computer Software
(iii) Concurrent List (C) Foreign Affairs
(iv) Residuary Subjects (D) Agriculture
Options:
(a) (i)-(C), (ii)-(D), (iii)-(A), (iv)-(B) (b) (i)-(A), (ii)-(B), (iii)-(C), (iv)-(D)
(c) (i)-(D), (ii)-(C), (iii)-(A). (iv)-(B) (d) (i)-(B), (ii)-(A), (iii)-(C), (iv)-(D)
Ans: (a) (i)-(C), (ii)-(D), (iii)-(A), (iv)-(B)

4. Identify the characteristics of Cavour among the following and choose the correct option:
(i) He was an Italian statesman
(ii) He spoke French much better than Italian
(iii) He was a tactful diplomat
(iv) He belonged to a Royal family
Options:
(a) Only1and 2 are correct
(b) Only 1, 2 and 3 are correct
(c) Only 2, 3and 4 are correct
(d) Only 1, 2 and 4 are correct
Ans: (b) Only 1, 2 and 3 are correct

5. Which of the following revolutions is called as the first expression of 'Nationalism' ?


(a) French Revolution (b) Russian Revolution
(c) Glorious Revolution (d) The Revolution of the liberals
Ans: (a) French Revolution

6. When was Project Tiger launched?


(a) 1972 (b) 1973 (c) 1974 (d) 1975
Ans: (b) 1973

7. The ethnic composition of Belgium is very complex.


Which of the following is correct with respect to the ethnic composition of Belgium?
(a) 59% of people live in the Flemish region and speak the Dutch language
(b) 30% of people living in the Wallonia region speak French.
(c) 10% of Belgians speak German
(d) 1% Belgian speaks Russian
Ans: (a) 59% of people live in the Flemish region and speak the Dutch language

8. Analyze the information given below, considering one of the following correct options:
(i) It is formed by the deposition of alluvium brought down by the east-flowing peninsular
rivers.
(ii) Itis highly fertile.
(iii) It consists of various proportions of sand, silt and clay.
(iv) Itis rich in potash, phosphoric acid and lime but deficient in organic matter.
Options:
(a) Main features of alluvial soil
(b) Main features of black soil
(c) Main features of arid soil
(d) Main features of laterite soil
Ans: (a) Main features of alluvial soil

Page - 2 -
9. There are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Mark your answer as per the
codes provided below:
Assertion (A): Folklores give a picture of traditional culture, it helps in discovering a national
identity and restoring a sense of pride in one's past.
Reason (R): Nationalism spreads when people discover some unity that binds them together.
(a) Both (A)and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is wrong,.
(d) (A) is wrong but (R) is correct.
Ans: (a) Both (A)and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

10. Study the given graph and answer the following:

About how much percent of land area is plains?


(a) 27% (b) 72% (c) 30% (d) 43%
Ans: (d) 43%

11. There are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Mark your answer as per the
codes provided below:
Assertion (A): Brussels has a Separate government in which both the communities have equal
representation.
Reason (R): In Brussels French-Speaking people accepted equal representation in Brussels.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(d) (A)is correct but (R) is wrong.
(d) (A)is wrong but (R) is correct.
Ans: (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

12. Created in 1980, it champions the socio-religious values of India.


Choose the philosophy of Bhartiya Janta Party.
(a) Cultural nationalism (b) Religion above all
(c) No discrimination on the basis of caste (d) Equal opportunity for all
Ans: (a) Cultural nationalism

13. Analyze the information given below, considering one of the following correct options:
Laxmi, owning about three hectares of unirrigated land is dependent only on rain and growing
crops like jowar and arhar. All seven members of her family work in the field throughout the
year. You will see that everyone is working, none remains idle, but in actual fact their labour
effort gets divided. Each one is doing some work but no one is fully employed.
(a) Underemployment (b) Disguised unemployment
(c) Seasonal unemployment (d) Both (a)and (b).
Ans: (d) Both (a)and (b).

