0% found this document useful (0 votes)
14 views28 pages

Surveying Principles and Techniques Quiz

Uploaded by

Anisree Vk
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
14 views28 pages

Surveying Principles and Techniques Quiz

Uploaded by

Anisree Vk
Copyright
© All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd

MODULE 3

109
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
1. What is surveying?
a) surveying is used to find the elevations of given points with respect to given or
assumed datum
b) surveying shows the relative positions of the objects on the surface of the earth
c) surveying is to find the elevation of points having the same contour interval
d) all of the mentioned

2. Which of the following is the first principle of surveying?


a) whole to whole
b) part to part
c) part to whole
d) whole to part

Ans.
1-b, 2-d

110
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
3. In which of the following type of surveying only linear measurements are made?
A) dumpy level
b) theodolite surveying
c) chain surveying
d) contouring

4. Which of the following classification in surveying is based on the instrument used?


A) traverse surveying
b) cadastral surveying
c) topographic surveying
d) hydrographic surveying

ans.
3-c, 4-a

111
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
5. In which of the following cases compass surveying is recommended?
A) when area is small, undulating and not details are crowded
b) when area is large, undulating and crowded with many details
c) when area is small, even and crowded with many details
d) when area is large, even and crowded with many details

6. Which of the following is not required for chain surveying?


A) dumpy level
b) pegs
c) arrows
d) 20 m chain

ans.
5-b, 6-a

112
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
7. Which of the following is the last step in chain surveying?
A) fixing
b) reconnaissance
c) running survey lines
d) marking

8. Which of the following cannot be done with the help of theodolite in surveying?
A) measuring horizontal distances
b) prolonging survey lines
c) laying off horizontal angles
d) locating points on lines

ans.
7-c, 8-a

113
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
9. Which line passes through a point, such that plane passing that point and the north
and south poles, intersects with the surface of the earth?
A) true meridian
b) magnetic meridian
c) arbitrary meridian
d) survey line

10. Direction shown by a freely floating and balanced magnetic needle free from all other
attractive forces is __________
a) true meridian
b) magnetic meridian
c) arbitrary meridian
d) survey line

ans.
9-a, 10-b

114
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
11. The suitable contour interval for a map with scale 1 : 10000 is
(A) 2 m
(B) 5 m
(C) 10 m
(D) 20 m

12. The size of a plane table is


(A) 750 mm × 900 mm
(B) 600 mm × 750 mm
(C) 450 mm × 600 mm
(D) 300 mm × 450 mm

ans.
11-a, 12-b

115
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
13. The two point problem and three point problems are methods of
(A) resection
(B) orientation
(C) traversing
(D) resection and orientation

14. Two contour lines, having the same elevation


(A) cannot cross each other
(B) can cross each other
(C) cannot unite together
(D) can unite together

ans.
13-d,14-d

116
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
15. The vertical angle between longitudinal axis of a freely suspended magnetic needle
and a horizontal line at its pivot, is known
(A) declination
(B) azimuth
(C) dip
(D) bearing

16. The bearings of the lines AB and BC are 146° 30' and 68° 30'. The included
angle ABC is
(A) 102°
(B) 78°
(C) 45°
(D) none of these

Ans.
15-c, 16-a
117
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
17. If the true bearing of a line AB is 269° 30’, then the azimuth of the
line AB is
a) 0° 30’
b) 89° 30’
c) 90° 30’
d) 269° 30

18. For a line AB


a) the fore bearing of AB and back bearing of AB differ by 180°
b) the fore bearing of AB and back bearing of BA differ by 180°
c) both (a) and (b) are correct.
D) none is correct

Ans.
17-c, 18-a

118
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
19. For which of the following permanent adjustments of theodolite, the
spire test is used ?
a) adjustment of plate levels
b) adjustment of line of sight
c) adjustment of horizontal axis
d) adjustment of altitude bubble and vertical index frame

[Link] R.L, of the point A which is on the floor is 100 m and back sight
reading on A is 2.455 m. If the foresight reading on the point B which is
on the ceiling is 2.745 m, the R.L. Of point B will be
a) 94.80 m
b) 99.71 m
c) 100.29 m
d) 105.20 m

Ans.
19-c, 20-d

119
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
21. Dumpy level is most suitable when
a) the instrument is to be shifted frequently
b) fly levelling is being done over long distance
c) many readings are to be taken from a single setting of the instrument
d) all of the above

Ans: c

22. the size of a plane table is


a) 750 mm x 900 mm
b) 600 mm x 750 mm
c) 450 mm x 600 mm
d) 300 mm x 450 mm

Ans: b

120
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
23. Which among the following doesn’t indicate the basic calculation of the total station?
A) horizontal distance
b) slope distance
c) vertical distance
d) co-ordinate calculations

24. The data obtained from total station can be used in which among the following
software directly?
A) primavera
b) STAAD PRO
c) autodesk revit
d) surfer

Ans.
23-b, 24-d

121
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
25. Determine the true angle, if the station is placed at the second point having angles θ,
α and β as 20˚45ꞌ, 2˚31ꞌ and 7˚12ꞌ.
A) 52˚26ꞌ
b) 25˚62ꞌ
c) 25˚26ꞌ
d) 26˚25ꞌ

26. The process of determining the plotted position of the station occupied by the plane
table is known as _________
a) trisection
b) radiation
c) intersection
d) resection

Ans.
25-c, 26-d

122
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
EXPLANATION:

25 Ans.

The value of the true angle at the second station point can be determined by
angle = 𝜃– α + β. On substitution, we get
angle = 20˚45ꞌ – 2˚31ꞌ + 7˚12ꞌ
true angle = 25˚26ꞌ

