0% found this document useful (0 votes)
8 views18 pages

Class 12 Biology: Human Health MCQs

Uploaded by

mrt.maharajan
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
8 views18 pages

Class 12 Biology: Human Health MCQs

Uploaded by

mrt.maharajan
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd

NCERT Exemplar Class 12 Biology Chapter 7.

Human Health and Diseases


Multiple Choice Questions
Single Correct Answer Type

1. The term ‘Health’ is defined in many ways. The most accurate


definition of the health would be
(a) Health is the state of body and mind in a balanced condition
(b) Health is the reflection of a smiling face
(c) Health is a state of complete physical, mental and social well-being
(d) Health is the symbol of economic prosperity.
Answer. (c) Health is not just the absence of disease. It is a state of
complete physical, mental, social and psychological well-being.

2. The organisms which cause diseases in plants and animals are


called
(a) Pathogens (b) Vectors (c) Insects (d) Worms
Answer. (a) A wide range of organisms belonging to bacteria, viruses,
fungi protozoans, helminthes, etc., could cause diseases in man. Such
disease causing organisms are called pathogens.

3. The chemical test that is used for diagnosis of typhoid is


(a) ELISA-Test (b) ESR-Test
(c) PCR-Test (d) Widal-Test
Answer. (d) The chemical test that is used for diagnosis of typhoid is
Widal-Test.

4. Diseases are broadly grouped into infectious and non-infectious


diseases. In the list given below, identify the infectious diseases.
i. Cancer ii. Influenza
iii. Allergy iv. Small pox
(a) i and ii (b) ii and iii –
(c) iii and iv (d) ii and iv
Answer. (d)

5. The sporozoites that cause infection, when a female Anopheles


mosquito bites a person being are formed in
(a) Liver of person (b) RBCs of mosquito .
(c) Salivary glands of mosquito (d) Intestine of mosquito
Answer. (d) The sporozoites that cause infection, when a female
Anopheles mosquito bites a person being are formed in intestine of
mosquito.

6. The disease chikunguniya is transmitted by


(a) House flies (b) Aedes mosquitoes
(c) Cockroach (d) Female Anopheles
Answer. (b) Dengue and chikunguniya are transmitted by Aedes
mosquitoes.

7. Many diseases can’be diagnosed by observing the symptoms in the


patient. Which group of symptoms are indicative of pneumonia?
(a) Difficulty in respiration, fever, chills, cough, headache
(b) Constipation, abdominal pain, cramps, blood clots
(c) Nasal congestion and discharge, cough, sorethroat, headache
(d) High fever, weakness, stomach pain, loss of appetite and
constipation.
Answer. (a)

 Difficulty in respiration, fever, chills, cough, headache: Pneumonia


 Constipation, abdominal pain, cramps, blood clots: Amoebiasis
 Nasal congestion and discharge, cough, sorethroat, headache:
Common cold
 High fever, weakness, stomach pain, loss of appetite and constipation:
Typhoid

8. The genes causing cancer are


(a) Structural genes (b) Expressor genes
(c) Oncogenes ’ (d) Regulatory genes
Answer. (c) Oncogenes are the cancer causing genes.

9. In malignant tumors, the cells proliferate, grow rapidly and move to


other . parts of the body to form new tumors. This stage of disease is
called
(a) Metagenesis (b) Metastasis
(c) Teratogenesis (d) Mitosis
Answer. (b) In malignant tumors, the cells proliferate, grow rapidly and
move to other parts of the body to form new tumors. This stage of disease
is called metastasis.
10. When an apparently healthy person is diagnosed as unhealthy by
a psychiatrist, the reason could be that
(a) The patient was not efficient at his work
(b) The patient was not economically prosperous
(c) The patient shows behavioural and social maladjustment
(d) He does not take interest in sports
Answer. (c) When an apparently healthy person- is diagnosed as
unhealthy by a psychiatrist, the reason could be that the patient shows
behavioural and social maladjustment.

