0% found this document useful (0 votes)
14 views8 pages

Economic MCQs on Population and Settlements

Uploaded by

roshan.cnb27
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views8 pages

Economic MCQs on Population and Settlements

Uploaded by

roshan.cnb27
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

ECONOMIC MCQ

Q1. Consider the following statements regarding population of the world:

1. India’s population is larger than the total population of North America, South America
and Australia put together.
2. The first population Census in India was conducted in 1872 under Lord Lytton.

Which of the statements given above is/are correct?


(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: a
Explanation

 Statement 1 is correct:
 Statement 2 is incorrect:

Q2. Consider the following statements regarding distribution of population in India:

1. Uttar Pradesh has the highest population followed by Maharashtra, Bihar and West
Bengal.
2. North Indian Plains, deltas and Coastal Plains have lesser proportion of population than
the interior districts of southern and central Indian States.
3. India has a highly uneven pattern of population distribution.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 2 and 3 only


(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2, and 3

Answer: c
Explanation
 Statement 1 is correct:
 Statement 2 is incorrect:
 Statement 3 is correct:

Q3. Consider the following statements density of population:

1. The 10 most populous countries of the world contribute more than half of the total
world’s population.
2. Rugged terrain and unfavourable climatic conditions are primarily responsible for sparse
population.
3. South America has the highest density of population.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 2 and 3 only


(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2, and 3

Answer: b
Explanation

 Statement 1 is correct:
 Statement 2 is correct:
 Statement 3 is incorrect:

Q4. Consider the following statements regarding the National population policy:

1. The NYP–2014 has defined ‘youth’ as persons in the age group of 18–30 years.
2. The ‘Population Growth’ or ‘Population Change’ may be positive as well as negative.
3. Demographic Transition Theory can be used to describe in four-Staged Model.

How many of the above statements are correct?


(a) Only one
(b) Only two
(c) All three
(d) None
Answer: a
Explanation:
 Statement 1 is incorrect:
 Statement 2 is correct:
 Statement 3 is incorrect:

Q5. Consider the following statements regarding the age-sex pyramid:

Statement I: The Age-Sex Structure of a population refers to the number of children, adults, and
old population in different age groups.

Statement II: A Population Pyramid is used to show the age-sex structure of the population.

Which one of the following is correct in respect of the above statements?

(a) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is the correct explanation
for Statement I
(b) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is not the correct
explanation for Statement I
(c) Statement I is correct but Statement II is not correct
(d) Statement I is not correct but Statement II is correct

Answer: d
Explanation:

 Statement I is incorrect:
 Statement II is correct:

Q6. Consider the following statements regarding rural settlement patterns:

1. Star shaped settlements develop by the houses built around the water bodies.
2. Cruciform settlements develop on the cross-roads and houses extend in all the four
directions.

Which of the statements given above is/are incorrect?


(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: a
Explanation

 Statement 1 is correct:
 Statement 2 is incorrect:

Q7. Consider the following statements regarding urban settlements patterns in India:

1. Conurbation applied to a large area of urban development that resulted from the merging
of originally separate towns or cities.
2. The census of India, 1971 defines the Urban Settlements for India.
3. Census of India classifies urban centers into six classes.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 2 and 3 only


(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2, and 3

Answer: c
Explanation

 Statement 1 is correct:
 Statement 2 is incorrect:
 Statement 3 is correct:

Q8. With reference to settlement in India, the terms panna, para, palli, nagla, dhani, etc pertain
to:

a) Clustered settlements
b) Hamleted settlements
c) Semi-clustered settlements
d) Dispersed settlements

Answer: b
Explanation
Q9. Consider the following statements regarding Economic activities:

1. Agricultural activities are the oldest economic activities known in the world.
2. The cereals occupy more than half of total cropped area in India.
3. Horticulture activities is known as golden fiber.

How many of the above statements are correct?


a) Only one
b) Only two
c) All three
d) None
Answer: a
Explanation:

 Statement 1 is incorrect:
 Statement 2 is correct:
 Statement 3 is incorrect:

Q10. Consider the following statements regarding irrigation system in India:

Statement I: Irrigation covers around half of the total cultivated area in India.

Statement II: The crop production in the rest of the cultivated land directly depends on rain.

Which one of the following is correct in respect of the above statements?

a) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is the correct explanation
for Statement I
b) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is not the correct
explanation for Statement I
c) Statement I is correct but Statement II is not correct
d) Statement I is not correct but Statement II is correct

Answer: d
Explanation:

 Statement I is incorrect:
 Statement II is correct:
Q11. With reference to agricultural activites in India, the terms bewar, Dahiya, podu, penda etc
pertain to:

(a) Mixed farming


(b) Viticulture
(c) Slash and burn cultivation
(d) Water resources

Answer: c
Explanation

Q12. Consider the following statements regarding Cotton industries in India:

1. The first successful textiles mill was in Kolkata in 1854.


2. Cotton is a ‘pure’ raw material which does not lose weight in the manufacturing process.
3. Tamil Nadu has the largest number of mills and most of them produce yarn rather than
cloth.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 2 and 3 only
b) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1,2, and 3

Answer: a
Explanation

 Statement 1 is incorrect:
 Statement 2 is correct:
 Statement 3 is correct:

Q13. Consider the following statements about tertiary activities:

1. Tourism has become the world’s single largest tertiary activity in total registered jobs and
total revenue.
2. USA has emerged as the leading country of medical tourism in the world.
3. Tertiary activities, therefore, involve the production of tangible goods rather than the
commercial output of services.
Which of the statements given above is/are incorrect?

a) 2 and 3 only
b) 1 and 2 only
c) 1 and 3 only
d) 1,2, and 3

Answer: a
Explanation

 Statement 1 is correct:
 Statement 2 is incorrect:
 Statement 3 is incorrect:

Q14. Consider the following statements regarding Human geography:

1. The interaction between primitive human society and strong forces of nature was termed
as Environmental Determinism.
2. Neo determinism concept shows that neither is there a situation of absolute necessity nor
is there a condition of absolute freedom.
3. Environmental pollution results from the release of substances and energy from waste
products of human activities.

How many of the above statements are correct?

a) Only one
b) Only two
c) All three
d) None
Answer: c
Explanation:

 Statement 1 is correct:
 Statement 2 is correct:
 Statement 3 is correct:

Q15. Consider the following statements regarding the Footloose industries:

Statement I: These are generally very polluting industries in the third world countries.
Statement II: They are not dependent on any specific raw material, weight loosing or otherwise.

Which one of the following is correct in respect of the above statements?

a) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is the correct explanation
for Statement I
b) Both Statement I and Statement II are correct and Statement II is not the correct
explanation for Statement I
c) Statement I is correct but Statement II is not correct
d) Statement I is not correct but Statement II is correct

Answer: d
Explanation:

 Statement I is incorrect:
 Statement II is correct:

You might also like