Innovation Grammar School Bhopalwala
Class:6 Subject: Science
Unit 9: Electricity 4. What is the effect of extremely high temperature
Answer these questions on a magnet?
1. What happens when two large clouds rub Ans. A magnet loses its Magnetism when heated
together? above a particular temperature.
Ans. The bottom of the cloud becomes negatively 5. What is the difference between a temporary and
charged and the top becomes positively charged. permanent magnet?
2. Name three applications of static electricity. Ans. Temporary magnet: 1. The magnetic properties
Ans. Photocopier, paint sprayers, Air filters. are temporary.
3. What is the difference between a circuit and a 2. Strength of magnetic field can be changed.
circuit diagram? Permanent magnet: the magnetic properties are
Ans . Circuit: the path on which electric charges permanent.
move is called a circuit. 2. Strength of magnetic field cannot be changed.
Circuit diagram: there are certain symbols that we Unit 11: Technology in Everyday life
use to sketch electric circuits as circuit diagram. How would the growth of a plant be affected if it is
4. Write the names of five appliances in which series not given any fertilizer?
circuit is used. Ans . Grow seasonal plants and vegetables in earthen
Ans. Refrigerators , deep freezers , water heater , pots demonstrate the effect of use of fertilizers on the
lamp, water pump. growth of plants.
Unit 10: Magnetism 2. In which form is the fertilizer most effective
1. What name is given to the two ends of a magnet liquid, granular, or fine powdered?
where the attraction is the strongest? Ans. Liquid fertilizer is the best fertilizer.
Ans. These areas are called Poles of magnet. 3. Name three dairy products that are obtained with
2. Why does a suspended bar magnet always point in the help of microorganisms.
North South direction? Ans. Ans. Cheese, yogurt, and sour cream.
Ans. It is because the Earth is itself a magnet and it 4. What fuel is used to cook or warm food in a solar
causes the magnet to always point towards North oven?
South direction. Ans . Design a solar oven to convert solar energy
3. What happens when a magnetic compass is into heat energy.
brought close to a current carrying wire? 5. What is the role of electromagnet in the working
Ans . The needles of the compasses align to form a of an electric bell ?
circle. This is due to the magnetic effect of the Ans. This will enable the clapper to repeatedly strike
moving charges. it whenever the circuit along with the electromagnet
becomes completely.
Unit 12: Solar system
1. The surface temperature of planets keep
decreasing as you move from Mercury to Neptune.
Why?
Ans. The surface temperature of planets decrease
with increasing distance from the sun.
2. What is the difference between asteroid, comets
And meteors?
Ans . There is a size difference between asteroid,
comets And meteors.
3. Is moon a satellite?
Ans. Moon is a natural satellite as it revolves around
the Earth.
4. Name four different dwarf planets.
Ans. Pluto, Eris, Haumea,Makemake , and Ceres.
5. When did Halley's Comet last appear? When will
it appear again?
Ans. The last sighting of this Comet was in 1986. It
will be seen in 2061.