0% found this document useful (0 votes)
5 views2 pages

Greek Mathematics and Philosophers Overview

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
5 views2 pages

Greek Mathematics and Philosophers Overview

Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

CHAPTER 2

1. Who is the first of the Greeks who took any scientific interest in mathematics in general
and improved Egyptian mathematics?
Answer: Thales
2. When is the beginning of Greek mathematics originated?
Answer: 6th century BC to the 5th century AD.
3. Who introduced the idea of an infinite number of points that make up the line?
Answer: Democritus
4. Who worked with abstract geometric objects and numbers?
Answer: Pythagoras
5. What theorem states that the ratios of any 2 segments on the first line equals the
ratios of the according segments on the second line?
Answer: Intercept Theorem
6. The word mathematics comes from the Greek word μάθημα (mathema), meaning?
Answer: "subject of instruction“
7. These numbers are clearly the squares of the integers 1, 4, 9, 16, and so on and is
represented by a square of dots?
Answer: Square Numbers
8. What theorem states that in a right triangle, the sum of the squares of the two right-angle
sides will always be the same as the square of the hypotenuse?
Answer: Pythagorean Theorem
9. He is the founder of quantitative physic where his principle is a law of fundamental to fluid
mechanics.
Answer: Archimedes
10. His great contribution lay in suggesting a geometry of lines and in making the subject
abstract.
Answer: Thales
11. He observed that a cone or pyramid has one-third the volume of a cylinder or prism
respectively with the same base and height.
Answer: Democritus
12. He requested that a sphere and cylinder shall be placed on his tomb.
Answer: Archimedes
13. He is a Greek philosopher, a student of Plato and teacher of Alexander the Great.
Answer: Aristotle
14. He is best known for his identification of 5 regular symmetrical 3-dimensional shapes,
which he maintained were the basis for the whole universe.
Answer: Plato
15. A polygon which consists of 20 regular triangles.
Answer: Icosahedron.
16. He observed that a cone or pyramid has one-third the volume of a cylinder or prism
respectively with the same base and height.
Answer: Democritus
17. Founder of quantitative physics,advocate of logical processes . He determined
approximate values of some irrational numbers.
Answer: Archimedes
18. When did Plato founded his Academy in Athens?
Answer: 387 BCE
19. Aside from Eudoxus and Theaetetus who is the one of the most prominent
mathematicians of the ancient world?
Answer: Archytas
20. What is the sign above the Academy entrance read?
Answer: “Let no-one ignorant of geometry enter here”.
21. Who was convinced that geometry was the key to unlocking the secrets of the universe?
Answer: Plato
22. To Plato, the idea of good is the ultimate objective of?
Answer: Philosophy
23. Complete the statement given, “anyone who has studied geometry is infinitely
quicker of apprehension than”?
Answer: One who has not
24. The 5 regular symmetrical 3-dimensional shapes, which Plato maintained as the basis
for the whole universe is also known as?
Answer: Platonic Solids
25. He is best known for his paradoxes.
Answer: Zeno of Elea
26. Is a discourse in which, certain things being stated, something other than what is stated
follows of necessity from their being so?
Answer: Syllogisms
27. A paradox arising from the assumption that space and time can be divided only by
definite amount.
Answer: Stade paradox
28. What is the biggest contribution of Aristotle in mathematics?
Answer: Logic
29. Before an object can travel at a given distance d, it must travel a distance d/2. In order to
travel d/2 it must travel d/4 etc. What paradox is this?
Answer: Dichotomy paradox
30. “If all monkeys are primates, and all primates are mammals, then it follows that all
monkeys are mammals,” is an example of _________.
Answer: Syllogisms

You might also like