11. Which of the following are the reason(s) for Rheumatoid arthritis?
Choose the correct option.
i. The ability to differentiate pathogens or foreign molecules from self
cells increases
ii. Body attacks self cells
iii. More afitibodies are produced in the body
iv. The ability to differentiate pathogens or foreign molecules from
self cells is lost
(a) i and ii (b) ii and iv (c) iii and iv (d) i and iii
Answer. (b) Rheumatoid arthritis is an autoimmune diseases in which

 Body attacks self cells


 The ability to differentiate pathogens or foreign molecules from self
cells is lost

12. AIDS is caused by HIV. Among the following, which one is not a
mode of transmission of HIV?
(a) Transfusion of contaminated blood
(b) Sharing the infected needles
(c) Shaking hands with infected persons
(d) Sexual contact with infected persons
Answer. (c) Mode of transmission of HIV:

 Transfusion of contaminated blood


 Sharing the infected needles
 Sexual contact with infected persons

13. ‘Smack’ is a drug obtained fipm the


(a) Latex of Papaver somniferum (b) Leaves of Cannabis sativa
(c) Flowers of Datura (d) Fruits of Erythroxylum coca
Answer. (a)

 ‘ Smack’ is a drug obtained from the latex of Papaver somniferum.


 Smack are brown sugar, the common name of Heroin.
 Heroin is obtained by acetylation of morphine.

14. The substance produced by a cell in viral infection that can


protect other cells from further infection is N
(a) Serotonin (b) Colostrum
(c) Interferon (d) Histamine
Answer. (c) The substance produced by a cell in viral infection that can
protect other cells from further infection is interferon.

15. Transplantation-of tissues/organs to save certain patients often


fails due to rejection of such tissues/organs by the patient. Which
type of immune response is responsible for such rejections?
(a) Auto-immune response (b) Humoral immune response

(c) Physiological immune response (d) Cell-mediated,immune response

Answer. (d) Transplantation of tissues/organs to-save certain patients often fails


due to rejection of such tissues/organs by the patient. Cell-mediated immune
response is responsible for such rejections.
16. Antibodies present in colostrum which protect the new bom from
certain diseases is of
(a) Ig G type (b) Ig A type (c) Ig D type (d) Ig E type
Answer. (b) Antibodies present in colostrum which protect the new bom
from certain diseases is of Ig A type.

17. Tobacco consumption is known to stimulate secretion of


adrenaline and nor¬adrenaline. The component causing this could be
(a) Nicotine (b) Tannic acid (c) Curaimin (d) Catechin
Answer. (a) Tobacco consumption is known to stimulate secretion of
adrenaline and nor-adrenaline. The component causing this could be
nicotine. Morphine, cocaine, codeine and nicotine are all alkaloids.

18. Anti-venom against’snake poison contains


(a) Antigens (b) Antigen-antibody complexes
(c) Antibodies (d) Enzymes
Answer. (c) Anti-venom against snake poison contains antibodies.

19. Which of the following is not a lymphoid tissue?


(a) Spleen (b) Tonsils (c) Pancreas (d) Thymus
Answer. (c) Spleen, Tonsils and Thymus are lymphoid tissue while
pancreas is mixed gland.

20. Which of the following glands is large sized at birth but reduces in
size with ageing?
(a) Pineal (b) Pituitary (c) Thymus (d) Thyroid
Answer. (c) Thymus glands is large sized at birth but reduces in size with
ageing.

21. Haemozoin is a
(a) Precursor of hemoglobin
(b) Toxin released from Streptococcus infected cells
(c) Toxin released from Plasmodium infected cells
(d) Toxin released from Haemophilus infected cells ’
Answer. (c) Haemozoin is a toxin released from Plasmodium infected cells.

22. One Of the following is not the causal organism for ringworm.
(a) Microsporum (b) Trichophyton
(c) Epidermophyton (d) Macrosporum
Answer. (d) Microsporum, Trichophyton and Epidermophytonare the
causal organism for ringworm while Macrosporum is a brown alga.

