0% found this document useful (0 votes)
14 views28 pages

Exponents: Exercises and Solutions

Uploaded by

Samriddha Saha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views28 pages

Exponents: Exercises and Solutions

Uploaded by

Samriddha Saha
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

CHAPTER – 6

EXPONENTS

Exercise 6.1
Page No: 6.12
Question 1: Find the values of each of the following:
(i) 132

T IO S I
(ii) 73
NO A D
CO N
(iii) 34
A
Solution:

PY
DO U A
(i) Given 132
T
ED PR

132 = 13 × 13 =169
(ii) Given 73
C

73 = 7 × 7 × 7 = 343
©

(iii) Given 34
34 = 3 × 3 × 3 × 3
= 81

Question 2: Find the value of each of the following:


(i) (-7)2
(ii) (-3)4
(iii) (-5)5
Solution:
(i) Given (-7)2
We know that (-a) even number= positive number
(-a) odd number = negative number
We have, (-7)2 = (-7) × (-7)
= 49
(ii) Given (-3)4
We know that (-a) even number= positive number

T IO S I
(-a) odd number = negative number
NO A D
CO N
We have, (-3)4 = (-3) × (-3) × (-3) × (-3)
A
= 81

PY
DO U A
(iii) Given (-5)5
T
ED PR

We know that (-a) even number= positive number


(-a) odd number = negative number
C

We have, (-5)5 = (-5) × (-5) × (-5) × (-5) × (-5)


©

= -3125

Question 3: Simplify:
(i) 3 × 102
(ii) 22 × 53
(iii) 33 × 52
Solution:
(i) Given 3 × 102
3 × 102 = 3 × 10 × 10
= 3 × 100
= 300
(ii) Given 22 × 53
2 2 × 53 = 2 × 2 × 5 × 5 × 5
= 4 × 125
= 500
(iii) Given 33 × 52

T IO S I
3 3 × 52 = 3 × 3 × 3 × 5 × 5
NO A D
CO N
= 27 × 25
A
= 675

PY
DO U A
T
ED PR

Question 4: Simply:
(i) 32 × 104
C

(ii) 24 × 32
©

(iii) 52 × 34
Solution:
(i) Given 32 × 104
32 × 104 = 3 × 3 × 10 × 10 × 10 × 10
= 9 × 10000
= 90000
(ii) Given24 × 32
2 4 × 32 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3
= 16 × 9
= 144
(iii) Given 52 × 34
5 2 × 34 = 5 × 5 × 3 × 3 × 3 × 3
= 25 × 81
= 2025

Question 5: Simplify:

T IO S I
(i) (-2) × (-3)3
NO A D
CO N
(ii) (-3)2 × (-5)3
A
(iii) (-2)5 × (-10)2

PY
DO U A
Solution:
T
ED PR

(i) Given (-2) × (-3)3


(-2) × (-3)3 = (-2) × (-3) × (-3) × (-3)
C

= (-2) × (-27)
©

= 54
(ii) Given (-3)2 × (-5)3
(-3)2 × (-5)3 = (-3) × (-3) × (-5) × (-5) × (-5)
= 9 × (-125)
= -1125
(iii) Given (-2)5 × (-10)2
(-2)5 × (-10)2 = (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × (-10) × (-10)
= (-32) × 100
= -3200
Question 6: Simplify:
(i) (3/4)2
(ii) (-2/3)4
(iii) (-4/5)5
Solution:
(i) Given (3/4)2
(3/4)2 = (3/4) × (3/4)

T IO S I
= (9/16)
NO A D
CO N
(ii) Given (-2/3)4
A
(-2/3)4 = (-2/3) × (-2/3) × (-2/3) × (-2/3)

PY
DO U A
= (16/81)
T
ED PR

(iii) Given (-4/5)5


(-4/5)5 = (-4/5) × (-4/5) × (-4/5) × (-4/5) × (-4/5)
C

= (-1024/3125)
©

Question 7: Identify the greater number in each of the following:


(i) 25 or 52
(ii) 34 or 43
(iii) 35 or 53
Solution:
(i) Given 25 or 52
25 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2
= 32
52 = 5 × 5
= 25
Therefore, 25 > 52
(ii) Given 34 or 43
34 = 3 × 3 × 3 × 3
= 81
43 = 4 × 4 × 4