14. Rakesh works in an automobile unit in Gurugram. But he does not get any facility like health
insurance, medical leave, provident fund, gratuity, etc. He is working in :
(a) Public sector (b) Organised sector
(c) Private sector (d) Unorganised sector
Page - 3 -
Ans: (d) Unorganised sector

15. Sacred Groves are:


(a) parts of large forests that have been left untouched by the local people.
(b) places for grazing animals
(c) forests earmarked for commercial felling of trees.
(d) forests used for planting trees with medicinal properties.
Ans: (a) parts of large forests that have been left untouched by the local people.

16. Large reserves of natural gas have been discovered in which place in India?
(a) Tripura (b) Krishna and Godavari Delta
(c) Maharashtra (d) All of the Above
Ans: (d) All of the Above

17. Name the industry which is self-reliant and complete in the value chain, i.e. from raw material
to the highest value added products.
(a) Agriculture industry (b) Textile industry
(c) Lightindustry (d) Heavyindustry
Ans: (b) Textile industry

18. In terms of , India is perhaps the most diverse country in the world.
(a) population (b) languages (c) forests (d) religions
Ans: (b) languages

19. At the initial stages of development, which one of the following sectors was the most important
economic activity?
(a) Primary (b) Secondary (c) Tertiary (d) Quaternary
Ans: (a) Primary

20. The textile industry is primarily concerned with the design, production and distribution of yarn,
cloth and clothing.
Identify the contribution of the textile industry to India’s GDP from the options given below.
(a) 20% (b) 15% (c) 4% (d) 10%
Ans: (c) 4%

SECTION – B
Questions 21 to 24 carry 2 marks each.
21. Copper metal is malleable, ductile and a good conductor. List down the names of the industries
in which copper is used because of its properties and the copper rich regions of India.
Ans: (i) Copper is mainly used in electrical cables, electronics and chemical industries.
(ii) The Balaghat mines in Madhya Pradesh, Khetri mines in Rajasthan and Singhbham district
of Jharkhand are leading producers of copper.

22. Define globalization and name one factor which plays a major role in the process of rapid
integration of the countries.
Ans: Globalisation means integrating or interconnecting the economy of a country with the
economies of their countries under conditions of free flow of trade, services, technology, capital
and movement of people across international borders.
MNCs play a major role in the process of rapid integration or interconnection between
countries.
OR
‘Multinational corporations play a key role in the process of globalisation'. Do you agree with
the statement? Based on which factors do MNCs select the regions for setting up offices?
Ans: Yes, I agree with the statement.

Page - 4 -
MNCs choose regions where they get cheap labour and resources to minimise the cost of
production and earn greater profits.

23. Study the world map thoroughly and tell what it depicts about India.

Ans: The map depicts the trade routes that linked India to the world at the end of the
seventeenth century.

24. Why is it necessary to increase the number of banks mainly in rural areas? Explain.
Ans: It is necessary to Increase number of banks:
(i) To reduce the dependence on informal sector of credit.
(ii) To provide cheaper loans.
(iii) To provide accessibility towards loans for the poor.

SECTION – C
Questions 25 to 29 carry 3 marks each.
25. There is an urgent need to develop a sustainable path of energy development. Give two broad
measures for it. As concerned citizens, how can you help to conserve energy?
Ans: Twin planks/measures:
(i) Promotion of energy conservation.
(ii) Increased use of renewable energy sources.
As concerned citizens, we can do our bit by:
(i) Using public transport systems instead of individual vehicles.
(ii) Switching off electricity when not in use.
(iii) Using power-saving devices.
(iv) Using non-conventional sources of energy.
26. Under which type of federation does India come? Mention any two features of such federation.
Ans: Type of Federation of India:
India comes under ‘Holding together federations type'.
Features:
(i) It decides to divide its power between the Constituent States and the National Government.
In this federation, the Central Government tends to be more powerful than the States.
(iii) In this system, different constituent units of the federation have unequal powers.