23. A person with sickle cell anemia is


(a) More prone to malaria (b) More prone to typhoid
(c) Less prone to malaria (d) Less prone to typhoid.
Answer. (c) A person with sickle cell anemia is less prone to malaria.

Very Short Answer Type Questions


1. Certain pathogens are tissue/organ specific. Justify the statement
with suitable examples.
Answer. Salmonella typhi causes typhoid and infects small intestine while
intestinal endoparasite causes amoebic dysentery and infects large
intestine.
[Link] immune system of a person is suppressed. In the ELISA test, he
was found positive to a pathogen.
a. Name the disease the patient is suffering from.
b. What is the causative organism?
c. Which cells of body are affected by the pathogen?
Answer. a. Acquired Immuno Deficiency Syndrome (AIDS)
b. Human Immuno deficiency virus (HIV)
c. Helper T-lymphocytes (TH or T4)

3. Where are B-cells and T-cells formed? How do they differ from each
other?
Answer. Both B-cells and T-cells are formed in bone marrow. B-cells
matures in bone marrow while T-cells matures in thymus. B-cells provides
humoral immunity and T-cells provides cell mediated immunity (CMI).

4. Given below are the pairs of pathogens and the diseases caused by
them. Which out of these is not a matching pair and why?
(a) Virus – common cold (b) Salmonella – typhoid
(c) Microsporum – filariasis (d) Plasmodium – malaria
Answer. Pair is mismatched. Microsporum causes ringworm disease.

5. What would happen to immune system, if thymus gland is removed


from the body of a person?
Answer. Thymus is the primary lymphoid organ. In thymus gland,
immature lymphocytes differentiate into antigen-sensitive lymphocytes. If
thymus gland is removed from the body of a person, his immune system
becomes weak. As a result the person’s body becomes prone to infectious
diseases,

6. Many microbial pathogens enter the gut of humans along with food.
What are the preventive barriers to protect the body from such
pathogens? What type of immunity do you observe in this case?
Answer. (i) The mucus coating of the epithelium lining of the gut helps in
trapping microbes entering the body.
(ii) Saliva in the mouth and hydrochloric acid in gastric juice secreted by
stomach prevent microbial growth. This type of immunity is innate
immunity.

7. Why is mother’s milk considered the most appropriate food for a


new born infant?
Answer. Mother’s milk is considered as the most appropriate food for a
new born infant because the yellowish fluid colostrum secreted by mother
during the initial days of lactation has abundant antibodies (IgA) to protect
the infant.

8. What are interferons? How do interferons check infection of new


cells?
Answer. Interferons are natural proteins produced by the cells of immune
system in
response to foreign agents such as viruses, tumor cells and parasites and
protect non-infected cells from further infection. Interferons inhibit the viral
replication within host cells, activate natural killer cells and macrophages,
increases antigen presentation to lymphocytes, and induce the resistance
of host cells to viral infection. When the antigen is presented to matching T-
cells’ and B-cells, these cells multiply and remove the foreignsubstance

9. If a regular dose of drug or alcohol is not provided to an addicted


person, he shows some withdrawal symptoms. List any four such
withdrawal symptoms.
Answer. The withdrawal symptoms are:
a. Anxiety b. Shakiness c. Nausea d. Sweating

10. Why is it that during changing weather, one is advised to avoid


closed, crowded and air-conditioned places like cinema halls etc.?
Answer. During changing weather, one is advised to avoid closed,
crowded and air- conditioned placed like cinema halls, etc., because during
this period the infectious agents are more humerous and prevalent to which
we are more vulnerable.

