Page 7 Try these – Solutions
1. Five examples using our daily life situations where the number of things counted would be
more than 6 digits.
Purchasing a house – To purchase a house, we need more than 20,00,000
Buying a car – To buy a car, we need more than 600000
Depositing amount in the bank – People deposit money more than 1000000
The population in any city will be 700000
Investing amount in business will be more than 5000000
2. The smallest and the greatest 2-digits, 3-digits, 4-digits, 5-digits, 6-digits, 7-digits and 8-digits
numbers are:
i. Smallest 2-digit number is - 10
Greatest 2-digit number is - 99
ii. Smallest 3-digit number is - 100
Greatest 3-digit number is - 999
iii. Smallest 4-digit number is - 1000
Greatest 4-digit number is - 9999
iv. Smallest 5-digit number is - 10000
Greatest 5-digit number is - 99999
v. Smallest 6-digit number is - 100000
Greatest 6-digit number is - 999999
vi. Smallest 7-digit number is - 1000000
Greatest 7-digit number is - 9999999
vii. Smallest 8-digit number is - 10000000
Greatest 8-digit number is - 99999999
Page 8 Do this – Solutions
Expansion of numbers using commas according to Indian system of numeration:
i. 99,99,99,999
[Link]. Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
9 9 9 9 9 9 9 9 9
9 100000000 + 9 10000000 + 9 1000000 + 9 100000 + 9 10000 +
9 1000 + 9 100 + 9 10 + 9 1
ii. 3,45,30,678
Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
3 4 5 3 0 6 7 8
3 10000000 + 4 1000000 + 5 100000 + 3 10000 + 0 1000 + 6 100 + 7 10 + 8
1
iii. 510010051
[Link]. Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
5 1 0 0 1 0 0 5 1
5 100000000 + 1 10000000 + 0 1000000 + 0 100000 + 1 10000 + 0 1000 + 0
100 +
5 10 + 1 1
Page 9 Do this – Solutions
The following numbers are written in words:
i. 5, 06, 45,075 = Five crore six lakh forty-five thousand seventy-five.
ii. 12, 36, 99,140 = Twelve crore thirty-six lakh ninety-nine thousand one-hundred forty.
iii. 2, 50, 00,350 = Two crore fifty lakh three hundred fifty.
Exercise 1.3 Solutions
[1.] The following numbers are written by using commas.
i. 11245670 - 1,12,45,670 iii. 30608712 - 3,06,08,712
ii. 22402151 - 2,24,02,151 iv. 190308020 - 19,03,08,020
1.[2.] The following numbers are written in words.
i. 34,025 = Thirty four thousand twenty five.
ii. 7, 09,115 = Seven lakh nine thousand one hundred fifteen.
iii. 47, 60, 00,317 = Forty seven crore sixty lakh three hundred seventeen.
iv. 6, 18, 07,000 = Six crore eighteen lakh seven thousand.
2.[3.] The following numbers are written in figures.
i. Four lakh fifty seven thousand four hundred = 4, 57, 400
ii. Sixty lakh two thousand seven hundred seventy five = 60,02, 775
iii. Two crore fifty lakh forty thousand three hundred three = 2, 50, 40, 303
iv. Sixty crore sixty lakh sixty thousand six hundred = 60, 60,60,600
3.[4.] Expansion of numbers using commas.
i. 6,40,156
ii.
L [Link]. Th. H T O
6 4 0 1 5 6
6 100000 + 4 10000 + 0 1000 + 1 100 + 5 10 + 6 1
iii. 63,20,500
T.L L [Link]. Th. H T O
6 3 2 0 5 0 0
6 1000000 + 3 100000 + 2 10000 + 0 1000 + 5 100 + 0 10 + 0 1
iv. 1,25,30,275
Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
1 2 5 3 0 2 7 5
1 10000000 + 2 1000000 + 5 100000 + 3 10000 + 0 1000 + 2 100 + 7 10 + 5 1
v. 75,80,19,202
[Link]. Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
7 5 8 0 1 9 2 0 2
7 100000000 + 5 10000000 + 8 1000000 + 0 100000 + 1 10000 + 9 1000 + 2
100 +
0 10 + 2 1
4.[5.] The following numbers are written in short form.
