0% found this document useful (0 votes)
11 views12 pages

Business Math Worksheets for Students

Uploaded by

lucfer99
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views12 pages

Business Math Worksheets for Students

Uploaded by

lucfer99
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

Department of Management Sciences

The University of Azad Jammu & Kashmir

Business Math-I Worksheet -1

i) When 6 is added to four times a number, the result is 50. Find the number.

ii) The sum of a number and 9 is multiplied by -2 and the answer is -8. Find the
number.

iii) On an algebra test, the highest grade was 42 points higher than the lowest
grade. The sum of the two grades was 138. Find the lowest grade.

iv) At the end of the day, a pharmacist counted and found she has 4/3 as many
prescriptions for antibiotics as she did for tranquilizers. She had 84 prescriptions
for the two types of drugs. How many prescriptions did she have for tranquilizers?

v) In a given amount of time, Jamie drove twice as far as Jack. Altogether they
drove 90 miles. Find the number of miles driven by each.
vi) If 4 is subtracted from twice a number, the result is 10 less than the number. Find the
number.

Let x be a number

2x-4=x-10

2x-x = -10+4

X = -6

vii) Twice a number is added to the number and the answer is 90. Find the
number.

Let x be a number

2x+x = 90

3x = 90

X = 30

viii) The sum of two numbers is 25. One of the numbers exceeds the other by 9.
Find the numbers.

Solution:

Then the other number = x + 9

Let the number be x.

Sum of two numbers = 25

According to question, x + x + 9 = 25

⇒ 2x + 9 = 25

⇒ 2x = 25 - 9 (transposing 9 to the R.H.S changes to -9)

⇒ 2x = 16

⇒ 2x/2 = 16/2 (divide by 2 on both the sides)

⇒x=8

Therefore, x + 9 = 8 + 9 = 17
Therefore, the two numbers are 8 and 17.

ix) The difference between the two numbers is 48. The ratio of the two numbers is
7:3. What are the two numbers?

Solution:

Let the common ratio be x.

Let the common ratio be x.

Their difference = 48

According to the question,

7x - 3x = 48

⇒ 4x = 48

⇒ x = 48/4

⇒ x = 12

Therefore, 7x = 7 × 12 = 84

3x = 3 × 12 = 36

Therefore, the two numbers are 84 and 36.

x) Ali is 5 years younger than Ahmed. Four years later, Ahmed will be twice as old as
Ali. Find their present ages.

Solution:

Let Ahmed present age be x.

Then Ali’s present age = x - 5

After 4 years Ron’s age = x + 4, Ali’s age x - 5 + 4.

According to the question;

Ahmed will be twice as old as Ali.

Therefore, x + 4 = 2(x - 5 + 4)
⇒ x + 4 = 2(x - 1)

⇒ x + 4 = 2x - 2

⇒ x + 4 = 2x - 2

⇒ x - 2x = -2 - 4

⇒ -x = -6

⇒x=6

Therefore, Ali’s present age = x - 5 = 6 - 5 = 1

Therefore, present age of Ahmed = 6 years and present age of Ali = 1 year.
Department of Management Sciences

The University of Azad Jammu & Kashmir

Business Math-I Worksheet -2

1) Karen works for $6 an hour. A total of 25% of her salary is deducted for taxes and
insurance. She is trying to save $450 for a new car stereo and speakers. How many
hours must she work to take home $450 if she saves all of her earnings?

2) Jenny and Kenny together have 37 marbles, and Kenny has 15. How many does
Jenny have?
J+15=37
J=37-15= 22

3) Jenny, Kenny, and Penny together have 50 marbles. Kenny has double as many
marbles as Jenny has, and Penny has 12. How many does Jenny have?
Jenny's marbles + Kenny's marbles + Penny's marbles = Total marbles
Equation:n+2n + 12=50
3n=38
N=12.67

4) Jane is on page 79 of her book. The book has 254 pages. How many pages does
she still have to read?
pages already read + pages still to read = pages total

6) A number is divided into two parts, such that one part is 10 more than the other. If the
two parts are in the ratio 5 : 3, find the number and the two parts.

Let one part of the number be x

Then the other part of the number = x + 10

The ratio of the two numbers is 5 : 3

Therefore, (x + 10)/x = 5/3


7) Robert’s father is 4 times as old as Robert. After 5 years, father will be three times as
old as Robert. Find their present ages.

Let Robert’s age be x years.

Then Robert’s father’s age = 4x

After 5 years, Robert’s age = x + 5

Father’s age = 4x + 5

According to the question,

4x + 5 = 3(x + 5)

8) The sum of two consecutive multiples of 5 is 55. Find these multiples.

Let the first multiple of 5 be x.