11. The harmful allele of sickle cell anemia has not been eliminated
from human population. Such afflicted people derive some other
benefits. Discuss.
Answer. The harmful alleles get eliminated from population over a period
of time, yet sickle cell anaemia is persisting in human population because
SCA is a harmful condition which is also a potential saviour from malaria.
Those with the benign sickle trait possess a resistance to malarial infection.
The pathogen that causes the disease spends part of its cycle in the red
blood cells and triggers an abnormal drop in oxygen levels in the cell. In
carriers, this drop is sufficient to trigger the full sickle-cell reaction, which
leads to infected cells being rapidly removed from circulation and strongly
limiting the infection’s progress. These individuals have a great resistance
to infection and have a greater chance of surviving outbreaks. This
resistance to infection is the main reason the SCA allele and SCA disease
still exist. It is found in greatest frequency in populations where malaria was
and is still often a serious problem.

12. Lymph nodes are secondary lymphoid organs. Explain the role of
lymph nodes in our immune response.
Answer. Lymph nodes are small solid structures located at different points
along the lymphatic system. Lymph nodes trap the microorganisms or other
antigens, which happen to get into the lymph and tissue fluid. Antigens
trapped in the lymph nodes are responsible for the activation of
lymphocytes present there and cause the immune response.

13. Why is an antibody molecule represented as H2 L2 ?


Answer. Each antibody molecule is made of the two heavy chains (H2 ) and
two light chains (L2 ), hence represented as H2 L2 .

14. What does the term ‘memory’ of the Immune system mean?
Answer. When body encounters a pathogen for the first time produce a
response called 1° response. 1° response is of low intensity. When body
encounters the same pathogen subsequently then body elicits 2° response.
2° response is highly intensified. This is due to the fact that our body have
memory of the first encounter.

15. If a patient is advised Anti Retroviral Therapy, which infection is


he suffering from? Name the causative organism.
Answer. The patient is suffering from AIDS. The causative organism for
AIDS is HIV (Human Immuno deficiency Virus).

Short Answer Type Questions.


1. Differentiate between benign tumor and malignant tumor.
Answer.

 Benign tumors normally remain confined to their original location and


do not spread to other parts of the body and cause little damage.
 Malignant tumors are a mass of proliferating cells called neoplastic or
tumor cells. Neoplastic cells grow very rapidly, invading and damaging
the surrounding normal tissues. As these cells actively divide and grow
they also starve the normal cells by competing for vital nutrients.
 Cells sloughed from such tumors reach distant sites through blood, and
wherever they get lodged in the body, they start a new tumor there.
This property called metastasis is the most feared property of malignant
tumors.

2. Do you consider passive smoking is more dangerous than active


smoking? Why?
Answer. Yes, passive smoking is also dangerous as the active smoking
because the person is exposed to the same harmful effects of smoking like
emphysema, bronchitis, lung cancer, urinary bladder cancer or even peptic
ulcer.

3. “Prevention is better than cure”. Comment.


Answer. Prevention is better than cure is true as in same cases the
disease is non- curable like AIDS and Hepatitis-B, and in some cases’ the
treatment causes financial problems in the family.

4. Explain any three preventive measures to control microbial


infections.
Answer. (i) Maintenance of personal and public hygiene is very important
for
prevention and control of many infectious diseases. Measures for personal
hygiene include keeping the body clean; consumption of clean drinking
water, food, vegetables, fruits, etc. Public hygiene includes proper disposal
of waste and excreta; periodic cleaning and disinfection of water reservoirs,
pools, cesspools and tanks and observing standard practices of hygiene in
public catering.
(ii) In cases of air-borne diseases such as pneumonia and common cold, in
addition to the above measures, close contact with the infected persons or
their belongings should be avoided.
(iii) For diseases such as malaria and filariasis that are transmitted through
insect vectors, the most important measure is to control or eliminate the
vectors and their breeding places. This can be achieved by avoiding
stagnation of water in and around residential areas, regular cleaning of
household coolers, use of mosquito nets, introducing fishes like Gambusia
in ponds that feed on mosquito larvae, spraying of insecticides in ditches,
drainage areas and swamps, etc. In addition, doors and windows should be
provided with wire mesh to prevent the entry of mosquitoes.
5. “Maintenance of personal and public hygiene is necessary for
prevention and control of many infectious diseases”. Justify’ the
statement giving suitable examples.
Answer. Measures for personal hygiene include keeping the body clean;
consumption of clean drinking water, food, vegetables, fruits, etc. Public
hygiene includes proper disposal of waste and excreta; periodic cleaning
and disinfection of water reservoirs, pools, cesspools and tanks, and
observing standard practices of hygiene in public catering. These
measures are particularly essential where the infectious agents are
transmitted through food and water such as typhoid, amoebiasis and
ascariasis.