T IO S I
= 64
NO A D
CO N
Therefore, 34 > 43
A
(iii) Given 35 or 53

PY
DO U A
35 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3
T
ED PR

= 243
53 = 5 × 5 × 5
C

= 125
©

Therefore, 35 > 53

Question 8: Express each of the following in exponential form:


(i) (-5) × (-5) × (-5)
(ii) (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) × (-5/7)
(iii) (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3)
Solution:
(i) Given (-5) × (-5) × (-5)
Exponential form of (-5) × (-5) × (-5) = (-5)3
(ii) Given (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) × (-5/7)
Exponential form of (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) × (-5/7) = (-5/7)4
(iii) Given (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3)
Exponential form of (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) × (4/3) = (4/3)5

Question 9: Express each of the following in exponential form:


(i) x × x × x × x × a × a × b × b × b

T IO S I
(ii) (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a
NO A D
CO N
(iii) (-2/3) × (-2/3) × x × x × x
A
Solution:

PY
DO U A
(i) Given x × x × x × x × a × a × b × b × b
T
ED PR

Exponential form of x × x × x × x × a × a × b × b × b = x4a2b3


(ii) Given (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a
C

Exponential form of (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a = (-2)4a3


©

(iii) Given (-2/3) × (-2/3) × x × x × x


Exponential form of (-2/3) × (-2/3) × x × x × x = (-2/3)2 x3

Question 10: Express each of the following numbers in exponential


form:
(i) 512
(ii) 625
(iii) 729
Solution:
(i) Given 512
Prime factorization of 512 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2
= 29
(ii) Given 625
Prime factorization of 625 = 5 × 5 × 5 × 5
= 54

T IO S
(iii) Given 729

I
Prime factorization of 729 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3 × 3
NO A D
CO N
= 36
A

PY
DO U A

Question 11: Express each of the following numbers as a product of


T
ED PR

powers of their prime factors:


(i) 36
(ii) 675
C

(iii) 392
©

Solution:
(i) Given 36
Prime factorization of 36 = 2 × 2 × 3 × 3
= 22 × 3 2
(ii) Given 675
Prime factorization of 675 = 3 × 3 × 3 × 5 × 5
= 33 × 5 2
(iii) Given 392
Prime factorization of 392 = 2 × 2 × 2 × 7 × 7
= 23 × 7 2
Question 12: Express each of the following numbers as a product of
powers of their prime factors:
(i) 450
(ii) 2800
(iii) 24000
Solution:
(i) Given 450

T IO S
Prime factorization of 450 = 2 × 3 × 3 × 5 × 5

I
NO A D
= 2× 32 × 52

CO N
A
(ii) Given 2800

PY
DO U A
Prime factorization of 2800 = 2 × 2 × 2 × 2 × 5×5 v× 7
T
= 24 × 5 2 × 7
ED PR

(iii) Given 24000


C

Prime factorization of 24000 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 5 × 5 × 5


©

= 26 × 3 × 5 3

Question 13: Express each of the following as a rational number of


the form (p/q):
(i) (3/7)2
(ii) (7/9)3
(iii) (-2/3)4
Solution:
(i) Given (3/7)2
(3/7)2 = (3/7) × (3/7)
= (9/49)
(ii) Given (7/9)3
(7/9)3 = (7/9) × (7/9) × (7/9)
= (343/729)
(iii) Given (-2/3)4
(-2/3)4 = (-2/3) × (-2/3) × (-2/3) × (-2/3)

T IO S
= ((16/81)

I
NO A D
CO N
Question 14: Express each of the following rational numbers in power
A
notation:

PY
DO U A
(i) (49/64)
T
ED PR

(ii) (- 64/125)
(iii) (-12/16)
C

Solution:
©

(i) Given (49/64)


We know that 72 = 49 and 82= 64
Therefore (49/64) = (7/8)2
(ii) Given (- 64/125)
We know that 43 = 64 and 53 = 125
Therefore (- 64/125) = (- 4/5)3
(iii) Given (-1/216)
We know that 13 = 1 and 63 = 216
Therefore -1/216) = – (1/6)3
Question 15: Find the value of the following:
(i) (-1/2)2 × 23 × (3/4)2
(ii) (-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)2
Solution:
(i) Given (-1/2)2 × 23 × (3/4)2
(-1/2)2 × 23 × (3/4)2 = 1/4 × 8 × 9/16
= 9/8