i. 50,00,000 + 4,00,000 + 20,000 + 8,000 + 500 + 20 + 4 = 54,28,524
ii. 6,00,00,000 + 40,00,000 + 3,00,000 + 20,000 + 500 +1 = 6,43,20,501
iii. 30000000 + 300000 + 7000 + 800 + 80 + 1 = 3,03,07,881
iv. 70000000 + 7000000 + 7000 + 70 = 7,70,07,070
5.[6.] The large number between two numbers using
< or > sign.
Observe that the digits in the number 18, 71,964 are more than the digits in the number
4, 67,612
So, 18, 71,964 is greater than 4, 67,612
i.e. 4, 67,612 < 18, 71,964
i.
Observe that the digits in ten lakh place is 3 in 14, 35, 10,300 and 2 in 14, 25, 10,300.
Since 2 < 3, the number 14, 35, 10,300 is greater than the number 14, 25, 10,300.
i.e. 14, 35, 10,300 > 14, 25, 10,300
6.[7.] The large number between two numbers using < or > sign.
i.
Observe that the digits in the number 2, 00,015 are more than the digits in the number
99,999
2, 00,015 is greater than 99,999
i.e. 2, 00,015 > 99,999
ii.
Observe that the digits in the ten thousand place s is 5 in 13, 50,050 and 4 in 13, 49,785
13,50,050 is greater than 13,49,785
i.e. 13, 50,050 > 13, 49,785
7.[8.] The sample example for ten numbers with digit 5 in crores place, 2 in lakhs place, 1 in ten
thousands place and 3 in ones place.
Additional problems with solutions
1. Write the numbers using commas
i. 3456789 iii. 456009876 v. 989674521
ii. 70983223 iv. 307800921 vi. 425167890
Solution:
i. 3456789 = iii. 456009876 = v. 989674521 =
34,56,789 45,60,09,876 98,96,74,521
ii. 70983223 = iv. 307800921 = vi. 425167890 =
7,09,83,223 30,78,00,921 42,51,67,890
2. Write the numbers in words.
i. 43,672
ii. 5,46,789
iii. 6, 78, 66,707
iv. 95,67,23, 800
v. 20,00,45,608
Solution:
i.43,672 = Forty three thousand six hundred seventy two.
ii.5, 46,789 = Five lakh forty six thousand seven hundred eighty nine.
iii.6, 78, 66,707 = Six crore seventy eight lakh sixty six thousand seven hundred seven.
iv. 95, 67, 23, 800 = Ninety five crore sixty seven lakh twenty three thousand eight
hundred.
v. 20, 00, 45,608 = twenty crore forty five thousand six hundred eight.
3. Write the numbers in words.
i. Six lakh thirty four thousand two hundred eighty.
ii. Forty six lakh seventy eight thousand six hundred eighty nine.
iii. Five crore sixty nine lakh fifty thousand one hundred twenty three.
iv. Eighty seven crore twenty three thousand eleven.
v. Ninety three crore forty five lakh thirty one.
Solution:
i. Six lakh thirty four thousand two hundred eighty = 6,34,280
ii. Forty six lakh seventy eight thousand six hundred eighty nine = 46,78,689
iii. Five crore sixty nine lakh fifty thousand one hundred twenty three = 5, 69, 50, 123
