NOTES FOR F-1 VISA INTERVIEW
(MAHNOOR RANA)
Q1: WHY USA? OR WHY YOU HAVE CHOSEN USA OVER OTHER
COUNTRIES?
Ans: The United States of America hosts the most number of international students
in the world. Its quality education, unique curriculum, multicultural environment
and practical approach are some of the main reasons why my preference is United
States.
Q2: WHAT IS YOUR PURPOSE OF VISTING USA?
Ans: As recently I have completed my high School in Science from Superior
College and secured 97% marks. So, Now I want to pursue my Bachelor’s Degree
in Biology / Biological Sciences from Robert Morris University.
Q3: WHY THIS SPECIFIC UNIVERSITY?
Ans: I have chosen ROBERT MORRIS UNIVERSITY because of its vast
academic programs with a professional focus. I have also awarded Scholarship
worth $18000.
Q4: HOW LONG ARE YOU GOING TO STAY IN USA?
Ans: I will be staying in USA for 04 years. My bachelor’s degree will complete in
04 years.
Q5: WHO ARE YOUR FINANCIALS? OR WHO IS SPONSORING YOUR
EDUCATION?
Ans: My parents are going to sponsor my Education in the United States. My
mother is a Gynecologist. She is also running her maternity hospital. She has 50
staff members in her hospital. I also work part time with her.
My Father is doing textile business. He is running XYZ which is situated at
Lahore. We use the combination of cotton and polyester which combine the sew
ability of cotton with polyester strength and resistance to abrasion. We also export
these items to our buyers internationally. We export to Saudi Arabia, Germany,
United Arab Emirates, Turkey and Japan, Bahrain, Kuwait and Qatar. Almost 115
people are working in my father company including Labor, Administration staff
and House keep staff. My father monthly income excluding the expenses is almost
1.5 million.
Q6: WHERE WILL YOU STAY IN USA DURING YOUR EDUCATION
TIME?
Ans: I will be staying in university campus.
Q7: HAVE YOU VISITED ANY FOREGIN COUNTRIES?
Ans: No, I have not visited any country.
Q8: WHAT ARE YOUR FUTURE PLANS?
Ans: After completing my degree I will come back to my homeland and will take
care of my Father’s business. He always wanted me to take care of his business.
Additionally, I want to also take part in my mother’s hospital. I always wanted to
help the needy patients. As I have seen the suffer they face in different hospitals. I
want to give them free service. I also want to set up different free medicals camps
in the areas where basic needs of medical can’t reach.
Q9: HAVE YOU PAID YOUR SEVIS FEES?
Ans: I have paid my SEVIS fees $350 from my father credit card.
Q10: DO YOU HAVE A BANK STATEMENT?
Ans: Yes, I have my father’s Bank Statement along with me. It has a closing
balance of 1 Cr 50 Lac.
Q11: DO YOU HAVE ANY RELATIVES IN USA?
Ans: No, I don’t have any relatives in USA.
Q12: HOW MANY UNIVERSITIES YOU HAVE APPLIED?
Ans: I directly applied in the universities for my admission. I have applied to 6
universities. All of the universities has responded very well to my application and
granted me admission.
NAME THE UNIVERSITIES YOU HAVE APPLIED?
1) MOUNT MERCY UNIVERSITY 2): SAINT PETERS UNIVERSITY
3): ROOSEVELT UNIVERSITY 4): NEW HAVEN UNIVERSITY
5): INDIANA STATE UNIVERSITY 6): UNIVERSITY OF DALLAS
Q13: WHAT IF I REFUSE YOUR VISA?
Ans: Well I don’t think there is any strong reason to refuse my visa, as I am
financially strong, academically strong, my university is one of the best
universities and I have all valid documents but I respect your decision and you
have all authority to write my fate. So if you refuse my visa I will happy to
reapply as studying in USA is my priority.
Q14: HOW MANY SIBLINGS DO YOU HAVE?
Ans: I am the only daughter of my parents. I do not have siblings.
Q15: WHAT ARE YOUR UNIVERSITY ADDRESS & YOUR ADMISSION
OFFICER NAME?
Ans: My University name is ROBERT MORRIS UNIVERSITY and it is located at
6001 University Blvd, Moon Twp, PA 15108, United States.
XYZ is my admission officer name and he is my Designated School official and
my admission Professor.
Q16: HAVE YOU TAKEN ANY ENGLISH PROFICIENCY EXAM?
Ans: Yes, I have done my IELTS from British Council. But Luckily my University
Waived this requirement after having a 15 minutes face to face interview.
KEY POINTS:
(1): DONOT FIDGET (BITTING NAILS, SHOWING
NERVOUSNESS. AVOIDING EYE CONTACT ETC
(2): EYE TO EYE CONTACT WHILE ANSWERING TO QUESTION
IS VERY IMPORTANT.
(3): WHILE WALKING, TAKE LARGE STEPS TO BOOST
CONFIDENCE.
(4): BODY LANGUAGE WHILE TALKING IS VERY IMPORTANT.
USE YOU HANDS WHILE TALKING. FACE SHOULD BE
SMILING, HAND NAILS SHOULD BE TRIMMED AND NO NAIL
POLISH. TIE YOU HAIRS.
THANK YOU