6. Give the full form of CT and MRI. How are they different from each
other? Where are they used?
Answer. CT (computed tomography) and MRI (magnetic resonance
imaging) are very useful to detect cancers of the internal organs. Computed
tomography uses X-rays to generate a three-dimensional image of the
internals of an object. MRI uses strong magnetic fields and non-ionising
radiations to accurately detect pathological and physiological changes in
the living tissue.

7. Many secondary metabolites of plants have medicinal properties. It


is their misuse that creates problems. Justify the statement with an
example.
Answer. Several plants, fruits and seeds having hallucinogenic properties
and have been used for hundreds of years in folk-medicine, religious
ceremonies and rituals all over the globe. When these are taken for a
purpose other than medicinal use or in amounts/frequency that impairs
one’s physical, physiological or psychological functions, it constitutes drug
abuse.

8. Why cannabinoids are banned in sports and games?


Answer. As these days cannabinoids are being abused by some sports
persons to increase their performance, that is why cannabinoids are
banned in sports and games.

9. What is secondary metabolism?


Answer. Secondary metabolism is a term for pathways and small molecule
products of metabolism that are not absolutely required for the survival of
the organism. Examples of the products include antibiotics and pigments.

10. Drugs and alcohol give short-term ‘high’ and long-term ‘damages’.
Discuss.
Answer. Curiosity, need for adventure and excitement, and
experimentation, constitute
common causes, which motivate youngsters towards drug and alcohol use.
A child’s natural curiosity motivates him/her to experiment. This is
complicated further by effects that might be perceived as benefits, of
alcohol or drug use. Thus, the first use of drugs or alcohol may be out of
curiosity or experimentation, but later the child starts using these to escape
facing problems. Of late, stress, from pressures to excel in academics or
examinations, has played a significant role in persuading the youngsters to
try alcohol and drugs. The perception among youth that it is ‘cool’ or
progressive to smoke, use drugs or alcohol, is also in a way a major cause
for youth to start these habits. Television, movies, newspapers, internet
also help to promote this perception. Other factors that have been seen to
be associated with drug and alcohol abuse among adolescents are
unstable or unsupportive family structures and peer pressure.

11. Diseases like dysentery, cholera, typhoid etc., are more common
in overcrowded human settlements. Why?
Answer. Diseases like dysentery, cholera, typhoid etc., are more common
in overcrowded human settlements because these are infectious diseases
that can transmitted from one person to another. In overcrowded
settlements there is more chances of transmission of disease from one
person to other.

12. From which plant cannabinoids are obtained? Name any two
cannabinoids. Which part of the body is effected by consuming these
substances?
Answer. Cannabinoids are obtained from the inflorescence of the plant
Cannabis sativa. Marijuana, hashish, charas, ganja are some of the
cannabinoids. These chemicals interact with cannabinoid receptors of the
body, mainly present in the brain. Cardiovascular system is affected
adversely.

13. In the metropolitan cities of India, many children are suffering


from allergy/ asthma. What are the main causes of this problem? Give
some symptoms of allergic reactions.
Answer. Allergy is the exaggerated response of the immune system of
certain antigens present in the environment. In metropolitan cities life style
is responsible for lowering of immunity and sensitivity to allergens. More
polluted environment increases the chances of allergy in children. Some
symptoms of allergic reactions are sneezing, watery eyes, running nose
and difficulty in breathing.