T IO S I
(ii) Given (-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)2
NO A D
CO N
(-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)2 = (81/625) × (256/6561) × (225/324)
A
= (64/18225)

PY
DO U A
T
ED PR

Question 16: If a = 2 and b= 3, the find the values of each of the


following:
C

(i) (a + b) a
©

(ii) (a b) b
(iii) (b/a) b
(iv) ((a/b) + (b/a)) a
Solution:
(i) Consider (a + b) a
Given a = 2 and b= 3
(a + b) a = (2 + 3)2
= (5)2
= 25
(ii) Given a = 2 and b = 3
Consider, (a b) b = (2 × 3)3
= (6)3
= 216
(iii) Given a =2 and b = 3
Consider, (b/a) b = (3/2)3
= 27/8

T IO S I
(iv) Given a = 2 and b = 3
NO A D
CO N
Consider, ((a/b) + (b/a) a = ((2/3) + (3/2))2
A
= (4/9) + (9/4)

PY
DO U A
LCM of 9 and 6 is 36
T
ED PR

= 169/36
C

Exercise 6.2
©

Page No: 6.28


Question 1: Using laws of exponents, simplify and write the answer in
exponential form
(i) 23 × 24 × 25
(ii) 512 ÷ 53
(iii) (72)3
(iv) (32)5 ÷ 34
(v) 37 × 27
(vi) (521 ÷ 513) × 57
Solution:
(i) Given 23 × 24 × 25
We know that first law of exponents states that am × an × ap = a(m+n)
Therefore, above equation can be written as 23 × 24 × 25 = 2(3 + 4 + 5)
= 212
(ii) Given 512 ÷ 53
According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n

T IO S
Therefore, given question can be written as 512 ÷ 53 = 512 – 3 = 59

I
NO A D
CO N
(iii) Given (72)3
A
According to the law of exponents we have (am)n = amn

PY
DO U A
Therefore, given question can be written as (72)3 = 76
T
ED PR

(iv) Given (32)5 ÷ 34


According to the law of exponents we have (am)n = amn
C

Therefore (32)5 ÷ 34 = 3 10 ÷ 34
©

According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n


3 10 ÷ 34 = 3(10 – 4) = 36
(v) Given 37 × 27
We know that law of exponents states that am x bm = (a x b)m
37 × 27 = (3 × 2)7 = 67
(vi) Given (521 ÷ 513) × 57
According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n
= 5(21 -13) × 57
= 58 × 5 7
According to the law of exponents we have am x an = a (m +n)
= 5(8+7) = 515

Question 2: Simplify and express each of the following in exponential


form:
(i) {(23)4 × 28} ÷ 212
(ii) (82 × 84) ÷ 83

T IO S
(iii) (57/52) × 53

I
NO A D
(iv) (54× x10y5)/ (54 × x7y4)

CO N
A
Solution:

PY
DO U A
(i) Given {(23)4 × 28} ÷ 212
T
{(23)4 × 28} ÷ 212= {212 × 28} ÷ 212
ED PR

[According to the law of exponents we have (am)n = amn]


C

= 2(12 + 8) ÷ 212 [According to the law of exponents we have am x an = a(m +n)]


©

= 220 ÷ 212 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]


= 2 (20 – 12)
= 28
(ii) Given (82 × 84) ÷ 83
(82 × 84) ÷ 83 [According to the law of exponents we have am x an = a(m +n)]
= 8(2 + 4) ÷ 83

= 86 ÷ 83 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]

= 8(6-3) = 83 = (23)3 = 29
(iii) Given (57/52) × 53
= 5(7-2) × 53 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]

= 55 × 5 3 [According to the law of exponents we have am x an = a (m +n)]


= 5(5 + 3) = 58
(iv) Given (54 𝑥 10y5)/ (54 × x7y4)
= (54-4× x10-7y5-4)
[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]
= 50x3y1 [since 50 = 1]

T IO S
= 1x3y

I
NO A D
CO N
A
Question 3: Simplify and express each of the following in exponential