123
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
27. Remote sensing techniques make use of the properties of ___________ emitted, reflected or
diffracted by the sensed objects:
(A) electric waves
(B) sound waves
(C) electromagnetic waves
(D) wind waves

28. Pick up the correct statement from the following:


(A) the minimum frequency of light for which no electrons are emitted, is called threshold frequency
(B) polarising angle of glass is 57.5°
(C) at the polarising angle, the reflected and refracted rays are orthogonal
(D) all the above

Ans
26-c, 27-d

124
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
29. The allowable length of an offset depends upon the
a) Degree of accuracy required
b) method of setting out the perpendiculars and nature of ground
c) scale of plotting
d) any angle

30. In the double application of principle of reversion, the apparent eroor is


a) equal to true error
b) half the true error
c) two times the true error
d) four times

ans. 29-d,30-d

125
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
31. In which areas does compass surveying is not recommended?
A) local attraction suspected areas
b) large areas
c) undulating areas
d) crowded with many details

32. In traversing by fast needle method, the magnetic bearings of the lines are measured with a
reference so the direction of magnetic meridian established at the ______ station.
A) first
b) second
c) third
d) each station

Ans.
31-a, 32-a

126
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
33. An imaginary line passing through the optical centre of the objective and the optical centre of the
eye-piece in the telescope or a surveying instrument is called the
a) horizontal axis
b) line of collimation
c) optical axis of the telescope
d) reference axis

34. A sewer is laid from a manhole A to a manhole B, 250 m apart along a downward gradient of 1 in
125. if the reduced level of the invert at A is 205.75 m and the height of the boning rod is 3 m then,
reduced level of the sight rail at B, is
a) 202.75 m
b) 206.75 m
c) 208.75 m
d) 211.75 m

Ans. 33-c, 34-b

127
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
EXPLANATION

34 Ans.

0.15
𝑉2 = × 9.81 × 200
1.5

v = 14m/sec

143
i= = 45.73 m = 46 m
0.3×200

128
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
35. The additional lines which are measured to show the correctness of the chain
surveying are called:
(A) check clines
(B) proof lines
(C) tie lines
(D) all of these
Ans. D

36. If the whole circle bearing of a line is 180°, its reduced bearing is
(A) S 0° E
(B) S 0° W
(C) S
(D) N
Ans. C

129
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
37. If Δ is the angle of deflection of a simple curve of radius R, the length of its
long chord, is
(A) R cos Δ/2
(B) 2R cos Δ/2
(C) R sin Δ/2
(D) 2R sin Δ/2
Ans. D

38. Prismatic compass is considered more accurate than a surveyor's compass,


because
(A) it is provided with a better magnetic needle
(B) it is provided with a sliding glass in the object vane
(C) its graduations are in whole circle bearings
(D) it is provided with a prism to facilitate reading of its graduated circle
Ans. D

130
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
39. The direction of steepest slope on a contour, is
(a) along the contour
(b) at an angle of 45° to the contour
(c) at right angles to the contour
(d) none of these
Ans. C

40. If ‘θ’ is the vertical angle of an inclined sight, ‘δ’ is the angle of tilt of the staff, the
error
(a) E = 1 - [cos (θ ± δ)/cosθ]
(b) E = 1 - [sin (θ ± δ)/sinθ]
(c) E = 1 - [tan (θ ± δ)/tanθ]
(d) none of these
Ans. A

131
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
41. The distance between the point of intersection of an upgrade +g1% and
downgrade g2% and the highest point of the vertical curve of length L, is
(A) L (g1 - g2)/400
(B) L (g1 + g2)/400
(C) L (g1 + g2)/800
(D) L (g1 - g2)/80
Ans. D

42. With usual notations, the expression V2/gr represents


(A) centrifugal force
(B) centrifugal ratio
(C) super elevation
(D) radial acceleration
Ans. B

132
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
43. If the radius of a simple curve is 600 m, the maximum length of the chord for
calculating offsets, is taken
(A) 15 m
(B) 20 m
(C) 25 m
(D) 30 m
Ans. D

44. The area of a plane triangle ABC, having its base AC and perpendicular height ‘h’, is
(A) ½ bh
(B) ½ ba sin C
(C) ½ bc sin A
(D) all the above
Ans. D

133
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
45. While rotating the theodolite in the horizontal plane, the bubble of the bubble tube
takes up the same position in its tube, it indicates
(A) the rotation axis is vertical
(B) the trunnion axis is horizontal
(C) the line of collimation is perpendicular to vertical axis
(D) none of the above
Ans. A

46. Cross-staff is used for


(A) setting out right angles
(B) measuring contour gradient
(C) taking levels
(D) measuring distance
Ans. A

134
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
47. ABCD is a rectangular plot of land. If the bearing of the side AB is 75°, the bearing
of DC is
(A) 75°
(B) 255°
(C) 105°
(D) 285
Ans. A

48. Ranging in chain survey means


(A) looking at an isolated point not on the line
(B) establishing an intermediate point on the line
(C) determining the distance between end points
(D) determining the offset distance
Ans. B

135
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022
49. The whole circle bearing of a line is 290°. Its reduced bearing is
(A) N 20° E
(B) N 20° W
(C) N 70° W
(D) S 70° E
Ans. C

50. The most reliable method of plotting a theodolite traverse, is


(A) by consecutive co-ordinates of each station
(B) by independent co-ordinates of each station
(C) by plotting included angles and scaling off each traverse leg
(D) by the tangent method of plotting
Ans. B

136
Dr. Abey E. Thomas, Dept. of Civil Engineering, College of Engineering Aranmula 24-05-2022

You might also like