iv. Eighty seven crore twenty three thousand eleven = 87,00,23,011
v. Ninety three crore forty five lakh thirty one =93,45,00,031
4. Write the numbers in words.
i. 3,46,300
ii. 48,90,033
iii. 45,34,67,890
iv. 89,70,33003
v. 20,00,00,001
Solution:
i. 3,46,300
L [Link]. Th. H T O
3 4 6 3 0 0
3 100000 + 4 10000 + 6 1000 + 3 100 + 0 10 + 0 1
ii. 48,90,033
T.L L [Link]. Th. H T O
4 8 9 0 0 3 3
4 1000000 + 8 100000 + 9 10000 + 0 1000 + 0 100 + 3 10 + 3 1
iii. 45,34,67,890
[Link]. Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
4 5 3 4 6 7 8 9 0
1 10000000 + 2 1000000 + 5 100000 + 3 10000 + 0 1000 + 2 100 + 7 10 +
51
iv. 89,70,33,003
[Link]. Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
8 9 7 0 3 3 0 0 3
8 100000000 + 9 10000000 + 7 1000000 + 0 100000 + 3 10000 + 3 1000 + 0
100 + 0 10 + 3 1
v. 20,00,00,001
[Link]. Cr. T.L L [Link]. Th. H T O
2 0 0 0 0 0 0 0 1
2 100000000 + 0 10000000 + 0 1000000 + 0 100000 + 0 10000 + 0 1000 + 0
100 + 0 10 + 1 1
5. Write the following numbers in short form.
i. 60,00,000 + 7,00,000 + 80,000 + 9,000 + 800 + 90 + 0
ii. 5,00,00,000 + 60,00,000 + 3,00,000 + 40,000 + 600
iii. 200000000 + 50000000 + 2000000 + 700000 + 40000 + 6000 + 8
iv. 300000000 + 90000000 + 8000000 + 60000 + 7000 + 400 + 50+ 3
v. 200000000 + 600000 + 70000 + 80 +9
Solution:
i. 60,00,000 + 7,00,000 + 80,000 + 9,000 + 800 + 90 + 0 = 67,89,890
ii. 5,00,00,000 + 60,00,000 + 3,00,000 + 40,000 + 600 = 5,63,40,600
iii. 200000000 + 50000000 + 2000000 + 700000 + 40000 + 6000 + 8 = 25,27,46,008
iv. 300000000 + 90000000 + 8000000 + 60000 + 7000 + 400 + 50+ 3 = 39,80,67,453
v. 200000000 + 600000 + 70000 + 80 +9 = 20,06,70,089
6. Fill in the blanks
i. Ten ________thousand = One lakh
ii. _______ Lakh = One crore
iii. Ten _______thousand = Ten lakh
iv. ______Hundred = One lakh
v. Thousand ______ = Ten lakh
Solution:
i. Ten
ii. Hundred
iii. Hundred
iv. Thousand
v. Thousand
7. Use < or > sign and write which is larger or smaller.
i. 3,56,783 or 32,34,567
Observe that the digits in the number 32,34,567 are more than the digits in the number
3,56,783
Therefore, 32,34,567 is greater than 3,56,783
i.e. 32, 34,567 > 3, 56,783
ii. 49,78,005 or 49,87, 005
Observe that the place values of digit in ten thousand place is 8 in the number 49,87,005
and 7 in the place value of number 49,78,005 is 7 ,
Since 8 > 7,
49,87,005 is greater than 49,78,005
i.e. 49,87,005 > 49,78,005
iii. 5,78,00,677 or 5,90,87,543
5,90,87,543 is greater than 5,78,00,677
i.e. 5,90,87,543 > 5,78,00,677
iv. 80,60.78.300 or 80, 60, 78, 301
Observe the place
values of digits in ones place; the digits are 0 and 1 .Here, 1 is greater
than 0.
80,60,78,301 is greater than 80,60,78,300
i.e. 806078301 > 806078300
v. 50,04,10,045 or 50, 04,20,370
Observe the place
Observe the place
value of digits in ten thousands place; the digits are 1 and 2. Here, 2 is
50,04,20,370 is greater than 50,04,10,045
i.e. 500420370 > 50,04,10,045
8. Write any five numbers with digits 7 in crore place, 2 in ten lakh place, 4 in thousand place,
and 5 in hundred place. (keep any digits in the remaining places)
Numbers Cr TL L T Th Th H T O
i. 72684590 7 2 6 8 4 5 9 0
ii. 72004511 7 2 0 0 4 5 1 1
iii. 72454580 7 2 4 5 4 5 8 0
iv. 72364573 7 2 3 6 4 5 7 3
v. 72474512 7 2 4 7 4 5 1 2
Exercise 1.4 Solutions
1. The following numbers are written using commas according to International system of
numeration:
i. 97645315 = 97,645,315 iii. 476356 = 476,356
ii. 20048421 = 20,048,421 iv. 9490026834 = 9,490,026,834
2. The following numbers are written using commas according to International system of
numeration (sample answers)
i. 9845077788 = 9,845,077,788 iii. 7203355660 = 7,203,355,660
ii. 9008056784 = 9,008,056,784 iv. 9876543210 = 9,876,543,210
3.