Then the other multiple of 5 will be x + 5 and their sum = 55

Therefore, x + x + 5 = 55

⇒ 2x + 5 = 55

9) The cost of two tables and three chairs is $705. If the table costs $40 more than the
chair, find the cost of the table and the chair.

The table cost $ 40 more than the chair.

Let us assume the cost of the chair to be x.

Then the cost of the table = $ 40 + x

The cost of 3 chairs = 3 × x = 3x and the cost of 2 tables 2(40 + x)

Total cost of 2 tables and 3 chairs = $705

Therefore, 2(40 + x) + 3x = 705

80 + 2x + 3x = 705
10) If 3/5 ᵗʰ of a number is 4 more than 1/2 the number, then what is the number?

Let the number be x, then 3/5 ᵗʰ of the number = 3x/5

Also, 1/2 of the number = x/2

According to the question,

3/5 ᵗʰ of the number is 4 more than 1/2 of the number.

⇒ 3x/5 - x/2 = 4

⇒ (6x - 5x)/10 = 4

⇒ x/10 = 4

⇒ x = 40

11) 68 less than 5 times a number is equal to the number. Find the number.

68 less than 5 times a number is equal to the number. Find the number.

Let x be the number. Note that "68 less than 5 times the number" translates to the
expression , not . So the problem statement gives

12) When 142 is added to a number, the result is 64 more than 3 times the number.
Find the number.

Let x be the number. The problem statement gives


13) Calvin Butterball buys a book for $14.70, which is a discount off the regular
price. What is the regular price of the book?

14) Joe has 4 less than 7 times as many shirts as Mark. Together, Joe and Mark have
140 shirts. How many shirts does Joe have? How many shirts does Mark have?

Joe has 4 less than 7 times as many shirts as Mark:

Together, Joe and Mark have 140 shirts:

Plug into and solve for y:

Then .

Joe has 122 shirts and Mark has 18 shirts.


Department of Management Sciences

The University of Azad Jammu & Kashmir

Business Math-I Worksheet -3

1. The sum of two consecutive even numbers is 38. Find the numbers.

Solution: X+x+2=38

2x=36

X=18

X+2=20

2. The sum of three consecutive odd numbers is 51. Find the numbers.

Solution: X+x+2+x+4=51

3x+6=51

3x=45

X=15

X+2=17

X+4=19

3. Rene is 6 years older than her younger sister. After 1 0 years, the sum of
their ages will be 50 years. Find their present ages.

Solution:

Let x be the age of younger sister

Rene age =x+6

After 10 years

X+10

x+6+10

X+10+x+6+10=50

2x+26=50
2x=24

X=12

Rene age = x+6= 12+6 = 18

4. In a class of 42 students, the number of boys is 2/5 of the girls. Find the
number of boys and girls in the class.

Let x be the no of girls

No. of boys = 2/5(x)

X+2/5x=42

7x/5=42

7x=210

X=30

Boys=12

5. My mother is 12 years more than twice my age. After 8 years, my mother’s


age will be 20 years less than three times my age. Find my age and my
mother’s age.

My age = x

Mother age = 12+2x

After 8 years,

My age = x +8

Mother Age = 12+2x + 8= 2x+20

2x+20= 3(x+8)-20

2x + 20 = 3x + 24 – 20

X= 40-24

X=16

Mother age = 12+ 2*16 = 44


6. Adman’s father is 49 years old. He is 5 years older than four times Adman’s
age. What is Adman’s age?

Solution:

Admans age is x

Father age = 49

49= 5+ 4x

4x = 44

X=11

7. The cost of a pencil is 25 cents more than the cost of a eraser. If the cost of
8 pencils and 10 erasers is $12.80, find the cost of each.

Solution:

Cost of eraser = x

Cost of pencil = 25+x

Cost of 8 pencils = 8(25+x)

Cost of 10 eraser = 10x

8(25+x)+10x= 12.80*100

200+8x+10x=1280

18x= 1080

X=60 cents

Cost of pencil = 85 cents

8. Kim and Cyndi are starting a business tutoring students in math. They rent an office for
$400 per month and charge $40 per hour per student. If they have 15 students each for
one hour per week how much profit do they make together in a month? (assume 4 weeks
per month)

Solution:

Let x be the no of students

Cost= 400
Revenue= Price*Quantity

R= 40*15*4= 2400

Profit= Revenue-Cost

P= 2400-400=2000

9. Bonnie has twice as many cousins as Robert. George has 5 cousins, which is 11 less than Bonnie has.
How many cousins does Robert have?

Solution:

Let x be the Robert cousin.

Bonnie cousin = 2x

5=2x-11

2x = 16

X=8

You might also like