14. What is the basic principle of vaccination? How do vaccines


prevent microbial infections? Name the organism from which
hepatitis B vaccine is produced.
Answer. The principle of vaccination is based on the property of ’memory’
of the immune system. In vaccination, a preparation of antigenic proteins of
pathogens or inactivated/live but weakened pathogens is introduced into
the body. The antigens generate the primary immune response by
producing antibodies. The vaccines also generate the memory B-cells and
T-cells. When the vaccinated person is attacked by the same pathogens,
the existing memory B-cells or T-cells recognise the antigen quickly and
overwhelm the invaders with massive production of lymphocytes and
antibodies. Hepatitis B vaccine is produced from yeast.

15. What is cancer? How is a cancer cell different from the normal
cell? How do normal cells attain cancerous nature?
Answer. An abnormal and uncontrolled division of cells is termed as
Cancer. The cancerous cells are different from the normal cells in the
following ways.
In our body, the growth and differentiation of cells is highly controlled and
regulated. The normal cells show a property called contact inhibition.
The surrounding cells inhibits uncontrolled growth and division of cells. The
normal cells lose this property and become cancerous cells giving rise to
masses of cells called tumors. Transformation of normal cells into
cancerous cells is induced by some physical, chemical and biological
agents (carcinogens).

16. A person shows strong unusual hypersensitive reactions when


exposed to certain substances present in the air. Identify the
condition. Name the cells responsible for such reactions. What
precaution should be taken to avoid such reactions?
Answer. Allergy. Mast Cells are responsible for such reactions. To avoid
such reactions following precautions must be taken:
(i) The use of drugs like antihistamine, adrenalin and steroids quickly
reduce the symptoms of allergy.
(ii) Avoid contact with substances to which a person is hypersensitive.

17. For an organ transplant, it is an advantage to have an identical


twin. Why?
Answer. Very often, when some human organs like heart, eye, liver, kidney
fail to
function satisfactorily, transplantation is the only remedy to enable the
patient to live a normal life. Then a search begins—to find a suitable donor.
Grafts from just any source—an animal, another primate, or any human
beings cannot be made since the grafts would be rejected sooner or later.
Tissue matching, blood group matching are essential before undertaking
any graft/transplant and even after this the patient has to take immuno-
suppresants all his/her life. The body is able to differentiate ‘self ’ and
‘nonself’ and the cell-mediated immune response is responsible for the
graft rejection. In an identical twin there is no chance of rejection of
transplanted organ, so it is advantageous.

18. What are lifestyle diseases? How. are they caused? Name any two
such diseases.
Answer. Lifestyle diseases are defined as diseases linked with the way
people live their life. This is commonly caused by alcohol, drug and
smoking abuse as well as lack of physical activity and unhealthy eating.
Diseases that impact on our lifestyle are heart disease, stroke and obesity.

19. If there are two pathogenic viruses, one with DNA and other with
RNA, which would mutate faster? And why?
Answer. Both DNA and RNA are able to mutate. In fact, RNA being
unstable, mutate at a faster rate. Consequently, viruses having RNA
genome and having shorter life span mutate and evolve faster.

Long Answer Type Question.

1. Compare the life style of people living in the urban areas with those
of rural areas and briefly describe how the life style affects their
health.
Answer. Urban areas
The social environment: Urban environments are more likely to see higher
rates of crime and violencfc. ‘
The physical environment: In densely populated urban areas, there is often
a lack of facilities and outdoor areas for exercise. In addition, air quality is
often lower in urban environments which can contribute to chronic diseases
such as asthma. In the developing world, urban dwellers often live in large
slums which lack basic sanitation and utilities such as water and electricity.
Access to health and social service: Persons of lower socioeconomic status
are more likely to live in urban areas and are more likely to lack health
insurance. The high prevalence of individuals without health insurance or
citizenship creates a greater burden on available systems.
Rural areas
The social environment: Rural dwellers have significantly poorer health
status than urban elders. Also, rural residents smoke more, exercise less,
have less nutritional diets.
The physical environment: Rural women especially less educated women,
are more sedentary than urban women. While poor air quality and crime
rates are likely to be less of an issue in rural areas, insufficiencies in the
built environment make it difficult for rural residents to exercise and
maintain healthy habits.
Access to health and social seryice: Evidence indicates that rural residents
have limited access to health care. Some rural areas have a higher
proportion of uninsured and individually insured residents than urban areas.