27. Describe three advantages of the political expression of caste differences.


Ans: Advantages of the political expression of caste differences are:
(i) It gives disadvantaged groups the opportunity to demand a share in power and decision
making.
Page - 5 -
(ii) Many political parties take up the issue of ending caste discrimination.
(iii) Measures for uplifting the status of the backward castes will be undertaken.

28. Study the graph given below and answer the questions.

The graph shows the number of people who find democracy as a suitable form of government
for their nation.
Why is democracy preferred over other types of governments?
Ans: Democracy is preferred over other types of government because:
(i) It enhances the dignity of the individual, improves the quality of decision-making, and
provides a method to resolve conflicts.
(ii) Democracy also allows us to rectify our own mistakes.
(iii) Democracy permits citizens to participate in making laws and public policies by regularly
choosing their leaders and by voting in assemblies or referenda.

29. Explain any three effects of population growth in England in the late eighteenth century.
Ans: (i) Food could now be imported into England.
(ii) Demand for food grains increased as urban centers expanded.
(iii) Due to pressure from land groups, the government restricted import of corn by enacting the
Corn Laws.
OR
' Food offers many examples of long-distance cultural exchange '. Justify the statement.
Ans: (i) Traders and travellers introduced new crops to the lands they travelled.
(ii) It is believed that noodles travelled west from China to become Spaghetti.
(iii) Some people also believe that Arab traders to pasta to Sicily, an Island now in Italy.
(iv) Foods items such as potatoes, maize and chillies were introduced in Europe and Asia after
Christopher Columbus discovered America.

SECTION – D
Questions 30 to 33 carry 5 marks each.
30. ‘Two-thirds of India’s population is engaged in agricultural activities.” In light of the above
given statement, explain why agriculture is called the backbone of Indian economy.
Ans: Agriculture is the backbone of the Indian economy because:
(i) In India, about 52% of people were engaged in the agriculture sector in 2010-2011.
(ii) It provides raw materials to industries.
(iii) It helps earn foreign exchange for the country through the export of agricultural produce.
(iv) The agricultural sector contributes almost one-third of our GDP.
(v) The sector also provides food for our teeming population.
OR
Explain any five features of primitive subsistence agriculture.
Ans: Features of primitive subsistence agriculture in India are :
(i) It is practised on small patches of land.
(ii) Tools used in this kind of farming are traditional tools such as hoe, dao and digging stick.
(iii) Tools used in this kind of farming are traditional tools such as hoe, dao and digging stick
(iv) When soil fertility decreases, farmers shift to another plot of land.
Page - 6 -
(v) Only a few crops are raised. The main Crops grown are maize or corn, cassava or manioc,
millet, and beans.

31. "Complaints are treated as testimony to the success of Democracy.” Justify this statement.
Ans: Complaints are treated as testimony: It shows that people have developed awareness and
the ability to expect and to look critically at powerholders and the high and the mighty. A public
expression of dissatisfaction with democracy shows the success of the democratic project. It
transforms people from the status of a subject into that of a citizen.
OR
"Democracy is very important for promoting dignity and freedom of the citizens." Support this
statement with arguments.
Ans: Democracy stands much superior to any other form of government in promoting dignity
and freedom of the individual because:
(i) Every individual wants to receive respect from fellow beings.
(ii) The passion for respect and freedom are the basis of Democracy.
(iii) Democracy in India has strengthened the claims of the disadvantaged and discriminated
groups for equal status and equal opportunities.
(iv) It provides methods to resolve conflicts.
(v) Any other relevant point.

32. ‘Public sector contributes to the economic development of India.’ Justify the statement.
Ans: (i) It promotes rapid economic development through creation and expansion of
infrastructure.
(ii) It creates employment opportunities.
(iii) It generates financial resources for development.
(iv) It ensures equality of income, wealth and thus, a balanced regional development.
(v) It encourages development of small, medium and cottage industries.
(vi) It ensures easy availability of goods at moderate rates.
(vii) Contributes to community development, Human Development Index, i.e. health and
educational services.
OR
‘Public welfare is primarily the responsibility of the public sector' In view of the given
statement, list down the reasons that limit the role of the private sector in public welfare.
Ans: (i) Actvities in the private sector are guided by the motive to earn profits and not public
welfare.
(ii) Some of the services require large sums of money, which is beyond the capacity of the
private sector.
(iii) Collecting money from thousands of people who would use this facilities is a humongous
task.
(iv) Even if the private sector provide these facilities, the rate charged for it would be very high.
(v) Thus, the government has to undertake the task of providing facilities such as construction of
roads, public hospitals and schools to ensure its availability for everyone.

