Master Plumber Review – July 2024 Email Add: [Link]@gmail.
com
MODULE 4: ALBEGRA 2 Contact number: 0945-280-7131
Binomial Theorem Example 3 Example 2 Example 1
The binomial theorem is an algebraic method of expanding a In the expansion of (x+2)10, find the sum of coefficients. The sequence 28, 22, x, y, 4 is an AP. Find the values of x and If the first term of a G.P. is 20 and the common ratio is 4.
binomial expression. Essentially, it demonstrates what y. Find the 5th term.
happens when you multiply a binomial by itself (as many
times as you want).
𝒓𝒕𝒉 term
𝑟 𝑡ℎ 𝑡𝑒𝑟𝑚 = 𝑛𝐶𝑟−1 (𝑎)𝑛−𝑟+1 (𝑏)𝑟−1 Sum of the exponents Example 2
Example 3 Find the sum of the geometric series:
Where: 𝑆𝑢𝑚 = 𝑛(𝑛 + 1) Find the 5th term of the arithmetic progression 1, 4, 7, …. 4, -12, 36, -108, ….
n = exponent of the binomial
r = specific term of the binomial
a = first term of the binomial Example 1
b = second term of the binomial In the expansion of (2x – 1/x)10, find the sum of exponents.
Statistics
Example 1 Example 4
In the expansion of (2x – 1/x)10, find the coefficient of the 8th If the first, second and last terms of the AP are 5, 9, 101, Mean – known as the average. It is the sum of scores divided
term. respectively, find the total number of terms in the AP. by the number of cases.
Example 2
In the expansion of (x+y)9, find the sum of exponents. Median – middle number. If the number of samples in the
data is even, determine the two middle numbers and get their
average.
Example 2
In the expansion of (x+y)9, find the coefficient of the 4th term. Example 5 Mode – the value which occurs most frequently in a given
Example 3 Find the sum for the following arithmetic progression: 10, 20, distribution.
In the expansion of (x+2)10, find the sum of exponents. 30, 40, 50
The modes in a data can be classified as:
Unimodal – if there is only one mode
Example 3 Bimodal – if there are two modes
In the expansion of (x+2)10, find the coefficient of the 5th term. Arithmetic Progressions Multimodal – if there are more than two modes
When a sequence has a constant difference between
successive terms it is called an arithmetic progression. Geometric Progressions
When a sequence has a constant ratio between successive Range – difference between the largest and the smallest
Nth term terms it is called a geometric progression. The constant is values of a set.
𝑎𝑛 = 𝑎𝑚 + (𝑛 − 𝑚)𝑑 called the common ratio.
Sum of the coefficients Variance – average of the squared deviation from the mean.
Common Difference Nth Term
𝑆𝑢𝑚 = (𝐶𝑜𝑒𝑓𝑓. 𝑜𝑓 𝑥 + 𝐶𝑜𝑒𝑓𝑓. 𝑜𝑓 𝑦)𝑛 𝑑 = 𝑎2 − 𝑎1 𝑎𝑛 = 𝑎𝑚 𝑟 𝑛−𝑚 ∑(𝑥 − 𝑚)2
𝑉=
𝑛
Example 1 Sum of all terms Ratio Where:
In the expansion of (2x – 1/x)10, find the sum of the 𝑛 𝑎2 𝑎3 n = number of scores
𝑆 = (𝑎1 + 𝑎𝑛 ) 𝑟= =
coefficients. 2 𝑎1 𝑎2 m = mean
𝑛
𝑆 = [2𝑎1 + (𝑛 − 1)𝑑] x = data
2 Sum of all terms
𝑎1 (𝑟 𝑛 − 1) Standard Deviation – is the square root of the variance.
Example 1 𝑆= →𝑟>1
Find the common difference for the following arithmetic 𝑟−1
𝑎1 (1 − 𝑟 𝑛 ) 𝜎 = √𝑉
progression: 10, 20, 30, 40, 50 𝑆= →𝑟<1
Example 2 1−𝑟 Where:
In the expansion of (x+y)9, find the sum of coefficients. V = variance
𝑎1
𝑆= →𝑟<1 & 𝑛=∞ 𝜎 = standard deviation
1−𝑟
Master Plumber Review – July 2024 Email Add: [Link]@[Link]
MODULE 4: ALBEGRA 2 Contact number: 0945-280-7131
Example 1 Answer: 19
Consider a small unit of a factory where there are 5 Practice Problems 11. Find the sum of the first 10 natural numbers.
employees: a supervisor and four laborers. The workers 1. Find the coefficient of x3 in the expansion of
earn a salary of Php 5,000 per month each while the (2+3x)6. Answer: 55
supervisor gets Php 15,000 per month. Calculate the mean,
median and mode of the salaries. Answer: 4320 12. The sum of five consecutive numbers is 100. Find
the first number.
2. Find the coefficient of x5 in the binomial
expansion of (2+3x)9. Answer: 18
Answer: 489888 13. If a1 = 4, and a2 = 7, determine the 11th value.
3. Find the sum of coefficients of (2+3x)6. Answer: 34
Answer: 15,625 14. What is the common ratio of the geometric
progression 3, -6, 12, -24, 48...?
4. Find the sum of exponents of (2+3x)9.
Answer: -2
Answer: 90
15. Find the common ratio r of a geometric
5. Find the third term in the expansion of (3 + y)6. progression in which the first term is 5 and
second term is 15.
Answer: 1215 y2
Answer: 3
6. Find the coefficient of z4 in the expansion of (5 +
z)8. 16. Find the common ratio r of a geometric
progression with first term -1 and second one 5.
Answer: 43750
Answer: -5
7. Find the co-efficient of p5 in the expansion of (p +
2)6. 17. Determine the common ratio r of a geometric
progression with first term is 5 and forth term is -
Answer: 192 40.
8. For what value of x, the fifth term of the following Answer: -2
expansion is equal to 105?
1 1 10 18. Find the fourth term of a geometric progression,
( − )
2√𝑥 2 whose first term is 2 and the common ratio is 3.
Answer: x = 1/8 Answer: 54
9. What is the common difference of the arithmetic 19. Find the sum of the infinite geometric series an ,
progression 10, 5, 0, -5? with first term 1 and common ratio r = 0.5.
Answer: -5 Answer: 2
10. Find the 10th term of the arithmetic progression 20. Find the mode of the following data: 26, 16, 19,
1, 3.5, 6, 8.5,... 48, 19, 20, 34, 15, 19, 20, 21, 24, 19, 22, 16, 18, 20,
16, 19
Answer: 23.5