Grade: 10 Mathematics: Chapter-end Worksheet
Polynomials
1. The graph of the polynomial y = p(x) is given
below.
The number of zeros of the polynomial is:
(a) 5 (b) 2 (c) 3 (d) 4
1
2. A quadratic polynomial, the sum and product of whose zeroes are √3 and
√3
is:
(a) √3x2 – 3x-1
(b) √3x2 +3x-1
(c) √3x2 – 3x+1
(d) √3x2 +3x+1
3. If one zero of the quadratic polynomial f(x) = 4x 2 – 8kx + 8x – 9 is negative
of the other, then the value of k is:
(a) -1 b)0 c) 2 d)1
Directions for question number 4:
In the following question, a statement of assertion (A) is followed by a
statement of reason (R). Mark the correct choice as:
(a) Both assertion (A) and reason (R) are true and reason (R) is the
correct explanation of assertion (A).
(b) Both assertion (A) and reason (R) are true but reason (R) is not the
correct explanation of assertion (A).
(c) Assertion (A) is true but reason (R) is false.
(d) Assertion (A) is false but reason (R) is true.
4. Assertion: If the product of the zeroes of the quadratic polynomial
x2+3x+5k is -10 then value of k is -2.
Reason: Product of zeroes of quadratic polynomial ax2+bx+c is −c/a
5. Find a quadratic polynomial, the sum and product of whose zeroes
are −5 and 4 respectively. Hence, find the zeroes.
(Ans: 𝑥2 +5𝑥 +4, zeroes are -1 and -4)
6. Find the zeroes of the quadratic polynomial 2𝑥 2 − 13𝑥 + 15 and verify
the relationship between the zeroes and the coefficients. (Ans: Zeroes
are 5 and 3/2)
7. If α and β are zeros of p(x) = 2𝑥 2 − 𝑥 − 6 then find the values of the
following:
1 1
(i) 𝛼 + 𝛽 − 𝛼𝛽 (ii) 𝛼 + 𝛽
(Ans: (i) 7/2 (ii) -1/6 )
8. If the sum of zeroes of the quadratic polynomial 2x2 – (m+2) x + 3 is 5, then find
the value of m. (Ans: 8).
9. Find a quadratic polynomial whose zeroes are 5 − √3 and 5 + √3.
(Ans: 𝑥 2 − 10𝑥 + 22)
10. If α and β are zeros of p(x) = 2𝑥 2 − 𝑥 − 6 then find the values of the following:
(i) 𝛼 −1 + 𝛽 −1 (ii) 𝛼 2 + 𝛽 2
(Ans: (i) -1/6 (ii) 11/4 )
3+√5 3−√5
11. Find a quadratic polynomial whose zeroes are and .
2 2
(Ans: 𝑥 2 − 3𝑥 + 1)
12. If the zeroes of the polynomial x 2 + px + q are double in value to the zeroes
of 2x2 – 5x – 3, find the value of p and q. (Ans: -5 and -6)
13. If α and β are the zeroes of the polynomial p(x) = 2x2 + 5x + k, satisfying the
21
relation, α2 + β2 + αβ = , then find the value of k. (Ans: k=2)
4
11 2
14. Find the zeroes of the quadratic polynomial 7𝑦 2 − 𝑦 − 3 and verify the
3
relationship between the zeroes and its coefficients.
(Ans: Zeroes are 2/3 and -1/7)
15. Case Study Based Question:
Basketball and soccer are played with a spherical ball. Even though an
athlete dribbles the ball in both sports, a basketball player uses his hands
and a soccer player uses his feet. Usually, soccer is played outdoors on a
large field and basketball is played indoor on a court made out of wood.
Based on the above graph answer the following questions:
a) Identify the zeroes of the polynomial p(x) whose graph is shown
above. (Ans: -1, 3)
b) Determine the polynomial whose graph is given above.
(Ans: 𝑥 2 − 2𝑥 − 3)
c) Find a polynomial whose zeroes are reciprocal of the zeroes of
the polynomial representing above graph. (Ans: 3𝑥 2 + 2𝑥 − 1)