33. Explain the attitude of the Indian merchants and the industrialists towards the ‘Civil
Disobedience Movement'.
Ans: The attitude of the Indian merchants and the industrialists towards the Civil Disobedience
Movement:
(i) During the First World War, Indian merchants and industrialists had made huge profits and
became powerful.
(ii) They wanted protection against imports of foreign goods and a Rupee- Sterling Foreign
Exchange ratio that would discourage import.
(iii) To organise business interest they formed the Indian Industrial and Commercial Congress
(in 1920) and the Federation of Indian Chamber of Commerce and Industries FICCI (in 1927).
(iv) They gave financial assistance and refused to buy or sell imported goods.
(v) Most businessmen came to see 'Swaraj' as a time when Colonial restrictions on business
would no longer exist and trade and industry would flourish without constraints.
Page - 7 -
(vi) After the failure of the Round Table Conference business groups were no longer uniformly
enthusiastic.
(vii) They were apprehensive of the spread of militant activities and worried about prolonged
disruption of business.
OR
‘Through the Civil disobedience movement Mahatma Gandhi sought to unite the nation and he
accomplished his goal'. In light of the given statement, discuss the role of common people in the
civil disobedience movement.
Ans: (i) Common people from across the nation participated in the civil disobedience
movement.
(ii) Thousands of people manufactured salt in different parts of the country and broke the salt
law.
(iii) People boycotted foreign cloth and picketed liquor shops.
(iv) Peasants refused to pay revenue.
(v) Forest people violated forest laws by giving into Reserved forests to collect wood and graze
cattle.

SECTION – E (Case Study Based Questions)


Questions 34 to 36 carry 4 marks each.
34. Case Study – 1
Read the given extract and answer following questions
The Belgian leaders took a different path. They recognised the existence of regional differences
and cultural diversities. Between 1970 and 1993, they amended their constitution four times so
as to work out an arrangement that would enable everyone to live together within the same
country. The arrangement they worked out is different from any other country and is very
innovative. Here are some of the elements of the Belgian model. Constitution prescribes that the
number of Dutch and French-speaking ministers shall be equal in the central government. Some
special laws require the support of majority of members from each linguistic group. Thus, no
single community can make decisions unilaterally.
Many powers of the central government have been given to state governments of the two
regions of the country. The state governments are not subordinate to the Central Government.
Brussels has a separate government in which both the communities have equal representation.
The French speaking people accepted equal representation in Brussels because the Dutch-
speaking community has accepted equal representation in the Central Government. Apart from
the Central and the State Government, there is a third kind of government. This ‘community
government’ is elected by people belonging to one language community — Dutch, French and
German speaking — no matter where they live. This government has the power regarding
cultural, educational and language-related issues. You might find the Belgian model very
complicated. It indeed is very complicated, even for people living in Belgium. But these
arrangements have worked well so far. They helped to avoid civic strife between the two major
communities and a possible division of the country on linguistic lines. When many countries of
Europe came together to form the European Un on, Brussels was chosen as its headquarters.
(i) When and why was the Belgian Constitution amended by its leaders ? [1]
(ii) How is power distributed among governments in Belgium ? [1]
(iii) Which is the third kind of government in Belgium, and who elects it ? [2]
Ans: (i) Between 1970 and 1993 the Belgian leaders amended their constitution four times so as
to work out an arrangement that would enable everyone to live together within the same
country, keeping in mind the existence of their regional differences and cultural diversities.
(ii) Many powers of the Central Government have been given to State Governments of the two
regions of the country. The State Governments are not subordinate to the Central Government.
(iii) Apart from the Central and the State Government, there is a third kind of government. This
'Community Government' is elected by people belonging to one language community - Dutch,
French and German- Speaking - no matter where they live. This government has the power
regarding cultural, educational and language related issues.