2. Why do some adolescents start taking drugs? How can this be


avoided?
Answer. The reasons why adolescents and youngsters take to
consumption of drugs are:
(i) Curiosity of child motivates him/her to experiment.
(ii) Need for adventure and excitement.
(iii) Peer group pressure
(iv) Desire to do more physical and mental work.
(v) To overcome frustration and depression, due to failure in examinations
or in other activities.
(vi) Unstable or unsupportive family structures.
The following measures can be taken to avoid taking drugs:
(i) Avoid undue pressure on child to perform beyond his/her capability in
studies, sports ox any other activities.
(ii) Education and counselling are very important to face problem of stress
and failure in life.
(iii) Seeking help from parents, elders and peers. This would help the
young to share their feelings and concern.
(iv) Looking for danger signs and taking appropriate measures to treat
them.
(v) Seeking professional and medical help for de-addiction and
rehabilitation.

3. In your locality, if a person is addicted to alcohol, what kind of


behavioural changes do you observe in that person? Suggest
measures to overcome the problem.
Answer. The immediate adverse effects of drugs and alcohol abuse are
manifested in the form of reckless behaviour, vandalism and violence.
Excessive doses of drugs may lead to coma and death due to respiratory
failure, heart failure or cerebral hemorrhage. A Combination of drugs or
their intake along with alcohol generally results in overdosing and even
deaths. The most common warning signs of drug and alcohol abuse among
youth include drop in academic performance, unexplained absence from
school/college, lack of interest in personal hygiene, withdrawal, isolation,
depression,, fatigue, aggressive and rebellious behaviour, deteriorating
relationships with family and friends, loss of interest in hobbies, change in
sleeping and eating habits, fluctuations in w’eight, appetite, etc. There may
even be some far-reaching implications of drug/alcohol abuse. If an abuser
is unable to get money to buy drugs/alcohol he/she may turn to stealing.
The adverse effects are just not restricted to the person who is using drugs
or alcohol. At times, a drug/ alcohol addict becomes the cause of mental
and financial distress to his/her entire family and friends.
The age-old adage of‘prevention is better than cure’ holds true here also. It
is also true that habits such as smoking, taking drug or alcohol are more
likely to be taken up at a young age, more during adolescence. Hence, it is
best to identify the situations that may push an adolescent towards use of
drugs or alcohol, and to take remedial measures well in time. In this regard,
the parents and the teachers have a special responsibility. Parenting that
combines with high levels of nurturance and consistent discipline, has been
associated with lowered risk of substance (alcohol/drugs/tobacco) abuse.
Some of the measures mentioned here would be particularly useful for
prevention and control of alcohol and drugs abuse among adolescents.

4. What are the methods of cancer detection? Describe the common


approaches for treatment of cancer.
Answer. Cancer detection and diagnosis: Early detection of cancers, is
essential as it allows the disease to be treated successfully in many cases.
Cancer detection is based on biopsy and histopathological studies of the
tissue and blood and bone marrow tests for increased cell counts in the
case of leukemias. In biopsy, a piece of the suspected tissue cut into thin
sections is stained and examined under microscope (histopathological
studies) by a pathologist. Techniques like radiography (use of X-rays), CT
(computed tomography) and MRI (magnetic resonance imaging) are very
useful to detect cancers of the internal organs. Computed tomography uses
X-rays to generate a three-dimensional image of the internals of an object.
MRI uses strong magnetic fields and non-ionising radiations to accurately
detect pathological and physiological changes in the living tissue.