Numbers Indian system International system
i. 123115027 12, 31, 15,027 = Twelve crore 123,115,027 = One hundred
thirty one lakh fifteen twenty three million one
thousand twenty seven. hundred fifteen thousand
twenty seven.
ii. 89643092 8, 96, 43,092 = Eight crore 89,643,092 = Eighty nine
ninety-six lakh forty three million six hundred forty three
thousand ninety two. thousand ninety two.
4.
i. 2 ii. 4
iii. 0 iv. 302
Additional problems with solutions
1. Write the numbers using commas according to International system of numeration.
i. 38420
ii. 562786
iii. 3456231
iv. 23456654
v. 300342356
Solution:
i. 38420 = 38,420
ii. 562786 = 562,786
iii. 3456231 = 3,456,231
iv. 23456654 = 23,456,654
v. 300342356 = 300,342,356
[2.] Write the numbers in words in according to International system of numeration.
i. 28903
ii. 345623
iii. 906703223
iv. 456127890
v. 2986006754
Solution:
i.28,903 = Twenty eight thousand nine hundred three
ii.345,623 = Three hundred forty five thousand six hundred twenty three
iii.906,703,223 = Nine hundred six million seven hundred three two hundred twenty three
iv. 456,127,890 = Four hundred fifty six million one hundred twenty seven eight hundred
ninety
v. 2,986,006,754 = Two billion Nine hundred eighty six million six thousand seven hundred
fifty four
9. Write the numbers in figures.
i. Fifty five million two hundred seventy thousand three hundred thirty three.
ii. Nine hundred seven million forty five thousand four hundred sixty six.
iii. Forty eight million sixty eight thousand thirty five.
iv. Eight hundred fifty five million seven thousand three.
v. Two hundred fifty five million four hundred seventy eight thousand six hundred.
Solution:
i. Fifty five million two hundred seventy thousand three hundred thirty three = 55,270,333
ii. Nine hundred seven million forty five thousand four hundred sixty six = 907,045,035
iii. Forty eight million sixty eight thousand thirty five = 48,068,035
iv. Eight hundred fifty five million seven thousand three = 855,007,003
v. Two hundred fifty five million four hundred seventy eight thousand six hundred =
255,478,600
10. Fill in the blanks.
i. Ten lakh = ______ million
ii. 10 million = ______ crore
iii. 10 crore = ________million
iv. One billion = _______crore
v. 5 hundred thousand =_______ million
Solution:
i. One
ii. One
iii. 100
iv. 100
v. Five
2.[3.] Write the numbers in words in both Indian system and International system.
i. 356732
ii. 24556003
iii. 56129004
iv. 900340067
v. 7000890
Solution:
i.
Number 356732
Indian Number System: Three lakh fifty six thousand seven hundred
3,56,732 thirty two.
International Number System: Three hundred fifty six thousand seven
356,732 hundred thirty two.
Number 24556003
Indian Number System: Two crore forty five lakh fifty six thousand
2,45,56,003 three
International Number System: Twenty four million five hundred fifty six
24,556,003 three
ii.
Number 56129004
Indian Number System: Five crore sixty one lakh twenty nine
5,61,29,004 thousand four
International Number System: Fifty six million one hundred twenty nine
56,129,004 thousand four
iii.
Number 900340067
Indian Number System: Ninety crore three lakh forty thousand sixty
90,03,40,067 seven
International Number System: Nine hundred million three hundred forty
900,340,067 sixty seven
iv.
Number 7000890
Indian Number System: Seventy lakh eight hundred ninety
70,00,890
International Number System: Seven million eight hundred ninety
7,000,890