Page - 8 -
35. Case Study – 2
Read the source given below and answer the question that follows:
India had a very rich and old tradition of handwritten manuscripts — in Sanskrit, Arabic,
Persian, as well as in various vernacular languages. Manuscripts were copied on palm leaves or
on handmade paper. Pages were sometimes beautifully illustrated. They would be either pressed
wooden covers or sewn together to ensure preservation. Manuscripts continued to be produced
well after the introduction of print, down to the late nineteenth century.
Manuscripts, however, were highly expensive and fragile. They had to be handled carefully, and
they could not be read easily as the script was written in different styles. So manuscripts were
not widely used in everyday life. Even though pre-colonial Bengal had developed an extensive
network of village primary schools, students very often did not read texts. They only learnt to
write. Teachers dictated portions of texts from memory and students wrote them down. Many
thus became literate without ever actually reading any kinds of texts.
(i) What is meant by manuscripts? [1]
(ii) Mention any two languages in which the manuscripts were written. [1]
(iii) Write any two features of the manuscripts. [2]
Ans: (i) A manuscript is a handwritten work.
(ii) Manuscripts were written in Sanskrit, Arabic, Persian, as well as in various vernacular
languages.
(iii) (a) Manuscripts were highly expensive and fragile.
(b) Manuscripts were not widely used in everyday life.

36. Case Study – 3


Read the given extract and answer following questions.
There are many activities that are undertaken by directly using natural resources. When we
produce a good by exploiting natural resources, it is an activity of the primary sector. Since
most of the natural products we get are from agriculture, dairy, fishing, forestry, this sector is
also called agriculture and related sector. The secondary sector covers activities in which natural
products are changed into other forms through ways of manufacturing that we associate with
industrial activity. It is the next step after primary. The product is not produced by nature but
has to be made and therefore some process of manufacturing is essential. After primary and
secondary, there is a third category of activities that falls under tertiary sector and is different
from the above two. These are activities that help in the development of the primary and
secondary sectors. These activities, by themselves, do not produce a good but they are an aid or
a support for the production process.
The various production activities in the primary, secondary and tertiary sectors produce a very
large number of goods and services. Also, the three sectors have a large number of people
working in them to produce these goods and services. The value of final goods and services
produced in each sector during a particular year provides the total production of the sector for
that year. And the sum of production in the three sectors gives what is called the Gross
Domestic Product (GDP) of a country. It is the value of all final goods and services produced
within a country during a particular year. GDP shows how big the economy is.
(i) Production of a commodity, mostly through ways of manufacturing is an activity of which
sector? [1]
(ii) State one example of tertiary sector. [1]
(iii) Why is secondary sector called industrial? [2]
Ans: (i) The secondary sector of the economy is an economic sector that describes the role of
manufacturing. It encompasses industries that produce a finished, usable product or are involved
in construction.
(ii) Transport is an example of tertiary activity.
(iii) Secondary sector is also called industrial because the secondary sector is mostly associated
with industries. For example, textile industry, steel industry, etc.

Page - 9 -
SECTION – F (Map Skill Questions) – 2 + 3 = 5
37. (a) Two places A and B have been marked on the given outline map of India.
Identify them and write their correct names on the lines drawn near them.
(A) The place where Mahatma Gandhi broke the salt law.
(B) The place where mass massacre took place in Amritsar on 13 April 1919.
(b) On the same outline map of India, locate and label any 3 of the following with suitable
symbols.
(i) Haldia - Major sea port (ii) Nuclear Power Plantin UP
(iii) Tehri- Dam (iv) Thiruvananthapuram - International Airport

Ans: (a) (A) Dandi March


(B) Jallianwalla Bagh

Page - 10 -
Page - 11 -

You might also like