0% found this document useful (0 votes)
80 views5 pages

Complex Numbers DPP Solutions

Uploaded by

Mr Physco
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
80 views5 pages

Complex Numbers DPP Solutions

Uploaded by

Mr Physco
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

JEE MATH : From Basics to MAINS + ADVANCED

JEE 2024/25 COURSE


➔ Foundation Sessions for starters
➔ Complete PYQ’s (2015-2023)
➔ NTA + Cengage CHAPTERWISE Questions
➔ My HANDWRITTEN Notes

[Link]/jeewithnehamam

WE DO NOT SELL ANY COURSES

For FREE & Focused JEE MATERIAL, CLICK to Join TELEGRAM :


[Link]/mathematicallyinclined
DPP: Complex Numbers
1. Write the following as complex number.

(i). √−16 (ii) −𝑏 + √−4𝑎𝑐, (𝑎, 𝑐 > 0)

2. Write in the “algebraic” form (𝑎 + 𝑖𝑏) of the complex number 𝑧 = 𝑖 5 + 𝑖 + 1.


𝑖−4
3. Find real and imaginary part of 𝑧 = .
2𝑖−3

4. Find multiplicative inverse of 3 + 2𝑖.

5. Find the value of 𝑥 and 𝑦 for which (2 + 3𝑖)𝑥 2 − (3 − 2𝑖)𝑦 = 2𝑥 − 3𝑦 + 5𝑖 where 𝑥, 𝑦 ∈ 𝑅.

1+𝑖 3−𝑖
6. Simplify 1−𝑖 − (1 + 2𝑖)(2 + 2𝑖) + 1+𝑖.

7. If 𝑧 = 2 − 3𝑖 then find 𝑧 2 .

8. (𝑧 − 1)(𝑧 − 1) can be written as

a. 𝑧𝑧 + 1 b. |𝑧|2 + 1 c. |𝑧 − 1|2 d. |𝑧|2 + 2

9. Find the modulus of the complex quantity (2 − 3𝑖)(−1 + 7𝑖).

10. Find the conjugate of 𝑧1 − 𝑧2 if 𝑧1 = 2 + 3𝑖 and 𝑧2 = 5 + 2𝑖.

11. Find the value of (𝑖) 𝑖 50 + 𝑖 −99 (𝑖𝑖) 𝑖 451 + 𝑖 452 + 𝑖 453 + 𝑖 454.

__________________________________________________________________________________________________

DPP: SOLUTIONS

1. Write the following as complex number.

(i). √−16 (ii) −𝑏 + √−4𝑎𝑐, (𝑎, 𝑐 > 0)

Solution:

(i) √−16 = √16 × √−1 = 𝑖√16 = 4𝑖 = 0 + 4𝑖


(ii) −𝑏 + √−4𝑎𝑐 = −𝑏 + √4𝑎𝑐 × √−1 = −𝑏 + 𝑖 √4𝑎𝑐

2. Write in the “algebraic” form (𝑎 + 𝑖𝑏) of the complex number 𝑧 = 𝑖 5 + 𝑖 + 1.

Solution:

𝑖 2 = −1, 𝑖 3 = −𝑖, 𝑖 4 = 1 and 𝑖 5 = 𝑖 then 𝑧 = 𝑖 + 𝑖 + 1 = 1 + 2𝑖.


𝑖−4
3. Find real and imaginary part of 𝑧 = 2𝑖−3.
DPP: Complex Numbers
Solution:

𝑖−4 𝑖−4 2𝑖+3 −2+3𝑖−8𝑖−12 14 5


𝑧= = . = = + 𝑖
2𝑖−3 2𝑖−3 2𝑖+3 −4−9 13 13

14 5
Hence 𝑅𝑒( 𝑧) = 13 and 𝐼𝑚( 𝑧) = 13

4. Find multiplicative inverse of 3 + 2𝑖.

Solution:

Let z be the multiplicative inverse of 3 + 2𝑖, then

⇒ 𝑧. (3 + 2𝑖) = 1
1 3−2𝑖
⇒ 𝑧 = 3+2𝑖 = (3+2𝑖)(3−2𝑖)

3 2 3 2
⇒ 𝑧 = 13 − 13 𝑖 = (13 − 13 𝑖)

5. Find the value of 𝑥 and 𝑦 for which (2 + 3𝑖)𝑥 2 − (3 − 2𝑖)𝑦 = 2𝑥 − 3𝑦 + 5𝑖 where 𝑥, 𝑦 ∈ 𝑅.

Solution:

(2 + 3𝑖)𝑥 2 − (3 − 2𝑖)𝑦 = 2𝑥 − 3𝑦 + 5𝑖

𝐶𝑜𝑚𝑝𝑎𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑟𝑒𝑎𝑙 𝑎𝑛𝑑 𝑖𝑚𝑎𝑔𝑖𝑛𝑎𝑟𝑦 𝑝𝑎𝑟𝑡, 𝑤𝑒 𝑔𝑒𝑡

