CHM 111 PRACTICE PROBLEMS
CHAPTER 5
1. A flexible vessel contains l.5L of gas at a pressure of latm. If the temperature remains
constant, what will be the volume when the pressure is 646 Torr? [Ans:1.8L]
2. A gas occupies a volume of 2.75L at 350mm Hg and 200°C. What is its volume at 600 mm Hg
and 300°C? [Ans : 1.94L ]
3. Volume of gas measured at 250C is 10.0L. What must the temperature be for the gas to have a
volume of 7500mL at latm pressure? [Ans : - 500C]
4. An empty 2.0L soda bottle is tightly capped at 22°C and 650mm Hg. If the bottle is placed in
water at 95°C, what is the pressure in the bottle? [Ans: 810mmHg]
5. How many moles of gas are in a sample occupying 0.500L at 170mm Hg and 25°C?
[Ans :
0.00457]
6. An emergency tank of oxygen holds 20.0L of oxygen at a pressure of 15atm and 22°C. When
the gas is released at 22°C, the volume of oxygen obtained is 300.0L. What is the pressure of
oxygen at this point? [Ans: 1 atm]
7. A gas mixture contains Oxygen and Argon at partial pressures of 0.60atm and 425mm Hg
respectively. If Nitrogen gas added to the sample increases the total pressure to 1250 Torr,
what is the partial pressure in Torr of the Nitrogen added? [Ans : 369 Torr]
8. What is the volume of 67.5g of O2 gas at STP? [Ans : 47.3L]
9. Calculate the density in g/L of Oxygen gas at STP. [Ans: 1.43g/L]
10. A weather balloon is filled with 15.0L of Helium at a temperature of 250C and 685mmHg. At
what temperature will the Helium in the balloon have a pressure of 0.317atm and a volume of
34.0L? [Ans : 238K]
11. If 3.21 mole of a gas occupies 56.2L at 44°C and 793 Torr, what volume would 5.29 mole of
this gas occupy under these conditions? [Ans: 92.6L]
12. A sample of a gas originally at 25°C and 1 atm pressure in a 2.5L container is allowed to
expand until the pressure is 0.85 atm and the temperature is 15°C. What is the final volume of
the gas? [Ans : 2.8L]
13. At what temperature in, 0C, will 0.444 mole of CO gas occupy 11.8L at 889 Torr?
[Ans :
0
106 C]
14. What is the molar mass of a gas that has a density of 6.70g/L at STP? [Ans: 150g/mol]
15. Consider the following reaction
2HCl + Mg ------> MgCl2 + H2
How many grams of HCl is required to react with Mg to produce 6.82L of hydrogen gas at
2.19 atm and 35°C? [Ans: 43.1g]
16. A sample of Argon with a volume of 6.18 L, a pressure of 761 torr and a temperature of
20 ºC expanded to a volume of 9.45 L and a pressure of 373 torr. What was the final
temperature of the gas in ºC? [Ans: - 53.40C]
17. How many grams of N2 gas are in 5.6L of the gas at STP? [Ans : 7.0g]
18. An unknown diatomic gas has a density of 4.05 g/L at 1.5 atm and 470C. What is the identity
of the gas? [Ans: Cl2]
19. A 2.00L gas mixture contains 2.50g of N2 and 1.55g H2 at 19.0oC.
a) What is the total pressure in the container? (Ans: 10.3 atm)
b) What is the mole fraction of nitrogen in the mixture? (Ans: 0.104)
20. Ammonium nitrite undergoes decomposition as follows
NH4NO2 (s) ------> N2 (g) + 2H2O (g)
What is the volume of H2O gas produced by the decomposition of 35.0g of NH4NO2 at 525°C
and 1.5 atm? [Ans : 48L]