PY
DO U A
form:
T
(i) {(32)3 × 26} × 56
ED PR

(ii) (x/y)12 × y24 × (23)4


C

(iii) (5/2)6 × (5/2)2


©

(iv) (2/3)5× (3/5)5


Solution:
(i) Given {(32)3 × 26} × 56
= {36 × 26} × 56 [According to the law of exponents we have (am)n = amn]

= 66 × 56 [since law of exponents states that am x bm = (a × b) m]


= 306
(ii) Given (x/y)12 × y24 × (23)4
= (x12/y12) × y24 × 212
= x12 × y24-12 × 212
[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]
= x12 × y12 × 212
= (2xy)12
(iii) Given (5/2)6 × (5/2)2
= (5/2)6+2 [According to the law of exponents we have am × an = a (m +n)]
= (5/2)8
(iv) Given (2/3)5× (3/5)5
= (2/5)5 [since law of exponents states that am × bm = (a × b) m]

T IO S I
NO A D
CO N
Question 4: Write 9 × 9 × 9 × 9 × 9 in exponential form with base 3.
A
Solution:

PY
DO U A
Given 9 × 9 × 9 × 9 × 9 = (9)5 = (32)5
T
ED PR

= 310
Question 5: Simplify and write each of the following in exponential
C

form:
©

(i) (25)3 ÷ 53
(ii) (81)5 ÷ (32)5
(iii) 98 × (x2)5/ (27)4 × (x3)2
(iv) 32 × 78 × 136/ 212 × 913
Solution:
(i) Given (25)3 ÷ 53
= (52)3 ÷ 53 [According to the law of exponents we have (am)n = amn]
= 56 ÷ 5 3 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]
= 56 – 3
= 53
(ii) Given (81)5 ÷ (32)5
[According to the law of exponents we have (am)n = amn]
= (81)5 ÷ 310[81 = 34]
= (34)5 ÷ 310
[According to the law of exponents we have (am)n = amn]
= 320 ÷ 310

T IO S
= 320-10

I
NO A D [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]

CO N
A
= 310

PY
DO U A
(iii) Given 98 × (x2)5/ (27)4 × (x3)2
T
= (32)8 × (x2)5/ (33)4× (x3)2
ED PR

[According to the law of exponents we have (am)n = amn]


C

= 316 × x10/312 × x6
©

= 316-12 × x10-6
[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]
= 34 × x4
= (3x)4
(iv) Given (32 × 78 × 136)/ (212 × 913)
= (32 × 7278 × 136)/ (212× 133 × 73)
[According to the law of exponents we have (am)n = amn]
= (212 × 72 × 136)/ (212× 133 × 73)
= (76 × 136)/ (133 × 73)
= 916/913 [According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]
= 916-3
= 913

Question 6: Simplify:
(i) (35)11 × (315)4 – (35)18 × (35)5
(ii) (16 × 2n+1 – 4 × 2n)/ (16 × 2n+2 – 2 × 2n+2)
(iii) (10 × 5n+1 + 25 × 5n)/ (3 × 5n+2 + 10 × 5n+1)

T IO S I
(iv) (16)7 × (25)5× (81)3/ (15)7 × (24)5× (80)3
NO A D
CO N
Solution:
A
(i) Given (35)11 × (315)4 – (35)18 × (35)5

PY
DO U A
= (3)55 × (3)60 – (3)90 × (3)25
T
ED PR

[According to the law of exponents we have (am)n = amn]


= 3 55+60 – 390+25
C

= 3115 – 3115
©

=0
(ii) Given (16 × 2n+1 – 4 × 2n)/ (16 × 2n+2 – 2 × 2n+2)
= (24 × 2(n+1) -22 × 2n)/ (24 × 2(n+2) -22+1 × 22)
[According to the law of exponents we have (am)n = amn]
= 22 × 2(n+3-2n)/)22× 2(n+4-2n+1)
= 2n × 23 – 2n/ 2n × 24 – 2n × 2
= 2n (23 – 1)/ 2n (24 – 1)
[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]
= 8 -1 /16 -2
= 7/14
= (1/2)
(iii) Given (10 × 5n+1 + 25 × 5n)/ (3 × 5n+2 + 10 × 5n+1)
= (10 × 5n+1 + 52 × 5n)/ (3 × 5n+2 + (2 × 5) × 5n+1)
= (10 × 5n+1 + 5 × 5n+1)/ (3 × 5n+2 + (2 × 5) × 5n+1)
[According to the law of exponents we have (am)n = amn]
= 5n+1 (10+5)/ 5n+1 (10+15)