⇒ 2𝑥 2 − 3𝑦 = 2𝑥 − 3𝑦 and 3𝑥 2 + 2𝑦 = 5
⇒ 2𝑥 2 − 2𝑥 = 0 and 3𝑥 2 + 2𝑦 = 5

⇒ 𝑥 2 − 𝑥 = 0 and 3𝑥 2 + 2𝑦 = 5

⇒ 𝑥 = 0, 1 and 3𝑥 2 + 2𝑦 = 5
5
⇒ 𝐼𝑓 𝑥 = 0, 𝑦 = and if 𝑥 = 1, 𝑦 = 1
2

5
∴ 𝑥 = 0, 𝑦 = 2 and 𝑥 = 1, 𝑦 = 1 are two solutions of the given equation which can also be represented as
5
(0, 2) & (1, 1)

1+𝑖 3−𝑖
6. Simplify 1−𝑖 − (1 + 2𝑖)(2 + 2𝑖) + 1+𝑖.

Solution:

1+𝑖 3−𝑖
1−𝑖
− (1 + 2𝑖)(2 + 2𝑖) + 1+𝑖

1+𝑖 1+𝑖 3−𝑖 1−𝑖


= 1−𝑖 . 1+𝑖 − (1 + 2𝑖)(2 + 2𝑖) + 1+𝑖 . 1−𝑖

3−𝑖−3𝑖−1
= 𝑖 − 2 − 2𝑖 − 4𝑖 + 4 + 2
DPP: Complex Numbers
2−4𝑖
= 𝑖 + 2 − 6𝑖 +
2

= 2 − 5𝑖 + 1 − 2𝑖

= 3 − 7𝑖

7. If 𝑧 = 2 − 3𝑖 then find 𝑧 2 .

Solution:

Given

𝑧 = 2 − 3𝑖

𝑧 2 = 𝑧. 𝑧

= (2 − 3𝑖)(2 − 3𝑖)
= 2(2) − 2(3𝑖) − (3𝑖)(2) + (3𝑖)(3𝑖)
= 4 − 6𝑖 − 6𝑖 + 9𝑖 2 {𝑠𝑖𝑛𝑐𝑒, 𝑖 2 = −1}
= 4 − 12𝑖 + 9(−1)
= 4 − 12𝑖 − 9

Therefore, 𝑧 2 = −5 − 12𝑖

8. (𝑧 − 1)(𝑧 − 1) can be written as

a. 𝑧𝑧 + 1 b. |𝑧|2 + 1 c. |𝑧 − 1|2 d. |𝑧|2 + 2

Solution:

(𝑍 − 1). (𝑍 − 1) = (𝑍 − 1). (𝑍 − 1) = |(𝑍 − 1)|2 (𝑆𝑖𝑛𝑐𝑒, 𝑍𝑍 = |𝑍|2 )

9. Find the modulus of the complex quantity (2 − 3𝑖)(−1 + 7𝑖).

Solution:

The given complex quantity is (2 − 3𝑖)(−1 + 7𝑖)

Let 𝑧1 = 2 − 3𝑖 and 𝑧2 = −1 + 7𝑖

Therefore, |𝑧1 | = √22 + (−3)2 = √4 + 9 = √13

and |𝑧2 | = √(−1)2 + 72 = √1 + 49 = √50 = 5√2

Therefore, the required modulus of the given complex quantity = |𝑧1 𝑧2 | = |𝑧1 ||𝑧2 | = √13. 5√2 = 5√26

10. Find the conjugate of 𝑧1 − 𝑧2 if 𝑧1 = 2 + 3𝑖 and 𝑧2 = 5 + 2𝑖.

Solution:

Given
DPP: Complex Numbers
𝑧1 = 2 + 3𝑖
𝑧2 = 5 + 2𝑖
𝑧1 − 𝑧2 = (2 + 3𝑖) − (5 + 2𝑖)
= (2 − 5) + 𝑖(3 − 2)
= −3 + 𝑖

As we know the conjugate of 𝑧 = 𝑥 + 𝑖𝑦 = 𝑥 − 𝑖𝑦

Conjugate of 𝑧1 − 𝑧2 = −3 − 𝑖

11. Find the value of (𝑖) 𝑖 50 + 𝑖 −99 (𝑖𝑖) 𝑖 451 + 𝑖 452 + 𝑖 453 + 𝑖 454.

Solution:
1
(𝑖) 𝑖 50 + 𝑖 −99 = (𝑖 4 )12 . 𝑖 2 + 99
𝑖

1 1
= 1. 𝑖 2 + (𝑖4 )24 = −1 + = −1 + 𝑖
.𝑖 3 −𝑖

(𝑖𝑖) 𝑖 451 + 𝑖 452 + 𝑖 453 + 𝑖 454 = 0 (𝑠𝑢𝑚 𝑜𝑓 𝑓𝑜𝑢𝑟 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑐𝑢𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑝𝑜𝑤𝑒𝑟𝑠 𝑜𝑓 𝑖 = 0)

You might also like