 Antibodies against cancer-specific antigens are also used for detection


of certain cancers. Techniques of molecular biology can be applied to
detect genes in individuals with inherited susceptibility to certain
cancers. Identification of such genes, which predispose an individual to
certain cancers, may be very helpful in prevention of cancers. Such
individuals may be advised to avoid exposure to particular carcinogens
to which they are susceptible (e.g., tobacco smoke in case of lung
cancer).
 Treatment of cancer: The common approaches for treatment of cancer
are surgery, radiation therapy and immunotherapy. In radiotherapy,
tumor cells are irradiated lethally, taking proper care of the normal
tissues surrounding the-tumor mass. Several chemotherapeutic drugs
are used to kill cancerous cells. Some of these are specific for
particular tumors. Majority of drugs have side effects like hair loss;
anemia, etc. Most cancers are treated by combination of surgery,
radiotherapy and chemotherapy. Tumor cells have been shown to
avoid detection and destruction by immune system. Therefore, the
patients are given substances called biological response modifiers such
as a-interferon which activates their immune system and helps in
destroying the tumor.

5. Drugs like LSD, barbiturates, amphetamines, etc., are used as


medicines to help patients with mental illness. However, excessive
doses and abusive usage are harmful. Enumerate the major adverse
effects of such drugs in humans.
Answer. Drugs like barbiturates, amphetamines, benzodiazepines, and
other similar drugs, that are normally used as medicines to help patients
cope with mental illnesses like depression and insomnia, are often abused.
Morphine is a very effective sedative and painkiller, and is very useful in
patients who have undergone surgery. Several plants, fruits and seeds
having hallucinogenic properties have been used for hundreds of years in
folk-medicine, religious
ceremonies and rituals all over the globe. When these are taken for a
purpose other than medicinal use or in amounts/frequency that impairs
one’s physical, physiological or psychological functions, it constitutes drug
abuse. ,

6. What is Pulse Polio-Programme of Government of India? What is


OPV? Why is it that India is yet to eradicate Polio?
Answer. Pulse Polio is an immunisation campaign established by the
government of India to eliminate poliomyelitis (polio) in India by vaccinating
all children under the age of five years against the polio virus. The project
fights poliomyelitis through a large-scale pulse vaccination programme and
monitoring for polio cases.

 In 1995, following the Global Polio Eradication Initiative of the World


Health Organization (1988), India launched Pulse Polio immunisation
program with Universal Immunization Program which aimed at 100%
coverage.
 The last reported cases of wild polio in India were in West Bengal and
Gujarat on 13 January 2011. On 27 March 2014, the World Health
Organization (WHO) declared India a polio free country, since no cases
of wild polio had been reported in for three years.
 Polio vaccines are the vaccines used to prevent poliomyelitis
(polio).One type uses inactivated poliovirus and is given by injection
(IPV), while the other type uses weakened poliovirus and is given by
mouth (OPV). The World Health Organization recommends all children
be vaccinated against polio. The two vaccines have eliminated polio
from most of the world. The oral polio vaccine was developed by Albert
Sabin and came into commercial use in 1961. _

7. What are recombinant DNA vaccines? Give two examples of such


vaccines. Discuss their advantages.
Answer. A recombinant vaccine is a vaccine produced through
recombinant DNA technology. This involves inserting the DNA encoding an
antigen that stimulates an immune response into bacterial or mammalian
cells.
Recombinant DNA technology has allowed the production of antigenic
polypeptides of pathogen in bacteria or yeast. Vaccines produced using
jthis approach allow large scale production and hence greater availability
for immunisation, e.g., hepatitis B vaccine (Recombivax HB) produced from
yeast. As of June 2015 one human DNA vaccine had been approved for
human use, the single-dose Japanese encephalitis vaccine called IMOJEV,
released in 2010 in Australia.
Advantages of recombinant DNA vaccines:
1. No risk for infection
2. Ease of development and production
3. Stability for storage and shipping
4. Cost-effectiveness
5. Expression and purification of recombinant proteins
6. Long-term persistence of immunogen
7. In vivo expression ensures protein more closely resembles normal
eukaryotic structure, with accompanying post-translational modifications.

You might also like