T IO S
[According to the law of exponents we have am ÷ an = am-n]

I
= 15/25NO A D
CO N
A
= (3/5)

PY
DO U A
(iv) Given (16)7 × (25)5× (81)3/ (15)7 × (24)5× (80)3
T
ED PR

= (16)7 × (52)5× (34)3/ (3 × 5 )7 × (3 × 8)5× (16 × 5)3


= (16)7 × (52)5× (34)3/37 × 57 × 35 × 85× 163× 53
C

= (16)7/ 85 × 16 3
©

= (16)4/85
= (2 × 8)4/85
= 24/8
= (16/8)
=2

Question 7: Find the values of n in each of the following:


(i) 52n × 53 = 511
(ii) 9 × 3n = 37
(iii) 8 × 2n+2 = 32
(iv) 72n+1 ÷ 49 = 73
(v) (3/2)4 × (3/2)5 = (3/2)2n+1
(vi) (2/3)10× {(3/2)2}5 = (2/3)2n – 2
Solution:
(i) Given 52n × 53 = 511

T IO S
= 52n+3 = 511

I
On equating the coefficients, we get
NO A D
CO N
2n + 3 = 11
A
⇒2n = 11- 3

PY
⇒2n = 8
DO U A

⇒ n = (8/2)
T
ED PR

⇒n=4
(ii) Given 9 x 3n = 37
C
©

= (3)2 × 3n = 37

= (3)2+n = 37

On equating the coefficients, we get


2+n=7
⇒n=7–2 =5
(iii) Given 8 × 2n+2 = 32

= (2)3 x 2n+2 = (2)5 [since 23 = 8 and 25 = 32]


= (2)3+n+2 = (2)5
On equating the coefficients, we get

3+n+2=5

⇒n+5=5

⇒ n = 5 -5

⇒n=0

T IO S
(iv) Given 72n+1 ÷ 49 = 73

I
NO A D
CO N
= 72n+1 ÷ 72 = 73 [since 49 = 72]
A
= 72n+1-2 = 73

PY
DO U A

= 72n-1=73
T
ED PR

On equating the coefficients, we get


C

2n – 1 = 3
©

⇒ 2n = 3 + 1

⇒ 2n = 4
⇒ n =4/2 =2
(v) Given (3/2)4 × (3/2)5 = (3/2)2n+1
= (3/2)4+5 = (3/2)2n+1
= (3/2)9 = (3/2)2n+1
On equating the coefficients, we get

2n + 1 = 9
⇒ 2n = 9 – 1

⇒ 2n = 8

⇒ n =8/2 =4
(vi) Given (2/3)10× {(3/2)2}5 = (2/3)2n – 2
= (2/3)10 × (3/2)10 = (2/3)2n – 2

T IO S
= 2 10 × 310/310 × 210 = (2/3)2n – 2

I
NO A D
= 1 = (2/3)2n – 2

CO N
A
= (2/3)0 = (2/3)2n – 2

PY
DO U A
On equating the coefficients, we get
T
ED PR

0 =2n -2
2n -2 =0
C
©

2n =2
n=1

Question 8: If (9n × 32 × 3n – (27) n)/ (33)5 × 23 = (1/27), find the value


of n.
Solution:
Given (9n × 32 × 3n – (27) n)/ (33)5 × 23 = (1/27)
= (32) n × 33 × 3n – (33) n/ (315 × 23) = (1/27)
= 3(2n+2+n) – (33) n/ (315 × 23) = (1/27)
= 3(3n+2)– (33) n/ (315 × 23) = (1/27)
= 33n × 32 – 33n/ (315 × 23) = (1/27)
= 33n × (32 – 1)/ (315 × 23) = (1/27)
= 33n × (9 – 1)/ (315 × 23) = (1/27)
= 33n × (8)/ (315 × 23) = (1/27)
= 33n × 23/ (315 × 23) = (1/27)
= 33n/315 = (1/27)
= 33n-15 = (1/27)

T IO S I
= 33n-15 = (1/33)
NO A D
CO N
= 33n-15 = 3-3
A
On equating the coefficients, we get

PY
DO U A
T
3n -15 = -3
ED PR

⇒ 3n = -3 + 15
C
©

⇒ 3n = 12

⇒ n = 12/3 = 4

Exercise 6.3
Page No: 6.30
Question 1: Express the following numbers in the standard form:
(i) 3908.78
(ii) 5,00,00,000
(iii) 3,18,65,00,000
(iv) 846 × 107
(v)723 × 109
Solution:
(i) Given 3908.78

3908.78 = 3.90878 × 103 [since the decimal point is moved 3 places to the left]
(ii) Given 5,00,00,000

5,00,00,000 = 5,00,00,000.00 = 5 × 107


[since the decimal point is moved 7 places to the left]

T IO S
(iii) Given 3,18,65,00,000

I
NO A D
3,18,65,00,000 = 3,18,65,00,000.00

CO N
A
= 3.1865 × 109

PY
[since the decimal point is moved 9 places to the left]
DO U A

(iv) Given846 × 107


T
ED PR

846 × 107 = 8.46 × 102 × 10


[since the decimal point is moved 2 places to the left]
C
©

= 8.46 × 109 [since am × an = am+n]


(v) Given 723 × 109
723 × 109 = 7.23 × 102 × 109
[since the decimal point is moved 2 places to the left]
= 7.23 × 1011 [ since am × an = am+n]

Question 2: Write the following numbers in the usual form:


(i) 4.83 × 107
(ii) 3.21 × 105
(iii) 3.5 × 103
Solution:

(i) Given 4.83 × 107


4.83 × 107 = 483 × 107-2
[since the decimal point is moved two places to the right]
= 483 × 105
= 4, 83, 00,000

T IO S
(ii) Given 3.21 × 105

I
3.21 × 105 = 321 x 105-2
NO A D
CO N
[since the decimal point is moved two places to the right]
A
= 321 × 103

PY
DO U A

= 3, 21,000
T
ED PR

(iii) Given 3.5 × 103


3.5 × 103 = 35 x 103-1
C
©

[since the decimal point is moved one place to the right]

= 35 × 102
= 3,500

Question 3: Express the numbers appearing in the following


statements in the standard form:
(i) The distance between the Earth and the Moon is 384,000,000
meters.
(ii) Diameter of the Earth is 1, 27, 56,000 meters.
(iii) Diameter of the Sun is 1,400,000,000 meters.
(iv) The universe is estimated to be about 12,000,000,000 years old.
Solution:
(i) Given the distance between the Earth and the Moon is 384,000,000
meters.
The distance between the Earth and the Moon is 3.84 × 108 meters.

[Since the decimal point is moved 8 places to the left.]

T IO S
(ii) Given diameter of the Earth is 1, 27, 56,000 meters.

I
NO A D
CO N
The diameter of the Earth is 1.2756 × 107 meters.
A

PY
DO U A
[Since the decimal point is moved 7 places to the left.]
T
ED PR

(iii) Given diameter of the Sun is 1,400,000,000 meters.

The diameter of the Sun is 1.4 × 109 meters.


C
©

[Since the decimal point is moved 9 places to the left.]


(iv) Given the universe is estimated to be about 12,000,000,000 years
old.
The universe is estimated to be about 1.2 × 1010 years old.

[Since the decimal point is moved 10 places to the left.]


Exercise 6.4
Page No: 6.31
Question 1: Write the following numbers in the expanded
exponential forms:
(i) 20068
(ii) 420719
(iii) 7805192
(iv) 5004132

T IO S
(v) 927303

I
Solution:
NO A D
CO N
(i) Given 20068
A

PY
20068 = 2 × 104 + 0 × 103 + 0 × 102 + 6 × 101 + 8 × 100
DO U A
T
(ii) Given 420719
ED PR

420719 = 4 × 105 + 2 × 104 + 0 × 103 + 7 × 102 + 1 × 101 + 9 × 100


(iii) Given 7805192
C
©

7805192 = 7 × 106 + 8 × 105 + 0 × 104 + 5 × 103 + 1 × 102 + 9 × 101 +


2 × 100
(iv) Given 5004132
5004132 = 5 × 106 + 0 × 105 + 0 × 104 + 4 × 103 + 1 × 102 + 3 × 101 +
2 × 100
(v) Given 927303
927303 = 9 × 105 + 2 × 104 + 7 × 103 + 3 × 102 + 0 × 101 + 3 × 100

Question 2: Find the number from each of the following expanded


forms:
(i) 7 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100
(ii) 5 × 105 + 4 × 104 + 2 × 103 + 3 × 100
(iii) 9 × 105 + 5 × 102 + 3 × 101
(iv) 3 × 104 + 4 × 102 + 5 × 100
Solution:
(i) Given 7 × 104 + 6 × 103 + 0 × 102 + 4 × 101 + 5 × 100

= 7 × 10000 + 6 × 1000 + 0 × 100 + 4 × 10 + 5×1


= 70000 + 6000 + 0 + 40 + 5

T IO S
= 76045

I
NO A D
(ii) Given 5 × 105 + 4 × 104 + 2 × 103 + 3 × 100

CO N
A

PY
= 5 x 100000 + 4 × 10000 + 2 × 1000 + 3 × 1
DO U A
T
= 500000 + 40000 + 2000 + 3
ED PR

= 542003
(iii) Given 9 × 105 + 5 × 102 + 3 × 101
C
©

= 9×100000 + 5 × 100 + 3 × 10
= 900000 + 500 + 30
= 900530
(iv) Given 3 × 104 + 4 × 102 + 5 × 100
= 3 × 10000 + 4 × 100 + 5 × 1
= 30000 + 400 + 5
= 30405

Common questions

Powered by AI

To compute the values of expressions with specific variable values, substitute the given values for the variables and simplify using standard arithmetic operations and rules of exponentiation. For example, if a = 2 and b = 3, the expression (a + b) a becomes (2 + 3)² = 25, and (a b) b becomes (2 × 3)³ = 216 .

Exponents streamline the solving of complex equations involving consecutive multiplications and divisions by allowing expression rearrangement according to exponent rules like am × an = a(m+n) and am ÷ an = am-n. This approach simplifies resolutions into tractable exponential forms, such as $(33n)^3 × (9 - 1)/(315 × 23)$, leading to a simplified result .

To find unknown variable values in exponential equations, equate the exponents to resolve the variable. For instance, (9n × 32 × 3n – (27) n)/ (33)5 × 23 = (1/27) can be solved by setting 3^(3n-15) = 3^-3, leading to computing n by equating the exponents: 3n-15 = -3, thus n = 4 .

The concept of exponential forms allows us to simplify the product of multiple exponential terms with the same base by utilizing the law of exponents, which states that am × an = a(m+n). For instance, if faced with 23 × 24 × 25, we can simplify this to 2(3+4+5) = 212 using this law .

The laws of exponents indicate that for division of exponential terms am ÷ an = am-n. This principle is used to simplify expressions like 512 ÷ 53 = 512-3 = 59, allowing for efficient calculation without directly computing large powers .

The law of exponents am × bm = (ab)m can convert extensive multiplications into an exponential format using a different base. For instance, 37 × 27 can be expressed as (3 × 2)7 = 67 by first multiplying the bases numerically and then applying the exponent .

Decomposing numbers into extended exponential forms involves expressing each digit's place value as a power of ten, illustrating the actual contribution of each digit. For example, 20068 becomes 2 × 10^4 + 0 × 10^3 + 0 × 10^2 + 6 × 10^1 + 8 × 10^0, thus clarifying the structure of the number especially for computational or educational purposes .

Standard form conversion, by expressing numbers as a single digit followed by a power of ten, clarifies large numbers, aiding readability and application by reducing visual complexity. For example, 3,18,65,00,000 becomes 3.1865 × 10^9, making it more concise and manageable in computations or presentations .

Interpret complex expressions by applying the laws of exponents to break them down. For instance, the expression (32)8 × (x2)5 / (33)4 × (x3)2 can be simplified step-by-step: convert each component using the same base principles, yielding 316 × x10 / 312 × x6. This simplifies to 34 × x4 = (3x)4, by subtracting the exponents of like bases in both parts of the fraction .

Convert a number from expanded exponential form to its numeric form by multiplying each part's coefficient by its power of ten, summing the results. For instance, 7 × 10^4 + 6 × 10^3 + 0 × 10^2 + 4 × 10^1 + 5 × 10^0 yields 76045 by individually calculating and adding each term .

You might also like